Jump to content

Featured Replies

Hvala?A na kom principu radi VPN jel samo instaliram to i rade aplikacije ili nesto treba da ukljucim?

Pozdrav! AKo je neko u Sangaju, molila bih da mi se javi, za neku kafu, druzenje ili instant vidjenje, nek mi pise u inbox!

OK!Ona prica sa prizivanjem:smile:!

Daaaa moram da nosim pantalone,farke na poslu...Trening centar u Shenzhenu...Kao deca pitaju roditelje blabla sta je to..

Moj skromni doprinos ovome informatoru..

Zdravo svima :smile: Pre godinu dana naleteh na ovaj forum, svidela mi se ideja pa sam resio da posle 10 godina napokon zavrsim fax i krenem u avanturu. Prvo da zahvalim svima, dosta sam naucio ovde i bas ste pomogli, pre svega Lazar, Snezana, Mixy... Planiram da krenem za Kinu (Shenzhen) krajem oktobra pa imam nekoliko pitanja. Prvo, da li da se cimam oko prevodjenja uverenja o diplomiranju posto mi jos nije stigla diploma? Pre svega zbog plate, znam da ne moze radna viza bez da je proslo dve godine. Mozda mi je vise ok da prevedem uverenje nego da kupujem fake diplomu? Takodje me zanimaju uslovno receno manji gradovi sa dosta prirode, sa tradicijom a i procitah da je manje inspekcija.  Pa ako neko ima neku preporuku (a da granica nije bas daleko posto dolazim bez vize i nameravam da secem, dok ne prodju dve god, deportuju me il nesto sasvim deseto). U sustini ne biram previse, mislio sam da dodjem u Shenzhen pa kasnije kad iskoci nesto predjem u neki manji grad, nisam bas za guzve, vise sam za neku prirodu, voznju bajsa... Inace dolazim sa namerom da predajem engleski u vrticu, po struci sam pedagog tako da mi odgovara rad sa decom. Ako neko krece krajem oktobra/pocetkom novembra moze da se javi, da idemo zajedno. Isto bih zamolio da me ubacite u neke WeChat grupe. Ideja je da trazim posao na licu mesta kao sto savetujete ali cu nadam se vise saznati u nekoj od wechat grupa. Povoljni hosteli! I za to ako ima neka preporuka osim Space Capsule Hotela, al to je isto za pocetak dok ne nadjem nekog cimera ili nesto drugo. Videh da ne mora povratna ali u svakom slucaju ako neko hoce da se osigura nadjoh ovo na netu OneWayFly.com (Za 19 dolara bukiraju let na vase ime i kasnije poniste). VPN - koji je trenutno najpouzdaniji (mislio sam ExpressVPN)? Takodje preporucujem microsoft translator (mogu offline jezici) al svaka preporuka dobro dodje. (Ucim kineski vec nekih 20ak dana pa sam se izlozio da znam nesto i testirao translator koji je  izgovorenu recenicu "我是学生"   (ja sam student) preveo prvi put kao "Who am I, a folk song?" a drugi put "Why don't you have a wash". Tu sam shvatio da cu godinama uciti..) Uf, mislim da je to to za sad, nadam se da ce me neko ubaciti u nase wechat grupe za trazenje poslova, cimera i ostalo... WeChat ID: IAMTHAT87    Hvala!!! :smile:

Što se tiče problema na aerodromu Beograd ako nemaš povratnu kartu, dosad su se ljudi žalili samo na Etihad. Čuo sam nekoliko priča da je ljudima propao let jer osoblje Etihada nije htelo da ih pusti u avion bez povratne i bez vize. Zbog toga je dosta ljudi prestalo da leti Etihadom. Naravno, rezervacija preko tog sajta što si naveo svakako neće škoditi, bolje imati ako zatreba. Uverenje o diplomiranju prevedi, posebno jer je u struci.

VPN - ja koristim Astrill, ali dobar je i Express. Za prvu pomoć može i besplatni - Psiphon.

Instaliraj aplikacije: Pleco (dictionary), Baidu map (ima samo na kineskom ali snaći ćeš se), Explore Shenzhen Metro, Explore Hong Kong Metro, Google Translate.

