Jump to content

Featured Replies

Poštovani,

Potrebna mi je mala pomoć. Konkretno treba da uđem u Grčku 24/05/17, prema kalkulatoru ja to i mogu i mogu da ostanem 68 dana. Piše mi da mi je period od 90 dana počeo 24/02/17, a period od 180 26/11/16. Mene zanima pošto je kalulator rekao da je sve to okej, da nema prekoračenja, mene zanima šta je sa tim datumom kad mi se završi period od 180 od 26/11/16 (konkretno 25/05/17), iako ja imam 68 dana koje mogu da provedem u Grčkoj, dakle da li onda moram da izlazim iz zemlje tog dana ili šta? U ambasadi Grčke su mi rekli da se ne obazirem ni na šta sve dok imam dana od tih 90, što meni nije delovalo najubedljivije.

Hvala unapred!

Pozz

Imam pitanje vezano za ulaske i izlaske u Shengen. U Shengen  sam ušao 14.01.2017 i izašao 19.02.2017 (37 dana). Opet trebam ući u Shengen 13.05.2017 i izaći ću 02.07.2017 (51 dan) i to je sve skupa 88 dana u periodu od 180 dana. Ako se period od 180 dana počinje brojati 14.01.2017 i traje do 12.07.2017, jel ja mogu opet normalno putovat posle 12.07.2017 jer mi počinje novi period od 180 dana?

Da prvo rešimo pogrešnu koncepciju: period od 180 dana se ne počinje brojati 14.01.2017. Period od 180 dana se računa svakog dana gledajući unazad, i unutar tog perioda se gleda boravak u Šengenu.

S druge strane, tačno je da 12. 7. možeš normalno putovati, jer će tada dani koje si proveo u januaru početi da se "zaboravljaju" s obzirom da su stariji od 180 dana svaki dan unazad. Ne bih ti znao napamet tačno reći koliko od tada možeš ostati u kontinuitetu, ali okvirno nekih 40-tak dana (tj. otprilike isto koliko si bio početkom godine, jer će negde oko 20. 8. u prethodnih 180 dana da ti se vide svi letnji dani).

Pozdrav svima. 

Moja situacija je sledeca: boravila sam u Rumuniji od 24.januara radi preuzimanja njihovog pasoša (ušla u R.sa srpskim), a onda sam se vratila u Srbiju sa njihovim pasošem iz Rumunije. Tu ja mislim da sam napravila grešku jer nisam izašla sa srpskim,tako da imam ulazni, ali ne i izlazni pečat. Htela bih da putujem u ch sa srpskim pasošem, ali ne znam hoće li mi praviti problem na granici jer nemam izlazni pečat iz Ru. Ispada da sam još tamo...I da li se uopšte dani u Rumuniji računaju u okviru dana provedenih u Šengenu. U konzulatu sam dobila informaciju da se računaju, a na granici da se računaju posebno...Pa mi nije jasno da li će to predstavljati problem kada budem izlazila iz Srbije...

Zato jer idem 90 dana (turisticki) a sa rumunskim imam pravo isto kao i sa srpskim- 90 dana da boravim u ch. 

Nego kad se posle 90 dana vratim iz ch, moram za Nemacku, a isla bih onda sa Rumunskim....jer ja mislim ako sad sa rumunskim ispucam svih 90 dana u ch, da isto moram da cekam 90 dana kuci, da bi opet mogla za npr.Nemacku....ako se ne varam? ?

