Jump to content

Featured Replies

Generalno, ne treba nista od kvalifikacija, sem da si bele puti i da imas solidno znanje engleskog. Ljudi su donosili ovde silne diplome i sertifikate, ali im nisu bili trazeni na uvid. Ipak, neke skole cepidlace i zele da im pokazes Celtu, Tefl ili Tesol. Medjutim, ovo nije cest slucaj.

Ja jos uvek nemam nikakav sertifikat, a poceo sam da dobijam ponude u prvih par dana kada sam stigao.  :bag:

Za Tajvan i Koreju ne znam, ali to ces morati da pitas na temama vezane za ove zemlje - ovo je ipak samo za Kinu. ::crazy:

Hvala puno na informacijama.Poslao sam ti poruku na PP.

@Belgrade Adventurer

Znas li mozda kakve su sanse za posao trenera(konkretno vaterpolo)? Imas li neki savet kako bih mogao da trazim klubove tamo?

@Belgrade Adventurer

Znas li mozda kakve su sanse za posao trenera(konkretno vaterpolo)? Imas li neki savet kako bih mogao da trazim klubove tamo?

Dobro pitanje. Nisam siguran da Kineze preterano zanima vaterpolo. Bio mi je jedan decko ovde, trenirao Kineze fudbal, ali cak je i za to manje interesovanje nego sto bi pomislio. Konkretno, vaterpolo nije moj reon, pa se nisam ni preterano raspitivao.

Ono sto mogu da ti kazem odavde je da probas http://jobs.echinacities.com/ i vidis da li ima nesto sto bi ti odgovaralo. Ja ako nesto cujem za sport ili vaterpolo, javljam :)

Kakve su stanarine u Shenzhenu? je li $500 mjesecno dovoljno za jednosoban stan sa ukljucenim rezijama, u ok kvartu?

koje stranice preporucate za pronalazak stanova?

Priblizno 500dolara... Ono sto treba samo razlikovati od nekog naseg poimanja kvartova, jeste cinjenica da se u odredjenim blokovima tj vise njih vezano moze pronaci i jako dobro i jako lose - nevezano da li je u pitanju centralni deo grada ili periferija...

Vecina ljudi stanove trazi preko shenzhenparty.com, ali je tako prilicno suzen izbor...najverovatnije je najbolje resenje za naci stan pre dolaska u Shenzhen, ali je problem sto je bolje traziti stan i posao u isto vreme zbog cinjenice da je grad ogroman i da se moze izgubiti puno vremena na put do i od posla... Mada isprva deluje da je stan tesko naci, nije tako, jer bukvalno postoje agencije za nekretnine (uslovno tako nazvane da bi se lakse shvatilo) prakticno u okviru svakog kvarta i oni i imaju u ponudi samo nesto sto je u njihovoj okolini...

Pozdrav, radni narode Kine  flowers::

Po svoj prilici, postoji sansa da dobijem posao na jednom univerzitetu u Kini. 

Ono sto mene ponajvise plasi jeste taj medicinski pregled koji se obavlja u drzavnim bolnicama. Iskreno, nesto sam jako skepticna po pitanju higijene na tim mestima, pogotovu sto vidim da se radi test krvi, a ja se padam u nesvest kada iglu vidim, pa jos da tamo moram da gledam da li je sterilna, da li ovo ono, a koliko citam tamo je sve kao na traci  :shockkk: . Znam da sam paranoik, ali to je jace od mene :bang:

Elem, vi koji ste ovo prosli, po mogucstvu u Sangaj-u, da li ima razloga za brigusto se tice higijene na tim mestima?

Citala sam, da bas ne priznaju rezultate iz bilo koje zemlje osim Kinei to drzavne bolnice, a mislila sam da ovde obavim sve te testove i dobijem rezultate na engleskom, pa ako treba i da nosim kod tumaci da mi prevede na kineski, sve smao da me ne bodu u Kini  lol::

Imam i jos jedno pitanje, ukoliko znate, ovo bi bila pozicija predavaca kombinaciji univezitet/medjunarodni evropski fakultet, ali sve se nesto pominje plata oko 1000 evra, sto je po meni bas malo, uz obezbedjen smestaj, zdravstveno osiguranje, placene odmore i karte. 

