Jump to content

Featured Replies

Tako bi trebalo da ide ali prolazi "fora" ušao sam s tim jer nisam mogao da nađem SRB. U principu nisi u prekršaju ako imaš SRB državljanstvo.

Ja iskreno to ne praktikujem. Iako ne živim u Srbiji, uvek na našoj granici pokazujem SRB pasoš i na ulazu i na izlazu. Drugi je za ostale zemlje.

Drug Poljak mi kaže da je kod njih ozbiljan prekršaj ako koristiš drugo državljanstvo a imaš poljsko. Čak i ako je drugo EU.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Šta po kom zakonu?

Mađar u Srbiji sme da boravi 90 u 180 dana, isto kao i Srbin u Šengenu. Ako uđeš sa mađarskim pasošem u Srbiju i ostaneš više od 90 dana, tehnički si u prekršaju.

Ne vidim jedan dobar razlog zašto bi to iko radio.

Inače sam primetio u poslednje vreme da dosta putnika na BG aerodromu na izlazu pokazuje mađarski pasoš, što je potpuno nepotrebno, čak je i štetno.

"Tako je po zakonu ali u praksi to niko ne kontroliše. Međutim, ljudi koji imaju dvojno državljanstvo a žive u Srbiji, bi trebali da izbegavaju da koriste strane pasoše na našoj kontroli. Neprijatnosti su moguće a bespotrebne."

Kojim zakonom?

Koje neprijatnosti?

"

Ne vidim jedan dobar razlog zašto bi to iko radio.

Inače sam primetio u poslednje vreme da dosta putnika na BG aerodromu na izlazu pokazuje mađarski pasoš, što je potpuno nepotrebno, čak je i štetno."

Možeš da imaš više državljanstva ali ne i pasoš svake zemlje.

Zašto je štetno?

Ja u Srbiju i iz Srbije redovno koristim mađ ličnu kartu. Jednostavnije mi je i zauzima manje mesta.

Ulaziš u svoju zemlju kao stranac samo zato što te mrzi da nosiš pasoš?

Da li si svestan da svakom stranom državljaninu mogu da uskrate ulazak u zemlju iz nekog razloga?

2 hours ago, pedjalon said:

Možeš da imaš više državljanstva ali ne i pasoš svake zemlje.

Zasto mislis da ne mozes da imas vise pasosa?

Ne mogu da ti uskrate ulazak, ako pocnu da prave problem kazes da si SRB drzavljanin, ima i clan zakona (ne znam kako moze da se tumaci kontra od ovoga) o tome da ako se ustanovi da si drzavljanin a nemas putnu ispravu da moraju da te puste u zemlju.

Kada dobijem US pasos necu koristiti SRB osim u dolasku mozda kada budem isao na onaj samousluzni salter brze da prodjem.

Taj samousluzni radi svaki treći put... bar iz mog iskustva.

Ja uvek u Srbiju ulazim i iz iste izlazim sa SRB pasošem iako imam i pasoš jedne zapadne EU zemlje u kojoj i živim. Nema nikakvog razloga da glumim stranca u svojoj zemlji.

NE znam zasto mislis da je to "glumljenje" stranca, ako je neko tako zeli, ok je. I onako te doceka nadrkani pogled i faca pandurskog olosa koji god da pruzis pasos. Dok u drugim zemljama te docekaju sa osmehom da l dosao sa domacim ili stranim pasosem.

Žene su ljubazne, muškarci uglavnom mrštavci. Pričam za BG aerodrom.

Nije baš ni da te na zapadu svuda sačekaju s osmehom, niti mi je to nešto bitno.

Naravno da svako može kako želi, sad kad država više ne traži prijavu i odjavu boravka za strance. Možda bi trebali to ponovo sa vrate za boravke duže od 7 dana...

Isti su, bar meni.

I dalje postoji prijava stranaca sto je potpuno nebulozno, komunisticka zaostavstina. Rok 24 sata da se prijavi i to cesto
bolidi nemaju kartone, pa moras sam da ih kupis, a kada dodjes u subotu uvece nista ne radi do ponedeljka i budes u prekrsaju koji ne znas da l ce neko da istolerise a nije tvoj problem niti tvoja greska.

Cak traze prijavu i osobama koje udju sa stranim pasosem a srb drzavljani su. Potpuna nebuloza, bas jedva cekam da me neko zaustavi i smara zbog toga. Birokratija omiljena u Srbiji...

