Jump to content

Featured Replies

E jbg sad tek mi nista nije jasno. Znaci imam jos 10 dana. a koliko moram biti van sengena da bi ponovo mogao da se vratim. 

Kada ukucam u kalkulator da sam izasao 04/10/17 i bio do 22/12/17 pa opet 05/02/18 do 23/03/18 on mi izbaci:

-

Days of stay in the 180-days period from 25/09/17 to 23/03/18: 127 day(s)

Overstay in the period from 15/02/18 to 23/03/18 (37 days)

5 minutes ago, dubara said:

Kada ukucam u kalkulator da sam izasao 04/10/17 i bio do 22/12/17 pa opet 05/02/18 do 23/03/18 on mi izbaci:

-

Days of stay in the 180-days period from 25/09/17 to 23/03/18: 127 day(s)

Overstay in the period from 15/02/18 to 23/03/18 (37 days)

gde nadje ovaj datum 25/09/17 i dali iko zna tacno mogu li ili nemogu.

gde nadje ovaj datum 25/09/17

To je 180 dana pre 23. marta 2018.

Sent from my iPad using Tapatalk
3 minutes ago, jms_uk said:

To je 180 dana pre 23. marta 2018.

znaci koliko sam razumeo ja nesmem da idem preko do 10/04/18, izgubicu  posao....

znaci koliko sam razumeo ja nesmem da idem preko do 10/04/18, izgubicu  posao....

Kako si ti sad dosao do tog datuma u aprilu?

pa ukucaj na kalkulator pa ces videti.

inace hvala sinoc sam pricao sa policijom na madjarskom prelazu i oni mi rekose da mogu ponovo da predjem tek 04.04.2018. godine.

sad mi ostaje opcija samo da probam sa novim pasosom ako uspe.

Ako nisi razumeo ja treba da idem ponovo tamo 05.02.2018. i da ostanem 45 dana a ostaje mi samo 10 dana. Zato datum tek od aprilu mogu koristiti novih 90 dana.

Ne možeš da novim pasošem kod Mađara. Ako njihovom greškom i prođeš, imaćeš problem pri povratku kad sistem registruje prekoračenje.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

19 hours ago, dubara said:

izgubicu  posao....

Pa covece,izgubi posao.Ko da je to...ne znam ni ja sta.

Jel smak sveta?Nije.

Bolje ti je da izgubis posao,nego da imas problema sa zakonom.

Edited by Laza GNR

Pa zar nije i sam posao problem sa zakonom (pretpostavljam da ne moze legalno da ga radi ako odlazi na 90/180 dana).

Sent from my iTelephone using Tapatalk

8 hours ago, Voyageur said:

Ne možeš da novim pasošem kod Mađara. Ako njihovom greškom i prođeš, imaćeš problem pri povratku kad sistem registruje prekoračenje.

Oprostite,ako ste prelazili madjarsku granicu,jesu li vam rekli koliko imate dane ili "registrovanje prekoracenja" je samo prica rekla-kazala?

Pitam iz razloga,sto je moja sestra cesto putovala preko madjarske granice i pasos joj skoro sav ispecatiran.Pre mesec dana kad se vracala iz Madjarske,na granici su carinici pokusali da provere da li je prekoracila dane.Posto nisu mogli rucno da provere tj da povezu svaki izlazak i ulazak u EU oni su joj udarili pecat koji se razlio i presao i na ostale strane i carinik joj na to rekao da ce sad znati kad otvore pasos kad je usla i izasla.Pri tome je ukupno u EU privela tokom citave godine 20 dana a ostali pecati su samo kad je prolazla kroz tranzit.Ona ce svejedno da menja pasos ali to uopste nije u redu sto su uradili.Jer da su mogli na drugi nacin da provere verovatno bi proverili.

Razumem nase ljude koji idu na tri meseca da bi zaradili neki dinar.Ali to nije trajno resenje.Ne znam za ostale EU zemlje ali znam za Poljsku da se traze osobe koje imaju polozeno za viljuskar i plata je veoma dobra.Ima bas dosta sajtova za poslove u EU.Naravno mislim na nemacke.Ako vec ne znate da koristite racunar i jezik,zamolite nekoga ko ume da vam pomogne.

Nisam prelazio Mađarsku granicu više od 10 godina. U Srbiju putujem preko Hrvatske. Nemam ja loša iskustva niti probleme tog tipa ali sam čuo od ljudi da su imali probleme na Mađarskoj granici.

9 hours ago, jms_uk said:

Pa zar nije i sam posao problem sa zakonom (pretpostavljam da ne moze legalno da ga radi ako odlazi na 90/180 dana).

Pa da,na stranu i to (te trule gastarbajterske fore,zinulo im dupe za evre)...

Potrebna mi je pomoc, pa ako neko moze da mi pomogne.

