Jump to content

Featured Replies

Заиста штета што се све ово дешава. Многе делове Алепа препознајем. Надам се да су макар добро они људи које сам упознао. Ипак морам да прокоментаришем ове слике. И слепцу би било јасно да су новинари пристрасни а поготово кад прочита текст испод њих. На сваку од приказаних особа пуцала сиријска војска, па као сиријска војска пуцала на децу док су се играла и остале глупости. Улази банда у туђе станове, пљачка, скрива се и буши рупе на зидовима да би провукли пушку и пуцали на војску. После испаде да војска намерно руши зграде. За све окривише легитимну војску.  :potty:

• 2 months later...

pozdrav svima

iščitavala sam nekoliko tema o siriji, libanu itd.

videla sam dosta korisnih informacija, ali je sve prilično staro, pa bi me čisto zanimao finansijski aspekt svega toga, s obzirom da se cene stalno menjaju. konkretno, ono što mene zanima je da li mogu komotno da planiram tamo za septembar turu tipa sirija-jordan-liban od nekih 3-4 nedelje sa budžetom od okvirno 800 evra? napominjem da neću koristiti couchsurfing i slično, tako da su sva noćenja uračunata u trošak.

nemam nikakvog iskustva sa tim istočnim krajevima, tako da i nemam neku predstavu koliko para je potrebno/dovoljno.

@ hellyeah

Na Siriju trenutno zaboravi. Do Bejruta mozes Pegazusom iz Istanbula, ali ne znam cene. U Tripoliju (grad u severnom Libanu) stalno se desavaju sukobi.

Jordan mozes da povezes sa Izraelom. Wizz Air leti iz Budimpeste za Tel Aviv, a Pegazus Istanbul-Tel Aviv.

Sto se tice finsnsijskog aspekta ranije je moglo bez problema za tu sumu. Kako sada stvari stoje – ne znam.

Do Bejruta mozes Pegazusom iz Istanbula, ali ne znam cene. U Tripoliju (grad u severnom Libanu) stalno se desavaju sukobi.

Jordan mozes da povezes sa Izraelom. Wizz Air leti iz Budimpeste za Tel Aviv, a Pegazus Istanbul-Tel Aviv.

Jedino pazi da ides u Liban pre Izraela, nikako obrnuto.

da, da

hvala vam

iz nekog razloga sam se ponadala da se tamo manje više sredilo stanje, ili da će se bar srediti u narednim mesecima

što dovoljno valjda govori o tome koliko ne pratim aktivno politička i ratna dešavanja po svetu  :(

Нисам знао где да поставим па рекох нек буде овде.

http://www.3dmekanlar.com/en/3d-mosques-syria.html

Панораме из Сирије. Има више категорија грађевина, а има и из других земаља.

Тако лепа земља је пред уништењем. :'(

• 2 months later...

Tužno je što više niko i ne pominje Siriju, čak ni u vestima, to više nikome nije interesantno iako stotine ljudi svaki dan ginu.

Redovno pratim šta se dešava uništavanjam kulturne baštine i to je stvarno katastrofa, ako za 10 ili ko zna koliko godina budemo imali priliku da ponovo tamo odemo biće to sasvim druga zemlja.

A evo šta je sve uništeno samo od početka marta tu su i neka mesta mnogima sa ovog foruma dobro poznata:

Belov hram u Palmiri je bombardovan:

Spaljena je biblioteka Džamije Omajada u Alepu:

Izgoreo je stari han u Alepu:

Ovo mi je možda najšokantnije, snimak miniranja sufijskog mauzoleja: http://www.facebook.com/photo.php?v=434348443300152&set=vb.168536393214693&type=2&theater

Pojavile su se i nove slike suka u Alepu koji ne samo što je izgoreo već je bukvalno porušen i čitav svod je pao, ostala je samo gomila kamenja i šuta :(

Napominjem da se sve ovo odnosi se samo na mart 2013 :(

Nazalost, mogu da dodam da su se tokom 2012. vodile borbe u samoj tvrdjavi u Alepu. Ulazna vrata su bila provaljena, a na kuli su se mogla zapaziti ostecenja od gelera.