Za učenje kineskog, meni je najbolja aplikacija TrainChinese.

Pozdrav svima!

Ja se izvinjavam ako je pitanje vec bilo, satima trazim odgovor na pitanja vezano za M vizu. Naime na sajtu konzulata pise da je potrebno da se prilozi potvrda o profesionalnom statusu. Sta je to i gde se nabavlja?

Zahvaljujem svima na odgovoru :smile:

Pozdrav!
Zanima me da li neka od agencija plaća kartu do Kine npr.

I još nešto što me zanima je putno osiguranje.

Ja sam iz BiH, pa mogu ostati 3 mjeseca u Kini, a iz FlyFly travel-a mi rekoše da osiguranje treba...

Taj FlyFly travel je puk'o u Srbiji i ostetio mnoge klijente, ja im ne bih bas dao svoj novac i poverenje. Kupi sam aviokartu i osiguranje, mozes i online.

Prati temi "Jeftine avio karte", iscitaj sto vise, pa ces naci informacije. Ima puno sajtova za pretragu aviokarata, recimo, pocni od kayak, skyscanner i slicnih. Za osiguranje, pogledaj na sajtu Uniqa-e, vidim da i verzija u BiH omogucava kupovinu osiguranja online. U svakom slucaju, mozes uraditi simulaciju pa da vidis koliko ce te to kostati za period koji ti treba.

E sad mozda ce neko da me osudi ali je zelim da pitam.. posto sam vec dobrano zasao u cetvrtu deceniju, sta to znaci "dobro je za muskarce"? Mene konkretno ne zanimaju stvari tipa posao i ostalo jer znam da cu to nacu vrlo lako ali me zanima kako kineskinje reaguju na nas "starije" iskusne muskarce (konkretno ja sam razveden).. pored posla jaaaaaaako me zanima kako se mi kotiramo kod lokalnih dama. O tome niko ne pise a mene to bas zanima.. pa ako bi to mogao neko da elaborira :smile:

Nećemo osuđivati :smile: Pitanje je dosta složeno, ali pokušaću da odgovorim.

U Kini generalno nije rasprostranjen zapadni koncept "dejtinga", gde se zabavljaš sa nekim neko vreme, pa onda sa nekim drugim, pa sa nekim trećim itd, bez plana da to nekuda vodi. Ovde nije bilo seksualne revolucije, rokenrola, hipija itd. Većina devojaka/žena u Kini podrazumeva da veza vodi ka braku a brak vodi ka deci. Stranci, sa druge strane, obično imaju drugačija očekivanja i to dovodi do nesporazuma. E sad, to je većina, a naravno postoji i manjina. Kineskinje koje su bile izložene zapadnoj kulturi često imaju zapadnjačka očekivanja i navike, a sve su šanse da su to one sa kojima ćeš prevashodno dolaziti u dodir, pod pretpostavkom da ne znaš kineski. Posebno u velikim gradovima. Ukratko - ima svega, baš svega što možeš da zamisliš. Za razliku od, na primer, Bliskog istoka, Kina nije ultrakonzervativna sredina. Mladi se zabavljaju pre braka, raskidi i razvodi nisu ništa neuobičajeno itd. Ali mada to najčešće neće biti glasno izgovoreno - jer ovo nije kultura u kojoj se stvari glasno izgovaraju - ako počneš da se zabavljaš sa nekim podrazumeva se da je to ozbiljno.

Belci generalno važe za "lepše" zbog toga što se u Kini svetlija koža smatra lepšom, kao i visina. Verujem da je delom i do Holivuda i američkih serija, koje predstavljaju Zapad kao obećanu zemlju, pa se sve što dolazi sa Zapada smatra posebnim. Kao belac svakako imaš veće šanse da nađeš devojku u Aziji nego u Evropi. 

