Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li neko može da mi objasni misteriju popularnih fejsbuk stranica? Onih koje objavljuju egzotične fotografije pokradene širom interneta, često uz komentare tipa "Ko ne bi voleo da ima ovakvu vikendicu?" ili "Kakva slatka kuca!!!". Neke objavljuju i tzv. "feel good" poruke u stilu "Mislite na one koje volite pa će i oni misliti na vas", ispisane comic sans fontom na mušemi.

Ljudi vole tu vrstu sadržaja, koji ne zahtevaju ni kritičku svest niti bilo kakve estetske kriterijume (isto kao što vole da čitaju "Kurir" i smeju se Ivanu Ivanoviću) pa se takve stvari šire neverovatnom brzinom, i te fejsbuk stranice dostižu desetine, pa i stotine hiljada "lajkera". Toliko mi je jasno.

Ono što mi nije jasno je - ko pravi te stvari, i zbog čega? Sve te grupe redovno postuju gomile fotografija, a da bi se nešto ukralo to treba prvo pronaći, feel good poruke treba otkucati na ljubičastom zalasku sunca, a sve to zahteva izvesno vreme i trud. Šta ti ljudi imaju od toga? Novac? Slavu? Satisfakciju da podižu kulturni nivo svog okruženja? Bio bih zahvalan ako bi mi neko rasvetlio ovu misteriju.

Хахахаха и мене је ово увек занимало. Пример љубичастог заласка сунца и комик фонта је најбољи. Мени се од тога повраћа.

Mislim da si sam dao odgovor.

Dokonost.

Na žalost, većina je pogrešno usmerena i troši vreme i energiju uzalud.

Ali treba razmišljati potitivno.

Ipak nešto rade, imaju potecijal.

Ja to kapiram kao prikupljanje velikog broja ljudi, da bi im se u nekom trenutku, nakon gomile "besmislenih" slika i postova, plasirala neka informacija, koja nekome može da bude od koristi.

Recimo, ti kao posmatrač sa strane vidiš da neko ima veliki broj ljudi koji prate grupu ili osobu i kontaktiraš ga sa ciljem da plasira nešto tvoje za određenu nadoknadu. Bitno je samo da su njegovi pratioci aktivni. Nije da sam se ja ovoga dosetio, javiće se već taj koji mi je rekao :)

To ti je odgovor na "zbog čega". Eventualno, da zadovolje svoj ego.

Što se tiče "Satisfakcije da podižu kulturni nivo svog okruženja" - od toga nema ništa. Probali smo, video si i sam. Niti neko takve stvari lajkuje, niti čita. Pa čak ni naši prijatelji.

U krajnjem, nije teško pronaći odakle "ukrasti" slike i fotografije. Mogu da navedem par primera (ako nije na mestu da pominjem neke, brisnite), jer sam blejao po raznim servisima, i kasnije primećivao da se stvari koje sam viđao po stranim FB grupama i sajtovima, pojavljuju kod domaćih:

Dnevna doza kreativnosti, ili Fejsbuk uzimaju od Art and Design, MEME sajtova, a na sajtu Vkontakti (ruski FB) postoji jedna grupa sa gotivnim sličicama, koje sam kasnije viđao u ovim grupama.

Izvor slatkastih sličica - uglavnom We (Hearth) it.

Inače mislim da to ljudi vole da prave i da prave zarad drugih stvari, recimo zbog neke prezentacije na faksu, pa kasnije postave negde na netu.

Kao i sve ostalo u zivotu i to ljudi rade zbog love burazeru, zbog love  ;D Facebook je enormna masinerija za pravljenje para. Za nepoverovati je na cemu se sve moze uzeti lova kad je net u pitanju...

Разлога је више.

1. Новац, јер заправо такве недефинисане групе/странице и почну кад анакупе велики број следбеника да избацују рекламе за неке сајтове, националистичке поруке итд. зависи ко од чега зарађује

2. Постоје људи којима је то начин да остваре неку слику о себи, у смислу види шта сам урадио и колико фанова имам

--

3. Стварни љубитељи нечега који раде бесплатно

Проблем код спемовања је што је Фејсбук ограничио садржај страница тако да он не стиже до свих следбеника већ до 10-30% људи. За остатак мора да се плати промоција.

Kao sto rece Pretender, svrha pravljena takvih stranica je zarada novca, ima i zaludnih ljudi koji to rade iz dosade, ali velika vecina to radi zbog zarade, i da se razumemo to ni slucajno nisu male pare. Doduse treba vremena i dosta znanja da se sve to razradi ali je itekako moguce.

• Author

I mislio sam da moraju biti u pitanju neke pare. Međutim, i dalje mi je teško da zamislim ko će platiti za reklamu na fejsbuk stranici čije je ime neka šala o Čaku Norisu, pa makar imala i sto 'iljada lajkova. Ajde za ovu dnevnu dozu kiča, to još mogu da razumem. Da li ste ikada primetili reklame na bilo kojoj stranici tog tipa? Ko se zapravo tamo reklamira?

Ima vise nacina zarade, recimo prodaja celog naloga sa 100 000 frendova, nekome to sluzi kao opcija za spam bilo koje vrste, nekome to donosi zaradu putem recimo google adsensa, a nekome moze da posluzi i za zaradu tako da kada kliknes na neku fotku, redirektuje te na hoster gde je ta fotka, obicno ti onda izadje par pop up reklama, koje ti pogasis ali nema veze taj neko je vec ostvario zaradu na tebi. Itd itd, polje zarade je jako siroko u ovom slucaju.