Isto tako pobunjenici su se zatvorili u zamku Krak de Svalje, a sirijska vojska pokusala je da ih izbaci.

Da da, ali ovo je najnovije a ima nažalost još mnogo toga. Doduše osim razbijenih ulaznih vrata, onih čuvenih sa potkovicama nisam video veću štetu. U Kraku su se bili zabarikadirali teroristi a da da li još uvek drže taj deo pojma nemam.

:cry22: :cry22: :cry22:

Pre par nedelja sam od Sofije do Plovdiva ustopirao Sirijca koji je kolima iz Sofije išao za Alep u konvoju od 5 kola. Svi oni su Sirijci poreklom iz Alepa koji žive po Balkanu i na svakih par meseci idu kolima tamo i nose pomoć deci. Nisam se želeo mešati u to na čijoj su strani, ali sam stekao utisak da nisu na ničijoj, tj. da je većina ljudi između dve vatre, dve potpuno poludele i pomahnitale strane...Još mi je rekao da samo u Alepu dnevno oko 150 civila pogine (ne znam koliko je to pouzdana brojka).

potpuno je nebitno koliko se kamenja porusi,

ono sto je bitno su izgubljeni ljudski zivoti...

Naravno da je najstrašnije što ljudi ginu, ali ne bih se složio da je nebitno koliko se ,,kamenja,, poruši.

potpuno je nebitno koliko se kamenja porusi,

Onima koji ubiru korist je bitnije koliko se kamenja poruši nego koliko ljudi umre. Manje kamenja iz prošlosti, veća mogućnost komponovanja istorije, jer ima manje dokaza prošlosti. Da tako nije, ne bi bilo toliko žrtava...

Ovo je stvarno Bogu plakati!

Čitao sam putopise na sajtu o Siriji, jako pozitivna iskustva koji ste imali sa sirijskim narodom... i nekako sam se saživeo sa tom zemljom i tim ljudima iako nikada nisam bio tamo.

Meni je jako teško gledati sve ovo, mogu zamisliti kako je vama koji ste bili u Siriji.

A kako li je tek narodu Sirije...  :(

Ovo je stvarno Bogu plakati!

Čitao sam putopise na sajtu o Siriji, jako pozitivna iskustva koji ste imali sa sirijskim narodom... i nekako sam se saživeo sa tom zemljom i tim ljudima iako nikada nisam bio tamo.

Meni je jako teško gledati sve ovo, mogu zamisliti kako je vama koji ste bili u Siriji.

A kako li je tek narodu Sirije...  :(

u reč isto kako se i ja osećam

• 1 month later...
  • 1 month later...

Ovo je stara vest ali sam tek danas slucajno saznala da je Tamer Al-Awam, poznati reziser i novinar iz Damaska, poginuo 9.9.2012. u Alepu. Pisalo se na forumu o njemu vise puta jer su neki od nas imali prilike da ga upoznaju i borave u njegovom hostelu u Damasku.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=113813705435112&set=a.113125325503950.21723.113124812170668&type=1&theater

http://thelede.blogs.nytimes.com/2012/09/10/syrian-filmmaker-leaves-haunting-record-of-the-war-that-killed-him/?_r=0

Neka pociva u miru  :(:o:cryy:

• 3 weeks later...

Kontakti privremeno izmeštene Ambasade iz Damaska

Ambasada Republike Srbije u Damasku, izmeštena je privremeno u Bejrut na adresu: Jounieh, Kaslik Roundabout, Assy Building, drugi sprat.

- Kontakt telefoni Počasnog konzulata Republike Srbije: +961 9224259; +961 9212260;

Izvor: http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vesti-za-putovanja-u-inostranstvo/11347-2013-07-08-11-40-13?lang=lat