Jump to content

Featured Replies

On 10/11/2018 at 8:46 PM, kao_ticher said:

Pozdrav ljudi. Par pitanja za ove koji su već u Kini... Zanima me da li ste uzimali povratne avio ili u jednom smeru, procitah da samo etihad pravi problem. Generalno da li proveravaju aerodromski radnici rezervacije hotela, razlog posete itd.. I zamolio bih ako neko ima preporuku za district i hotel u shenzenu.

Nikako sa Etihadom u jednom smeru. Baš sam danas čitao na nekoj wechat grupi da neke likove nisu pustili u avion u Beogradu, iako su imali rezervaciju povratne. Koliko mi je poznato, Aeroflot još uvek nikome nije pravio problem. Nadajmo se da će tako i ostati...

On 10/11/2018 at 8:46 PM, kao_ticher said:

Pozdrav ljudi. Par pitanja za ove koji su već u Kini... Zanima me da li ste uzimali povratne avio ili u jednom smeru, procitah da samo etihad pravi problem. 

Ja sam pre par dana stigla. Nisam htela da rizikujem, isla aeroflotom do Sangaja pa posle vozom. U Bg-u su me samo pitali da li imam vizu ili turisticki idem, ja rekoh turisticki i to je to, nista dalje nisu pitali i na tome se zavrsilo. Doduse, ja sam svakako na onewayfly.com platila uslugu rezervacije avionske karte, gde za 19€ razervise agencija pravu avionsku kartu za vas, i posle dve nedelje otkazu istu. Nije mi trebalo na kraju, ali je meni licno tako bilo lakse. 

Svakih par dana čujem da Etihad nekoga nije pustio u avion, u Beogradu, zbog nemanja povratne karte. Rezervaciju ne prihvataju, mora biti baš karta. Neki su to rešili tako što su kupili povratak na licu mesta, na aerodromu, ali najbolje rešenje je jednostavno ne leteti Etihadom. 

Pre desetak dana druga nisu pustili u avion na letu iz Tajlanda za Kinu, iz istog razloga, kompanija China Southern Airlines. Meni je ista kompanija proletos pravila problem na relaciji Indonezija - Kina, ali su me na kraju ipak pustili, posle pola sata ubeđivanja. 

Topla preporuka: Etihad definitivno izbegavati u slučaju da nemate povratnu, a bez obzira kojom kompanijom letite gledajte da na kartici imate dovoljno para ako bude potrebno kupiti povratak na licu mesta. I doći na aerodrom što ranije, da bi bilo dovoljno vremena za kupovinu karte ukoliko dođe do toga.

Zdravo ljudi!

Treba da izadjem iz zemlje na 1 dan, tj idem iz Pekinga. Da li je neko isao do Rusije ili neko blize mesto? Viza mi je u procesu, pa tek se sl meseca viziram. Da li neko moze da mi preporuci najeftiniju varijantu tj neku najbolju? Razmisljala sam da odem do Vladivostoka! Ako neko zna na koji nacin je najeftinije i najbolje. 

On 10/19/2018 at 12:26 PM, Lokator91 said:

Zdravo ljudi!

Treba da izadjem iz zemlje na 1 dan, tj idem iz Pekinga. Da li je neko isao do Rusije ili neko blize mesto? Viza mi je u procesu, pa tek se sl meseca viziram. Da li neko moze da mi preporuci najeftiniju varijantu tj neku najbolju? Razmisljala sam da odem do Vladivostoka! Ako neko zna na koji nacin je najeftinije i najbolje. 

Hmm, pa i Vladivostok je opcija, ali nisam baš siguran da su vlakovi/letovi do tamo nešto turbo jeftini. Dosta ovisi i o tome koliko unaprijed možeš kupiti kartu i koliko vremena imaš na raspolaganju?
Odi malo na skyscanner (za letove) i ctrip(ili onaj koji je inkorporiran u wechat za vlakove) pa malo pogledaj koliko bi te izašli letovi za hong kong, macau, taipei... možda čak i seoul ako se potrefi. Također letovi za Shenzhen su nerijetko jeftiniji od letova za HK pa samo pješke preko... Prtljaj malo sa datumima pa vidi što ti izađe.

Pozdrav svima. Registrovao sam se upravo zbog ovog topica. Veoma korisnih stvari pročitah. Hvala svima :)

Zanima me, ukoliko neko zna, kada tačno počinje drugi semestar? Nekad u februaru? Planiram da dođem u Kinu prije početka semestra, da se smjestim i nađem posao. Računajući ovo sve, koliko prije početka semestra treba da dođem? Zadnja sedmice januara? Je li mi to dovoljno vremena?

