Jump to content

Featured Replies

Cao svima! da li neko zna neki lokalni site za iznajmljivanje stanova u Barceloni? Idem na 10-tak dana tamo, treba mi soba. Obicno trazim preko airbnb-a, ali mozda ima nesto bolje (manje poznato a povoljnije). Hvala.

• 2 months later...

Је л може неко да ми препоручи смештај за прву половину јуна, 9 дана. На првом месту ме занима да ли је најбоље букирати хотел  3-4 недеље пре доласка, јер тако је био случај са Будимпештом прошле године у исто време, преко bookinga.

Ako je za 2 osobe sve ispod 50 Eur za sobu/noc u 3* i boljim hotelima je odlicna cena za Barsu za taj period i gledaj da to uzmes cim se pojavi akcija. Najbolje je pratiti na bookingu...svaki dan neki drugi hotel izbaci akciju.

3 hours ago, Pretender said:

Ako je za 2 osobe sve ispod 50 Eur za sobu/noc u 3* i boljim hotelima je odlicna cena za Barsu za taj period i gledaj da to uzmes cim se pojavi akcija. Najbolje je pratiti na bookingu...svaki dan neki drugi hotel izbaci akciju.

Слажем се, али мислим да је прави тренутак 2 до 4 недеље раније. Такође хотели чешће нуде 5-6 дана, дакле да се попуне рупе, тако да мислим да је најбоље да се букирају два хотела, два пута по 4-5 дана.

On 1/24/2016 at 11:29 PM, Miki_MM1 said:

Је л може неко да ми препоручи смештај за прву половину јуна, 9 дана. На првом месту ме занима да ли је најбоље букирати хотел  3-4 недеље пре доласка, јер тако је био случај са Будимпештом прошле године у исто време, преко bookinga.

Da li si razmisljao o AirBnB smestaju.....

On 24.1.2016. at 11:29 PM, Miki_MM1 said:

A da li si razmisljala o hostelima ....ima ih sijaset.. 

On 1/27/2016 at 9:40 PM, nova putnica said:

Da li si razmisljao o AirBnB smestaju.....

Да мало сам претраживао по том сајту, али не знам како да наместим цене да иду по растућем систему, као што постоји на bookingu.

Taкође се питам, када је прави термин за букирање. Прошле године сам пратио букинг за Будимпешту и испоставило се да су кључне 3 недеље пред сам долазак у хотел, јер пре тога и после тога цене расту, дакле у том тренутку је смештај био на најнижој цени за хотеле са 4*, али за те паре (мање од 40 евра за ноћ за двоје) за сада у Барселони може да се нађе само хостел.

A da li si razmisljala o hostelima ....ima ih sijaset.. 

Нисам размишљао, не волим хостеле, да иде нас више то би била друга прича, то је више за велику екипу.

У сваком случају надам се да ћу наћи неки нискобуџетни хотел или неки апартман, неки студио само да има сопствено купатило. Иначе су хотели доста скупљи у односу на Беч, да не говоримо тек о Будимпешти и Прагу где су доста јефтинији.

Али има и скупљих градова.

Edited by Miki_MM1

Друго питање је метро. Да ли су скоро све знаменитости смештене у првој зони ? :smile:

Неки пријатељи су ми препоручили да метро уопште није потребан и да су они све прошли пешице, осим када су ишли до неке локације која је била мало даље.

Ја не могу да замислим било какву посету било ком већем граду без коришћења метро превоза, јер имам план обиласка града за сваки дан, наравно уз помоћ навигације, који ћу ускоро направити.

Ако су скоро све знаменитости у првој зони, а ми боравимо тамо 9 дана, ја бих купио ове карте

Tarjeta T70/30.59,50 Euros

Allows for 70 trips in 30 days. Multipersonal (for one person or for families or groups).

0.85€ for trip (if you really take 70 trips in 30 days or less)

T50/30 Card.42,50 Euros

Allows for 50 trips in 30 days. Unipersonal (for one person only, if you're with a friend, everyone should buy a different card).

0.85€ per trip (if you really take 50 trips in 30 days or less)

или најсигурније ако ћемо више користити метро

Tarjeta T-Mes.52,75 Euros

Unlimited travel for 30 days. For one person only. ID is required.

If you take 2 trips every day for 30 days, the price € 0.88 per trip. If you take 4 trips each day for 30 days, price is € 0.44 per trip. This card is good only if you take 3 or more trips per day, every day (including weekends and holidays) for 30 days, Otherwise you'll pay more than any other card!

Sve znamenitosti jesu u prvoj zoni (nisam jedino siguran za vidikovac Tibidabo, ali do njega nismo ni išli; bejah tamo 2008 pa ne pamtim sve detalje). 

Što se tiče gradskog prevoza, po meni je potreban. Nisu glavne stvari baš tako blizu da bi se moglo bez ozbiljnog obijanja nogu. S obzirom da idete u junu, pretpostavljam da biste otišli i na neku plažu, koje nisu baš blizu. Opet, T70 je možda malo previše za 10 dana... vi bolje znate.

Oдлично, а за тих пар знаменитости које су ван прве зоне није страшно.

