Jump to content

Featured Replies

Posted

Hvala vam, I'll keep that in mind.

Sumnjam da ću imati dosta vremena jer bi Portugal bio samo jedna etapa zamišljene interrail ture... Ne sumnjam da ima dosta toga da se vidi tamo, ali ima se šta videti i u Pompeji, Parizu, Briselu, Amsterdamu, Kelnu i ko zna gde još? 8-)

U Pompeji nemas sta da vidis, ako mislis na onu kod grada koji obavezno moras videti pa umreti... Napoli!  :blob:

• Author

Jest bre, ti be?e tamo. Znači Napulj not to miss, a jesi li bio i u Pompeji? Čuh da je odlično očuvana.

Nema nista da se vidi ni u Briselu, ni Amsterdamu ... a Keln je onako .. zanimljiv!

Naprotiv! I te kako ima sta da se vidi. Za sam Brisel je dovoljan jedan dan. Nije lose da posetis Watrerloo, Briz i gent. Briz je jedini grad u Evropi koji nije pretrpeo nikakva ostecenja u poslednjih 500 godina. Caroban gradic! Obavezno da odes tamo!

U Amsterdam idi ako zelis. Ima sta da se vidi posebno sto se tice muzeja. Nocni zivot, znas i sam kakav je....to je vise turisticka atrakcija....Obavezno otidi u Delft a mozes i u Roterdam....cela Holandija je posebna.....

Naravno, ovo je moje misljenje!

eLeM, za Keln je dovoljan jedan dobro isplaniran dan! Obavezno penjanje na Katedralu, potom obilazak trezora iste, muzej cokolade? lol::, muzej Ludvig (moderna umetnost), razne crkve itd....nocni zivot je dobar, ali stvarno dobar i nije mnogo skup! Mozes da skocis i do Bona na nekoliko sati.....

ja sam 2004 imao sledecu rutu:

Beograd - Bec - Berlin - Potsdam - Dresden - Amsterdam (preko Kelna) - Roterdam - Delft - Keln - Briz - Brisel - Waterloo - Pariz - Versaj - Firenca - San Benedeto del Tronto - Rimini - San Marino - Ankona - Bec - Beograd

Naravno, nekima ce se uciniti da sredina rute i nije isla logicnim redom. U Kelnu je bila gej parada pa sam je izbegao jer su svi hosteli bili bukirani mesecima unapred (a druge razloge da ne nabrajam....). Za ove manje gradove (Versaj, Potsdam, Ankona, Delft....) sam kao bazu koristio vece. Ukoliko bude potrebno mogu da napisem i rute za 2003. i 2005. pa da izbor za 2004. izgleda logicnije....

• Author

Sjajno, mada da ne rasplinjujemo ovde priču o tome jer se radi o Portugalu. Interesuju me i drugi gradovi poput San Marina ali to mogu učiniti tamo gde se raspravlja o interrail turama. A ti bi mogao i da zabrazdi? u svoje sećanje i napi?e? koji putopis  :wink:

Napisao sam putopise za sva tri Interrail putovanja. Izasli su u 12 brojeva Travel magazine-a i to u 44,45,46,47,  57,58,59,60,? ?63,64,65,66. Ako ti je neki pri ruci pogledaj. Sumnjam da bih dobio dozvolu da to ovde objavim. A i kada bih dobio bili bi predugacki (oko 25 strana u wordu + 80-ak slika po serijalu (cetiri broja), naravno sve to puta 3....ne verujem da je bilo ko spreman da cita putopis od 35 strana.......?? ::crazy:

• Author

U tom slučaju mislim da su tako obimni putopisi zreli jednog dana za ulazak u knjigu. Mo?da jedan takav putopis uđe u povest srpske knji?evnosti, setimo se recimo putopisa Afrika Rastka Petrovića? :lol:

Nego, interesuje me kakav je San Marino. Ima li jo? ne?to da se ka?e osim to da je jedna od najstarijih republika.

Da li je Luksemburg zaista preskup i jesam li u pravu kada mislim da, budući tako mali i kompaktan, ima ?arm?

Da li je neko bio u belgijskim gradovima Li?ge-u i Antwerpen-u?

Kome od gradova severozapadne Italije dajete prednost: Milano, Đenova ili Torino?

Putovati po manjim gradovima je ekonomičnije pogotovu ?to smo li?eni vezanosti za gradski prevoz i njegovih skupih karata. Znate li neki konkretan primer gde se između dva grada treba odlučiti za manji.

U Lijezu nisam bio, u Antverpenu jesam, i savetovao bih da ga posetis.

Na primer, samo njegov glavni trg(Grotte Markt je mnogo veci od onoga u Briselu).

Ali ja ti savetujem da ne treba da posetis vise od 4 ili 5 grada po Belgiji, posle ce ti se ciniti da ti je svaki sledeci skoro isti kao prethodni, noviji delovi i predgradja bas i nemaju neku car da si u Belgiji, pogotovo u Antverpenu ili Briselu, vise kao da si u Africi.

Ali kao sto Miroslav kaze, Briz je "must see", ako si u Belgiji, ja bih dodao i gent, narocito ako budes tamo u Julu, jer tada se pravi festival Gents Feest, i to je najveci(u Evropi) ulicni festival. Hrane i pica na sve strane.

U Spaniji, uvek bih se pre odlucio za gradove poput Sevilja, Kordoba, Toledo, Barselona ili San Sebastijan, pa cak i Palma de Majorka nego da odem u Madrid.

Ja sam bio u Lijezu ... doduse nisam izasao sa zeleznicke stanice jer je kisa pljustala ko luda ... ali vraticu se tamo sto pre. STa tamo ima da se vidi? Pa ima sjajna osoba sa CS-a FAN FAN i ima hala u kojoj je Jugoslavija postala evropski prvak u godini mog rodjenja Slampi vidim da imamo ista interesovanja ... ja sam razmisljao da napravim tour the litle states ... pored San Marina i Luxemburga iso bih u Linhenstajn, Andoru ...! Mozda mozemo zajedno! PS: Prvi pik mi je stopiranje do Portugala ali ... ako od toga nebude nista!

• Author

@kika

Pa kompanjoni su uvek dobrodo?li! Mada jo? je rano jer se čovek do leta stoput predomisli kuda da ide? ::crazy: Kada jednom usaglasimo svoje mar?ute onda gledamo gde se preklapaju. Moja muka je ?to za mesec dana imam isuvi?e toga da uradim, prosto ne znam kuda mi je dra?e da se denem? :eat:

Andorra je varo?, osim shoping ulica nema ?ta da se vidi, ali je situirana u divnom planinskom okru?enju. Lihen?tajn sam i ja razmatrao ali toliko je mali i zabačen da se nikako ne uklapa u moju zami?ljenu mar?utu? :cry22:

@danilokorac

Hvala na savetima!? clap

U Spaniji, uvek bih se pre odlucio za gradove poput Sevilja, Kordoba, Toledo, Barselona ili San Sebastijan, pa cak i Palma de Majorka nego da odem u Madrid.

Bio sam u Madridu i svim gradovima koje si naveo sem Kordobe i Palme. Ali sam bio jos u Segoviji i Valensiji.

U Madridu mi je bilo fenomenalno...kao prvo, provod je totalno lud....uvece imas milion (besplatnih) mesta gde dobijes prvo pice besplatno.... odlican prevoz, super muzeji, samo zna da bude veoma vruce tokom leta.... ima jos dosta ljudi koji ne voli Madrid ali ima i oni koji ga vole!

Eh da..... gde god da odes tesko da ce ti biti lose u bilo kom delu Spanije.... www.idealspain.com je odlican sajt na kome su sortirani gradovi po abecedi i ima trilion korisnih informacija....

Pa Valensiju namerno nisam naveo, jer mi se cini kao grad koji nije bas.. da se mora posetiti ako si u Spaniji.

Kao sto Miroslav rece, Madrid bih ipak izbegao zbog velikih vrucina i guzve.

A ono o prvom picu koje je besplatno..? ja nisam mogao da verujem kada su mi drugi pricali dok nisam i ja dobio par komada besplatno? :shh:

Jest bre, ti be?e tamo. Znači Napulj not to miss, a jesi li bio i u Pompeji? Čuh da je odlično očuvana.

Dok ne napisem putopis, da ti recem... Pompeja jeste ocuvana, ali je dosadna. Napulj je grad prepun kontrasta, smesten na ludom mestu, sa okolinom koju vredi videti i potpuno drugaciji od ostatka Italije i Evrope. Grad pun prljavih uskih ulica i sirokih bulevara s trznim centrima, mira pored mora i buke ulica, sunca svuda oko tebe i zamracenih sokaka, jeftinih pica ciji je izbor, zacudjujuce, suzen na svega margaritu i napoletanu...

A ovi severni gradovi... Milano je industrijski grad, Djenova je luka, a Torino je smesten ispod planina i nije bas na putu kojim bi verovatno isao.

A za svaka putovanja, pricaj! Ja sam za, ako to uklopim sa predavanjima i ispitima...

• Author

ja glasam da Slurpy ide u Torino! prestonicu svetske automobilske industrije, sta ces veci razlog.