Hvala vam puno  flowers::

Ako pod medicinskim pregledom mislis na testove krvi- AIDS, hepatitis B i C, iako nisam u Kini, a kao neko koga svake dve godine bockaju, mogu ti reci da ti ne vredi da testove radis u Beogradu.

Jednostavno, priznaju se samo pregledi i testovi koji se rade u zemlji koja ti obezbedjuje rezident vizu. Mozda negde i ima izuzetala (mada ne verujem), ali uglavnom je tako.

Da, mislila sam na te testove.

Kada sam studirala u Francuskoj (doduse oni nisu trazili testove na AIDS) prihvatali su rezultate iz Srbije, ali na engleskom jeziku iz Hexalab-ai sa prevodom na francuski od strane sudskog tumaca, jer ta lab. ima taj potrebni global standard sertifikat. Svakako bih volela da izbegnem bockanje u kineskoj drzavnoj bolnici, ako je ikako moguce :cry22:

U svakom slucaju, hvala puno na odgovoru flowers::

Edited by ivanak

Ma nemoj unapred da se opterecujes. Ne znam nista o kineskim drzavnim bolnicama, ovde se to radi u imigracionim cenrtima, ali isti je princip- kao na traci, sto nije cudo jer svakog dana na stotine expata produzava vize..

Mada, i ti strahovi su ljudski. Recimo, prvi put kada sam radila test na AIDS, nije mi bilo prijatno, mada nije bilo racionalnih razloga za strah, ali eto...Sad mi je to rutina.

Ivana, u Hong Kongu se desava da ljude/strengere iz Shenzhena pitaju - "Pa kako zivis tamo? Zar ne pucaju na tebe? Zar te ne bodu nozevima?" ... Kina nema bas mnogo veze sa onim sto se zamislja, a 4 najveca grada (Peking, Sangaj, Gvandzo i Senzen) su metropole u pravom smislu i veoma slicne istima na drugim kontinentima...naravno, u odredjenim delovima grada mozes doci do "prave slike", ako si zeljna egzotike, ali to je vec licno na tebi...verujem cak da cete uputiti u bolnicu gde odredjeni broj doktora prica engleski, mozda cak i sa doktorima strancima, ali i ako ne, sigurno ces preglede obaviti u odlicnoj bolnici...ja sam pregled radio u gradu u blizini Sangaja i iskustvo je super...

U vezi plate...1000e je izuzetno malo, pa cak i sa ukljucenom stanarinom)...placeni odmor nije nikakva exkluziva, a placena karta pogotovo...ako mogu da 100% tvrdim da je to mala plata, ne mogu isto da uradim sa iznosom koji jeste dobar...ipak, uz nesto sto znam i osnovnu logiku, mislim da ne bi smela imati platu ispod 15.000, a mislim da je realno 18.000-20.000.

Hvala puno na odgovorima  flowers::

Nisam onaj tip razmazenih ljudi i bas cesto putujem i nemam problem uopste sa razlicitim kulturama i da kazemo egzotikom, ali sto se tice medicinskih usluga tu zaista i u Srbiji gledam uvek da dobijem najbolju mogucu, a drugar me je prilicno uplasio sa kineskim drzavnim bolnicama i njihovom (ne)higijenom (tipa prepisana mu je akupunktura, lekar je dosao izvadio iglice iz jednog pacijenta i te iste bez ikakve sterilizacije pokusao da primeni na mog druga  :shockkk:).

Unique hvala puno na odgovoru, jer po mojim razmisljanjima i onome sto sam istrazivala ja sam ocekivala oko 1800-2500 evra (ako ne i vise, jer je posao predavaca iz oblasti ekonomije) i onda na sajtu tog fakulteta procitam da traze profesora engleskog full time a plata je izmedju 800-1000 evra, uz placeno gore navedeno, sto meni zaista zvuci kao bas malo.

Ja sam ocekivala da su Kinezi prilicno poslovni, malo me iznenadjuje koliko su oni zapravo neformalni u poslovnim odnosima ili sma ja mozda samo naletela na takve? Recimo sve mailove mi je potpisivala izgleda jedna te ista osoba sa imenom "Linda" ("amerikanizovano" ime) niti pise ko je sta je, da bi se na kraju u intervjuu ispostavilo da je ona HR direktor tog faksa ... Platu mi jos uvek ne pominje (a vec smo imale dva intervjua, na svako moje pitanje o konkretnoj plati uvek bude recicu vam posle) non stop mi pod nos gura taj compesation pak. koje je prilicno standardan svuda u svetu, tako da vec polako pocinjem da verujem da je tu izgleda rec o prilicno skromnoj sumi.

