Jump to content

Featured Replies

Успут, треба ли за Мјанмар(Бурму) виза ако имаш српски пасош? (за оба мађарска треба)
Piše da treba, valjda im nismo prodali oružlje po dovoljno niskoj ceni  :(

Sa srpskim pasošem je viza $10 jeftinija :P

E ovako narode,izvadio sam izvode iz maticnih knjiga rodjenih,moj,caletov i dedin,deda je rodjen vec 1915.Izvadio sam krstenicu iz crkve i potvrdu da nisam krivicno gonjen,sve prevedeno na madjarski i overenoi ispunio 6 strana dokumenta koji sam skinuo sa onog sajta plus napisana kratka biografija.Jel to dovoljno od dokumenata,misljenje nekog ko je bio.pa da  krecem u konzulat???

Pre nego što kreneš u konzulat, nazovi ih telefonom da bi dobio termin za predaju dokumenata. Na termin se, obično čeka par meseci. Ujedno ih pitaj koji su sve dokumenti potrebni.

Pozdrav

da li možda neko zna kada se predaje zahtev u Madjarskoj u nekoj manjoj opštini koliko tu proveravaju znanje jezika ili možes da povedes nekoga ko zna jezik

Možeš da predaš zahtev u bilo kojoj opštini. Naravno, uz predhodno dobijanja termina. I možeš da povedeš nekog ko zna madzarski. Jedan od uslova za dobijanje madzarskog državljanstva je i znanje madzarskog jezika. Tako da može da se dogodi da taj koga povedeš dobije državljanstvo a ti ne. :)

Ja bih rekao da je cak bolje da se za drzavljanstvo predaje u Srbiji posto ce te radnici u ambasadi razumeti cak i ako ubacis koju srpsku rec, dok te u Madjarskoj jednostavno nece razumeti.

A da li znate koliko se dugo ceka za dobijanje drzavljanstva i otprilike sta pitaju u ambasadi ?

A da li znate koliko se dugo ceka za dobijanje drzavljanstva i otprilike sta pitaju u ambasadi ?

Ја сам на држављанство чекао 4 и по месеци, а рођаци у Србији га још нису добили. Заборавио сам рећи у претходним постовима, моја искуства су са скопским конзулатом, Македонија.

У самој амбасади пре ће ти честитати него питати, и то када добијеш документа и даш свечану изјаву, нас су почастили и шампањцем  :) Ти захтев подносиш у конзуларноме оддељењу амбасаде, односно конзулату ако се ради о одвојеном објекту.

Мене нису питали ништа посебно, осим ствари везаних за процедуру. Питали су ме уствари како су ми се допали њихови колачићи...  ;) Дакле неће те ништа питати из граматике и астрономије, већ: " леп добар дан желимо и срдачно добродошли, допада ли вам се имати потребна документа цењени господине, где сте рођени, а родитељи, а претци? па како то да ви знате тако добро мађарски?"  - ето то је мене (сад већ бивши) конзул отприлике питао. Додуше чекали смо готово сат времена док нас је позвао у његовој канцеларији, али вредело је, били су јако јако љубазни.

Неколико дана пре свечаног пријема у држављанство фино лепо сам проучио

Па било би лепо да то и ви урадите - да се не осећам јединим чисто... ;D барем поглавља 6, 7 и 8 (устав, администрација и права држављанина), да имате онај осећај да сте прави правцати  ;) познаваоци система, иако нема потребе пошто се ради о egyszerűsítet honosítás(поједностављена натурализација)  :)

E ovako narode,izvadio sam izvode iz maticnih knjiga rodjenih,moj,caletov i dedin,deda je rodjen vec 1915.Izvadio sam krstenicu iz crkve i potvrdu da nisam krivicno gonjen,sve prevedeno na madjarski i overenoi ispunio 6 strana dokumenta koji sam skinuo sa onog sajta plus napisana kratka biografija.Jel to dovoljno od dokumenata,misljenje nekog ko je bio.pa da  krecem u konzulat???

Извод из књиге венчаних твојих родитеља и исто ако си и ти у браку, у случају развода потврду о разводу.

не треба ти виза ни за Канаду, САД(ако уђеш из Канаде ћуфћуф превозом тј.возом не треба ти ни EFTA предрегистрација) Нови Зеланд, Аустралија,

Мала штампарска корекција... тај програм који омогућује безвизни режим између САД с једне и Мађарске, Норвешке, В.Британије, Финске, Француске и тд.  зове се ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Та врста регистрације потребна је само ако улазите у САД пасошима тих земаља(дакле и мађарским) ваздушним путем. Уколико улазите из Канаде возом или аутомобилом у САД онда вам не треба.

А за Аустралију важи eVisitor и за сада је бесплатан, док ESTA није, али важи неколико година и улазака.

• 4 weeks later...

Dragi saputnici, kako sam čuo na državljanstvo se sve kraće čeka, i da je procedura pojednostavljena, tj. da nema više pisanja biografije i da se sve rešava za nekih 3-4 meseca.

ako neko zna neka nam napiše nešto o tome..........

:mrgreen:

Dragi saputnici, kako sam čuo na državljanstvo se sve kraće čeka, i da je procedura pojednostavljena, tj. da nema više pisanja biografije i da se sve rešava za nekih 3-4 meseca.

ako neko zna neka nam napiše nešto o tome..........

:mrgreen:

Ovo da navodno nema pisanja biografije na madjarskom jeziku, prvi put cujem. O tome za sada nista nema oficijalno na www.allampolgarsag.gov.hu U oddeljku za predavanje zahteva nema nista o tome, niti u vestima.

Nije mi logicno da ukinu taj deo, buduci da se na taj nacin proverava osnovno poznavanje madjarskog pisanog jezika, a u razgovoru usmeni deo. Jer poznavanje jezika je jedan od conditio sin qua non t.j. uslov bez koga se ne moze. S drugim recima ako znam da napisem osnovno o sebi koristeci madjarski jezik sa madjarskim slovima i u toku podnosenja zahteva komuniciram na madjarskom to je samo po sebi dokaz da citam, pisem, govorim i razumem madjarski jezik.

Pozdrav svima,

pratim ovaj forum vec neko vreme i odlucio sam da se registrujem upravo zbog ove teme.

Ne bih trosio vreme o prednostima koje donosi drzavljanstvo clanica EU vec bih ukratko voleo da znam da li je neko od pristunih imao prilike da se susretne sa madjarskom birokratskom aparaturom u Srbiji. Meni je njihova ambasada u Beogradu ostala u dobrom secanju prilikom trazenja vize po kratkom postupku ali ne znam kako izgleda sam cin trazenja drzavljanstva.

Procitao sam sve postove ovde, zvao ambasadu ali mi nisu dali jasan odgovor na to pitanje. Sa druge strane pitam se da li postoji neka diskriminacija kandidata na osnovu prezimena i imena, tj nacionalnosti (iako madjarske diplomate u javnosti tvrde da je nema).

S obzirom na to da sam ucio madjarski dok sam bio mali, bice mi potrebno odredjeno vreme da ga savladam ponovo ali ne zelim da se upustam u sve to ukoliko je uzalud. Sa druge strane, njihovo drzavljanstvo bi mi omogucilo slobodno kretanje u EU/EFTA zoni i ravnopravan odnos koji srpski drzavljani nemaju niti ce imati narednih 10-15 godina.

Hvala i pozdrav

Pa vidi u svakom društvu postoje ljudi koji mrze ljude na osnovu neke kategorije ali da država Mađarska nekako sistematski mrzi/diskriminiše Srbe, baš i ne bih rekao, čak naprotiv. Koliko je meni poznato Srbija od svih suseda samo sa Mađarskom ima niz potpisanih ugovora o obostranom zdravstvenom osiguranju, školskim razmenama itd. Mađarska birokratija funkcioniše na isti način kao i srpska - možda su nešto efikasniji - ali isto tako imaš Mice Ubice po šalterima, isti mentalitet, kadrovi se popunjavaju po partijskoj vezi, zgrade su stare i oronule. Iz toga mogu da izvedem da ako ja kao Mađar nisam bio diskriminisan od strane srpske birokratije, onda nećeš ni ti biti od strane mađarske - ako govoriš jezik.

Jedino ako želiš da se osećaš da si diskriminisan, onda će ti svaka mala stvar (npr. što će ti drugačije pisati ime) smetati ali to je onda tvoj problem.

Pa vidi u svakom društvu postoje ljudi koji mrze ljude na osnovu neke kategorije ali da država Mađarska nekako sistematski mrzi/diskriminiše Srbe, baš i ne bih rekao, čak naprotiv. Koliko je meni poznato Srbija od svih suseda samo sa Mađarskom ima niz potpisanih ugovora o obostranom zdravstvenom osiguranju, školskim razmenama itd. Mađarska birokratija funkcioniše na isti način kao i srpska - možda su nešto efikasniji - ali isto tako imaš Mice Ubice po šalterima, isti mentalitet, kadrovi se popunjavaju po partijskoj vezi, zgrade su stare i oronule. Iz toga mogu da izvedem da ako ja kao Mađar nisam bio diskriminisan od strane srpske birokratije, onda nećeš ni ti biti od strane mađarske - ako govoriš jezik.

Jedino ako želiš da se osećaš da si diskriminisan, onda će ti svaka mala stvar (npr. što će ti drugačije pisati ime) smetati ali to je onda tvoj problem.

Nisi me dobro shvatio. Nisam nigde hteo da uvredim nikoga na osnovu rasne, verske i nacionalne pripadnosti niti imam problem sto bi mi neko izgovarao ime na drugaciji nacin. Navikao sam na to da mi ime stranci izgovaraju na raznorazne nacine u zavisnosti od akcentovanja na njihovim maternjim jezicima. Samo me je zanimalo iskustvo ljudi koji su se susretali sa ovim problemom. Jer dobijanjem drzavljanstva bih dobio priliku da smanjim troskove master studija u inostranstvu vise nego desetostruko zbog razlicitih cena skolarina za EU i non EU. Spreman sam da odvojim tri meseca zivota na intenzivno ucenje madjarskog jezika u Budimpesti ili negde u Vojvodini ali zelim prvo da se uverim da necu imati birokratske prepreke.

Pozdrav

Pa ja ti ne mogu reći iz iskustva pošto sam za državljanstvo predao u Sloveniji, ali ne verujem da ćeš biti diskriminisan u Srbiji, a ako ti se čini da jesi bio, onda idi u neki drugi konzulat, možeš u Suboticu, Zagreb, Ljubljanu ili čak i u neku mađarsku opštinu, pa tamo predaj papire. Kako sam čitao na jednom drugom forumu, u ambasadi u Beogradu, ako vide da ne znaš jezik, onda će ti lepo reći da ne predaš papire nego probaj kasnije, tj. dovoljno su ljubazni da ti odmah kažu da ćeš biti odbijen, umesto da ti daju neku lažnu nadu. A pošto nisi zvanično predao papire onda nisi ni bio odbijen, pa možeš kasnije ponovo da pokušaš.

Da sam ja na tvom mestu ja bih svakako pokušao. Kako sam čuo u Novom Sadu se otvaraju škole mađarskoj jezika baš zbog ovog državljanstva, ne treba da ideš u Budimpeštu da bi naučio jezik. A ovaj dijalekt što ga govore u Vojvodini je drugačiji od budimpeštanskog, tako da, ako te neko pita zašto imaš akcent, ti možeš samo da kažeš da to nije akcent već dijalekt ;D

Znaci, poenta je da se prilikom predaje papira mora govoriti madjarski jezik? Mislio sam da predam papire pa da ucim madjarski i u medjuvremenu ucim madjarski. Eh, unakazilo me ovo sada. Moracu da sednem i da radim punom parom onda sto pre  teg

Znaci, poenta je da se prilikom predaje papira mora govoriti madjarski jezik?

Apsolutno da!

Mislio sam da predam papire pa da ucim madjarski i u medjuvremenu ucim madjarski. Eh, unakazilo me ovo sada. Moracu da sednem i da radim punom parom onda sto pre  teg

Ako ti novac nije problem, evo linka ka izvanrednoj mogucnosti za intenzivno ucenje madjarskog jezika na letnjoj skoli u Debrecenu, koja i nije samo letnja vec i prolecna, jesenja zimska... :

http://www.nyariegyetem.hu/kurzusok.php

Ako ne ide, a ti bas zapeo t.j.zelis dvojno ili trojno drzavljanstvo, proveri mogucnosti za neko drugo, na pr. hrvatsko, bugarsko ili grcko drzavljanstvo, samo da znas da tu ima drugih zafrkancija i prednosti nisu iste (na pr. sa bugarskim mozes u EU uglavnom, ali SAD i Kanadu ne).

Pozdrav svima :)

Evo i ja sam se registrovala zbog ove teme.

Zvala sam prosle nedelje ambasadu u Beogradu (konzularno odelenje) da zakazem termin i dobila sam ga za prvu polovinu marta :) Prilicno brzo ako mogu da primetim posto se moj brat prijavio prosle godine u martu u Subotici a termin mu je bio zakazan za oktobar prosle godine.

Elem..kada sam zvala konzularno, pocela sam da pricam na srpskom, ali u momentu kako sam spomenula razlog gospodja me prebacila ODMAH na madjarski posto je to jedan od uslova.

Uslov ispunjavam - tj. mama mi je bila rodjena u Subotici 1942 (Subotica je pripadala Madjarskoj od 11. aprila 1941 do 1944.) i izvadila sam njen izvod iz maticne knjige (izvod treba da bude ili dvojezican ili preveden na madjarski kod sudskog tumaca).

Madjarski mi je generalno maternji jezik ali sam vec 19 godina u Beogradu i nisam imala prilike da ga koristim. Sad za vezbu citam casopise na madjarskom i gledam Duna TV :)

Elem - VAZNO OBAVESTENJE: od februara 2012. pocinju kursevi ucenja madjarskog jezika u Beogradu i Subotici. Informacije o prijavi na facebook-u (gde sam i nasla informaciju): https://www.facebook.com/groups/174890492548577/

Eto tako. Javim kako je prosao moj intervju  :banana:

pozdrav! da li znate kakva je procedura u madjarskoj ambasadi (Beograd) oko dobijanja pasosa? Da li se popunjavaju opet neki formulari ili oni samo uzmu podatke iz izvoda iz maticne knjige rodjenih i fotografisu vas? Koliko im je potrebno vremena za izradu pasosa? Hvala unapred!

Cao narode.....i ja sam predala papire za dobijanje madjarskog drzavljanstva, i to ovde u Ljubljani, pa me konkretno interesuje, posto sam procitala da je Chaba isto ovde predao, koliko se ceka. Predala sam jos sredinom septembra 2011. i svaki dan iscekujem poziv. Kakva je procedura bila nakon sto te pozovu, cisto da se pripremim ;) Inace, odusevila me njihova ljubaznost i srdacnost. Nadam se da ce uskoro da me obraduju pozivom. Zamolila bih Chabu, ako nije problem, da podeli sa nama svoje iskustvo vezano za dobijanje drzavljanstva ovde u Ljubljani. Takodje me interesuje procedura predaje za madjarski pasos nakon sto dobijes drzavljanstvo. Unapred se zahvaljujem i jos jednom svima preporucujem da ovde predaju papire, jer se uopste ne ceka na termin(za razliku od Srbije), a i jako su prijatni. Pozdrav!

Ja sam danas bila u BGD da podnesem zahtev za pasos. Predhodno su mi telefonskim putem zakazali termin za predaju zahteva i tom prilikom su mi samo trazili broj tog dokumenta koji dobijas prilikom polaganja zakletve. Kad dodjes u ambasadu traze ti ponovo taj dokument, zatim madjarsku "licnu kartu" koju takodje dobijas prilikom polaganja zakletve ili ti je naknadno salju postom, i srpsku licnu kartu. Zatim te slikaju, uzmu otiske prstiju i na kraju se potpises. Pitaju te i da li ces uzimati pasos na 5 ili 10 godina i daju ti instrukcije kako da uplatis taksu. Kad uplatis pare, donosis im potvrdu i na kraju treba da potpises taj zahtev. Jedan primerak ces i ti dobiti i sa tim mozes da podignes pasos kad bude gotov (za nekih mesec dana). Procedura traje oko 20 min i svi su bili veoma ljubazni.

Hvala na informacijama.....Procitala sam negde da je procedura izrade pasosa mnogo kraca ako predas negde u Madjarskoj. Da li je neko moze to da mi potvrdi? Zelim da mi sto pre bude gotov. Kako izgleda polaganje zakletve? Da li treba himnu od 13 strofa nauciti napamet i odrecitovati tamo?  :LOLLL:

Pozdrav!

Mi smo predali zahtev za pasos u Nagykanizsi, to je grad 50 km od slovenacke granice, bez problema mozes da odes, odradis stvar i vratis se u Ljubljanu tokom istog dana, i to stopom. Ako ides stopom onda do Nagykanizse se stize bez problema, ako stignes do Murske Sobote tamo je benzinska pumpa gde mozes da nadjes prevoz do Madjarske u roku od 10 min. Nazad je malo teze, posto svi putuju samo do obliznjih sela, ne idu u Sloveniju. Ako stignes do nekog sela na granici onda mozes i da otpesacis do granice, na slovenackoj strani se nalazi velika benzinska pumpa "Pince", gde staje milion Rumuna sto idu u Italiju, mi smo tamo stopirali jedno 5 puta i uvek smo nasli direktan prevoz do Ljubljane.

A da, i za pasos cekas mesec dana. U ambasadi su nam rekli da se ceka 3 meseca, zato smo i otisli tako preko granice.

Cini mi se da sam vec napisao kako sam dobio svoje drzavljanstvo. Moras da otpevas samo prvu strofu himne, ne treba nauciti sve. Onda jos polozis zakletvu tako sto ambasador kaze jednu recenicu, ti je ponovis itd.. Nakon toga potpisujes neki papir i dobijas papir o drzavljanstvu, pa jos sledi kratak koktel parti.