E da, setio sam se još nečega. U kineskom jeziku postoji izraz za žene koje se nisu udale do tridesete, u prevodu otprilike "preostala žena", u smislu da je preostala nakon što su se sve druge poudavale. Kineski muškarci uglavnom nisu zainteresovani za žene u tim godinama (ovde ljudi relativno mladi zasnivaju porodice) pa one često traže strance, jer znaju da njima godine nisu toliko bitne. Osim toga, ako je žena razvedena, a posebno ako ima dete, lakše će naći stranca nego Kineza koji će to prihvatiti (Kinez bi možda i prihvatio, ali njegovi roditelji - malo teže. A ovde je roditeljska reč zakon). Ovo napominjem s obzirom da si spomenuo godine.

I da još jednom pomenem svoj omiljeni Bliski istok: kao što tamo ljudi razrogače oči i gledaju te čudno kad im kažeš da ne veruješ ni u jednog boga, tako te isto u Kini gledaju kada im kažeš da ne želiš da imaš decu :smile: 

Caveat lector: Svačije iskustvo je drugačije, naravno. Naslušao sam se i nagledao raznih priča i situacija ovde, pa samo prenosim svoja zapažanja. 

Hvala na detaljnom elaboratu i mogu da ti kazem da si me puno obradovao! :smile: 30+ ove sto su "preostale" meni taman pasu.. volim decu, posebno da ih pravim sa drugim rasama.. ispadnu mnogo lepa haha :smile: Ako se setis jos necega na ovu temu - blagodarim :smile:

p.s. I ja sam proveo dosta vremena na BI.. usput napravio 2 komada.. ispala super :biggrin: Lepotice moje.. kontam da se presaltam na drugu rasu dok sam jos funkcionalan. Ionako cemo jednog dana biti svi iste boje koze, rase ili sta vec :wink: .. Zemljani!

Edited by vBot

Pozdrav svima,

naletio sam na ovaj forum, odnosno podforum, a s obzirom da mi je tema bliska odlučih se registrirat. A kako to već biva imam i jedno pitanje.

Dakle, trenutno se nalazim u Kini, i to sa radnom z vizom. S obzirom da sam radnu vizu tek svježe dobio (U HK, nakon što sam ušao na L turističkoj vizi, ako tko ima pitanja o proceduri u hk na raspolaganju) još uvijek nemam radnu kartu i residence permit već to tek trebam dobit  no vjerujem da bi to trebalo ić bez nekih velikih drama pa sam već počeo pripremat teren za povuć ženu i dijete sa sobom i ima jedna stvar koja me malo buni po pitanju q1 vize. Dakle na svim stranicama kineskih ambasada na koje sam naletio(hrvatska, američka...) stoji da kod apliciranja treba predati vjenčani i rodni list ovjeren od strane PSB-a u kini što mi nema nikakvog smisla pa me zanima kakva su vaša iskustva sa q1 (i q2) vizom te što zbilja traže. jer zašto bi vjenčani list dvaput putovao iz europe za kinu i nazad...

Btw, ja sam u Shaoxingu pa ako je itko ovdje negdje a od volje za popit kavu/caj  nek se slobodno javi:).

On 10/3/2018 at 12:18 AM, Martin95 said:

Pozdrav!
Zanima me da li neka od agencija plaća kartu do Kine npr.

I još nešto što me zanima je putno osiguranje.

Ja sam iz BiH, pa mogu ostati 3 mjeseca u Kini, a iz FlyFly travel-a mi rekoše da osiguranje treba...

Ne vodi se pogresnom rutom. Sa BiH Pasosem mozes ostati viza free 90 dana u 180 dana. Kao sto je za Shengen. A Srpski nema tog limita.

1 hour ago, nemirni said:

Pozdrav svima,

naletio sam na ovaj forum, odnosno podforum, a s obzirom da mi je tema bliska odlučih se registrirat. A kako to već biva imam i jedno pitanje.

Dakle, trenutno se nalazim u Kini, i to sa radnom z vizom. S obzirom da sam radnu vizu tek svježe dobio (U HK, nakon što sam ušao na L turističkoj vizi, ako tko ima pitanja o proceduri u hk na raspolaganju) još uvijek nemam radnu kartu i residence permit već to tek trebam dobit  no vjerujem da bi to trebalo ić bez nekih velikih drama pa sam već počeo pripremat teren za povuć ženu i dijete sa sobom i ima jedna stvar koja me malo buni po pitanju q1 vize. Dakle na svim stranicama kineskih ambasada na koje sam naletio(hrvatska, američka...) stoji da kod apliciranja treba predati vjenčani i rodni list ovjeren od strane PSB-a u kini što mi nema nikakvog smisla pa me zanima kakva su vaša iskustva sa q1 (i q2) vizom te što zbilja traže. jer zašto bi vjenčani list dvaput putovao iz europe za kinu i nazad...