Nego da ipak pitam i neko vedro pitanje :)

Da li se mozda vi koji zivite u Kini, u zavisnosti od oblasti, okupljate/druzite/putujete zajedno, naravno u zavisnosti od obaveza i mogucnosti?

Ukoliko dodjem u Kinu, zaista bih volela da vidim i sto bolje upoznam i Kinu i okolne zemlje i da imam s kim da prozborim neku rec na srpskom, a da nije preko skype,

Oko vedrog pitanja...

Meni se cini da je sve kako treba i mislim da je sve u granicama normale...nema nikakvog silovanja po pitanju "otadzbinskog prijateljstva", ali naravno ima situacija gde je to bilo mozda i presudno za neke odnose... Ima onih koji se sklanjanju, a ima i onih koji bas insistiraju. Ovde je bilo neko okupljanje za uskrs, gde je bilo 20-tak ljudi i to je posluzilo da se mnogi i upoznaju, ali opet su kasnije naravno neki nastavili sa komunikacijom i prosili pricu...zaista potpuno normalno.

Naravno na to sam i mislila. Neko s kim se ne bih druzila u Srbiji, svakako ne bi bio moj prisni prijatelj u Kini, ali mislim da jeste lepo ako postoji makar neko okupljane ili nesto slicno gde ljudi mogu da se upoznaju itd. mada koliko vidim i sma forum je odlicna stvar.

Hvala jos jednom za sve informacije :) 

• 2 weeks later...

pozdrav svima zelim da pitam dal je ikako moguce tamo otici i naci nesto od najprostijih poslova od konobarsko ugostiteljskih preko obicnih poslova u prodaji i skladistima do onih najprostihih fizickih .Elem imam 32 god i u nedostatku posla po Srbiji ovo u vezi sa kinom mi deluje dosta obecavajuce sto se tice posla i neke perspektive uopste . Voleo bih da kontaktiram nekog sa ovog foruma koji je vec tamo kako bi mi mozda na neki nacin pomogo oko informacija ili oko preporuke za poso ako se odlucim da dodjem u kinu .

Dragi forumasi,

Hvala na informacijama u vezi posla predavaca engleskog jezika i zivota Kini.Jako sam zainteresovana za taj posao,imam skoro 10 godina iskustva u poslu prevodioca za engleski/srpski jezik i treca godina fakulteta ali diplomu nemam kao ni sertifikat.

Posle pocetnog ohrabrenja usled vasih komentara da je jednostavno dobiti taj posao bez ikakvih sertifikata,malo sam pogledala na netu i videla da ipak u svakom oglasu za predavaca engleskog jezika zahteva diploma ili neki kurs,iskustvo u predavanju.Volela bih da me malo razuverite sto se toga tice..

Pitanje: Da li se posao trazi iskljucivo po odolasku u Kinu ili moze i online da se prvo nadje posao.

Hvala vam :)

Htela sam da dodam jos nesto ali mi nije dozvoljen edit pa evo cele poruke,pozdrav.

Dragi forumasi,

Hvala na informacijama u vezi posla predavaca engleskog jezika i zivota Kini.Jako sam zainteresovana za taj posao,imam skoro 10 godina iskustva u poslu prevodioca za engleski/srpski jezik i treca sam godina fakulteta ali diplomu nemam kao ni sertifikat.

Posle pocetnog ohrabrenja u vasim komentara da je jednostavno dobiti taj posao bez ikakvih sertifikata,malo sam pogledala na netu i videla da ipak u svakom oglasu za predavaca engleskog jezika zahtevaju diplomu ili neki kurs,iskustvo u predavanju ili da si native speaker :(.

Volela bih da me malo razuverite sto se toga tice..bas sam zbunjena,naravno da verujem vasim iskustvima ali mi opet nije sve jasno-jel to znaci da se na netu traze kvalifikacije a na terenu,kad se pojavis tamo i trazis posao bude drugacije,tj ne traze ti diplomu?

