Jump to content

Featured Replies

Ako se obratiš direktno Air Srbiji, u tom slučaju ti refundiraju samo cenu karte, koja je često manja od 250 EUR koliko iznosi naknada u slučaju da let kasni iz EU na EU ili ne-EU destinaciju. Ne znam kakvi su propisi kada je u pitanju let koji je potpuno izvan EU teritorije. U principu ti možeš da ih pitaš da to rešite sporazumno i da ti isplate onoliko koliko bi ti sledovalo po propisima, a njihovo je da ti izađu u susret ili ne. Pretpostavljam da je takva neka priča bila sa kašnjenjem u Splitu. Ako odbiju da ti refundiraju punu cenu ili smatraš da iznos nije dovoljan, uvek ostaje mogućnost da se ganjaš s njima preko agencije ili advokata. Stavi svaku varijantu na papir pa proceni šta ti se najviše isplati. 

• 1 month later...

Letim sutra iz Niša za Rim, najjeftinijom klasom (mislim da je super light).

Znam da imam pravo na prtljag do 8kg 55x40x30cm, ali da smem da ponesem i ranac koji bi bio ispod sedišta?

Edited by DusanV

• 3 years later...

Air Serbia otvara novu rutu , za Malagu , ove zime..Krece od 19. decembra....Barselona 9 puta nedeljno, Madrid, Valensija- all year round, Palma tokom letnje sezone, i evo sad Malaga all year round....Bogami, svaka cast...samo da ih zadrze sve, mada mislim da hoce, jer je popunjenost letova odlicna, do sad sam leteo s njima i za Barsu i Valensiju i Palmu, i uvek je avion bio skoro pa pun...za Barsu druga polovina avrugsta nije bilo ni jednog slobodnog mesta, a slali su sirokotrupni avion.... Spanija je dugo bila zapostavljana, a potraznja je bila uvek prilicna za tu zemlju....

1 hour ago, bam-bam said:

Air Serbia otvara novu rutu , za Malagu , ove zime..Krece od 19. decembra....

I cena "super", 185 evra povratna u decembru i januaru, bez prtljaga. Sta li ce tek biti u sezonizvizhd

1 hour ago, Dragance said:

I cena "super", 185 evra povratna u decembru i januaru, bez prtljaga. Sta li ce tek biti u sezonizvizhd

ma dobro, oni to uglavnom kad puste neku liniju stave neke morske cene, bas sam tako nesto primetio...i za valensiju su u startu bile velike, pa si posle mogao da uzmes i za 50 evra u jednom pravcu.....jedino je za madrid uek bila jaca cena, od pocetka, i nisu skidali.....mada kapiram da je i barahas dosta skup aerodrom za sletanje, dok malaga nije....

• 9 months later...

Kupio sam (valjda) kartu kod AirSerbia-e pre 5 dana. Iz par pokusaja, jedan je (valjda) bio uspesan. Kad unesem podatke o kartici i kliknem na placanje, kaze, ne klikci nista, sacekaj. I ja cekam, evo vec 5 dana otvoren browser i nistalol:: Medjutim, izgleda je jedan pokusaj uspeo, jer su mi pare uredno skinute, ali potvrdu o kupovini nisam uopste dobio. Ali, jesam dva mejla da dokupim sediste i da dokupim prtljag:bag: Srecom, iz tih linkova sam uspeo da saznam barem broj rezervacije. A gore u uglu pise, ako za 20min ne dobijete potvrdu i e-ticket, pozovite korisnicki centar. Poslao sam im mejl i naravno, 5 dana nista. Danas sam uspeo da azuriram podatke o putniku i vidim da ima e-ticket, pa pretpostavljam da valjda zvanicno imam kartu. Inace, let obavlja Marathon airlines u ime AirSerbia-e.

Je l' imao neko skorije slicno iskustvo? Ja sam prilicno zbunjen nacinom kako oni funkcionisu.

