Jump to content

Featured Replies

Konzularni dani u martu:

2014. március 4-én, Kishegyesen, szervező: a szabadkai CMH iroda, telefon: 024/552-976, 670-030.

2014. március 6-án, Zomborban, szervező a helyi CMH iroda, telefon/fax: 025/442-910.

2014. március 11-én, Magyarkanizsán, szervező a szabadkai CMH iroda, telefon: 024/552-976, 670-030.

2014. március 13-án, Torontálvásárhelyen, szervező a nagybecskereki CMH iroda, telefon/fax: 023/510-251.

2014. március 18-án, Óbecsén, szervező a temerini CMH iroda, telefon/fax: 021/842-373.

2014. március 20-án Péterrévén, szervező a temerini CMH iroda, telefon/fax: 021/842-373.

Ne.

To gde traže poznavanje istorije, prava i državne organizacije je ispit za sticanje/dobijanje mađarskog državljanstav po drugom osnovu.

Na ovoj temi raspravljamo o vraćanju mađarskog državljanstva.

A nije bilo reči da će to uvesti i za ovu vrstu državljanstva koju pominješ? Znam samo da je u SU `mobilno` stanje, tj. sada svi žure da predaju zahtev da ih ne kači neki novi sistem koji će, kažu, biti mnogo komplikovaniji nego do sada...

Ja nisam čuo da žele nešto da menjaju.

6. aprila su izbori, moguće je da će nešto posle toga biti promenjeno, ko zna?

A nije bilo reči da će to uvesti i za ovu vrstu državljanstva koju pominješ? Znam samo da je u SU `mobilno` stanje, tj. sada svi žure da predaju zahtev da ih ne kači neki novi sistem koji će, kažu, biti mnogo komplikovaniji nego do sada...

Na svakih pola godine se izmislja neki razlog/datum koji menja sve. Posle toga ce biti teze, komplikovanije, ukinuce itd. Do sada se pokazalo da su to prazne price, a veca je verovatnoca da ce tako biti i ubuduce.

Pozdrav,

Ako neko moze da me posavetuje, naime pre par meseci sam u Madjarskoj uspesno predao papire, i danas mi je stiglo pismo iz konzulata u Subotici gde me zovu na "proveru papira" bilo koji radni dan od 8 - 16h.

Prepostavljam da je ovo sve nasumicno, jer imam madjare pretke a npr. neko ko je predao u isto vreme kad i ja a nema bas madjare pretke (islo je nas par zajedno) je pozvan tamo u Madjarskoj gde smo bili i gde smo svi i prijavili polaganje, i polozio je.

Sta da radim ?

1. da idem na bubicu ?? (ovo mi je strasno inace)

2. da odlozim i probam da naucim, za sada sam naucio par osnovnih pitanja/odgovora, javljanje, brojeve itd. sto mi je trebalo za predaju papira - daleko od toga da znam da pricam, - i ovo bi me kostalo ko svetog petra kajgana

3. cuo sam da mogu da posaljem advokata umesto mene, ako sam u inostranstvu

ovo pod 3 mi je zanimljivo ali ne znam koliko ce to posle da utice.

ubedacio sam se, sta da radim ?

Poziv u Suboticu je poziv na dodatnu proveru jezika. Nista spektakularno, vrlo su uljudni, ne prave probleme, hoce da preformulisu pitanje, nije bauk.

Ali se podrazumeva da ispunjavas uslov, a to je osnovno poznavanje madjarskog jezika.

Nemas se cega plasiti, ako si regularno prosao predaju papira, proci ces i ovo.

Najgora opcija je da ne odes, jer ce poslati negativnu ocenu u Budimpestu i dobices odbijenicu.

Ukoliko odes, najgore sto ti se moze desiti je da ti konzul kaze da ucis jos malo pa da dodjes ponovo...

• 3 weeks later...

Konzularni dani u aprilu (ko namerava da preda neka bukira sto pre, velike su guzve):

Április 8-án Kanjiža, a helyi szervező a szabadkai CMH iroda, tel: 024/552-976, 670-030.

Április 10-én Čoka, a helyi szervező a zentai CMH iroda, tel: 024/811-727, fax: 827-170.

Április 15-én Srbobran, a helyi szervező a temerini CMH iroda, tel/fax: 021/842-373.

Április 17-én Ada, a zentai CMH iroda szervezésében, tel: 024/811-727, fax: 827-170.

Április 22-én Bajša, a szabadkai CMH iroda szervezésében, tel: 024/552-976, 670-030.

Április 24-én Temerin, a helyi CMH iroda szervezésében, tel/fax: 021/842-373.

április 29-én, Novi bečej tartják a temerini CMH iroda szervezésében, tel/fax: 023/510-251.

• 2 weeks later...

Poštovani,

interesuje me procedura prijave boravka u sloveniji ili austriji sa mađarskim državljanstvom?

da li ste vadili ličnu kartu, i da li ste imali problema?

Hvala unapred, Mladen

• 2 weeks later...

Interesuje me da li posedujem uslove za dobijanje mađarskog državljanstva, ako mi  baka, njeni roditelji i njeni dalji preci imaju Austro-ugarsko poreklo i rođeni su pre 1921.god. u Vršcu, da li samo na osnovu ovoga stičem pravo za mađarskim pasošem?

Jel može malo pomoći od nekoga ko je bolje upućen u ovo!?

Unapred zahvalan

Edited by dulebobi

Interesuje me da li posedujem uslove za dobijanje mađarskog državljanstva, ako mi  baka, njeni roditelji i njeni dalji preci imaju Austro-ugarsko poreklo i rođeni su pre 1921.god. u Vršcu, da li samo na osnovu ovoga stičem pravo za mađarskim pasošem?

Jel može malo pomoći od nekoga ko je bolje upućen u ovo!?

Unapred zahvalan

Da, time ispunjavas prvi uslov. Drugi uslov je poznavanje madjarskog jezika na nivou komunikacije. Dakle, papire prikupljaj lagano, a na ucenje jezika se baci ozbiljno.

Da, time ispunjavas prvi uslov. Drugi uslov je poznavanje madjarskog jezika na nivou komunikacije. Dakle, papire prikupljaj lagano, a na ucenje jezika se baci ozbiljno.

Hvala na odgovoru.

Da li znas da li mi je potreban advokat za to ili je potrebno da odem do ambasade, da mi oni kazu sta je potrebno od dokumentacije, kako to ide?  

Nije ti potreban advokat, dovoljno je da odes do ambasade i dobijes sve potrebne i aktuelne informacije.

Hvala.

Ima li negde da se nadje literatura ili neke osnove madjarskog jezika??

Da li u slucaju dobijanja Madjarskog se mi odricemo naseg,gubimo pravo Srpskog drazvljanstva,imamo dvojno?

Koje su mane i lose stvari zbog dobijanja Madjarskog,prednosti su nadma se odlazak u zemlju EU i lakse dobijanje radne dozvole i samog posla itd...

I zanima me jos da li kasnije ako bi se dobili papiri i drzavljanstvo i kasnije se ode u npr CH,da li onda moze da s e dobije vremenom drzavljanstvo te neke druge zemlje(CH) kada se steknu uslovi i sta se desava sa Madjarskim-Srpskim?

I jos nesto jako bitno :-D negde sam procitao za babe,dede itd...rodjeni tu i tu u to i to vreme pa me to malo buni...

baba mi je rodjena 1922 a njen rodjeni brat 1913 :-D a negde sam procitao da se za drzavljanstvo uzimaju godine od 1914-1921 da li je moguce da ja nemam na osnovu toga pravo ili ipak imam??

