Jump to content

Featured Replies

9 minutes ago, Topic said:

Druga recenica u clanku:

Iz Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta je rečeno da je ceo postupak "složen" i da bi "sistem, ukoliko bude usvojen, mogao da stupi na snagu tek početkom 2020. godine".

Naslov je tendenciozno napisan. Nema ova odluka nikakve veze sa Balkanom. Isto će da važi i za državljane SAD.

Po meni, nema nikakvog razloga za dramu. Dok god nemate prekoračenja registrovana u EE bazi (to je još u izradi) ili krivična dela, neće biti nikakvih problema. Krajnji rok za izdavanje dozvole je 72 sata a u praksi (konkretno za SAD) to ide mnogo brže.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

6 hours ago, Voyageur said:

Naslov je tendenciozno napisan. 

Stara praksa sabana iz B92.

Inace,steta sto ce sitem "zaziveti" tek 2020. godine.Al dobro,bolje ikad nego nikad.

On 29.9.2013. at 11:28 AM, PutPutujem said:

Naši mediji su uveliko preneli vest da se uvode nova pravila za ulazak ne-EU državljana u Šengen zonu i stavili akcenat na važnost pasoša od 10 godina.  Vrlo maloumno i tipično srpsko novinarstvo: u Srbiji pasoši se izdaju sa maksimalnom važnošću od 10 godina, tako da se ta vest ne odnosi na nas, a pritom je stvorila zabunu među putnicima.

Ono što je bitno, a što tipično srpski maloumni novinari nisu preneli, a to je da se menja jedno drugo bitno pravilo, a koje se odnosi na kalkulaciju maksimalnih 90 dana boravka u 180 dana.  Evo pojašnjenja na srpskom:

Uvek gledaš poslednjih 180 dana, zaboravi na to kad si prvo ušla, promenilo se pravilo. Dakle, izbrojiš koliko si dana provela u poslednjih 180 i znaćeš da li ti je ostao neki dan ili nije. Klizni je period, dakle svakog dana gledaš poslednjih 180 dana.

Evo linka ka kalkulatoru koliko možete ostati: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html

Za  detalje možete pogledati : http://www.relocatemagazine.com/immigration-a-visas/immigration-a-visa-news-main/8610-new-regulation-amends-definition-of-authorized-stay-in-schengen-area-and-required-passport-validity

Pozdrav izvinjavam se što postavljam ovde to pitanje ali ne znam koga bih pitao, ja sam otišao turistički u Sloveniju 12. 05.2017. I bio do 09.08.2017 znači bio sam 3 mjeseca kao turista, mene zanima kad ja opet mogu ici I biti 90 dana? Neko kaze da mogu 8 novembra ici I biti 90 dana, a neko kaze da ne mogu... Bio sam od 9 avgusta kod kuce u Bosni... Hvala svima na pomoci I jos jednom se izvinjavam sto postavljam pitanje ovde Pozz

Na datum poslednjeg izlaska (9.8.) dodaj 90 dana (uzmi i broj ako treba,dan po dan).I onda 91. dana mozes opet u Sloveniju (ili gde vec planiras).Boravak u Bosni se ne racuna u toj kalkulaciji,posto Bosna nije u Sengenskom prostoru.

Inace Mare,nauci kako se racuna boravak u Sengenu:ako ostanes tamo 90 dana u kontinuitetu (znaci,bez prekida),onda moras da budes van Sengena 90 dana (da li kod kuce ili gde vec,samo van drzava Sengenskog sporazuma) isto u kontinuitetu.Da bi sledeceg (91.) dana mogao opet legalno da boravis tamo kao turista (i imao mogucnost ponovnog boravka od novih 90 dana).

Edited by Laza GNR

Hvala puno na odgovoru... 

Posto su mi mnogi govorili da ne mogu ici da moram čekati da se dani poništava... 

Tj da poslije 8 novembra svaki dan koji provedem u Bosni se poništava to iz maja ove godine... 

Uglavnom hvala vam na pomoci I svako dobro 

5 hours ago, Mare23 said:

Tj da poslije 8 novembra svaki dan koji provedem u Bosni se poništava to iz maja ove godine... 

Opet ti kazem da se dani provedeni u Bosni ne racunaju,posto je Bosna (kao i Srbija,a i Hrvatska,Bugarska,Rumunija i Kipar) van Sengenskog prostora :smile: 

• 2 weeks later...

Ovo je totalno bezveze. 

I ranije sam mrzio EU jer sve drzave imaju jedan te isti pecat koji si dobijao samo na spoljnim granicama Unije. A sada su ih ukinuli totalno.

Zelim pasos pun pecata :sad:

Ali nema veze...EU nije svijet. Ostatak planete ih i dalje koristi... 

3 hours ago, Danijel Novak said:

Ovo je totalno bezveze. 

I ranije sam mrzio EU jer sve drzave imaju jedan te isti pecat koji si dobijao samo na spoljnim granicama Unije. A sada su ih ukinuli totalno.

Zelim pasos pun pecata :sad:

Ali nema veze...EU nije svijet. Ostatak planete ih i dalje koristi... 

Nisu - mozda ce od 2020.

