Jump to content

Featured Replies

Posted

U naslovu bi u zagradi trebalo da stoje i tri tačkice, ali sam već iskoristila maksimalan broj karaktera.

Dečko i ja planiramo put na jesen, tj. planiramo da planiramo. :comp:

Ideja je da u ličnom angažmanu posetimo neka zanimljiva mesta u navedenom delu Evrope. Već neko vreme listam teme na ovom forumu u potrazi za idejama gde bismo mogli da idemo, ali nisam uspela da nađem još uvek ništa. Zasad smo se složili da bismo definitivno voleli da odemo (ponovo) u Prag, i ovaj put ga malo bolje istražimo nego što smo imali priliku da to učinimo na školskim ekskurzijama (npr. videh na temi o Pragu da u Pragu ima stotijnak džez kafića, što definitivno deluje vrlo primamljivo).

Budžet je ograničen, ne znam još uvek koliko, ali, naravno, voleli bismo da potrošimo što manje para. Nije bitno da destinacije budu turistički atraktivne (mada nije ni na odmet, lepo je i kombinovati), tražimo mesta koja su interesantna, neobična, specifična po nečemu, itd. Zanimaju nas i manja i veća mesta, znači ako je neko bio u nekom interesantnom selcetu koje bi moglo da bude usput, neka ga preporuči!

Moja zamisao je da u nekim mestima provedemo jedan dan, onako, u prolazu, da se prošetamo, sednemo negde ako nam se svidi, itd, a u drugima da se zadržimo na par noćenja.

Ova ideja je tek u začetku, pa nije još uvek jasno ni koliko bismo dugo hteli da to traje, ni kako bismo tačno putovali. Gledala sam cene za interrail, paaa, nisu baš male. Naravno, najpre treba smisliti destinacije, pa onda tražiti opcije za način dolaska do njih, ali... eto, da navedem i do kog (predpočetnog) stupnja sam stigla u razmatranjima prevoza.

Ovo bi nam bilo prvo putovanje ovog tipa. Voleli bismo da smislimo neki plan, onako, okvirno, gde tačno, kada, i na koliko dugo ćemo ići, ali ništa striktno, dobro je da bude i pomalo impromptu :)

Naravno, zanimaju me odmah i saveti onih koji su već iskusni u ovakvim putovanjima. Na šta obratiti pažnju, šta izbeći, itd...

Svaki komentar je dobrodošao, saveti, kritike zamisli, itd.

Hvala unapred :)

• Author

Ja sam bila u Karlovim Varima, definitivno je interesantno. Evo sad istražujem o Karlštajnu, šta je to, neki dvorac, ima li još nešto da se vidi sem tog dvorca? Ili je dvorac sam po sebi toliko oduševljujuć?

Karlštajn je srednjovekovni zamak u kome su se čuvali carske carski simboli vlasti. Spolja izgleda sjajno, ali unutra je skroman poput većine srednjovekovnih dvoraca (ako je očuvan originalni enterijer što je ovde slučaj). Treba ga obavezno posetiti, a ko voli istoriju treba da i uđe u njega. Do tog mesta ide voz sa Hlavnih nadraži.

Od nekih drugih mesta razmisli o Kutnoj Hori (nije tako daleko od Praga) i Češkom Krumlovu.

Konopište je bio dvorac nadvojvode Franca Ferdinanda koji je ubijen u Sarajevu.

• Author

Probala Kozel, ostao u lepom sećanju :pij:

Hvala na predlozima! Dobrodošli su i predlozi iz drugih država, takođe :D

npr. bad tulz,  jedno mestasce-banja, na nemackim alpima, blizu minhena..mnogo slatko, ima aqua centar sa takvim toboganima i bazenima sa raznim zezalicama da ti pamet stane heheh..jedno super provedeno popodne i vece tamo, i ima dosta i smestaja...

Kad ste se uhvatili Karlštejna, onda ću ti ja preporučiti par drugih koji su po meni barem jednako interesantni.

Karlštejn nije nešto zanimljiv unutra, a jedan je od najskupljih. A i priroda je prekrasna oko svih ovih dvoraca.

Konopište

Hluboka

Červena Lhota

Lednice

Špilberk

Rožmberk

Česky Krumlov

Jaroměřice nad Rokytnou...