Nalazim se u Poljskoj od 19.7.2017. nakon dva meseca (20.9.2017.) u emigracionom odeljenju sam aplicirao za boravisnu dozvolu (pobitu) i tom prilikom u pasosu je udaren pecat koji mi dozvoljava nesmetan boravak u Poljskoj do momenta dobijanja boravisne dozvole. Dozvolu cu dobiti sigurno jer je moja supruga dobila posao na neodredjeno. Zanima me sta se desava sa onih 90 dana u okviru dozvoljenih 180 kada budem dobio boravisnu dozvolu. Konkretno ako zelim da odem u drugu zemlju EU da li mi se racunaju u 180 dana prva dva meseca koja sam proveo bukvalno kao turista i da li se racuna period za koji imam odobrenje da ostanem u Poljskoj (ali vazi samo za Poljsku)?

Kada imaš boravišnu dozvolu u nekoj od EU zemalja ne podležeš primeni odredbe 180/90.

Moze li mi neko reci, sta se desava u slucaju dobijanja radne vize na jedan ugovor, a poslodavac onda nece da vas ceka, pri tom u pasosu stoji poslodavac na osnovu kog ste dobili vizu? Da li cu biti u problemu kada budem otisla da prijavim boravak sa ugovorom drugog poslodavca? 

Hvala vam puno unapred na odgovoru!

Zavisi od zemlje do zemlje. Ako je isto zanimanje u pitanju, ne bi trebalo da bude većih problema.

Da li neko zna iz licnog iskustva ili je video sledece : kada ti ustanove prekoracenje i kazne te u francuskoj na aerodromu sharl de gol kaznu naplate 120 e u pasos stave pecat granicne policije sa rucno upisanim izbosom i imenom putnika da li oni imaju jos negde zavedeno to da bi me vratili ako se uputim opet skorije ili je dovoljno zameniti pasos

Izgleda mi malo verovatno da oni to samo napisu u pasosu i nigde vise (znajuci koliko je lako dobiti novi/drugi pasos).Pretpostavljam da imaju neku bazu podataka,gde cuvaju informacije o prestupima.Tako da verujem da ti sama zamena pasosa nece pomoci u tom slucaju.

P.S. - Ako si tu kaznu za prekoracenje platio samo 120 evra,onda si jos dobro i prosao...

Ljudi ne zezajte se sa prekoračenjima. To je još i moglo da prođe 2010. ali ide sve teže zbog strožih kontrola a od 2020. će biti nemoguće.

Ili sredite boravišne papire ili batalite tu priču.

Odlucio sam da odem u Nemacku na intenzivni kurs jezika.
Posto mi vadjenje vize za ucenje jezika deluje prilicno komplikovano (sa sve onom potvrdom o finansiranju), ici cu na 3 meseca. Na toliko imam pravo da boravim u zemljama Sengen zone (ako posedujem novi biometrijski pasos).
Kupio sam avionsku kartu. Razlika izmedju dana leta i povratka je tacno 90 dana, sto ne bi trebalo da predstavlja problem jer je u okviru famoznih 80/160 dana. Jel tako?
Interesuje me, da li ja u ovom slucaju imam bilo kakvih obaveza u DE u smislu treba li negde da se prijavljujem tamo i slicno?
Skrecem paznju da ne planiram da radim na crno tamo itd...jednostavno idem samo da ucim jezik.
Takodje, razmisljam hoce li mi mozda na pasoskoj kontroli praviti neki problem i traziti pare na racunu i slicno?
Ja imam povratnu kartu, pa bi to valjda trebalo da znaci da cu se vratiti, a mogu i potvrdu iz skole da ponesem.
Molim Vas napistite ako misliste da postoji nesto zbog cega bi mogli da mi prave problem.
Hvala unapred veliko! :smile:

Edited by Z.J.

Nije bas da ne mogu da prave problem. Ako vide da imas povratnu kartu tek nakon 90 dana, mogu da te pitaju koji je motiv posete, sta ces raditi svo to vreme i gde ces odsesti. Obzirom na tako dug period boravka, mogu da posumnjaju da ces raditi na crno, pa da gnjave. Mogu i imaju pravo i da pitaju koliko novca nosis sa sobom i da li imas osiguranje. Ako kazes da ides na kurs jezika, mogu da prave problem, jer za to treba drugi tip vize. Zato, vidi koji bi bio najsmisleniji i sto istinitiji odgovor koji bi mogao da im pruzis.

Sve ovo moze da te zadesi, a kao sto pedjalon kaze, moze da se desi i da te ne pitaju nista i prodjes bez ikakvih problema. Srecno!

Edited by Dragance

Ne zanima to njih uopšte dok se pridržavaš propisa. Neće niko ni tražiti povratnu kartu na uvid.

Iako pitaju, kaži istinu a dokaz o novčanim sredstvima svakako imaš kad ideš tamo na 3 meseca.