1 hour ago, Dragance said:

Kupio sam (valjda) kartu kod AirSerbia-e pre 5 dana. Iz par pokusaja, jedan je (valjda) bio uspesan. Kad unesem podatke o kartici i kliknem na placanje, kaze, ne klikci nista, sacekaj. I ja cekam, evo vec 5 dana otvoren browser i nistalol:: Medjutim, izgleda je jedan pokusaj uspeo, jer su mi pare uredno skinute, ali potvrdu o kupovini nisam uopste dobio. Ali, jesam dva mejla da dokupim sediste i da dokupim prtljag:bag: Srecom, iz tih linkova sam uspeo da saznam barem broj rezervacije. A gore u uglu pise, ako za 20min ne dobijete potvrdu i e-ticket, pozovite korisnicki centar. Poslao sam im mejl i naravno, 5 dana nista. Danas sam uspeo da azuriram podatke o putniku i vidim da ima e-ticket, pa pretpostavljam da valjda zvanicno imam kartu. Inace, let obavlja Marathon airlines u ime AirSerbia-e.

Je l' imao neko skorije slicno iskustvo? Ja sam prilicno zbunjen nacinom kako oni funkcionisu.

meni se to pre 10ak dana desilo na air europa...skinuli pare, ali mi karta nije stigla, mada sam u toku kupovine zapisao pnr, i kad sam proverio, postojao je i dalje...medjutim, zvao sam ih ipak telefonom i ispostavilo se da bankanije odobrila transakciju ( navodno) , i da ja u  stvari zato i nisam dobio kartu.. iz nekog razloga, greske, sistem , nije trazio povrat mojih sredstava...U banci su mi rekli da je taj novac na cekanju, jeste skinut ali nije naplacen od strane aviokompanije, i da ce oni sredstva osloboditi valjda posle 15 radnih dana, ako u medjuvremenu kompanija ne naplati...posle nekoliko zvanja avio kompanije i banke, i slanja screenshotova u banku( odgovora kompanije na moje upite), novac mi je vracen...Kartu sam, naravno , morao da kupim ponovo, ali po skupljoj ceni, jer je istog dana kad sam je kupio prvi put, karta bila poskupela za 50%...Mislim da je to fora aviokompanijama, ako kupis jeftiniju kartu a oni planirali da bas tad dignu cenu..

Sad, ko zna sta je tvoj slucaj, ali eto, ovo se meni desilo u toku avgusta...Zovi aviokompaniju obavezno, banku nema sta u ovoj fazi, jer taj novac ti je svakako jos uvek u rezervisanim sredstvima, i nemaju sta pametno da ti kazu..

Eto, svasta ima. Kod mene je ipak drugacije stanje, rekao bih. Pare nisu vise rezervisane, vec i skinute, tako da je to mozda bio razlog zasto sad imam i e-ticket, a nisam imao pre par dana. Status rezervacije je "ticketed", tako da, sto se mene tice, "nista ja tu ne bi' dir'o". Bas njih briga jesam ja dobio potvrdu na mejl ili nisam, pare su uzeli, ja kartu imam. A i vazno da su mi ponudili da doplatim za prtljag i sediste :D Vise se cudim kako im tako bagljav sistem uopste funkcionise:blink:

Ni moje iskustvo sa sajtom AirSrbija nije sjajno... samo što ja nisam ni uspeo da kupim kartu :D Kad su uveli one jeftine promo letove za više destinacija za ovo leto/jesen, nekoliko puta sam pokušao da kupim kartu, i svaki put bi se karte za taj let prodale pre nego što ja dovršim unos svih podataka. Vidim kartu, odaberem, unesem šta treba, kliknem da platim i sistem se zabaguje. Kad refreshujem, piše mi da je taj let rasprodat. I tako za više letova tokom par dana, dok na kraju nisam odustao. 

Sa druge strane, vidim da sam zapravo imao sreće, jer je mnogo tih letova kasnije otkazano.

4 hours ago, bam-bam said:

Mislim da je to fora aviokompanijama, ako kupis jeftiniju kartu a oni planirali da bas tad dignu cenu..

Rekao bih da je pre u pitanju krsh JU sajt/IT...

3 hours ago, Dragance said:

Eto, svasta ima. Kod mene je ipak drugacije stanje, rekao bih. Pare nisu vise rezervisane, vec i skinute, tako da je to mozda bio razlog zasto sad imam i e-ticket, a nisam imao pre par dana. Status rezervacije je "ticketed", tako da, sto se mene tice, "nista ja tu ne bi' dir'o". Bas njih briga jesam ja dobio potvrdu na mejl ili nisam, pare su uzeli, ja kartu imam. A i vazno da su mi ponudili da doplatim za prtljag i sediste :D Vise se cudim kako im tako bagljav sistem uopste funkcionise:blink:

Mozes (nekad) da proveris na Etihad sajtu JU PNR i tu pokaze da li imas kartu (i njen broj).

Gde ces tim Embraer-om, u Grcku?

Da, do krsa je, ocigledno. Vec sam bio probao kod Etihada ranije, nije ga prepoznavao. Mislim, sve je regularno na samom sajtu Airserbia-e kad ga unesem, pa je to valjda to. A Embraerom cu, spletom okolnosti (Wizz menjao satnicu), iz Hamburga za Beograd? Izgleda ih Airserbia uzela u ispomoc.

Edited by Dragance

1 hour ago, jms_uk said:

Rekao bih da je pre u pitanju krsh JU sajt/IT...

Mozes (nekad) da proveris na Etihad sajtu JU PNR i tu pokaze da li imas kartu (i njen broj).

Gde ces tim Embraer-om, u Grcku?

mozda je JU sajt krs, al ja kupih kartu za Air Europa let, na sajtu Air Europa....

38 minutes ago, bam-bam said:

mozda je JU sajt krs, al ja kupih kartu za Air Europa let, na sajtu Air Europa....

Nije ni UX mnogo bolji :D

Mislio sam generalno da je pre do loseg IT-ja, nego namere da prevare (potencijalne) putnike.

1 hour ago, jms_uk said:

Nije ni UX mnogo bolji :D

Mislio sam generalno da je pre do loseg IT-ja, nego namere da prevare (potencijalne) putnike.

al najjaci izgovor je da banka nije odobrila transakciju, a pare skinute, tj. bile u rezervisanim sredstvima....da banka nije odobrila transakciju, pare ne i bile ni na koji nacin odvojene....

banka naravno kaze da s tim nema veze, sto ne bi odobrila transakciju, sve je na moje ime, karta na moje ime, moja kartica...uostalom, banka je cekala da aviokompanija naplati potrazivanje...

al kako se ti s njima prepirati, oni kazu jedno, ovi drugo, i aj ti dokazi.....evo sad sam upravo imao slican problem sa sajtom preko koga sam kupio kartu za turkish, prebacuju odgovornost vec 8 meseci s jednog na drugo ( mada je agencija kriva, jasno je ko dan)...nego sam se bas zainatio, uporan sam, inace bi neko davno odustao....sad ovih dana mi se cini da se priblizava finale price heheh

Edited by bam-bam

• 3 months later...
On 8/22/2023 at 12:12 AM, bam-bam said:

Moja ćerka kupila je povratnu kartu za Luksemburg sa presedanjem u Cirihu.

Odlazni let je prošao bez problema sa čekiranjem karte, ali 26.11.2023, dan pre povratnog leta pojavio se problem. Dok je čekiranje za let Luksemburg - Cirih (avio kompanija Swiss) prošlo glatko, čekiranje za let Cirih - Beograd (kompanija Air Serbia) nije uspelo. Dobijala je poruku: “Online checkin restricted”.

Obratila se odmah podršci Air Serbia putem imejla, ali do sledećeg dana nije dobila odgovor. Onda je 27.11.2023. zamolila mene da nazovem njihovu podršku. Na pitanje što podrška nije odgovorila na mejl odgovor je bio da oni odgovaraju u roku od 3-4 dana. Super. Inače operater je odmah znao u čemu je problem, prilikom pokušaja čekiranja koristila je kod agencije, a ne Air Serbia-e. Dobio sam od operatera kod Air Serbia-e i sa tim kodom ćerka je ponovo pokušala čekiranje. Ponovo je dobila poruku: “Online checkin restricted”.

Ponovo sam pozvao podršku, gde sam ovog puta dobio broj njene karte, sa kojim bi trebalo da pokuša da se čekira. Pokušala je i ponovo dobila poruku: “Online checkin restricted”.

Nakon mog trećeg poziva podršci dobio sam informaciju da ne može da se čekira jer je takav sistem, a ona je kupila kartu preko agencije. Savet operatera je bio da se čekira na aerodromu u Cirihu. Jedini je problem bio to što joj prethodni let iz Luksemburga stiže 40 minuta pre poletanja za Beograd, tako da to fizički nije moguće.

Nakon četvrtog poziva podršci dobio sam informaciju da ne može da se čekira jer je takav sistem, pošto su dve različite avio kompanije, a povezani su letovi, tako da ne može da se čekira na drugi let. Savet operatera je bio da pokuša da se čekira na checkin šalteru u Luksemburgu. Na moje pitanje šta ako to ne bude bilo moguće (kao što se i ispostavilo) savet operatera je bio da onda (kad propusti let i propadne joj karta) traži refundaciju karte.

Srećom ćerka je uspela da uradi čekiranje na šalteru KLM-a u Luksemburgu.

Cela ova priča ima jedno naravoučenije za moju porodicu, prijatelje i poslovne saradnike - zaobići kompaniju Air Serbia u širokom luku prilikom svih sledećih putovanja. Razlog? Zato što je, počevši od rukovodstva, puna nesposobnih i nekompetentnih pojedinaca koji sigurno nisu dobili posao u toj kompaniji na osnovu svoje stručnosti i iskustva i koji nisu u stanju da obezbede ni najosnovije funkcionisanje te kompanije za pružanje usluga kojima se bavi, a da ne pominjemo neke dodatne i nestandardne.

Edited by ViP

32 minutes ago, ViP said:

Moja ćerka kupila je povratnu kartu za Luksemburg sa presedanjem u Cirihu.

Odlazni let je prošao bez problema sa čekiranjem karte, ali 26.11.2023, dan pre povratnog leta pojavio se problem. Dok je čekiranje za let Luksemburg - Cirih (avio kompanija Swiss) prošlo glatko, čekiranje za let Cirih - Beograd (kompanija Air Serbia) nije uspelo. Dobijala je poruku: “Online checkin restricted”.

Obratila se odmah podršci Air Serbia putem imejla, ali do sledećeg dana nije dobila odgovor. Onda je 27.11.2023. zamolila mene da nazovem njihovu podršku. Na pitanje što podrška nije odgovorila na mejl odgovor je bio da oni odgovaraju u roku od 3-4 dana. Super. Inače operater je odmah znao u čemu je problem, prilikom pokušaja čekiranja koristila je kod agencije, a ne Air Serbia-e. Dobio sam od operatera kod Air Serbia-e i sa tim kodom ćerka je ponovo pokušala čekiranje. Ponovo je dobila poruku: “Online checkin restricted”.

Ponovo sam pozvao podršku, gde sam ovog puta dobio broj njene karte, sa kojim bi trebalo da pokuša da se čekira. Pokušala je i ponovo dobila poruku: “Online checkin restricted”.

Nakon mog trećeg poziva podršci dobio sam informaciju da ne može da se čekira jer je takav sistem, a ona je kupila kartu preko agencije. Savet operatera je bio da se čekira na aerodromu u Cirihu. Jedini je problem bio to što joj prethodni let iz Luksemburga stiže 40 minuta pre poletanja za Beograd, tako da to fizički nije moguće.

Nakon četvrtog poziva podršci dobio sam informaciju da ne može da se čekira jer je takav sistem, pošto su dve različite avio kompanije, a povezani su letovi, tako da ne može da se čekira na drugi let. Savet operatera je bio da pokuša da se čekira na checkin šalteru u Luksemburgu. Na moje pitanje šta ako to ne bude bilo moguće (kao što se i ispostavilo) savet operatera je bio da onda (kad propusti let i propadne joj karta) traži refundaciju karte.

Srećom ćerka je uspela da uradi čekiranje na šalteru KLM-a u Luksemburgu.

Cela ova priča ima jedno naravoučenije za moju porodicu, prijatelje i poslovne saradnike - zaobići kompaniju Air Serbia u širokom luku prilikom svih sledećih putovanja. Razlog? Zato što je, počevši od rukovodstva, puna nesposobnih i nekompetentnih pojedinaca koji sigurno nisu dobili posao u toj kompaniji na osnovu svoje stručnosti i iskustva i koji nisu u stanju da obezbede ni najosnovije funkcionisanje te kompanije za pružanje usluga kojima se bavi, a da ne pominjemo neke dodatne i nestandardne.

Molim vas, to se desava na svim kompanijama, dese se i greske u sistemu, a ako kupujete preko agencije letove za razlicite aviokompanije, to uopste nije retkost...Cak cesto i pise, prilikom kupovine karte kod online agencije, da putnik mora sam da se chekira za drugi let...

Moj vam je savet da cerka, a i vi, nikad ne kupuje karte sa 40 min izmedju dva leta, jer su sanse da se stigne na drugi let mnogo manje , nego da se ne stigne...

Prvo, pocetni let ne sme da kasni ni minut, sto je u zadnjih godina skoro pa  nemoguce , drugo salter za ukrcavanje  za naredni let se zatvara max 15 min. pred oficijalno vreme samog leta, a cesto se zatvara i 20 ili 30 minuta ranije ( 30 min. je npr. slucaj kod ryanair-a), ukoliko se do aviona ide autobusom na kraj piste, a ne ulazi se direkt kroz tobogan...

Znaci vi za 25 minuta ( u najboljem slucaju), treba da se vozite po pisti avionom koji je sleteo, da se iskrcate iz njega, i da onda idete na sledece ukrcavanje koje moze biti na suprotnoj strani aerodroma...verovatnoca da se sve to stigne za 25 min, uz pretpostavku da prvi avion nije kasnio ni munut, je minimalna....vasa cerka je imala ludu srecu, da iskoristim izraz- usralo je, ali to bolje da ne ponovi..

Minimalna razlika izmedju. 2 leta bi trebalo da bude bar 1h 10 min, a i to je diskutabilno, s obzirom na ogromna kasnjenja, ja ne bih isao ispod 2 sata, pogotovu kad letovi nisu povezani, tj. iste aviokompanije...

Edited by bam-bam

• 2 months later...
  • 4 months later...

Lepe vesti...Od 30. septembra Air Serbia pocinje da leti za Guandžou ( Canton) 2 puta nedeljno, ponedeljak i petak..A od kraja novembra je najavljen i Shangaj, ali ok, za to sacekajmo da ubace u raspored..oni koji su vezani za juznu kinu ili jugoistocnu aziju, ovo su super vesti, jer China Southern ima jako razgranatu mrezu letova i dobre cene, a bogami iz Guandžoa do Vijetnama se moze stici i kopnenim prevozom relativno brzo...Takodje, svi gradovi u kojima zivi najveci broj nasih su u neposrednoj blizini- Shenzen, Hong Kong, Naning, Siamen, Makao je tu takodje...Cene krecu od 40.000 din za jedan pravac, povratna duplo..znaci oko 685-690 evra, sa ukljucenim prtljagom 23 kg, rucna torba i ruksak...Cena je pristojna, za direkt let, i super sto su cene iste u jednom pravcu kao i povratna, tako da se lakse moze menjati aerodrom povratka npr...

info iz Yugo bara u Sangaju od prekjuce :D za 5 dana krece prodaja BG-Sangaj

Sto se tice BG-Guangzhou, rece mi drugar da je gledao pocetak/polovina oktobra, i da je bilo oko 600e; msm da nece biti to realna cena, jer se prva nedelja oktobra ne radi zbog praznika, pa su tad karte jeftinije da se ulazi u Kinu