I kako onda,po dolasku tamo da saznam za konkurs za posao?

Za ovo sto videh da se trazi online,definitivno nisam kvalifikovana.

Momak mi govori nemacki,francuski i engleski,da li bi to bila prednost u Kini - da li traze i predavace za nemacki npr.(on je native speaker nemackog)?

Hvala vam unapred na komentarima,dobrodosli su! :)

Htela sam da dodam jos nesto ali mi nije dozvoljen edit pa evo cele poruke,pozdrav.

Dragi forumasi,

Hvala na informacijama u vezi posla predavaca engleskog jezika i zivota Kini.Jako sam zainteresovana za taj posao,imam skoro 10 godina iskustva u poslu prevodioca za engleski/srpski jezik i treca sam godina fakulteta ali diplomu nemam kao ni sertifikat.

Posle pocetnog ohrabrenja u vasim komentara da je jednostavno dobiti taj posao bez ikakvih sertifikata,malo sam pogledala na netu i videla da ipak u svakom oglasu za predavaca engleskog jezika zahtevaju diplomu ili neki kurs,iskustvo u predavanju ili da si native speaker :(.

Volela bih da me malo razuverite sto se toga tice..bas sam zbunjena,naravno da verujem vasim iskustvima ali mi opet nije sve jasno-jel to znaci da se na netu traze kvalifikacije a na terenu,kad se pojavis tamo i trazis posao bude drugacije,tj ne traze ti diplomu?

I kako onda,po dolasku tamo da saznam za konkurs za posao?

Za ovo sto videh da se trazi online,definitivno nisam kvalifikovana.

Momak mi govori nemacki,francuski i engleski,da li bi to bila prednost u Kini - da li traze i predavace za nemacki npr.(on je native speaker nemackog)?

Hvala vam unapred na komentarima,dobrodosli su! :)

Pazi ovako, u vecini slucajeva, agenti na sajtevima kao sto su Shenzhenparty i Echinacities gotovo uvek po ''defaultu'' stavljaju neke stvari, kao sto su: Native Speaker, Tefl /Celta sertifikati i ostalo... Ja ne znam jos uvek ni jednog srpskog Tichera ovde koji zapravo ima sertifikat :) A svi predajemo :) Ja konkretno u privatnom vrticu :) Ovo ti je onaj klasican slucaj - " I na tarabi pise..., pa nije :) " . Cudna su ti Kinezi sorta :)

Uglavnom, kad dodjes, posaljes na te iste oglase svoj cv, kakav god da je (malo slazes naravno, predstavis se kao da si Bog-otac tichera),i ako budu zadovoljni tvojim probnim casom, uglavnom si dobila posao, bez ikakve provere dokumenata i papira :)

Nemoj da se plasis ili cimas, posla ovde IMA ZA SVAKOGA! (mislim na one koji zele da predaju engleski) :)

Da, ako ti decko prica i Nemacki, sigurno je da ce moci i to da predaje. Relativno su trazeni ti popularni evropski i svetski jezici.

Edited by Belgrade Adventurer

Pazi ovako, u vecini slucajeva, agenti na sajtevima kao sto su Shenzhenparty i Echinacities gotovo uvek po ''defaultu'' stavljaju neke stvari, kao sto su: Native Speaker, Tefl /Celta sertifikati i ostalo... Ja ne znam jos uvek ni jednog srpskog Tichera ovde koji zapravo ima sertifikat :) A svi predajemo :) Ja konkretno u privatnom vrticu :) Ovo ti je onaj klasican slucaj - " I na tarabi pise..., pa nije :) " . Cudna su ti Kinezi sorta :)

Uglavnom, kad dodjes, posaljes na te iste oglase svoj cv, kakav god da je (malo slazes naravno, predstavis se kao da si Bog-otac tichera),i ako budu zadovoljni tvojim probnim casom, uglavnom si dobila posao, bez ikakve provere dokumenata i papira :)

Nemoj da se plasis ili cimas, posla ovde IMA ZA SVAKOGA! (mislim na one koji zele da predaju engleski) :)

Da, ako ti decko prica i Nemacki, sigurno je da ce moci i to da predaje. Relativno su trazeni ti popularni evropski i svetski jezici.