Ha, to ka?e? čoveku koji je sedeo u Olimpik parku u Minhenu i nije oti?ao do BMW muzeja tik nekih 50 metara odatle.  :roll:

ja sam 6 puta bio u minhenu pa nijednom nisam otisao do bmw-a iako sam u olimpija parku skoro svakog dana setao kucice :)

ali zato sam posetio novootvoreni sea life.

sta cu kad vise volim zivotinje i slicna stvorenja.

bio sam samo dva puta u Minhenu i drugi put sam skoro ceo jedan dan bio u Olimpik parku, cak sam i spavao sat vremena na travi kraj jezera i bio sam u muzeju. Cena je bila 2 eura za studente. Ni ja nisam neki ljubitelj automobila ali ono stvarno treba videti. Zavrsen 1972. za Olimpijske igre. I dan danas izgleda savrseno. Dovoljan je jedan sat za posetu.

Tih godina, kada sam boravio u glavnom gradu Bavarske, nije bilo See life-a, ali budimo realni, takvih objekata ima u svakom vecem gradu, pogotovo u Nemackoj (da, sigurno je najmoderniji, najveci.....i bla bla)

ali muzej bmv-a je samo jedan...(sada zvucim kao Kika  ::crazy: )

Slumpy, ni ja nisam znao gde je tacno muzej...odes lepo u tourist office i tamo saznas sve ukoliko to nisi uradio preko interneta ili ti je pak nekako promakao....

mada, kada bih morao da biram sta mi je bilo interesantije izmedju stadiona i muzeja , izabrao bih prvu opciju  :spot:

Ljudi ... zar o Olimpijskom parku treba trositi reci!? On se mora doziveti. See life ... najbolji je u Barseloni ... a za ovaj u Minhenu trebas izgubiti dragoceno vreme cekajuci u redu za kartu! Sto se tice BMW muzeja ... ima ih 2! Jedan, onaj veci koji trnutno ne radi zbog renoviranje/pravljenja nove hale je u sklopu fabrike, a manji je u sklopu olimpijskog parka. Na ulazu u olimpijski park, pored spomenika poginulim Izraelcima se nalazi mapa parka i lako je naci BMW muzej.

PS: I naravno ... prvi pik je stadion, vestacko brdo u blizini, i naravno toranj koji ima jedan od najbrzih (ako ne i najbrzi) lift na svetu ... a prodavac karata slusa Cecu! :)

PS: I naravno ... prvi pik je stadion, vestacko brdo u blizini, i naravno toranj koji ima jedan od najbrzih (ako ne i najbrzi) lift na svetu ... a prodavac karata slusa Cecu! :)

Bio sam u muzeju koji je u okviru fabrike a uocio sam ga sa tornja. Davnoje proslo vreme kada je bio najbrzi na svetu.....on ide 6 ili 8 m/s a sada neki idu i do 20 m/s...

u liftu Donau turma (Dunavskog tornja u Becu) je radio jedan lik koji se prezivao Jovanovic..... ima nas svuda...uglavnom na jadnim i bednim poslovima...na svakom gradilisu u bilo kom  delu Beca se moze cuti srpski jezik....vristao sam od smeha u Minhenu blizu zeleznicke stanice kada su se napusavala dva radnika koji su menjali tramvajske sine, naravno na srpskom, ko ce da ide po pivo....  :pivoooo: to je bio takav arsenal psovki ..... kiklop

A videste li Mercedesov muzej u Stutgartu?

E i to je lepo posetiti  8-)

• Author

Da nesreća bude veća, moj saputnik Nikola je oti?ao do muzeja a ja sam se odlučio da posmatram jezerce i guske (labudove, ?ta god? ::crazy:)

arsenal psovki ..... kiklop

Izgleda da se psovke najte?e zaboravljaju u dijaspori.? gent

Ne samo u Beču, Salcburgu i Gracu, već i u Nemačkoj, Če?koj pa i drugde srpski se često mo?e čuti na ulici.

Posted by: mpetrovic  Posted on: Today at 03:05:50 

"ja glasam da Slurpy ide u Torino! "

Hahahahahahaha :)))

Namerno il' nenamerno, svaka cast za novi nadimak -  SluRpy!

na svakom gradilisu u bilo kom? delu Beca se moze cuti srpski jezik....

Nema veze sa putovanjem ali.. Cuo sam da ce 2008 ili tako nesto Srbe proglasiti za nacionalnu manjinu u Austriji, jer po nekim procenama ih ima preko 200000 u Austriji.

A videste li Mercedesov muzej u Stutgartu?

E i to je lepo posetiti  8-)

To je mozda i jedini razlog posete Stutgartu. Sigurno je ludilo unutra....

Nikada nisam bio u Stutgartu jer bukvalno nema sta da  se vidi  :shockkk: .....

Ulm je blizu i mnogo je lep grad...pivo je fenomenalno....bio sam u pivnici gde je u ponudi preko 130 vrsta piva  :pivoooo: