Jump to content

Featured Replies

da li imate opciju za decu? da njih upisete u skolu i da preko njih sredite vize ako moze? ili da jedan od vas upise master ili tome slicno, jer bas Kina nudi dobre stipendije.

pogedajte i onaj link koji sam postavio o trazenju posla.

14 minutes ago, Dodik said:

Pretraga za teme ne postoji, ideš na glavnu pretragu pa šta ti izbaci.

Nije pretraga toliko losa, koliko ti ne znas da je koristis :smile: 

Postoji opcija i pretrage po temama, ili datumima, ukucaj neku rec u pretragu, klikni, pa kad ti otvori sve odgovore u svim temama, ispod ti nudi "More search options", gde mozes da pretrazis temu koja te zanima, ili da vec definises pretragu kako ti odgovara.

@Dodik, to jeste problem. A problem je i što za radnu vizu sad niko ne može da ti da posiguran odgovor jer su se pravila izmenila. Opet, ako pratiš redovno šta se piše po našim WeChat grupama, steći ćeš jasniji uvid. Meni, iskreno, i dalje nije jasno kako to tačno ide, ali se i ne unosim previše, jer ionako nemam kod sebe overenu diplomu (čekam da mi izdaju novu, jer sam staru uspešno izgubila, a to je procedura od nekoliko meseci). Na tvom mestu, ili da me zanima isključivo radna viza, aplicirala bih samo tamo gde obećavaju da će je izvaditi. (Postoje, doduše, i drugi načini, ali je sve jako komplikovano, skupo i traži akrobacije u nekoliko zemalja - tako pišu naši ljudi.) I otišla bih u Srbiju da je izvadim, jer je tako najjednostavnije i najsigurnije, A na sajtu kineske ambasade u Beogradu piše šta ti sve treba od dokumenata da bi se viza izvadila. Tako da, nema razloga za žurbu i nekakvu paniku, za upadanje u bedak zbog ovog ili onog naizgled ćorsokaka... Kina je zemlja u kojoj sve može i ništa ne mora. 

18341837_10210524208356258_2611081054153

Edited by Snezana011

Da li neko poznaje nekog ko je Cross Border shenzhen i hong kong uspesno ? Dok se nije snasao za vizu ? sa kojom vizom je najbolje doci ako se ne moze doci do Z vize ?

4 minutes ago, zioss said:

Da li neko poznaje nekog ko je Cross Border shenzhen i hong kong uspesno ? Dok se nije snasao za vizu ? sa kojom vizom je najbolje doci ako se ne moze doci do Z vize ?

Milijuni naših to rade gotovo svakodnevno. :smile: To se inače zove visa-run, a naši ljudi su to prekrstili u 'presecanje' ili 'sečenje' granice. Evo ja koliko za vikend po treći put 'istrčala' do HK-a. 

Just now, Snezana011 said:

Milijuni naših to rade gotovo svakodnevno. :smile: To se inače zove visa-run, a naši ljudi su to prekrstili u 'presecanje' ili 'sečenje' granice. Evo ja koliko za vikend po treći put 'istrčala' do HK-a. 

da li je to rizicno ako ti vide u pasosu tonu tih pecata ?

Just now, Snezana011 said:

Zakonski je dozvoljeno, tj. nema ograničenja - za sada.  

a da se radi na toj seckalici ; ) ?

1 minute ago, Snezana011 said:

Misliš u Šenzenu? Zato većina ljudi i radi u Šenzenu, samo prošetaju do HK-a i vrate se.

zvuci zanimljivije od z vize svaki mesec izlet u HK :biggrin:

@Dodik aj ti ovde lepo kazi sta tacno hoces. znaci, cist vazduh, radnu vizu, platu kao skolovani nejtiv? ne bih da te razocaram ali sanse su ti minimalne...

prvo oko zagadjenja, ono je svuda u kini veliko, kazu da je najbolji vazduh u Guangdong provinciji ali evo poslednjih 10ak dana ja jedva disem a zivim u Guangzhou, tj na pola h od centra GZ-a... zna ovde da bude i lepo vreme, ali zna i da ga ufitilji... danas je npr zagadjenje preko 150, ne znam kako utice na druge ali na mene kao nepusaca npr bas utice, usporen sam, malo teze disem, brze izgubim vazduh..,. e zamisli sad kako ce to da deluje na evropsku decu koja se skoro pa nikad nisu sretala sa takvim vazduhom... ovde je vlaznost vazduha konstantno 100%, 25 je napolju imas utisak da je 33, a neba nema...