Hvala ti puno Belgrade Adventurer!  :)

Imacu jos pitanja a za sada da pitam jel moguce da se za vizu placa samo 3 USD,kako si napisao?

Veliki pozdrav :)

Upravo sam konkurisala za jedan posao teachera u vrticu u Sangaju,iako znam da bi trebalo da se bude tamo,eto da vidim kakve su mi sanse.

Zanima me,ako ste raspolozeni da mi kazete,vi koji ste vec tamo,u Kini,da li ste otisli sami,na nevidjeno,samo nasli stan preko neta i posle trazili posao ili ste imali neku pomoc,poznanstvo?

Hvala!

:) 

prvo, pozdrav svima na forumu :) 

procitao sam sve postove od pocetka do kraja, pa sam se onda upalio i procitao sve jos 3-4 puta, kao da planiram da ih naucim napamet :) elem, veoma me zainteresovala tema predavanja engleskog u kini. nazalost nisam studirao engleski, studirao sam prava, ali sam zavrsio jezicku gimnaziju, i koristim engleski svakodnevno u komunikaciji, doduse malo vise pismenoj ali recimo da sam na 80-90% znanja, ako to moze nekako da se izmeri (npr. mislim da imam znanje da ucim nase osnovce, mada mi je i srednjoskolski kao dobar dan). imam par pitanja na koja su vec verovatno dati odgovori, ali postavicu ih konkretno, i mislim da bi odgovori na njih jos i ubrzali moju odluku da krenem put kine ili bar da krenem sa pripremom...

1. vidim da mnogi pisu da se ne traze nikakve diplome/sertifikati na uvid... ne znam, koliko je pouzdano sesti u avion, sleteti u kinu i traziti posao english teacher-a tako nekako na slepo? lepo zvuci to "e belac si, aj da nam predajes engleski" ali sve nekako sumnjam da bi i da je takva situacija mene zadesilo nesto tipa "daj diplomu ili tutan, uz mahanje samurajskim macem" :)

2. po kojim programima vi predajete? jel vam daju tamo literaturu ili vi imate pripremljen plan nastave, knjige, cd-ove? ovo vise pitam one koji kazu da predaju bez sertifikata...

3. i trece, malo me sramota i da pitam ovo, jel neko zna gde se u srbiji moze steci tefl/tesol sertifikat? ili moze sve i online na http://www.teflonline.com/ ? posto nasi sajtovi i dalje zive u 20.veku, prakticno je nemoguce dobiti informacije van nekog foruma...

Mislim da ti samurajski mačevi ne bi trebali predstavljati problem jer su samuraji iz Japana, ali nunčake bi možda zato mogle ;)

Mislim da ti samurajski mačevi ne bi trebali predstavljati problem jer su samuraji iz Japana, ali nunčake bi možda zato mogle ;)

klanj::  za Samuraje i Nunchake :) 

Darko, razmisljas previse ''Evropski" :) Kina je nesto potpuno drugacije nego sto imamo mi u Srbiji, Evropi i Americi. Belci su ovde veoma cenjeni zbog engleskog, uglavnom zato sto su Kinezi ticeri engleskog veoma lose obrazovani u pogledu istog, a plus sto im je izgovor katastrofa. Neke zvukove jednostavno ne mogu da izgovore ili imaju velikih poteskoca. Govorimo i najosnovnijem engleskom :) Bottom line: Da li 90 posto ticera ovde predaje bez sertifikata : Da.       Da li mozes da budes toliki maler da samo naleces na onih 10 posto skola koje traze iskljucivo sertifikat? Da. Ali kolike su sanse za to....

Jedan opstevazeci program ovde ne postoji. Svi rade drugacije. I imaju neki svoj sistem. Moj vrtic recimo ima taj neki smesni Genki English ;) Sve od literature ces ovde da nadjes, a to su uglavnom flesh kartice, nacrtani objekti, crtaci, kratki animirani filmovi , pesmice i slicno. Kapiraj da ces predavati klincima, a ne fakultetlijama :)

Ne znam da li uopste mozes te sertifikate dobiti u Srbiji, ali za jedan sam siguran da mozes: Celta sertifikat, a polaganje i kurs organizuje International House Belgrade: http://www.ihbelgrade.co.rs/en/the-cambridge-celta-qualification/. 

jedno pitanje za sve koji predaju engleski- Belgrade Adventurer, posto si rekao da vecina predavaca nema nikakav sertifikat ili tako nesto, onda kapiram da verovatno niste dublje upuceni u nacine ucenja i prenosenja znanja..ali darkoriot je stvarno postavio jedno odlicno pitanje...Posto predajete, morate bar malo da udjete u materiju, logicno je...Da li mozete da zakljucite koje metode u nastavi se najcesce koriste, i da li to zavisi od skole do skole, od udzbenika, ili je vama ostavljeno da sami procenite?

Ovo pitam zato sto je, sa strucne tacke, vrlo zanimljivo, ukoliko imate licnu slobodu u odabiru metodike nastave, onda je to stvarno nesto gde moze da se razmahne kreativni duh, i u zavisnosti od profila ucenika u grupi, i procene nastavnika, da se primenjuju razliciti pristupi..takva sloboda je, kapiram za maltene sve filologe, jedan veliki chellenge da se profesionalno usavrse i iskale ....i na koje vreme obicno potpisujete ugovor, godina, 2, 6 meseci ?

Edited by bam-bam

Ja sam zaboravila takodje da se zahvalim svima koji su mi odgovarali na ovom forumu, vec uveliko apliciram za razne poslove i kao nesto pregovaram. Zanima me da li neko nesto zna o Foshanu, posto postoji mogucnost da dobijem posao tamo za nekih 1300 do 1500 evra. Kako vam se to cini, je l' to malo? Sta se desava sa iznajmljivanjem stana, koliko nam treba za neki pristojan jednosoban stan u Senzenu ili tom Foshanu? Tnx again

jedno pitanje za sve koji predaju engleski- Belgrade Adventurer, posto si rekao da vecina predavaca nema nikakav sertifikat ili tako nesto, onda kapiram da verovatno niste dublje upuceni u nacine ucenja i prenosenja znanja..ali darkoriot je stvarno postavio jedno odlicno pitanje...Posto predajete, morate bar malo da udjete u materiju, logicno je...Da li mozete da zakljucite koje metode u nastavi se najcesce koriste, i da li to zavisi od skole do skole, od udzbenika, ili je vama ostavljeno da sami procenite?

Ovo pitam zato sto je, sa strucne tacke, vrlo zanimljivo, ukoliko imate licnu slobodu u odabiru metodike nastave, onda je to stvarno nesto gde moze da se razmahne kreativni duh, i u zavisnosti od profila ucenika u grupi, i procene nastavnika, da se primenjuju razliciti pristupi..takva sloboda je, kapiram za maltene sve filologe, jedan veliki chellenge da se profesionalno usavrse i iskale ....i na koje vreme obicno potpisujete ugovor, godina, 2, 6 meseci ?

Sto se prenosenja znanja tice, to je veoma relativna i subjektiva stvar; ja sam recimo, drzao godinama privatne casove engleskog svim uzrastima, pa mi nije toliko tesko da prenesem znanje ovdasnjim klincima. Naravno, ima i onih koji nisu imali veze sa casovima ranije, pa su se sada prvi put susreli sa predavanjem. Ali i takvi su se snasli :) O konkretnim metodama u detalje bi bilo malo glupo raspravljati na ovoj temi, ali kao sto rekoh, sve zavisi od skolice do skolice: neke imaju udzbenike koje jednostavno pratis, druge odredjenu temu koju obradjujes , recimo dane nedelje, zivotinje, predmete...uz pomoc crteza, fles kertica, pesmica, i tako dalje.

Imamo dosta veliku slobodu, pa kreativnost i masta u predavnju stvarno imaju bitnu ulogu. Naravno, po tome se predavaci i razlikuju; koliko si dobar animator, pedagog, psiholog i prenosilac znanja. Ugovor se u principu potpisuje na godinu dana, od cega su obicno prva dva,tri meseca probni rad. (placen naravno) :yok:

Buco, to je sasvim dobra dobra plata. Foshan je blizu Guangzhoua, glavnog grada ove regije. Ne znam koliko su tamo stanovi, ali u Shenzhenu moze da se nadje dvosoban stan za 500 evra na veoma dobrim mestima. Najbolja varijanta je da ga delis sa jos nekim cimerom, pa onda platis samo pola. :kamper:

Edited by Belgrade Adventurer