Jump to content

Featured Replies

Hvala ti punoooooo na detaljnom odgovoru........Na svu srecu imam sopstveni prevoz, tako da ce to ici glatko. Samo jos jedna stvar me interesuje....jel dobijas neki dokument, npr.licnu kartu kad polazes zakletvu, jer sam tako negde procitala, ili i to moras da cekas? Koliko si ti cekao od predaje papira do poziva da polazes zakletvu? Hvala jos jednom!

Da, dobijaš odmah na prijemu tzv. lakcímkártya, s kojom možeš da brišeš d*** tako da kažem :) Radi se o tome da u Mađarskom ustavu postoji neko pravilo da se osoba ne može poistovetiti jednom broju, tako da ne postoji ni JMBG. Zbog toga ne postoji ni jedna lična karta, već dve, i uz pomoć ta dva dokumenata dokazuješ identitet. Znači na jednoj karti piše tvoju adresu, a na drugoj piše da si stalni rezident. Ako nisi stalni rezident, onda ne možeš da dobiješ ovu drugu kartu, a ova prva bez druge ne vredi ništa, ne možeš prelaziti ni granicu s njom itd.

Rešenje je ili da se nastaniš u Mađarskoj i tako postaneš stalni rezident, ili da uzmeš pasoš. Zanimljivo je da čak ni u pasošu ne piše tvoju adresu, već moraš da koristiš onu prvu kartu (to je opet zbog onog pravila da jedna osoba nije jedan broj).

Mi smo čekali nešto manje od 3 meseca da dobimo poziv. Nakon polaganja zakletve smo čekali valjda još mesec dana da nam pošalju izvod iz matične knjige.

Vise je ljudi pitalo na forumu ili u l.p. koliko treba znati jezik?  :?

Pogledajte ovaj informativni video na madjarskom jeziku u vezi madajrskog drzavljanstva i tzv. pojednostavljene naturalizacije. Ovo kratko predavanje bilo je odrzano u Chicagu, USA u j nuaru 2011 godine. Ukoliko bar generalno razumete ono sto tetka konzulka iz New York-a prica u videu, onda mislim da to znaci da znate dovoljno kako bi ispunili uslov koji se tice jezika. Kako je ona rekla "Da znate kilo hleba da zatrazite u prodavnici..."  :)

Hello tj. pozdrav svima ovde!

I ja moram da kažem da sam vrlo srećna što sam vas našla, čitala sam već u nekoliko navrata šta ste kuckali, pa sam odlučila da vam se priključim jer...i ja spadam u grupu onih koji bi jako voleli da dobiju madjarsko državljanstvo ali pre toga moram da još malo bolje savladam Madjarski jezik. Koristim ga ali ne dovoljno i već odavno sam nezadovoljna mojim statusom a evo mi sada sjajne prilike da to podignem na viši nivo :blob:

Posle ovog uvoda da vam kažem da živim u Subotici, da je moja sestra u septembru bila u konzulatu da zakaže a već u novembru bila na razgovoru, da je razgovor trajao petnaestak minuta i da je prošla dalje bez problema. Jako su ljubazni i fini i nisu joj postavljali nikakva pitanja iz astro fizike :P kao što je ovde već neko rekao sve se svodi na normalnu konverzaciju što znači da morate razumeti šta vas pitaju kada vam se obrate a takodje morate znati da odgovorite na Madjarskom jeziku. Ništa posebno, ali za one koji ne znaju-i te kako jeste velika stvar.

Puno pozdrava svima i uspeha želim!

• 2 weeks later...