T70 је најјефтинија јер могу две особе да користе и то био онда било за нас  2 пута по 35 вожњи, односно 2 пута по 30 евра. Међутим то је мање од 4 вожње дневно, али уз добру организацију можда ће и бити довољно.

Ове остале карте су појединачне значи за две особе су од 80 - 100 евра.

Edited by Miki_MM1

Obrati paznju da su T50 i T30 personalizovane, dakle moci ce samo jednom da se overe pri ulasku u prevoz. 

Najbolje uzmi 2 x T10 za oboje, izadje te 95 centi po voznji i ne moras da brines, to ces sigurno potrositi. Inace, grad je veoma kompaktan, retko koristim javni prevoz. Turisticki ti je sve na prelepom potezu za obilazak, od Plaza Espana do Pl Catalunya je divna setnja, posle niz Ramblu takodje, gde god da ides u starom gradu ici ces pesaka, Ciutadela i Arc su ti takodje blizu, odatle se lako izlazi na Barcelonetu, a tu pocinju plaze koje su spojene i neces ni primetiti da setas malo duze. Sagrada i ta zona ti je takodje lepa setnja od centra uz paseo de Gracia. Da si tamo 2 dana, pa da juris metroom, inace nema potrebe.

Pretender још нисам направио план обиласка, и што је најважније не знам у ком делу ћемо имати смештај, тако да нисам сигуран у којој мери ће нам бити потребан метро. У градовима са много мање знаменитости као што је рецимо Будимпешта, метро је био баш потребан а били смо 5 дана. Иначе не волим да идем истим путем, то ми је губљење времена, тако да ми метро служи да прескочим оно што сам видео и да наставим са даљим обиласком.

Иначе карта T30 не постоји на овом списку.

http://www.mapametrobarcelona.net/en-precio-metro-barcelona.php

Nema potrebe za metroom apsolutno. Sve mozete pesaka,ako ste za akciju i niste lenji:)
Od playa catalunye,da uzmem za neki centar,vam je za sve pola sata hoda maks potrebno,do Park Guella malo vise mozda,glavna plaza Barceloneta vam je 45min hoda.

A vidikovac koji je Duya spomenuo je bas bas mnogo daleko tu vec mora prevoz.

Priznajem da smo možda bili lenji. Bili smo smešteni na Plasi Espanja, koja je na obodu centra, pa nam se nije baš pešačilo u toj meri.

Verovatno je, što reče Pretender, najfleksibilnije uzeti T10, pa ih koristiti u skladu sa umorom koji osećate. Nekad se u metrou umorite više nego da ste išli peške: siđi dole, nađi stanicu, popni se gore, pa još ako ima presedanja...

Колико ја видим Барселона је цела у првој зони, бар овај округ који се појави на гугл мапи када се укуца само Barcelona. Чак и ово брдо Tibidabo би требало да буде у првој зони.

Jeдино је аеродром El Prat у другој зони или ту негде на граници са првом зоном, тако да о другој зони не би ни требало да размишљам, а тек о осталим никако.

Заправо целокупна метро мрежа је у тој првој зони ?

Edited by Miki_MM1

Сада је највећи проблем, када је најповољнији тренутак да се букира смештај за јуни? 

Ne verujem da ti to neko može sa sigurnošću reći. Što bukiraš ranije, veći ti je izbor. Ja nešto ne verujem u "last minute" varijante, ali, iskreno, nisam nikad ni probao.

Sto pre bukiras to bolje,u sred sezone u Barseloni ima da ti ostane premalo opcija i to skupih,u to sam sto posto siguran,posto znam da je ovo leto bilo tako.

Имам искуство само са Будимпештом прошле године у јулу и ту се испоставило да је најјефтинији смештај био 3 недеље пред полазак, све пре или после тога цена је расла. 

Ево моје анализе за Барселону, како се крећу цене ако букираш данас смештај за месеце од јуна до фебруара, цене за једну ноћ за двоје у хостелу и хотелу са 3*

ako 1 feb bukiras za juni hostel sa 2* je 50 evra a hotel 3* je od 70-80 evra
ako 1 feb bukiras za maj  hostel sa 2* je 50 evra a hotel 3* je od 70-80 evra
ako 1 feb bukiras za april   hostel sa 2* je 45-50 evra a hotel 3* je od 60-75 evra
ako 1 feb bukiras za mart  hostel sa 2* je 45-50 evra a hotel 3* je od 53-63 evra
ako 1 feb bukiras za 8. feb  hostel sa 2* je 26-40 evra a hotel 3* je od 46-55 evra

Дакле цене падају како се ближи дан поласка.

Не знам, ја сам био у Будимпешти у јулу, дакле то је сезона и био сам убеђен да то правило ''букирај 3 недеље пре доласка у хотел'' важи за све градове. Сигуран сам да овај систем важи још једино за Беч.

Пратићу из месеца у месец букирање за 20ак највећих европских градова у сезони од јуна до августа, па ћу поделити крајем сезоне своју анализу са свим форумашима.

Што се тиче Барсе, постоје неке слабе шансе да нађем преко букинга нешто што личи на хотел, друга опција је airbnb и трећа је букирање хотела ван Барсе у другој зони.

Можда није лоше букирати неки хотел у Sant Joan Despí, свега 15 км од центра. Надам се да је то друга зона и да се исплати.