Edited by CaptainCrash

- najbolje je skinuti Hungarian language pack sa neta...ima i previse materijala

- ne, Madjarska dozvoljava dvojno drzavljanstvo

- konkretno za CH mozes da se prijavis za drzavljanstvo posle 12 godina legalnog boravka...CH dozvoljava multi drzavljanstva, tako da zadrzavas i srpsko i madjarsko

- bitni datumi za dokazivanje rodoslovne vertikale:

1. osobe rodjenje na teritoriji Austrougarske do 26.07.1921.godine
2. osobe rodjene u vecem delu Vojvodine izmedju 11.04.1941. i 20.01.1945. godine

Tako da ako nemas pravo na osnovu babe, verovatno imas pravo na osnovu njenih roditelja.

I preporucio bih ti ubuduce da na ovoj temi koristis opciju pretrage (na vecinu pitanja je vec odgovoreno), a i da inace malo vise koristis google ili bilo koji tebi drag pretrazivac. Do opstih informacija se tako dolazi vrlo brzo i efikasno. 

Dragi forumaši,

Interesuje me da li neko ima iskustva sa Centrom za edukaciju iz Subotice vezano za kompletnu proceduru pribavljanja mađarskog državljanstva ( online učenje jezika za intervju, sređivanje i prevođenje potrebne dokumentacije kod njih kao i same predaje papira negde u Mađarskoj...) ? Videh na njihovoj web prezentaciji da su razradili ceo proces, ali me zanima koliko su isti sigurni i pouzdani? Ako je neko imao iskustva sa njima, neka podeli sa nama :)

Unapred se zahvaljujem :spot:

@Tajche - nisu prevaranti, zaista pruzaju to sto obecavaju, problem je sto to zaista nije dovoljno za ono sto se prilikom predaje trazi. 

Kurs je vrlo kratak, prelazi se samo prvih 10 lekcija osnovne knjige i to vrlo brzo, fokus je na konkretnim pitanjima vezano za predaju. Dokumentaciju sredjuju i prevode. Predaja papira u Madjarskoj za svakog ko je iz Srbije u poslednje vreme se zavrsava slicnom procedurom - pozivom u Suboticu na dodatnu proveru jezika. 

Madjarski je previse kompleksan da bi se ucio na brzim kursevima.

@Pretender

Hvala puno na brzom odgovoru :)

Nažalost, tako sam i pretpostavila.

Pozdrav

da li grad knin kao mesto rodjenja dede,ispunjava uslov za dobijanje madjarskog drzavljanstva

da li grad knin kao mesto rodjenja dede,ispunjava uslov za dobijanje madjarskog drzavljanstva

Ne ispunjava, on je bio deo Kraljevine Dalmacije koja je bila u sastavu Austrijskog carstva. Najjužniji deo Hrvatske koji je bio u sastavu Kraljevine Mađarske (i time ispunjava uslove za državljanstvo) je Lika-Krbava. Dole ti je link sa mapom tadašnje Mađarske i konkretno županije Lika-Krbava u njenom sastavu.

Kraljevina Mađarska: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kingdom_of_Hungary_counties.svg

Lika-Krbava: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hrvatski_skolski_muzej_zup_Lic_Krb_300109.jpg

• 2 weeks later...

Molim upucene za pomoc.

Da li je prilikom predaje dokumentacije za dobijanje madjarskog drzavljanstva u Beogradu,potrebno ikakvo znanje madjarskog jezika? Molim takodje link za skidanje potrebne dokumenatacije za dobijanje drzavljanstva na osnovu povracaja istog. Deda mi se rodio u Kikindi 1912. Sve ovo mi je potrebno da bih odredila pocetak ucenja jezika da li pre ili posle predaje dokumentacije obzirom da se puno ceka na poziv.

Hvala unapred.

Ja sam predao u Beogradu papire i neophodno je osnovno znanje mađarskog jezika. Tamo će vam se obraćati na mađarskom, postavljaće vam pitanja o podacima iz formulara, a mogu pokrenuti i neke druge teme iz svakodnevnog života.

Stranica sa dokumentima koje treba popuniti je ovde: http://allampolgarsag.gov.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=133&Itemid=71 - opet, treba razumeti mađarski da biste znali šta vam tačno treba od ovoga. :) U školi jezika svakako će vam pomoći oko popunjavanja formulara.