Pozdrav svima,

interesuje me da li neko od vas zna za skolu Thomas English school u Kini? Da li je skola prava ili je paravna? 

Hvala. Sergio

Pozdrav ljudi! Zavrsio sam poljoprivredni 2016. zapalio bi za Kinu da uvatim neku kintu posto odje leba nema a engleski kidam kad hocu , nego sad da ne citam 200 str. foruma ako neko ima volje/zelje da mi ukratko objasni sta i kako treba da se odradi oko vize i svega otisao bi kontam na blef pa da sljaku nadjem tamo to sam skontao iz par postova da je bolje tako.

Tnx unapred!

Thirsty Nema potrebe za sarkazmom, da preformulišem,nemam toliko vremena da bih sve čitao nije da ne želim ili da me smara to zato i napomenuh ako ima neko ko je mnogo upućen bar par smernica da mi ostavi.

27 minutes ago, Lesa PFC said:

Thirsty Nema potrebe za sarkazmom, da preformulišem,nemam toliko vremena da bih sve čitao nije da ne želim ili da me smara to zato i napomenuh ako ima neko ko je mnogo upućen bar par smernica da mi ostavi.

Ako imaš vremena za otić na drugi kraj starog svijeta zaradit neku kintu valjda bi se moglo nać vremena i za pročitat par članaka i stranica foruma:).
Ali evo ukratko:

1. napiši si kvalitetan cv i napravi si dobar kratki video introduction
2.kopaj po job stranicama (Dave ESL cafe, echinajobs (moj favorit), eslworld, ima ih dosta).
3. apliciraj i dogovaraj uvjete ako te žele.

Paralelno s tim legaliziraj si dokumente (diplomu i criminal record) da budeš spreman.

Za detalje.. pročitaj tih 200 stranica foruma.

To si u pravu brate al ja procitam malo pa kad stignem opet malo i onda i zaboravim ovo prvo jer ne mogu drugacije od obaveza a uvek iskacu nove informacije pa zato nikako da sve uklopim :) Hvala,samo to osnovno mi je trebalo pa cu ja da filujem detalje usput dok kopam info , svako dobro!

Ljudi jel imao neko problema na granici? Juce dosli drugar i ja u Shenzen, preko Shekou ulaza iz transfer zone Hong Konga (dosli smo trajektom bez ulazenja u Hong kong- da ne bi vukli kofere)

Jako smo se neprijatno iznenadili na granici. Pandurka koja je radila me je propitala bukvalno sve. Sto dolazim u Kinu(na sta sam ja odgovorio turisticki), koliko nameravam da ostanem, jel cu da putujem po kini,trazila mi rezervaciju hotela i povratnu avionsku kartu kao garanciju da se vracam u Srbiju. PItala me pojedinano za svaki pecat u pasosu da objasnim odakle mi i pozvala kolegu koji je takodje pregleao moj pasos. Stekao sam utisak da se bukvalno  lomila da li da me pusti ili ne u zemlju. Ne znam da li je frka to sto sam radio kao stjuart pa imam po koji pecat u pasosu..

E sad, zanima me da li je imao neko slicna iskustva ili je ovo neka anomalija, zato sto sam citao ovde na forumu da ih generalno boli uvo, lupe pecat i puste te. Nama je plan bio da radimo u pocetku bez vize i secemo granicu do Hong Konga ali sad vec razmisaljam da li je to moguce,,

34 minutes ago, kao_ticher said:

, zanima me da li je imao neko slicna iskustva ili je ovo neka anomalija, zato sto sam citao ovde na forumu da ih generalno boli uvo, lupe pecat i puste te. Nama je plan bio da radimo u pocetku bez vize i secemo granicu do Hong Konga ali sad vec razmisaljam da li je to moguce,,

Niije anomalija, već rastući trend. Poslednjih par meseci se par ljudi žalilo kako ih nisu uopšte pustili da udju u HK (iz Kine). Ljudi iz Srbije. Tako da tu neka direktiva postoji. E sad, kakva je statistika po tom pitanju, to niko ne zna. Moja pretpostavka je da su dobili naredjenje sa obe strane granice da moraju biti strožiji i povremeno polome kola na nekome... Srećno svima.

Upravo prebrojah pečate da vidim koliko sam puta bio u Hong Kongu u poslednjih nekoliko godina: 32 puta. Niko me dosad nije čestito ni pogledao, niti bilo šta pitao. Što naravno ne znači da i neće. I dalje mi je malo nelagodno svaki put kad prelazim granicu, ali eto, delim svoje dosadašnje iskustvo. Znate kad kod nas kažu da je nešto koštalo "pet minuta straha"? Tako i ovo, samo malo više od pet minuta :/ 

Dio ove pojačane kontrole zadnjih tjedana je nasreću vrlo prolazan. Naime, maršal ovaj pardon predsjednik je u prolazu pa je sve na hiper. Ovdje kod nas (Zhejiang) se samo na temelju priče da bi trebao proć sređuje okoliš, policije na ulici solidno više, a kaže mi i kolega musliman da su mu u zadnjih mjesec i sitno par puta provjeravali boravište. Plus moj VPN provider je roknuo, a ne vjerujem da je to samo moja paranoja.

Druga je stvar i što se sustavno, više i više stišće na "sivi sektor zaposljavanja" pa se sve što indicira u tom smjeru više provjerava.. Ipak ove nedavne situacije mislim da su više iz domene visoke politike:).

Aj da i ja podelim iskustvo do sad. Dosao u Shenzen pre 2 dana. Kartu kupio preko aeroflota u jednom smeru, niko me nije nista pitao za povratnu ili bilo sta tako. Na granici ,vec pisao, imali malo problema, bog zna zbog cega resila da me ispita. Sto se tice ovih formalnosti u pocetku kupovina kartice, prijava boravka u policiji(ako ne odsedate u hotelu) najbolje da imate kineza ili nekog druga koji je vec tamo inace je pakao sporazumeti se. Svakako prvi korak kupiti karticu. Shenzen iako vazi za jedan od najskupljih gradova, danas rucao u nemackom restoranu u centru za 5 evra, tako da sam se pozitivno iznenadio cenama. Smestaj je jedino skuplji. Kinezi jako usluzni i potrude se da pomognu maksimalno.

E sad sto se tice posla zamolio bih nekog ko je u Shenzenu ako ima proverenog agenta ili neku skolu za preporuciti. Mogli bi eventualno i na pice. Svakako cu se prijaviti na vise oglasa, ali cisto da prekratim vreme trazenja ozbiljnije ponude..

Pitanje vezano za resident permit po S1 vizi: Koji su sve dokumenti potrebni i da li vjenčani /rodni list trebaju bit prevedeni na kineski/legalizirani ili nešto treće?:). Za ambasadu, odnosno dobivanje same s1 vize, koliko sam shvatio je dovoljan original i njegova fotokopija bez ovjera...

• 2 weeks later...

Eo update da me neither bi pitali na pp. Posao je lako naci ako niste probirljivi u vezi grada. 12k plus stan mi je nudjeno u vise navrata Ali uz pregovaranje moze da se izboxuje hiljadu dve vise. U Shenzhen- u trenutno moje vidjenje je da nesto I nema ponuda da pljuste sa svih strana I jako su se popalili na nejtive. Part Timova trenutno ima I tu te ne pitaju nista, osim demo casa koji je u sustini I najbitniji. Tako da ako ste nesigurni u jezik I niste nesto s kesom ja bih zaobisao Shenzhen I sredio neku ponudu  iz Srbije.Ako gresim neko od iskusnijih slobodno neka ispravi.

Pozdrav za sve Kineze i one koji uskoro planiraju na ovu stranu. Meni prodje prva nedelja u Kini i utisci su zaista i vise nego pozitivni. Nego, jedno od bitnih pitanja koja su ovde postavljana je vezano za putovanje Etihadom i njihovo insistiranje na povratnoj karti. Meni su trazili povratnu kartu uz obrazlozenje da me u Hong Kongu nece pustiti dalje. Naravno da mi niko ni u Hong Kongu ni u Kini nije trazio ikakav dokaz. Samo su pitali za svrhu posete, kao sto uostalom pitaju u svim zemljama, i to je to. Doduse, gledali su cudno moj pasos i par puta me pitali da li sam sigutran da mi ne treba viza za Kinu. Istu situaciju je imao i decko iz Novog Sada koji je istim avionom kao i ja doputovao. On je u Beogradu na aerodrumu pokazao rezervaciju karte za brod za Makao i sa tim su ga pustili u avion. Tako da u sustini Etihad zateze iz samo njima znanih razloga.

Pozdrav ljudi, pitanje za ove u Kini... Ja sam ovde dva meseca tacnije u Sangaju, za koji dan idem da vadim studentsku vizu u Makao, jel ima neko nekih iskustva da podeli?

Isao drugar prije mjesec dana. Imao je sve legit papire iz skole i sve je proslo bez problema, ali su mu tada rekli (ne ljudi iz ambasade nego rekla-kazala ljudi okolo) da ce Makao biti zatvoren za studentske uskoro i da ce se Pnom Pen otvoriti.