Btw, ja sam u Shaoxingu pa ako je itko ovdje negdje a od volje za popit kavu/caj  nek se slobodno javi:).

Zaboravi na Q1/Q2 vizu. Ona je za one koji su u braku sa Kineskim drzavljaninom. Gledaj S1/S2

1 hour ago, boranija said:

Zaboravi na Q1/Q2 vizu. Ona je za one koji su u braku sa Kineskim drzavljaninom. Gledaj S1/S2

A fakat. Prvo sam mislio ma kako kad piše i za strance, ali sad sam pažljivo išao čitati i odnosi se za strance sa PERMANENT resident dozvolom. Hvala na informaciji, idem sad pogledat malo detaljnije za s1/s2.

@Martin95:  Neke od agencije/škola nude "flight ticket reimbursement", ali to nije tako lako ubost(nerijetko agencije koje se trude svim silama primamit native speakera) i često funkcionira tako da ti platiš kartu pa dobiješ refund nakon što dođeš tamo a ne da ti oni plate. Naravno sve ovisi o "kvaliteti" posla i institucije.

46 minutes ago, nemirni said:

A fakat. Prvo sam mislio ma kako kad piše i za strance, ali sad sam pažljivo išao čitati i odnosi se za strance sa PERMANENT resident dozvolom. Hvala na informaciji, idem sad pogledat malo detaljnije za s1/s2.

AL ako me pamet i dalje sluzi, zena i dete apliciraju za S1 vizu preko tebe i po dolasku u Kinu konvertuju vizu u residence permit. 

On 10/5/2018 at 7:50 PM, boranija said:

AL ako me pamet i dalje sluzi, zena i dete apliciraju za S1 vizu preko tebe i po dolasku u Kinu konvertuju vizu u residence permit. 

Pa tako nekako sam i razumio napisano. U biti čini mi se da glavna razlika za s1 naspram s2 upravo to da se prva ponaša kao z viza, što će reć single entry pa onda residence permit, dok s2 ne dolazi u paketu sa residence permit, s tim da jedino ne kontam kako onda s2 točno funkcionira po pitanju dužine boravka. Piše do 180 dana, ali što ako zatražim single entry jel to onda znači 1x180 dana ili je svaki entry i dalje limitiran na 30 ili koliko već dana. Mislim ne smeta me da mogu ostat samo 6 mjeseci, dapače, ali da moraju svakih 30 dana prelazit granu je tlaka, a od Shaoxina i nije baš ni jeftino.

1 hour ago, nemirni said:

jedino ne kontam kako onda s2 točno funkcionira po pitanju dužine boravka. Piše do 180 dana, ali što ako zatražim single entry jel to onda znači 1x180 dana ili je svaki entry i dalje limitiran na 30 ili koliko već dana. 

Probaćemo na primeru, dosta je čudan sistem. Recimo da je moja S2 viza bila ovakva:

Issue date: 23 JUN 2016 
Valid until: 22 SEP 2016
Entry(s): 01
Duration of each stay: 60
Remarks: Permitted to stay until 22 AUG 2016 for this time and to stay 60 days each time since the next entry.

Issue date (izvadio sam je u imigracionom u Kini) se računa kao nulti ulazak u zemlju, i tada počinje da mi teče 60 dana.  Imam još jedan ulazak (mogu da izađem i vratim se) i nakon toga dobijam još 60 dana.

Duration of each stay znači da moram izaći u roku od najkasnije 60 dana. Mogu izaći kad hoću (dok ne premašim tih 60 dana) i ponovo ući. Nakon toga više nema izlaženja i ulaženja. Ako opet izađem viza se poništava.

Kada ponovo uđem, dobijam još 60 dana. 

Ja sam sačekao da prođe 60 dana, zatim sam poslednjeg dana izašao i ponovo ušao, i dobio još 60 dana. Tako sam dobio ukupno 4 meseca. 

"Valid until" je datum do kog moraš ući u Kinu. To nekada ne znaju čak ni Kinezi u policiji kad odeš da se registruješ. Mene su smarali kako ja to mogu da budem u zemlji u oktobru ako mi je viza valid until 22 SEP. Na kraju su zvali šefa pa im je on rekao da može. 

Na primeru biznis (M) vize, ako dobiješ na recimo 12 meseci, a dužina jednog ulaska je 3 meseca, to ti je zapravo 15 meseci. Jer ćeš čekati da prođe svih 12 meseci (izlazeći max na svaka 3 da ne probiješ duration of each stay) i onda ćeš lepo izaći i ponovo ući, i dužina tog novog ulaska ti je još 3 meseca. Tokom ta 3 meseca više ne smeš izlaziti jer ti je viza tehnički istekla. 

Na koliko će ti entry biti limitiran, i koliki će biti number of entries, to zavisi od toga šta ti daju, dakle od njihove dobre volje. Number of entries i duration of each stay nisu međusobno povezani. Ako imaš 1 entry i duration of each stay 180 dana, to znači da možeš lepo sačekati 180 dana (ili 179 za svaki slučaj), izaći, i onda ući ponovo i dobiti još 180 dana, naravno ukoliko si ušao pre "valid until" datuma.

Ljudi jel stvarno tacno da oni koji imaju samsung ne mogu da se povezu na wifi samo hiawei tako mi kazu oni koji su tamo meni jr to bas cudno?

Ljudi jel stvarno tacno da oni koji imaju samsung ne mogu da se povezu na wifi samo hiawei tako mi kazu oni koji su tamo meni jr to bas cudno?

23 hours ago, Tufna said:

Ko te slaga (svi ti lazu)? Ljudi kupuju Huawei i Xiamoi jer su jeftini. Ja sam na samsungu godinama i sljaka bez problema.

Pozdrav ljudi. Par pitanja za ove koji su već u Kini... Zanima me da li ste uzimali povratne avio ili u jednom smeru, procitah da samo etihad pravi problem. Generalno da li proveravaju aerodromski radnici rezervacije hotela, razlog posete itd.. I zamolio bih ako neko ima preporuku za district i hotel u shenzenu.

On 10/11/2018 at 8:46 PM, kao_ticher said:

Pozdrav ljudi. Par pitanja za ove koji su već u Kini... Zanima me da li ste uzimali povratne avio ili u jednom smeru, procitah da samo etihad pravi problem. Generalno da li proveravaju aerodromski radnici rezervacije hotela, razlog posete itd.. I zamolio bih ako neko ima preporuku za district i hotel u shenzenu.

Pozdrav,

Ovo za Etihad će ti bolje moći reći netko tko je letio sa jednosmjernom, no što se ostalih stvari tiče rezervacije, razloga i sličnih stvari nisam nikad imao situaciju da me od osoblja avio kompanija pitaju takvo što, a letio sam za Kinu već dosta puta. U biti za rezervaciju smještaja me nisu nikad pitali ni za jednu zemlju za koju sam letio.

Kada budeš sletio u Kinu, prije imigracije morati ćeš ispuniti "arrival card", koji obično dijele i u avionu pa ga možeš ispuniti i prije. Na njemu bi trebalo ispuniti adresu gdje ćeš odsjesti, ali me nikada nisu pitali da to nekako dokažem. Dapače nerijetko taj papirić ne pogledaju baš ozbiljno i prilično sam siguran da možeš napisati bilo koju adresu. A još ako je napišeš samo na pinyinu tim bolje:).

@Tufna: Ako te prijatelji ozbiljno ne j.  u zdrav mozak, stvarno ne znam što da mislim. Jedino što mi pada na pamet da prijateljev samsung ne može da otvori google a huawei može jer ima vpn pa su eto Poirot dedukcijom došli do zaključka da samsung ne radi u Kini?