Pa sad vi odlučite  :banana:

• Author

Hvala na predlozima, sad ću da istražim te dvorce. Nisu me nikad dvorci naročito privlačili :-\ ali svakako može da bude interesantno.

Zasad se čini da ćemo najviše vremena provesti u Pragu.

Što se tiče Češke:

Lednice (blizu Breclava)

Olomouc (severo-istocno od Brna)

Cesky Krumlov (tromedja Češke, Austrije i Nemačke)

Telč...

Ovo je sve pod zaštitom UNESCA i definitivno vredi posetiti u Češkoj.

što se tiče Slovačke ako planiraš istočni deo onda svakako Košice i na severu na poljskoj granici Bardejov.

Evo par predloga za navedene zemlje:

Mađarska

Ópusztaszer, nalazi se severno od Segedina, ako idete kolima na autoputu onda samo skrenete i tu ste (vidi mapu). Ovo mesto je otvoreni muzej gde možeš videti kako su Mađari živeli kad su se doselili u Panonsku niziju, npr. imaš te neke jurte, stare alate, zidove ispisane staromađarskim pismom. Ali najzanimljivija je slika veličine 15x120 metara, pogledaj ako još nisi videla nešto takvo.

Pečuj, malo je teško doći do njega jer nema velikih auto puteva ali po meni to je jedan od najlepših gradova u Mađarskoj, bio je evropski grad kulture valjda 2010. U centru se nalazi turska džamija pretvorena u crkvu, a ima još dosta zanimljivih stvari. Nađite neke Couchsurfere pa idite na pivo. Preporučujem restoran Oporto, imaju mnogo dobru hranu.

Eger, zapadno od Budimpešte, važno istorijsko mesto a i izgleda prilično lepo, nalazi se u vinskoj regiji Tokaj znači možeš da piješ veoma dobro vino za male pare. Jednom sam već pisao na ovom forumu o Egeru, potraži malo.

Slovačka

U Slovačku ja bih išao samo zbog planina, jer gradovi su onakvi kakve možeš naći i u drugim srednjoevropskim državama. Npr. Bratislava je kao Ljubljana, Košice su kao Pečuj, znači ako preskočite Pečuj onda idite u Košice.

Češka

Kutná Hora je meni bilo najzanimljivije mesto u Češkoj, znači lusteri napravljeni od ljudskih kostiju, itd. Obavezno posetiti!

Plzeň, odakle potiče reč "pilsen", u centru je jedan veliki toranj odakle se vidi ceo grad, a ni centar nije baš loš. Na žalost mi nismo našli neko mesto gde se može piti odlično pivo, nego samo prosečno, ali možda ti budeš imala više sreće...

Terezin, ako još nisi bila u Aušvicu ili sličnim mestima onda je ovo dobar uvod, pošto je mnogo manje i mirnije mesto gde su ljudi bili samo zarobljeni, nisu bili ubijani. Ako idete prema Berlinu onda će ovo biti usput.

Nemačka

Berlin obavezno!

Jezero Eisenach i Thuringijska šuma, ovo je jedno od najstarijih šuma u Evropi. Nemačka je zabranila bilo kakvu gradnju i planira se da šuma postane potpuno divlja kroz par stotina godina. Možda u septembru već bude hladno, ali leti je dobro mesto za opuštanje. U blizini je i mesto Wartburg sa srednjovekovnim dvorcem.

• 4 weeks later...
  • Author

Hvala na odgovorima :)

Vreme teče, a mi i dalje nismo baš napredovali u planiranju. Javiću se verovatno za oko nedlju dana sa nekim pitanjima.

Zapravo, evo već jedno pitanje.

Prespavali bismo par noći u Pragu u nekom hostelu ili whatever. Istraživala sam sad preko hostelbookers.com malo cene itd. Ispada da je za sobu za dvoje prosečna cena negde oko 20-30€. Očekivala sam da ću naći jeftinije. Nađoh negde da imaju za 13.95€ na nekom sniženju ali kažu 1 room left, tako da od toga verovatno ništa. Mislim, kad bismo našli nešto za 15e po osobi po noći to bi bilo super!

Da li da nastavim potragu, da li da tražim na drugom mestu, ili da se ni ne nadam baš? :102:

• Author

Trenutno je problem uopšte naći rutu koja je isplativa u vremenskom smislu. Ima nekoliko gradova koji deluju simpatično ali bi se mnogo krivudalo tako. Npr:

Mađarska:

Pécs aka Pečuj deluje baš kul. Jedino što ne znam baš kako bismo ga uklopili. Onda potražih gde su Košice u Slovačkoj (Čaba reče da ako ne odemo u Pečuj, odemo u Košice ;D), kad ono, i to bi nam produžilo put.

Kakvi su Budimpešta i Gyor? Oni deluju usput.

Češka:

Brno deluje kul, u Prag bismo svakako išli. A zanimljivo deluje Kutna Hora npr., samo što nikako nije usput, kao ni Plzeň...

Nemačka: Dresden deluje kul, a usput je ako bismo išli do Berlina, što je, čini mi se, više ljudi preporučilo. Sad pogledah kakvo je stanje sa smeštajem na hostelbookers.com - sve je skupo :( ima li neko neki drugi predlog? Eisenach jezero i ona šuma, takođe kul al opet problem sa krivudanjem. Osim ako bismo u povratku nekako obišli ta 2.

-----

Sve je još jako haotično, broj mesta sam već redukovala, ali mislim da bi trebalo redukovati još.

Potrošili bismo na prevoz (kako međugradski tako gradski) i smeštaj maksimalno nekih 200€ po osobi, a sve mi se čini da smo možda preterali, tj. da bi moralo mnogo više. U tom slučaju bi nešto prosto otpalo.

Znači ovo je neki draft drafta, samo u jednom smeru (nemam pojma kako bismo se vraćali, ali za početak je i ovo neko planiranje), pa vi kritikujte, predlažite, menjajte, dopunjujte, skraćujte... kako već mislite da bi bilo najbolje. :102:

Mađarska: ????

Češka: Brno - Kutna Hora (?) - Prag - Karlove Vari.

Nemačka: Dresden - Berlin.

(Nije još određeno u kojim bismo mestima spavali a kroz koja samo prošli, sem što bismo npr u Pragu bili nekoliko dana a u Karlovim Varima onda ne bismo noćili.)

• Author

E da. Pošto dosta vas predlaže neke istorijske stvari i tako to, u principu, nijedno od nas nije baš poprimljeno na takvu tematiku (što ne znači da ne postoje zanimljive stvari). Mi smo (budući) fizičari pa nas interesuju prirodnjački muzeji i slično. :) Pa ako je neko bio u nekom dobrom koji bi bio usput nek se oglasi slobodno ;)

• 2 weeks later...
  • Author

Paaa, evo neke prvobitne zamisli.

Bg -  Budimpešta - Prag (3-4 noćenja) - Karlove Vari - Prag - Drezden (3-4 noćenja) - Prag - Budimpešta - Bg.

Kako vam se čini ideja zasad?

Čini se da bi se moglo iskombinovati da prevoz bude (po osobi) do 90€ ukupno. Druga varijanta je da idemo kolima, o tome ćemo razmisliti još u tou narednih par dana.

Smeštaj bi mogao da bude do 110€ po osobi npr.

Ovo su okvirne cene, pošto još nije odlučeno gde bismo tačno bili i sve, zaokruženo na malo više.

Znači put i prevoz bi bili oko 200€ npr.

Kako vam se to čini?

Ako bismo imali još 1-2 dana više, da li da noćimo i u Budimpešti ili da produžimo boravak u Pragu i(li) Drezdenu? Da li da prespavamo u Karlovim Varima jednu noć ili da budemo noć više u Pragu a ovamo odemo jednog jutra i vratimo se isto veče?

Ako idete samo u Drezden a ne i u Berlin ili neke druge gradove Nemacke onda ja ne bi otisao ni do Drezdena. Bezveze trosite pare i ne isplati se, necete videti puno Nemacke od samo tog jednog grada. Jedino ako zelite da upoznate Nemce ali onda imate i Austriju koja je cak i usput.

Tako da izbacite to i ostanite duze u Ceskoj, npr. vidim da nisi napisala Kutnu Horu a to je nesto stvarno jedinstveno sto morate pogledati.

Drugo, meni se cini da cete vi uglavnom vreme provesti u Ceskoj (Slovacku nisi ni napisala), tako da mozda je dobra ideja da provedete svo vreme tamo i ne putujete u druge zemlje. Nadjite jeftinu avionsku ili autobusku kartu do Praga ili Brna. U Ceskoj kupite Interrail kartu ako vam se isplati, a mozda ima nesto slicno i za buseve: http://www.interrailnet.com/interrail-passes/one-country-pass/czech-republic

Obicno ispadne jeftinije ako ste samo u jednoj zemlji. Postavite sediste u Pragu i onda svaki dan skoknete do nekog grada vozom, prilicno su jeftine karte.

• Author

Berlin deluje suviše skupo za naš trenutni budžet, i zato je izbegnut.

Drezden deluje dosta interesantno (na osnovu guglanja) i imam utisak da ima šta da se radi par dana u njemu i da je lep i prijatan. Npr. deluje mi interesantnije od Kutne Hore (koju zato i izbacih) i nekih drugih čeških gradova. Zapravo, toliko sam se zapalila za Drezden guglajući da mi se više ide tamo nego u Prag, a u Prag mi se dosta ide  ;D

Da, od Slovačke na kraju ništa, ono sve u nazivu topica a i dosad su samo neke kontemplacije (ni ovo sad nije fiksna odluka, doduše). Toliko toga ima da se poseti, trebalo je napraviti neki izbor - i ja sam procenila da je bolje biti par dana u jednom gradu nego u par gradova, bolje može da se upozna i doživi taj grad. Da putujemo mesec dana, štošta bi još bilo uključeno!

Hvala za feedback, korisno je :) razmotrićemo i ovaj tvoj predlog, možda se još predomislimo.

Ok je ideja, samo ne znam kako mislite za taj put platiti do 90 EUR. To mi se čini premalo. Dresden je lep, ali opet su istorija i arhitektura ono glavno zbog čega ga vredi posetiti. Meni je bilo zanimljivo preći u drugi dio grada u kojem se komunizam još oseti. Ipak, do dva dana je po meni apsolutno dosta za ovaj grad.

Druga stvar, trebaš definirati zanimljivo. Nekome je zanimljivija Kutna Hora, a tebi je Dresden. Mi ne možemo pogađati neke tvoje želje.

Orangeways ima dosta povoljne karte za neke od destinacija koje planirate posetiti, pogotovo ako imate manje od 26.

da se i ja uključim u ovu temu pošto sam bio u svim gradovima u kojima planirate da idete. Slažem se u potpunosti sa El Mixom da će vam biti previše da u Drezdenu ostanete 3-4 noći . Ja sam ga obišao za jedan dan ( http://www.putovanja.info/galerija/drezden-8869#slika_2249543 ). Što ipak ne krenete u Berlin noćnim vozom iz Budimpešte za 29+29 = 58 evra (kartu kupujete ranije u Putniku). Mnogo više para će vam ostati ako budete išli u hostele u višekrevetne mix sobe , od 10e pa naviše. Ako vam je Berlin skup ja vam preporučujem Bratislavu ( http://www.putovanja.info/galerija/bratislava-8192/) i Brno ( http://www.putovanja.info/galerija/brno-8508/ ) pošto se nalaze  na tom potezu za Prag. Košice svakako preporučujem ako idete na tu stranu ( http://www.putovanja.info/galerija/kosice-8366/ ). Ako treba neka još pomoć tu sam  :mah:

• Author

Naravno da je zanimljivost relativna kategorija, zato sam i napisala ono što sam napisala (tj. da meni deluje Drezden zanimljiviji od onog drugog). Ne znam kako bih definisala to što je meni zanimljivo, doduše. ;D

Hvala vam na sugestiji da je 2 dana dosta, uvažićemo verovatno to  :)

Za put 90€ - napisaću malo kasnije tačnu računicu, ovo sam ja još zaokružila na veću cenu.

Hvala i za predloge za druge gradove :D odabraćemo onda najverovatnije neki od njih (Bratislava, Brno, Košice, eventualno Berlin) pa i tu provesti 2 dana umesto onamo 4.

Btw, višekrevetne sobe možda nekom drugom prilikom, napisah da nam je sad ipak dosta velika želja da budemo sami u sobi, no hvala :)