oko radne vize.. ima nasih koji rade na radnim vizama, ali to je mali procenat... vecina se dovija na sve nacine, M viza is Srbije, M iz KL-a, S2 vize iz HK, neki cak rade i bez vize i koriste mesecima bezvizni rezim (pitanje je dokle ce to da traje)... nece na granici niko nista da te pita i da imas 5 pecata turisticke vize zaredom, ali je otvoreno pitanje dokle ce da to traje, kad ce da ogranice broj uzastopnih ulazaka bez vize...

ako hoces legalno da radis i dovedes porodicu zaboravi bogate provincije tipa Guangdong, ta privilegija je rezervisana samo za native... postoje slucajevi, znam 2 ljudi koji imaju radne vize u GD, ali znam jos 150 koji nemaju...

ne znam koliko imas godina, ali ako ti ne smeta da izigravas klovna pred decom od 3-6 godina onda ces da nadjes posao lako, vrtici nicu svakodnevno... nov vrtic ne moze da ti obezbedi radnu vizu jer mora da protekne mislim 2 godine da bi mogli da zaposle stranca... plate koje nude, makar ovde u GD idu od 10.000 do 16-18 (kad su ovako visoke ovo obavezno stave before tax)... manja plata znaci da ce da ti ponude i stan, veca plata - snalazi se sam za stan. U Shenzhenu su bas bas retki slucajevi da neko nudi smestaj, eventualno u Longgangu koji je sat, sat ipo metroom od "centra"... ako npr nadjes posao u Shekou, Futianu, nema sanse da ti ponude stan jer su to expat friendly distrikti gde su cene stanova visoke...

ako zelis da predajes negde ozbiljnije, starijoj deci, npr u srednjoj skoli, matorima, nekoj akademiji, e tu bato spremi odelo, LA naglasak, TEFL, znaci non stop uredan, obrijan, kratka kosa, nema vidljivih tetovaza... to se malo ozbiljnije radi, zato engleski treba da ti bude na malo vecem nivou od prosecnog srbina koji nije studirao engleski a ovde glumi teachera.

sta da ti kazem, ovo je Kina, istok, daleko od uredjenja tipa zapadna evropa, ovde pravila ne postoje, bitna je sreca i kako se predstavis i pokazes... moze da te ukenja da mlatis pare, moze da te ukanali da se zarobis negde...

za kraj, ne dolazi u kinu bez para, nije ovde tako jeftino kako pojedini pricaju.. kvalitetne stvari kostaju... ako hoces da zivis kao kinez, jedes neke kineske splacine, non stop pirinac, nudle, glodjes po ustima meso koje nije ocisceno od kostiju onda mozes da zivis i za 200-300e mesecno (sto po meni nije zivot).. ako pak hoces da zadrzis neki stil zivota koji si imao u evropi, tipa hrana, izlasci, putovanja vikendom, e onda to kosta... 

nadam se da sam ti malo pojasnio... i naravno, ovo je moje vidjenje stvari, bijem vec drugu godinu ovde, radim u vrticu i part tajm u osnovnoj skoli, ponudili su mi visegodisnje ugovore posle 2 meseca rada jer im se svidja kako radim i sto ne pravim probleme i na poslu i van posla... dok god sam u kini, a planiram jos 3 god max, iskreno ne bih da mrdam odavde... 

pozdrav

@mixy123 jako dobar post :clap:sve si (mu) rekao. :spot: 

Moram da pojasnim za cene, a zbog aluzije u kojoj se delimično pronalazim. Tačno je da Kina nije nimalo jeftina. Mi još uvek imamo predstavu da je Kina = kineski kvart na Novom Beogradu, što nimalo ne odgovara istini. Međutim, 200-300 evra mesečnog troška kad imaš plaćen smeštaj, režije, obroke i nemaš prevoz, tj. imaš e-bike od škole, u malom mestu, za nekog ko je došao samo da uštedi pa da ide dalje i ne zanimaju ga izlasci ni vikend putovanja, dakle za nekog takvog to je sasvim realni trošak. 

Ima dosta naših ljudi koji troše toliko, jer su im druge stvari prioritet. I to je takođe važno: napraviti razliku između onih koji planiraju višegodišnji (ili neograničeni) život ovde i onih koji bi da relativno brzo nešto uštede i odu gde već planiraju.

izvinite sto ovo pitam @Snezana_011 mozda je previse privatno sami ste pisali da vam je kina mesto gde skupljate za Ameriku. to ste vi napisali da zelite da idete biciklom. koliko planirate da ustedite i za koliko godina je to moguce u toj gradu koji zivite?

mixy123

Hvala Mixy, lepo i bukvalno objašnjeno, dobro je jer sam ja bukvalista! :biggrin:

Da, ok, Kina je pogodnija što ti i Snežana kažete, za nekoga ko želi da dođe tu zaradi neki novac i ide dalje, ja ću porazmisliti, jer mi smo već crnčili u EU ili je to zvanično EU :biggrin:, i tražimo mesto gde će i za dete da nam bude dobro, ja na kraju priče ako moram da biram, da li će dete da mi udiše nezdrav vazduh i unosi štetne materije svakodnevno u organizam, ja ću uvek da odaberem zdraviju opciju, svima prija da zarade novac, ali nama je više bitno da organizujemo neki normalan i kvalitetan život, jeste to teško, za nekoga bez EU pasoša ili bez AU pasoša ili CA pasoša, ali šta je tu isprobaćemo sve mogućnosti. 

Hvala još jednom sada mi je apsolutno jasna slika o Kini, i ja da nemam porodicu verovatno bih tu došao i radio kao ostali, jer po svemu što ste pisali tu sa najmanje sati rada može najviše da se zaradi, ne puca kičma i ne tegliš, plus vidiš mnogo toga i proputuješ što je neprocenjivo, jeste truješ se, ali nigde nema idealno, to pošteno uvek negde bude hladno, a lepo i čisto, negde je toplo, ali prljavo, negde ima para ali je zagađeno itd...

Sada mi je jasno kakva je Kina destinacija, i definitivno ću je staviti u nešto što se zove poslednja opcija. Živeli smo 5 godina na mestu koje je niti lepo niti dobro, bar nama, drugima jeste, nekome opet nije sve zavisi od ukusa, radili kao mašine, i nije nam do drkanja, (doduše index zagađenosti je bio priličan opet mnogo, mnogo manji nego u Kini), i žrtvovanja zdravlja više, na kraju priče frula u ruke i ovce u planini, ako nema boljih rešenja, za to je svako kvalifikovan.

@Dodik nemoj da odustajes tako lako... imas recimo neke gradove, obicno na obali, gde je vazduh pristojan, gde necete toliko da osetite zagadjenje... nije to toliko drasticno koliko se prica, ipak ovde zivi milijardu ipo ljudi, nisu svi bolesni... moj konkretan primer je da sam oduvek imao bolesljivo grlo, ne pusim, pa mi malo vece odstupanje od normalnog smeta... imas ljude koji i ne osete promenu, sve zavisi...

ako dolazis moj ti je savet da dodjes prvo sam i izvidis situaciju... ne znam kolika su ti deca i kakva je porodicna situacija ali po meni bi idealno bilo da dodjes i radis sam, da ti deca i zena dodju u posetu jednom godisnje, a da se za dugacak letnji odmor vratis kuci.... ako resis da dodjes i cilj ti je da sto vise radis i ustedis pravac Shenzhen, ne razmisljaj o vizama, spoji par part tajmova, mozes da izadjes i na 3000e... uz lepu organizaciju mozes da ustedis recimo 70%... odradi godinu dana, vrati se porodici sa 20ak hiljada evra i dalje razmislite gde cete i sta cete...

vecina ljudi ovde je bez dece, mislim na teachere iz Srbije...

@Dodik, a može da se nađe i lepo mesto na jugu, sa pristojnim uslovima za život. Nanning je zvanično najzeleniji grad u Kini, sa najlepšim parkovima i relativno malom zagađenošću. Imao oko 7 mil ljudi, što ga svrtsava među manje gradove. Tamo ima 20-ak naših ljudi i zaista svi žive lepo. Jedan par je čak planirao i da zasnuje porodicu nedavno. Lično bih volela da živim u takvom gradu, prilično je easy going. 

Imaš i opciju sasvim malog mesta u unutrašnjosti zemlje, poput ovog gde ja živim, u kome je zagađenost mala, život lagan, radi se malo i opušteno, ali se i zarađuje skormno, no više nego dovoljno za pristojan život i neku uštedicu (ako i supruga radi, onda to već može da bude fina ušteda). Jedini problem bi ovde bio što nema internacionalne škole, mada ne znam da li je moguće da dete ide u neku kinesku privatnu školu.

Postoji mnogo opcija, ne odustaj tako brzo. 

Hvala svima na svemu što ste napisali, sada ostaje na meni da vidim šta i kako, i koje su nam opcije i mogućnosti.

3 hours ago, Dodik said:

Hvala svima na svemu što ste napisali, sada ostaje na meni da vidim šta i kako, i koje su nam opcije i mogućnosti.

da li si probao DV lottery za SAD,to je zanimljiva opcija za one sa porodicom,i ima dosta srba tamo,npr las vegas je povoljniji od ostalih drzava u SAD

mozemo li znati na kojoj si vizi sad kad radis i kako su ti dali tu vizu ,pre nego sto si dosao ili posle ?

7 minutes ago, zioss said:

mozemo li znati na kojoj si vizi sad kad radis i kako su ti dali tu vizu ,pre nego sto si dosao ili posle ?

Ja sam na turističkoj vizi i trenutno ne radim. Turista sam.