Jump to content

Featured Replies

Budo, mislim da je uverenje obavezno.

Ali valjda možeš nešto da središ, makar ugovor o delu ili tako nešto čisto da se ispoštuje forma. Ili potvrda sa faksa.

Budo, mislim da je uverenje obavezno.

Ali valjda možeš nešto da središ, makar ugovor o delu ili tako nešto čisto da se ispoštuje forma. Ili potvrda sa faksa.

izgleda da su kinezi bash poostrili vizni rezim, ja sam kinesku vizu vadio pre godinu i par meseci, i nije mi trebalo nista od toga.....samo sam za hong kong-sku morao da predam rezervaciju avionske karte, i bukiran hotel, kao i stanje na deviznom racunu, a za kinesku sam poneo samo sliku i rezervaciju karte do hong konga.......zbog toga su mi izdali vizu hong konga sa dva ulaska, jer sam morao odatle da se ponovo vratim u evropu, jelte, i dali mi kinesku na 3 meseca....inace u hong kongu samo imao bukiran hotel na samo 3 dana, i to je bilo sve sto sam imao od rezervacija

tako je bilo pocetkom januara 2008.....priznacete, da je ovo sad drasticno losije od onog sto je bilo  :x

kao sto sam i mislio, ove informacije oko poostravanja procedure za kinesku vizu su dezinformacije....

bio ortak juce, predao za 2 ulaska, samo sa potvrdom iz banke, i rezervacijom (ne kupljenom kartom) aviona.....takodje je predao i rezervaciju hostela, za par dana, ne sve vreme boravka, mada on smatra da mu ni to nije trebalo....a i ja isto to smatram  :)

kinezi su opusteni, i viza je besplatna..

:gossip:

budo ponovo pricas napamet....

idi u ambasadu pa vidi, telefonom se stvari jos uvek ne resavaju, bar ne ako je srbija u pitanju heheh...

siguran sam da ako im ne odneses hotel booking, nece ga ni traziti...

ja kada sam vadio kinesku vizu, pre godinu i po, isto je bilo napisano na salteru da treba to famozno pozivno pismo, a kada sam usao u konzulat i pitao, rekli su da to nema veze i da mi treba samo rezervacija avionske karte i neke pare na racunu....

a posto vidim da je prica i sada ista, onda :blob:

• 1 year later...

`Ajd` da malo obnovimo gradivo.

Pitanje No:1.

Da li se plaća viza za Kinu i koliko?

Ovo je sa njihovog zvaničnog site:

Troškovi izrade vize u dolarima ($)

Pasoš Republike Srbije   Pasoš SAD   Pasoš Rumunije Pasoš drugih zemalja

Jedan ulazak           3         140                   75                   40

Dva ulaska        3           140             100                        60

Više ulazaka na period od 6 meseci 3             140 150 80

Više ulazaka na period od godinu dana 3                      140 150 120

Viza za Hong Kong 30

Ekspresni postupak 10

Ubrzani postupak 20

Pitanje No:2.

Ako imaš vizu za dva ulaska u Kinu i odeš (naravno sa vizom) u Hong Kong, da li u povratku u Kinu "potrošiš" taj drugi ulaz.

Znam da bi bilo najjednostavnije nazvati Kinesku ambasadu ali ja nisam u Srbiji.

p.s. ode li mzi84 u Kinu?

`Ajd` da malo obnovimo gradivo.

Pitanje No:1.

Da li se plaća viza za Kinu i koliko?

Ovo je sa njihovog zvaničnog site:

Troškovi izrade vize u dolarima ($)

Pasoš Republike Srbije   Pasoš SAD   Pasoš Rumunije Pasoš drugih zemalja

Jedan ulazak           3         140                   75                   40

Dva ulaska        3           140             100                        60

Više ulazaka na period od 6 meseci 3             140 150 80

Više ulazaka na period od godinu dana 3                      140 150 120

Viza za Hong Kong 30

Ekspresni postupak 10

Ubrzani postupak 20

Pitanje No:2.

Ako imaš vizu za dva ulaska u Kinu i odeš (naravno sa vizom) u Hong Kong, da li u povratku u Kinu "potrošiš" taj drugi ulaz.

Znam da bi bilo najjednostavnije nazvati Kinesku ambasadu ali ja nisam u Srbiji.

p.s. ode li mzi84 u Kinu?

Idem po vizu iduce nedelje pa cu proveriti cene na licu mesta; pocetkom 2010. je uvedeno placanje za drzavljane Srbije i viza je kostala 60 EUR, zbog reciprociteta (toliko mi njima naplacujemo srpske vize). Vadio sam vizu u septembru, ali nisam proverio na sajtu sta pise, odnosno da li je ovo $3 neka greska ili prava informacija - ja sam platio 60 EUR za vizu sa dva ulaska.

Sto se tice Hong Konga, da, u povratku u Kinu potrosis drugi ulazak. Medjutim, kako su poceli da naplacuju vize, poceli su lakse da daju one multi, umesto na jedan ili dva ulaska.

Lepa vest - od 1. februara 2011. vize za drzavljane RS zaista kostaju $3 (tri dolara).

Procedura za uplatu je ista kao ranije, u one tri poslovnice Raiffeisen banke. Malo previse cimanja za 250 dinara, ali ajde da ne lajem :)

Losa vest je da aplikacija za vizu sada ima cetiri strane i mali milion pitanja. Potrebna dokumentacija je ostala ista, samo uzima vise vremena... Najbolja viza koja moze da se dobije bez autorizovanog pozivnog pisma (iz policije za strane u Pekingu) je dva ulaska na sest meseci ako ste ranije bili u Kini, odnosno jedan ulazak na tri meseca ako niste. Ako se ide u HK i to, dace na dva ulaska i prvi put.

• 2 weeks later...

Da li je neko vadio vizu za Kinu u Hong Kongu, ili u Maka-u?

Potrebno mi je da presecem granicu, pa da se ponovo vratim u Kinu.

• 2 months later...
  • 2 weeks later...

Juce sam vadila vizu i da rezimiramo: potvrda o zaposlenju(bez radne knjizice i bez navedene visine plate), hotel buking sa interneta (bez booking fees-a, tj. dobijes samo papire na mejl, ne platis nista), kopija elektronske karte (ne znam da li moze sa rezervacijom, ja sam imala kupljenu), i potvrda iz banke o stanju sa deviznog racuna, 1 fotografija i one 4 strane formulara popunjene. Imala sam jos nekih papira, ali ih nista vise nije zanimalo..rekose dodji u srijedu i uplati 3$, nisu nista pitali, trebali bi da sve prodje glatko ;).

Bas vam zavidim svima na ovome:

uplati 3$,

ovde je £20 za vizu + £36-£54 za viza centar :(

Juce sam vadila vizu i da rezimiramo: potvrda o zaposlenju(bez radne knjizice i bez navedene visine plate), hotel buking sa interneta (bez booking fees-a, tj. dobijes samo papire na mejl, ne platis nista), kopija elektronske karte (ne znam da li moze sa rezervacijom, ja sam imala kupljenu), i potvrda iz banke o stanju sa deviznog racuna, 1 fotografija i one 4 strane formulara popunjene. Imala sam jos nekih papira, ali ih nista vise nije zanimalo..rekose dodji u srijedu i uplati 3$, nisu nista pitali, trebali bi da sve prodje glatko ;).

Evo, da resim dilemu, moze sa rezervacijom karte, ne mora biti kupljena :)

• 2 weeks later...

Da li imate neku predstavu koliko novca treba da se ima na racunu kada se prijavljuje za turisticku (mora da bude turisticka) vizu ? Ja idem tamo da radim, nasao sam i posao, imam i avionske karte i placen smestaj, ali ovde nisam zaposlen, niti imam devizni racun, ali planiram da ga otvorim pre polaska i da uplatim novac na njega po potrebi. Bio bih zahvalan ako bi mi sto pre odgovorili. Hvala.

Nisam sigurna stvarno, ali mislim da je rijec o nekom intervalu od 10 do 20e po danu..na tu informaciju sam naisla na netu, ali koliko je to pouzdano je druga prica..

• 2 weeks later...

Sad su nesto promenili i dodali PDF sa cenama samo za nas i Rumune koji zive u UK.

Za Srbe:

£40 za vizu + £36-80 za viza centar, zavisno od brzine procesuiranja

ili

£40 za vizu + £54 za postansku aplikaciju

Skoro da mi se isplati da dodjem do BG i apliciram tu...

Bas vam zavidim svima na ovome:

uplati 3$,

ovde je £20 za vizu + £36-£54 za viza centar :(

• 4 weeks later...

Za Kinesku vizu je potrebno, kopija karte, rezervisan hotel/hostel, popunjen obrazac koji se nalazi na sajtu ambasade, potvrda o zaposlenju (ja nisam mogla da sacekam potvrdu pa sam predala kopiju ugovora), jedna slika kao za pasos i osiguranje. Posto te u obrascu pita za broj polise, mada verovatno ni to ne mora. Tako da ako ste zaposleni ne treba potvrda o parama na racunu jer je logicno da imate lovu na racunu ako radite...

I plan puta sam imala ...dobila sam vizu odmah sutradan jer sam trazila tako..i za HongKOng sam samo dodala rezervaciju hotela i to one strane do koje mi je trazeno da uplatim fee, posto nisam nasla nijedan hotel/hostel u HongKongu koji ne trazi fee da se plati za Kinu jesam.. :)

I plan puta sam imala ...dobila sam vizu odmah sutradan jer sam trazila tako..i za HongKOng sam samo dodala rezervaciju hotela i to one strane do koje mi je trazeno da uplatim fee, posto nisam nasla nijedan hotel/hostel u HongKongu koji ne trazi fee da se plati za Kinu jesam.. :)

Da li je to sa vise ulazaka [zbog HK] ili samo jedan? Tj, jesi li izvadila odvojene vize za HK i Kinu?

Da li moze tih $3 da se uplati u banci pre predaje?

Generalno, koliko unapred moze da se trazi?

Mozda dolazim u BG pocetkom oktobra, pa bih probao da apliciram tu, ako stvarno moze da bude gotova za dan [i ustedim £125 :D], ali za putovanje mozda tek u januaru...