12 hours ago, Shumey said:

info iz Yugo bara u Sangaju od prekjuce :D za 5 dana krece prodaja BG-Sangaj

Sto se tice BG-Guangzhou, rece mi drugar da je gledao pocetak/polovina oktobra, i da je bilo oko 600e; msm da nece biti to realna cena, jer se prva nedelja oktobra ne radi zbog praznika, pa su tad karte jeftinije da se ulazi u Kinu

pa kako god, sad je ta cena, tako da ako znas kad ces imati praznike i odmor, kupi odmah karte, i cena ce ti biti realna hehe..

ali nije mi malo jasno kako to da karte budu jeftinije kad je praznik, pa obicno su tad skuplje? 

Koliko vidim, ista je cena karte i za dolazak u Kinu ( znaci pravac BEG-CAN) , i xa izlazak iz Kine ( pravac CAN- BEG) za taj period, oko 40000 u jednom pravcu u oba slucaja

zakon velikih brojeva, hehe :D Kinezi i njihove migracije + masa stranaca koja putuje tokom praznika jer imamo (samo) 15 dana odmora godisnje, pa onda koristis ovakve prilike da ides negde... recimo sad sam na ctripu za sve prevoznike pogledao - 1-10.oktobar, posto se od prvog do osmog ne radi:

- BG-Sangaj od ~5500 juana (650-700e)

-  Sangaj- BG od ~8500juana (1050e)

7 hours ago, Shumey said:

zakon velikih brojeva, hehe :D Kinezi i njihove migracije + masa stranaca koja putuje tokom praznika jer imamo (samo) 15 dana odmora godisnje, pa onda koristis ovakve prilike da ides negde... recimo sad sam na ctripu za sve prevoznike pogledao - 1-10.oktobar, posto se od prvog do osmog ne radi:

- BG-Sangaj od ~5500 juana (650-700e)

-  Sangaj- BG od ~8500juana (1050e)

dobro, znaci cena bi pocetkom tog perioda , prvih dana oktobra, trebalo da bude veca da se izadje iz kine, a onda bi krajem tog perioda trebalo da bude veca da se udje u kinu...

U sv. slucaju, ove cene za guandzou su sad odlicne..a china southern ima extra cene za SE Asiju, plus ukljucen prtljag u cenu karte..A iz Guandzoa leti i Air Asia i jos neki low costovi, ima za 50-60 evra u jednom pravcu do Tajlanda, Vijetnama itd..

• 4 months later...
3 hours ago, Kelnik said:

https://www.exyuaviation.com/2024/11/air-serbia-to-launch-ibiza-mykonos-and.html

Direktno na Ibicu, Mikonos i Sardiniju od sledećeg leta

Kako ukidaju letove, ali i dodaju nove, svasta moze da se desi...

Ipak, posle otvaranja Guandzoa i pocetkom januara Shangaja, sledio je hladan tus- sad u utorak ce biti zadnji let za Tiandjin ( Peking), svim putnicima je pre 15 dana stiglo obavestenje da se linija zatvara, i da ce dobiti ( samo) povracaj novca...Jako neozbiljno, pogotovu 15 dana pred let, ukidati tako dugolinijsku destinaciju, i ostaviti ljude na ceduilu...kako ce da se vrate oni koji bi npr. trebalo tamo da odu sad u utorak? 

Takodje, smanjuje se Chikago na samo jedan let nedeljno...s obzirom da ce od ovog decembra imati 4 sirokotrupna aviona , sta li ce raditi toliki avioni kad je tako malo dugolinijskih letova ostalo- sa 2 leta nedeljno za Shangaj i Guandzou, 1 nedeljno za Chikago, i 3 za Njujork...Ukupno 8 nedeljno, na 3 aviona....nece valjda svi ti avioni sedeti na pisti u BGu?

takodje, Napulj je ukinut za sad..

daj da mi sacekamo sledece leto, oni puno najavljuju, al puno i menjaju....ko zna sta ce biti na kraju...