Ćao svima! Pa ukratko mama mi je mađarica al se nekako u kući uvek pričalo srpsko-hrvatski pa mi maternji  baš i nije najbolji :bag:  Imam jedan predlog koji mislim da svima nama koji sada ponovo učimo mađarski može pomoći..ajde svi vi koji ste bili na ispitu jezika, ako vam nije teško par rečenica o pitanjima koja su vas pitali i teme razgovora...znam,znam već je rečeno da treba samo solidna osnova tipa da sve razumeš, ali kod učenja pomaže da znaš teme razgovora, te učiš vokabular koji će ti i trebati smartass

köszönöm szépen

Vlada iz Novog Sada

Ćao svima! Pa ukratko mama mi je mađarica al se nekako u kući uvek pričalo srpsko-hrvatski pa mi maternji  baš i nije najbolji :bag:   Imam jedan predlog koji mislim da svima nama koji sada ponovo učimo mađarski može pomoći..ajde svi vi koji ste bili na ispitu jezika, ako vam nije teško par rečenica o pitanjima koja su vas pitali i teme razgovora...znam,znam već je rečeno da treba samo solidna osnova tipa da sve razumeš, ali kod učenja pomaže da znaš teme razgovora, te učiš vokabular koji će ti i trebati smartass

köszönöm szépen

Vlada iz Novog Sada

Ne postoji nikakav ispit niti testiranje ako si mislio u samoj ambasdi, naravno ukoliko drzavljanstvo uzimas pojednostavljenim postupkom(tema je upravo o tome). Radi se jednostavno o tome da obavljanje celog posla u konzularnom oddeljenju ambasade se odvija na madjarskom jeziku. Ne pricate o knjizevnosti niti istorji ili fizici, vec: "dobar dan interesuje me drzavljanstvo, pojednostavljena procedura" oni te pitaju "a odakle si? kada si rodjen? Dali su ti pretci bili madjari? i tako to?" ali sve na madjarskom jeziku. Ako ti znas sve to da pitas i odgovoris na madjarskom pa makar pogresio totalno gramatiku i akcenat, to automatski znaci da ti imas taj potrebni minimum poznavanja madjarskog jezika.
  • 4 weeks later...

E narode idem u sredu na razgovor.Znaci imam izvode moj,caletov,dedin prevedeno overeno,kratka biografija na madjarskom,6 onih stranica sa neta(HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI – KÉRELEM)popunjeno i jedna za promenu imena(Névmódosítás iránti kérelem)i slike.

Nemam zenu,decu tako da mislim da je to sve sto treba,tako su mi rekli i kad sam zakazivo.Ali eto pitam ove koji su bili za svaki slucaj da ne treba jos nesto?Unapred hvala.

Ako nisi nešto dobro popunio dobićeš tamo druge obrasce, tako da je to 0k.

Kažeš promena imena, hm...Ako u nekoj budućnosti ti bude potrebno nešto od sadašnjih dokumenata, moraćeš i njih da menjaš. A to košta.

Nisam čuo da će nešto tako i Rumunima pasti na pamet. Ovo sa Mađarima je više politika, ali ko zna?

• 2 weeks later...

Da  li neko ima bilo kakvu informaciju vezano za Rumuniju i da li kod njih postoji proces slican ovome.

Ako si mislio na dobijanje rumunskog drzavljanstva -  tzv. cetățeniei române (четацениј ром`не) da, postoji. Znam da vecina moldavaca ima pravo na rumunjsko drzvaljanstvo. Ali o ovome bi bilo pozeljno da ti ili neko drugi otvori posebnu temu.

A ako si mislio dali mozes podneti u Rumuniji zahtev za madjarsko drzavljanstvo, odgovor je da i to mozes u konzulatima u  Kluzhu, Temishvaru i td. ili u madjarskoj ambasadi u Bukureshtu. Medjutim tamo su isto velike guzhve pa dok dobijes termin moze proci vishe meseci.

da mislio sam bas na dobijanje rumunskog drzavljanstva ...... baba sa majcine strane je rodjena tamo ali preminula jos 60-desetih ..ovde svi imamo srpsko drzavljanstvo ...pa sam mislio da li je moguce uopste da ja preko  majcine strane uopste apliciram.

@BladesEyeZ - naravno da nije moguce. O dobijanju svakog drzavljanstva postoje jako dobri tekstovi na wikipedii sa linkovima ka odgovarajucim zakonima. Kad bi se drzavljanstva EU dobijala tako lako, nikog vise ne bi bilo u Srbiji  ;D

Pa nije bas tako .....tj citao si povrsno ......evo izvod iz zakona

Art. 5. – The children born from Romanian citizens on Romanian territory are Romanian citizens.