Pozdrav,

može li mi neko objasniti ovaj period od 180 dana. Po onom šta sam ja shvatio i po postovima na ovu temu, to izgleda ovako danas je 05/04/17 od tog datuma oduzimam 180 dana u tom razdoblju ne bi smio prekoračiti tih 90 dana. Kalkulator kaže da mi je ostalo još 20 dana. Zanima me sad kad ističe tih 180 dana ako kalkulator kaže da je započeto  08/10/16 i da li od tog datuma (završenog zadnjeg dana 180) mogu ponovo 90 dana biti u Šengenu. Pošto sam bio od prilike isti broj dana u Šengenu i van Šengena, tako kad se zbroji dođe blizu tih 180. Isto tako nije mi najjasnije zašto kad recimo unesem da želim provjerit od 08/04/17 jer tad planiram ponovo ići, prikaže mi da mogu biti 29 dana, a od 05/04/17 mogu 20, razlika u 3 dana daje mi dodatnih 9 dana, ne kapiram?

Date of entry/Control: 05/04/17

29/10/16 - 06/11/16 = 9
14/11/16 - 03/12/16 = 20
15/12/16 - 30/12/16 = 16
02/02/17 - 16/02/17 = 15
04/03/17 - 13/03/17 = 10

Start of 90 days period: 06/01/17
Start of 180 days period: 08/10/16
The stay may be authorised for up to: 20 day(s)

Kad odaberem *Control:

No overstay in the registration period.
Possible stay until 24/04/17
For holder of a short stay visa, remember to check the number of days on the visa sticker or in the VIS.

1 hour ago, Omikron said:

Isto tako nije mi najjasnije zašto kad recimo unesem da želim provjerit od 08/04/17 jer tad planiram ponovo ići, prikaže mi da mogu biti 29 dana, a od 05/04/17 mogu 20, razlika u 3 dana daje mi dodatnih 9 dana, ne kapiram?

Zato sto tad, kad oduzmes period od 180 dana, obuhvatas verovatno i period kad si boravio u sengenu 29/10/16 - 06/11/16 =9 i to te limitira, kao i period 14/11/16 - 03/12/16 = 20 . Vrlo je jednostavno, uvek se gleda 180 dana unazad, od onog dana koji te zanima i bitno je da tako nikad nemas preko 90 dana boravka.

Eto, probaj saberi sam, ako udjes 08/04/17 i boravis 29 dana, pogledaj potencijalni 30. dan boravka tad i sracunaj u prethodnih 180 dana koliko si boravio, verovatno ce pokazati 91 dan, sto znaci da moras da izadjes tog 29. dana boravka. Ili, sracunaj, kad udjes 05/04/17 i boravis 20 dana, uzmi potencijalni 21. dan boravka, i opet ce ti pokazati da ti je to 91. dan boravka.

On 4/4/2017 at 0:36 PM, Anđja said:

Konkretno treba da uđem u Grčku 24/05/17, prema kalkulatoru ja to i mogu i mogu da ostanem 68 dana. Piše mi da mi je period od 90 dana počeo 24/02/17, a period od 180 26/11/16. Mene zanima pošto je kalulator rekao da je sve to okej, da nema prekoračenja, mene zanima šta je sa tim datumom kad mi se završi period od 180 od 26/11/16 (konkretno 25/05/17), iako ja imam 68 dana koje mogu da provedem u Grčkoj, dakle da li onda moram da izlazim iz zemlje tog dana ili šta?

Nisam te skroz pohvatao,ali ako iams pravo boravka jos 68 dana (od dana kad bi usla - 24.5.),onda mozes da ostanes maksimalno jos tih 68 dana (u Grckoj,bez izlaska iz nje) i to je to.Ako ostanes duze od 68 dana,onda (namerno) prekoracujes dozvoljenu duzinu boravka i ocekuj kaznu za to.

On 4/5/2017 at 2:55 PM, Rami86 said:

I da li se uopšte dani u Rumuniji računaju u okviru dana provedenih u Šengenu. U konzulatu sam dobila informaciju da se računaju, a na granici da se računaju posebno...Pa mi nije jasno da li će to predstavljati problem kada budem izlazila iz Srbije...

Rumunija nije u Sengen zoni,znaci dani koje provedes tamo se ne racunaju u te dane koje bi provela u Sengenu (Svajcarska ili Nemacka).

U konzulatu su ti dali informaciju da se dani u Rumuniji "racunaju",ali ne u okviru borakvka u Sengenu,vec u okviru boravka u Rumuniji.Ti sa nasim (srpskim) pasosem mozes da ostanes do 90 dana u Rumuniji.Sigurno su u konzulatu na to mislili,kad su ti tako odgovorili.

Laza GNR, hvala na odgovoru, nadam se da je tako...Onda cu izaci sa srpskim pasosem, nadam se da mi nece praviti problem zbog izlaznog pecata...

Nego da li zna neko da li sa pasosem eu, tacnije rumunskim, moze da se ide npr. 90 dana u Nemackoj, pa 90 u ch, 90 u italiji itd....(turisticki)....Da li taj period od 90 dana vazi za Šengen ili za svaku drzavu pojedinacno...?ili i za njih vazi period 90/180, tj mora da se pravi pauza..? 

51 minutes ago, Rami86 said:

Nego da li zna neko da li sa pasosem eu, tacnije rumunskim, moze da se ide npr. 90 dana u Nemackoj, pa 90 u ch, 90 u italiji itd....(turisticki)....Da li taj period od 90 dana vazi za Šengen ili za svaku drzavu pojedinacno...?ili i za njih vazi period 90/180, tj mora da se pravi pauza..? 

Iskreno ne vidim način na koji mogu da kontrolišu koliko dugo boraviš u nekoj od država EU/EEA/CH kao državljanin jedne od tih država, pošto ne dobijaš pečat prilikom ulaska i time je nemoguće pratiti koliko si vremena proveo u nekoj od njih. Što znači u praksi da možeš da ostaneš koliko hoćeš u tim državama, a i koliko ja znam nemaš neko ograničenje na boravak u tim državama.

E sad ako želiš da ostvariš boravište i da se zaposliš ili nešto sl. onda imaju neki uslovi koji se moraju ispuniti (ovde imaš neke informacije, a za više detalja moj savet ti je da pitaš konzulat te države)

Od danas pooštrena kontrola ulaska u Madzarsku iz Srbije, Rumunije, Hrvatske.

Svaki pasoš se skenira i čeka odgovor da li postoji prekoračenje boravka u zemljama EU i da li je lice traženo od Interpola.

Srpski i ostali neEU pasoši su i pre bili detaljno proveravani. Razlika je što sad proveravaju i EU pasoše.

Naravno da ne čekaju odgovor da li postoji prekoračenje jer takav odgovor trenutno nemaju od koga da dobiju.

33 minutes ago, ThirstyTraveler said:

I na Hrvatskim granicama je tako, juce su najavili da ce provjera trajati duplo duze do sad i da skeniraju sve pasose (do sad navodno nisu provjeravali pasose drzavljana EU).

I rezultati su dosta zastrašujući na granici sa Slovenijom su ogromna čekanja.

Ovo su predviđenja čekanja za najprometinije prelaze:

Macelj (ulazak 5h (!!!) izlazak 30m)

Pasjak (ulazak 3h izlazak 1h30m)

Rupa (ulazak 1h30m izlazak 1h)

Bregana (ulazak 2h izlazak 1h30m)

Verujem da će sledeće nedelje za Uskrs biti mnogo gore, a da ne pričam na leto...

Dovoljno je što se i ovako sabiramo i oduzimamo,pa...hajde dodatno da maltretiramo :blink:

Mene su još u novembru dobro izstresirali bez razloga... Čim vide SRB pasos,katastrofa

A ništa bolje ni sada dok sedim i čekam papire za boravak..Samo komplikacije

Da ako dočekamo dan kada ćemo biti ravnopravni sa ljubljenom im EU,pa da svim normalnima lakše padne put bilo gde 

On 4/6/2017 at 8:02 PM, Rami86 said:

Za državljane EU u svim državama članicama EU + Švajcarskoj, Norveškoj i Islandu (dakle bez obzira da li je Šengen ili nije Šengen) postoji pravo na slobodu kretanja i nastanjivanja. Nema nikakvih ograničenja u pogledu dužine i vrste boravka, prava na rad, i slično.

Pozdrav svima,situacija je sledeca:

Boravio sam u EU od 3/10/2016 do 12/10/2016,zatim od 28/11/16 do 28/12/16,zatim od 13/1/17 do 21/2/17,po mojoj racunici to je 81 dan u EU,po kalkulatoru je sledeca racunica:

Start of 90 days period: 14/01/17

Start of 180 days period: 16/10/16

The stay may be authorised for up to: 19 day(s)

A pre dva dana mi je pandur u Estoniji na aerodromu rekao da imam jos 19 dana u EU,a kada sam izlazio 21/2/17,pandur je rekao da imam jos 9 dana,ali da ne zna kad mi pocinje novi period od 180 dana..

Da li neko moze da mi pojasni sledece: 

Zasto kalkulator uzima kao start 90 dana 14/1/17 a ne 3/10/16,kada sam usao u EU i zasto period od 180 dana pocinje 16/10/16 a izasao sam iz EU 12/10/16? Nigde veze..

Kada bi trebalo da pocne sledecih 180 dana?

Ako je po ovom kalkulatoru,onda bi trebalo 16/4/17 da pocne novih 180 dana,zar ne?Po nekoj logici tako bi trebalo da bude,ako se racuna zadnjih 180 dana,kako svi pisu u ovom postu..

Idem u ponedeljak u policiju pa cu da vidim sta oni kazu,al bi hteo da cujem i vase misljenje..

Danas gledas 180 dana unazad od danas i brojis koliko si dana boravio i koliko jos smes. Sutra gledas 180 dana unazad od sutra i opet brojis. Procitaj i prethodne postove na temi, objasnjeno je x puta vec.

Procitao ja sve to,ali mi na granici kazu da je drugacije..I ne zna da mi kaze kad pocinje novih 180 dana..budalastina totalna..

OK, aj sad da ti nacrtam, posto ocigledno ne razumes.

5 hours ago, Pjedsednik said:

A pre dva dana mi je pandur u Estoniji na aerodromu rekao da imam jos 19 dana u EU,a kada sam izlazio 21/2/17,pandur je rekao da imam jos 9 dana,ali da ne zna kad mi pocinje novi period od 180

21/02/2017 kad si izlazio, gledalo se 180 dana unazad pocev od tog dana, i tad si imao 81 boravka vec i mogao si da ostanes jos 9 dana, to je to sto ti je policajac i rekao.

Pre 2 dana, 13/04/2017, kad pogledas 180 dana unazad pocev od tog datuma, ti si boravio 71 dan, jer ti se boravak izmedju od 03/10/2016 do 12/10/2016 ponistava, tj, ne ulazi u poslednjih 180 dana pocev od 13/04/2017. U skladu s tim, imas pravo na jos 19 dana boravka, kao sto ti je policajac u Estoniji na aerodromu i rekao.

Da li neko moze da mi pojasni sledece: 

Zasto kalkulator uzima kao start 90 dana 14/1/17 a ne 3/10/16,kada sam usao u EU i zasto period od 180 dana pocinje 16/10/16 a izasao sam iz EU 12/10/16? Nigde veze..

Ne znam sta ti znaci ovo "start 90 dana", i zasto kalkulator uopste pokazuje tu informaciju: "Start of 90 days period: 14/01/17". Mislim, ta informacija ne sluzi nicemu, rekao bih, osim sto ti izracuna da, pocev od 13/04, kad si pretpostavljam racunao ovo, ili mozda od danas, ne znam vec napamet, period od 90 dana pocinje 14/01/2017. Ali, taj period ti nije uopste relevantan za bilo kakav racun, pa taj deo zaboravi. 

Period od 180 dana ti pocinje 16/10/2016, prosto zato sto kad oduzmes 180 dana od datuma 13/04/2017, kad pretpostavljam da si ovo racunao, dolazis do tog 16/10/2016. Dakle, samo racunanje perioda i to nema apsolutno nikakve veze sa datumom kad si ti napustio EU.

Kada bi trebalo da pocne sledecih 180 dana?

Ako je po ovom kalkulatoru,onda bi trebalo 16/4/17 da pocne novih 180 dana,zar ne?Po nekoj logici tako bi trebalo da bude,ako se racuna zadnjih 180 dana,kako svi pisu u ovom postu..

Idem u ponedeljak u policiju pa cu da vidim sta oni kazu,al bi hteo da cujem i vase misljenje..

Oduzmi od danasnjeg datuma 180 dana i tad ti pocinje. Za sutrasnji dan ti se racuna 180 dana unazad pocev od sutra. Za prekosutrasnji dan ti se racuna 180 dana unazad od prekosutra, itd. Dakle, ako si na dan tacno 180 dana od danas bio u EU, taj dan boravka ti bi se vec sutra ponistio, jer vise ne ulazi u period od 180 dana. Ni u jednom od tih slucaja, ti ne smes da imas preko 90 dana boravka i to je ono sto ti kalkulator izracuna i kaze koliko bi smeo da ostanes, a da ne prekoracis. Eto, pretpostavimo da udjes danas i ostanes 20 dana. Pogledaj tog 20-tog dana boravka unazad 180 dana i u racunu bi video da si pocev od tog datuma, boravio 91 dan u EU.

Je l' sad jasno? Tih 180 dana je klizno, dakle, svakog dana gledas 180 dana unazad i brojis dane boravka. Nema fiksnog dana pocetka i fiksnog dana kraja tog perioda, kapish? A nije fiksno iz prostog razloga, jer, kad bi bilo tako, to bi znacilo da ostanes 90 dana u EU, od, recimo, 1. maja do 1. avgusta, lupam sad, i kazes, ok period od 180 dana je fiksan i vazi bas do 1. avgusta, to znaci, da od tog 1. avgusta mogu da ostanem jos 90 dana. Na taj nacin bi bio u mogucnosti da u kontinuitetu ostanes 180 dana, sto je upravo ono sto EU nece da dozvoli i zato taj period nije fiksan, vec klizan.

E, sad, ako jos neko pita posle ovog kako 180 dana pocinje tad, kako je moglo 5 dana, sad moze 15 i slicno, neka prvo POGLEDA OVDE, jer se ja vise necu ponavljati, ne znam ni odakle mi zivaca i volje dosad.

@pjedsednik, nista licno, samo me smorilo vec vise da pisem iste stvari po x-ti put, verujem da razumes.

Edited by Dragance

Pozdrav svima,

Boravio sam u Sloveniji više puta po 2 nedelje i nakupio sam oko 70 dana u okviru 90/180.

Pre toga sam boravio u Bugarskoj 2 nedelje u istom okviru 90/180.

Da li se to sabira?

Veoma mi je važno jer moram ponovo da putujem u Sloveniju

Ljudi pa da li je stvarno moguce da izvadis nov pasos i odes opet u EU iako si vec potrosio 90 dana u 180 ? Citam ovde na forumu da ta fora fungcionise a i pricali su mi neki ljudi takodje . Pa eto da li ima neko takvog iskustva ? Hvala unapred i Pozdrav svima 

On 4/20/2017 at 6:52 PM, Nikola1310 said:

Boravio sam u Sloveniji više puta po 2 nedelje i nakupio sam oko 70 dana u okviru 90/180.

Pre toga sam boravio u Bugarskoj 2 nedelje u istom okviru 90/180.

Da li se to sabira?

Ne sabiraju se ti dani,jer Bugarska nije u Sengen zoni,dok Slovenija jeste.

Tako da u ovom slucaju samo gledaj (racunaj) dane provedene u Sloveniji.