Taj samousluzni radi svaki treći put... bar iz mog iskustva.

Ja uvek u Srbiju ulazim i iz iste izlazim sa SRB pasošem iako imam i pasoš jedne zapadne EU zemlje u kojoj i živim. Nema nikakvog razloga da glumim stranca u svojoj zemlji.

Kod mene je tih nekoliko puta bilo iz prakticnih razloga, tj. nemogucnosti da koristim srpski pasos.

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Da li mislite da bi u hotelu u turskoj mogao biti problem drugačije napisano ime u mađarskom pasošu?

55 minutes ago, mihaildj said:

Da li mislite da bi u hotelu u turskoj mogao biti problem drugačije napisano ime u mađarskom pasošu?

A sto tamo ne koristi srpski [sa istim imenom kako je bukiran smestaj]?

Ne znam kakva je situacija sa Madjarskom, ali za srpski pasos ne treba viza [ako se nesto nije promenilo od mog poslednjeg ulaska prosle godine].

3 minutes ago, jms_uk said:

A sto tamo ne koristi srpski [sa istim imenom kako je bukiran smestaj]?

Ne znam kakva je situacija sa Madjarskom, ali za srpski pasos ne treba viza [ako se nesto nije promenilo od mog poslednjeg ulaska prosle godine].

Ne treba viza i baš sam hteo da postavim isto pitanje. 

22 hours ago, Voyageur said:

Onda ne putuješ.

Putujem druže, putujem...do sada preko 50 zemalja i svaki cm2 mi je vredan u pasošima.

Moj post je bio ironija. Znam da možeš i znam da je ljudima u Srbiji izazov da traže rupe u zakonu nego da isti poštuju. Mađarski, HR i BG pasoši na foru, BIH i CG reg tablice umesto SRB, gradnja bez dozvole a posle "država duradi nešto" itd.

Ironija ili ne, naveo si neki propis za koji sam tražio potvrdu jer ne spadam u navedenu grupu ljudi koji traže rupu u zakonu.

Upravo iz tog razloga bih voleo da znam o kom zakonu se radi, da ga nebih kršio.

Javiće se već neki pravnik pa objasniti. Ono što mogu da kažem iz prve ruke je da su naši ljudi koji su u zemlju ulazili sa stranim pasošima, nekada imali prilično velike komplikacije. Ulaskom u zemlju sa stranim pasošem, na tebe se primenjuje zakon o strancima, što znači prijava, i maksimalni boravak od 90 dana. Pritom su to ljudi koji godinama ne žive u Srbiji. Organi reda su bili posebno neraspoloženi kada im se stavi do znanja da se pored stranog, poseduje i SRB državljanstvo. U tom kontekstu, ne vidim ni jedan razlog zašto bi sam sebi komplikovao.

Ne postoji zakonski uslov da se koristi pasoš Srbije, možete ući sa kojim god hoćete. Ali ako ostanete duže od 90 dana, ili ako ste ušli sa srpskim a pokušavate da izađete sa stranim koji u sistemu pokazuje da ste u zemlji boravili duže od 90 dana ili kog nema u sistemu tu nastaje komplikacija. I ne, to ne znači da se na vas primenjuju odredbe Zakona o strancima, da će vas deportovati i sl. jer ste vi državljanin Srbije. Dakle u nekom konačnom ishodu bi sve bilo OK ali možete da propustite let ili da vas drže satima na granici dok ne dokažete da niste samo državljanin te strane države već i Srbije. Jer vi se pred policijom u tom slučaju identifikujete kao stranac koji ne ispunjava zakonske uslove za napuštanje zemlje, tj. da ste samo stranac bili biste u prekršaju. A da vam veruju na reč da ste državljanin Srbije ne mogu, morate dokazati onako kako zakon predviđa. Najlakši način je da date srpski pasoš na pregled, eventualno ličnu kartu. Eventualno ako se baš zainatite da im ne dokažete ništa nego da pokušavate da izađete samo sa stranim pasošem sa kojim niste ušli ili ste ušli pre više od 90 dana mogu da vam napišu prekršajnu prijavu za stranca po članu 84 i da vas pošalju kući pa vi na sudu da dokazujete da se na vas to ne odnosi jer ste državljanin Srbije. Naravno ako je situacija takva da morate negde hitno da putujete a npr. istekao vam je pasoš Srbije da će vas pustiti ali ćete u tom slučaju svakako dati neki dokaz da ste državljanin, bilo taj istekli pasoš, bilo ličnu kartu.