Furthermore, Romanian citizens are also those:

a) born on the Romanian territory, even if only one of the parents is a Romanian citizen;

B) born abroad and both parents, or only one of them has a Romanian citizenship.

sve u svemu popricacu sa ambasadom ...zainteresovao sam se za odgovor od travelchanell-a posto sam video da je malo upuceniji u stvari

@BladesEyeZ - bas zato sto sam citao detaljno sam to i rekao. Koliko sam shvatio, tebi niko nema rumunsko drzavljanstvo, nego ti zelis da pokrenes pricu da se na osnovu kevine babe dobije drzavljanstvo. Ako sam shvatio pogresno, izvinjavam se.

Madjari imaju POJEDNOSTAVLJENU proceduru, pa cak i u toj pojednostavljenoj proceduri mora postojati dokaz da je direktan predak bio Ugarski drzavljanin (u mom slucaju pradeda) i da se pride zna madjarski jezik, sto nije nimalo lako.

S druge strane, meni je em prababa iz Rumunije, em pricam rumunski (tj vlaski, ali moz da prodje ;D) i sigurno se ne bih maltretirao sa ucenjem madjarskog da je postojala neka opcija da uzmem npr. rumunsko drzavljanstvo.

Jos jednom ponavljam da se izvinjavam ukoliko sam prevideo neke informacije o tvom poreklu ili mestu rodjenja.

Reagovao sam mozda malo burnije jer mnogo ljudi cita ovaj forum upravo zbog ove teme koja je jako popularna i ne bih da navedemo ikoga na pogresne pretpostavke.

Veliki pozdrav

Sziasztok! XD

Pitanje za one koji su predali i dobili odgovor. Koliko dugo ste čekali? Ja sam predao 29. novembra u Subotici, rečeno mi je do kraja marta će biti odgovor. Al' ga nema :P Pa, koliko bi još trebao čekati na osnovu vaših iskustava. I koliko nakon toga prođe do mogućnosti izrade pasoša?

Hvala!

Pozdrav svima na forumu, da li neko zna moze li se  sa Madjarskim pasosem u Australiju bez vize, i na koje vreme, i moze da se radi tamo sa istim.

Opet ja :)

Nasla sam jednu stranicu sa prilicno zanimljivim informacijama vezanim za madjarski jezik (ima i materijala za ucenje za download - presla sam neke i nije lose) a dole su i neke korisne informacije vezane za predaju papira, pa mozda nekom pomogne

http://www.centarzaedukaciju.com/madjarski.php

Ja inace nestrpljivo cekam poziv posto sam papire vec predala  :eat:

• 4 weeks later...

Pitanje onima koji su izvadili već mađarski pasoš a nisu rođeni u Mađarskoj...

Dali vam u pasošu stoji grad ili država rođenja ili čak oba? Na pr. dali stoji samo Ljubljana ili SLO ili obe?

Hvala!

• 5 weeks later...
Mađarski pasoš – da li govorite mađarski?!

Zbog mnogih zloupotreba dobronamernosti Mađarske vlade,  Mađarska razmatra uvođenje testa provere nivoa znanja jezika

Od kada je Mađarska vlada uvela ublažene kriterijume za dobijanje mađarskog državljanstva, veoma često smo javno mogli da čujemo da “Mađarska šakom i kapom deli državljanstva”, ili “Ma samo kažeš „majke mi“ i eto…  Kakvi dokazi, kakvi bakrači…” itd… Zahvaljujući ovakvim primedbama, koje su na neki način omalovažavanje jedne države, kao prvi korak ambasade je uvođenje različitih metoda provera znanja jezika. Od 1. januara 2011. godine, od kada je Mađarska uvela dvojno državljanstvo po skraćenom postupku, samo u par navrata je došlo do odbijanja dodele zbog neispunjavanja uslova.

.

U poslednja 2 meseca sve je više zahteva koji se odbijaju i to sa obrazloženjem da podnosilac zahteva ne govori mađarski jezik. Zahtev za dobijanje državljanstva se može predati samo lično i to je trebalo da posluži kao prvi stepen provere poznavanja jezika. Na žalost pokazao se neefikasnim. U proteklih par meseci mnogi podnosioci zahteva dobijaju telefonski poziv iz konzulata ili ambasade i razgovor ima cilj provere poznavanja jezika. Snalažljivost naših ljudi je međutim rezultovala to da se i to pokazalo nedovoljnim. Zloupotreba i prevara je sve više.

.

Ministarstvo Unutrašnjih poslova Mađarske je izjavilo da je vlada između ostalog, uvela dvojno državljanstvo po skraćenom postupku prvenstveno za bivše mađarske državljane  i njihove potomke koje su posedovale mađarsko državljanstvo između 1920. i 1945. godine, govore međarski i ne prestavljaju nacionalnu ni bezbednostnu opasnost za Mađarsku državu.

U mnogim evropskim (npr. Francuska) i prekookenskim zemljama (USA, Kanada) jedan od uslova dobijanja državljanstva je poznavanje jezika zemlje. Do sada mađarska vlada nije tražila pismene dokaze o istom. Shodno skraćenom i pojednostavljenom postupku prihvatala je izjavu podnosioca zahteva i mišljenje osoblja diplomatskog pretstavništva o poznavanju jezika. Zbog nastale situacije, Vlada mađarske razmatra mogućnost uvođenja provera znanja jezika putem testa. Mnoge zapadne zemlje traže potvrdu o znanju jezika izdate od strane ovlašćenih institucija – najčešće viših škola ili fakulteta. Proverava se nivo znanja jezika (govor, čitanje, pisanje i razumevanje) o čemu se izdaje zvaničan dokument.

.

Možda bi bilo bolje ćutati i koristiti pruženu mogućnost, nego omalovažavati zemlju i samim tim “zalupiti sebi vrata pred nosom”. 

izvor: http://www.gradsubotica.co.rs/madjarski-pasos-%E2%80%93-da-li-govorite-madjarski/

cao svima,predao sam papire za dobijanje madjarskog drzavljanstva u jednom madjarskom mestu,inace sam iz vojvodine,predao sam zajedno sa mamom koja dobro prica madjarski,ja sam malo slabije ali zena koja radi mi je uzela papire i proslo je.

Interesuje me ako neko moze da mi kaze od cega zavisi dali ce zahtev biti prihvacen i dali oni kad salju papire za Budimpestu napisu da neko slabije prica madjarski i dali to moze da utice?Inace imam sve dokaze o madjarskom poreklu.I koliko se ceka ako se preda u Madjarskoj?  :)

Kažeš slabije pričaš Mađarski, a kako je sa čitanjem?

U tim dokumentima koje si dobio kao potvrdu da ste predali zahtev za povrat državljanstva piše koji je nivo znanja jezika.

Ukoliko u Budimpešti procene da ti nedostaje nešto od dokumenata, tražiće dopunu.

Nema pravila za koje vreme se rešava zahtev. Računaj na šest meseci.

Pozitivno reše 99% zahteva. Nema brige.

Iako u suštini pozdravljam ideju, kada sam bolje pogledao tekst zanimljivo nigde ne spominje konkretne izvore, a o navodno strožem principu provere poznavanja mađarskog jezika, nigde nema ni reči na zvaničnom sajtu pojednostavljene procedure za državljanstvo.  :?

* * * * * * * * * * * *

Državljanstvo sam dobio 4 i po meseci nakon podnešenog zahteva, ali nepuna 3 meseca čekao sam na prebivališnu karticu - nezavisno gde živite to dobijate, a tek nakon toga se može tražiti pasoš. Pasoš su mi uručili :dance: 5 nedelja  nakon što sam podneo zahtev u skopskom konzulatu. Da sam pasoš direktno vadio u Mađarskoj, čekao bih 10 dana prema onome što piše u pasošu kao datum izdavanja.(rok izdavanja u HU može trajati maksimum 1 mesec po normalnom postupku, neki su međutim dobijali za 2 nedelje).