On 6.11.2017. at 9:37 PM, jms_uk said:

Nisu - mozda ce od 2020.

Imam jedno pitanje. U Svajcarsku sam prvi put usla 17.05. i sa jos 2 ulaza sam iskoristila 78 dana. Period od 180 dana pretpostavljam je do 17.11. Onda pocinje novi krug od tih 180 dana, ako se ne varam. Zanima me kada ponovo mogu uci u zemlju? Hvala

Ne.Ne pocinje ti "novi krug" od 180 dana 17.11.To je zastarelo shvatanje.

Imas u prvom postu na temi kako se racunaju preostali dani (plus imas onaj Sengen kalkulator),pa preracunaj.On ce ti i reci kad mozes ponovo da udjes i koliko dana da ostanes tamo.

Pozdrav svima. Molim za pomoc ko zna. Imam pasos Eu, ali nemam ulazni pecat u pasosu da sam usao u sengen, tacnije Ch. (Imam samo jedan od letos ,kad sam ulazio u Srbiju, sa srpske granice). Znam da turisticki smem ostati 90 dana. Ali sta bi se dogodilo ako ostanem malo duze? Da li bi to bio problem, tj.da li carinici vide u sistemu moj datum ulaska i samim tim prekoracenje dozvoljenog turistickog boravka? Znam curu koja je sa hr pasosem ovde bila oko 6 meseci ,  takodje bez pecata, izasla bez problema...Pa me interesuje dal se to jos negde evidentira kada su u pitanju pasosi Eu, ili samo pecatima?

Sa EU pasošem nećeš imati bilo kakvih problema.

Ako te i pitaju možeš da kažeš da si putovao u bilo koju zemlju Šengena i vraćao se . Između zemalja Šengena nema graničnih kontrola, tako ni evidencije o boravku.

Hvala puno na odgovoru. Ja imam pasos Rumunije koja jos nije pristiupila sengenu, pa mi je zato nejasno. Ali kontam ako ljudi ovde sa  pasosem hrvatske (koja takodje nije jos deo sengena) borave duze bez papira, onda se nadam da necu imati probleme. 

U Švajcarskoj ne bi smeo da boraviš duže od 90 dana bez prijave. Druga je stvar što trenutno ne postoji mehanizam da utvrde koliko si tu.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

To znam da ne smem boraviti bez prijave i duze od 90 dana turisticki, pa to naravno vazi i za ostale drzave, ne samo za ch. Ali ako oni ne evidentiraju u sistemu ulaske i izlaske, onda ok.

Pozdrav 4.8.2017 usla u njemacku izasla 3.9.2017. ponovo usla 8.10.2017.i ostajem do 18.11.2017. mislim ako sam usla u avgust 4.8.2017 da imam pravo do 31januar valjda se ne varam pa sam mislila Opet 23.12.2017.na dvije sedmice u njemacku valjda je to ok sad me zanima kad ponovo mogu posle 31januara uc u njemacku molim ako neko moze da mi kaze 

4 minutes ago, Jasna halilovic said:

1 hour ago, Jasna halilovic said:

Opet 23.12.2017.na dvije sedmice u njemacku valjda je to ok sad me zanima kad ponovo mogu posle 31januara uc u njemacku molim ako neko moze da mi kaze.

Mozes da da ides 23.12.,to si u pravu.Grubo racunajuci ostalo ti je jos 20-ak dana.

A za datum kad ponovo mozes da udjes - imas Sengen kalkulator u prvom postu na temi,unesi te podatke sto si ovde napisala i izracunaj sama.

Ako iskoristim 90 dana u 6 mjeseci naprimer od September do febuara da li ponovo pocinje tih 180 dana molim za odgovor il moram cekat 3 mjeseca?

Edited by Alma avdic

moze li policija ili carinici da utvrde kad je neko usao u evropsku uniju(bilo koju zemlju sengena)ako nema ulaznog pecata u pasos

Trebalo bi da moze i bez pecata to da se utvrdi.

Pretpostavljam da to kod njih vec uveliko ide elektronskim putem (registracija kad je neko usao/izasao),tako to dal ti imas pecat ili ga nemas u pasosu i ne igra toliku bitnu ulogu (bar ne bi trebalo).

Izasao sam iz zemlje 25.01.2017. a vratio sam se 24.02.2017. godine potom sam izasao 29.03.2017. godine a vratio se 26.05.2017. godine tu mi je otislo prvih 90 dana. To mi je jasno...

Izasao sam ponovo 04.10.2017. godine i planiram vracanje za 22.12.2017. godine to j 80 dana i znam da mi ostaje 10 dana kako kaze kalkulator.

Ali isto tako mi kaze da mi 22.12.2017. istice drugih 180 dana i 23.12.2017. pocinje novih 90 dana, posto treba 05.02.2018. godine da idem u nemacku na sest nedelja dali mogu da idem ili ne. Kalkulator kaze da imam prekoracenje od 125 dan.

Moze odgovor molim Vas.   

Matemati ka je čudo!

Ubaci u kalkulator datum ulaza 05.02. 2018, ispuni podatke kada si bio od tog datuma unazad 180 dana i dobićeš tačan odgovor koliko dana imaš ili nemaš. :smile: