Jump to content

Featured Replies

Pozdrav ! 

Da li bi mogao meni da kazes oko boravka u Sengenu,prosto kalkulator mi ne pokaZuje koliko dana jos imam,zbunjuju me sve stvari koje sam procitala,pa ako moze pomoc :smile: imala sam dva boravka ove godine,27.02.2018 izlazak 24.03.2018 i 13.04.2018 izlazal iz Sengena 18.05.2018. bila bih zahvalna za ovu informaciju

• 2 weeks later...

Gvala puno,samo mi reci jos kada mi krece novi period da li gledam od 27.2 do 27.8 ili?

Pozdrav,

Imam  problem vezano za ovu temu i veleo bih da mi neko makar malo razreši nedoumice kako bih izbegao neprijatne situacije na granici. Bio sam na programu razmene studenata sa EU, konkretno u Mađarskoj. Ušao sam u zemlju 04/02/2018, i sa malim prekidom kada sam bio u Srbiji, ostao sve do 10/06/2018. Za razmenu se obično uzima boravišna dozvola zemlje u koju ideš jer ćeš sigurno pregurati tih 90/180 dana. Ali što zbog moje neodgovornosti što zbog Mađarske birokratije ja nisam imao mogućnost da uzmem boravišnu dozvolu. Ukratko, ja sam kasno aplicirao a boravišna dozvola se ne može izdrati za period boravka manji od 3 meseca. Tako da sam iskoristio  svih 90 dana turističke vize + ostao malo duže. Treba da napomenem i da nisam ostajao na svoju ruku, nego sam taj period preko 90 dana ostao sa privremenom boravišnom dozvolom. 

E sad, kako sam ja izračunao, tek negde u oktobru ću ja realno moći u Šengensku zonu (izašao sam 10. juna). Da li sam pogrešno shvatio način računanja? Verovatno ne, ali bolje da proverim kako ne bih imao neprijatnih situacija. I druga stvar, da li oni mogu da mi prave problem zbog prekoračenja  i ako odlučim da putujem u oktobru? Jer nikakav problem nisam imao kod izlaska iz zemlje i ništa mi nisu rekli sem što mi nisu vratili privremenu boravišnu dozvolu.

Hvala puno!

On 7/8/2018 at 5:09 PM, Diana said:

Gvala puno,samo mi reci jos kada mi krece novi period da li gledam od 27.2 do 27.8 ili?

Mogućnost boravka je 90 u 180 kalendarskih dana.

On 7/15/2018 at 1:35 PM, mirkojevtic said:

Pozdrav,

Imam  problem vezano za ovu temu i veleo bih da mi neko makar malo razreši nedoumice kako bih izbegao neprijatne situacije na granici. Bio sam na programu razmene studenata sa EU, konkretno u Mađarskoj. Ušao sam u zemlju 04/02/2018, i sa malim prekidom kada sam bio u Srbiji, ostao sve do 10/06/2018. Za razmenu se obično uzima boravišna dozvola zemlje u koju ideš jer ćeš sigurno pregurati tih 90/180 dana. Ali što zbog moje neodgovornosti što zbog Mađarske birokratije ja nisam imao mogućnost da uzmem boravišnu dozvolu. Ukratko, ja sam kasno aplicirao a boravišna dozvola se ne može izdrati za period boravka manji od 3 meseca. Tako da sam iskoristio  svih 90 dana turističke vize + ostao malo duže. Treba da napomenem i da nisam ostajao na svoju ruku, nego sam taj period preko 90 dana ostao sa privremenom boravišnom dozvolom. 

E sad, kako sam ja izračunao, tek negde u oktobru ću ja realno moći u Šengensku zonu (izašao sam 10. juna). Da li sam pogrešno shvatio način računanja? Verovatno ne, ali bolje da proverim kako ne bih imao neprijatnih situacija. I druga stvar, da li oni mogu da mi prave problem zbog prekoračenja  i ako odlučim da putujem u oktobru? Jer nikakav problem nisam imao kod izlaska iz zemlje i ništa mi nisu rekli sem što mi nisu vratili privremenu boravišnu dozvolu.

Hvala puno!

Negde, koji dan pre 10 oktobra tačnije 7 oktobra.

Nebi trebao da imaš problema prilikom ulaska.

Pozdrav, imam jednu nedoumicu. U septembru treba da dobijem vizu na 3 meseca za rad u Ceskoj republici. Pre nego sto sam saznala za taj konkurs uplatila sam letovanje, medjutim u ambasadi su mi rekli da ne smem da idem u sengen zonu, jer mi se onda smanjuje broj slobodnih dana za vizu (ako odem na more 10 dana, viza ce biti na 80). Posto bih ja ipak da radim svih 90 dana, letovanje sam otkazala, a u ambasadi mi je receno da mogu da idem bilo gde van sengena. Sad trenutno razmatram Tursku, ali me muci sto nisam sigurna da li mogu da idem preko Bugarske, posto je Bugarska u EU. Znam da nije clanica sengen zone, medjutim na sajtovima nekih agencija se pominje tranzitni sengen kroz Bugarsku. Da li neko zna da li bih uopste smela da idem u Tursku preko Bugarske ili ne?

Postovani clanovi,

Imam jedno pitanje, pravim duze putovanje po spaniji. Medjutim, isao sam preko Njemacke , i tamo su oznacili/ovjerili pasos.

Znacili da se vodim , da sam u Njemackoj, citavo vrijeme? Kako se mogu oznaciti da sam zaista ovjde, da ne boravim u Njemackoj? (jer treba zimi da idem, a potrosicu kvotu od 90 dana)

hvala

Vodi se da si na teritoriji EU, a usao si preko Nemacke. A dani boravka u Spaniji ti se takodje racunaju kao dani boravka u EU.

Postovani clanovi,
Imam jedno pitanje, pravim duze putovanje po spaniji. Medjutim, isao sam preko Njemacke , i tamo su oznacili/ovjerili pasos.
Znacili da se vodim , da sam u Njemackoj, citavo vrijeme? Kako se mogu oznaciti da sam zaista ovjde, da ne boravim u Njemackoj? (jer treba zimi da idem, a potrosicu kvotu od 90 dana)

hvala

Posto su obe zemlje u Sengenu, racuna ti se taj boravak u kvotu od 90 dana. Samo onih nekoliko EU zemalja koje nisu u Sengenu se ne racunaju.

Sent from my iTelephone using Tapatalk

hvala na odg!

A 90 dana se racuna sve ukupno tokom 1 godine? ili tokom 1  boravka, to me malo zbunjuje. Ako sam u februaru bio 10 dana, znaci li to da sad imam 80 jos?

Hvala jos jednom:)

Ja pokusavam da sk ontam ovaj Calculator stay, al ne ide :/ nista mi nije jasno :smile:

Ako sam bio od :

20.02 do 03.03 malta , da li 180 pocinje od 20.02, i zavrsava se do ?

U Spaniji sam od 10.6 (trenutno jos ovdje) , do kada mogu ostati ovdje, generalno u EU?

hvala unaprijed! zaista bih cijenio odgovor nekog.

Od dana kada sam usao u EU ove godine?  20. februar do sredine avgusta, je 180 dana

Mene zanima sta se desava posle (ako nastavim da boravim), da li se od sredine avgusta iznova racunaju dani, ili ipak moram izaci iz EU pa ponovo uci? Jer u tih prvih 180 necu imati preko 90 dana .

18 minutes ago, milos992 said:

Od dana kada sam usao u EU ove godine?  20. februar do sredine avgusta, je 180 dana

Mene zanima sta se desava posle (ako nastavim da boravim), da li se od sredine avgusta iznova racunaju dani, ili ipak moram izaci iz EU pa ponovo uci? Jer u tih prvih 180 necu imati preko 90 dana .

Kada uđeš u EU, pogledaš koliko si dana proveo u njoj u prethodnih 180, razlika između ta dva broja je koliko još dana možeš biti u Šengenu.

Period od 180 dana je "klizni", što najprostije rečeno znači da ne možeš ostati duže od 90 dana u bilo kojih 180 dana.

Ako ti i dalje nije jasno, samo upiši datume ulaska i izlaska u kalkulator i reći će ti da li možeš i koliko tačno možeš da ostaneš u Šengenu.

Pozdrav svima, znam da se ova tema vrti od 2013.godine i da i dan danas uvijek neko ima neko pitanje vezano za 90/180 , i da mnogima jos uvijek nije sve jasno, pa cak ni kalkulator ne moze da nam pomogne. naime, meni je skoro receno da , nakon sto se vratis iz sengena , cak i ako si proveo manje vremena od 90 dana, sve ti se brise nakon 3 mjeseca koje si proveo u BiH , da pojasnim , ja sam u sengenu provela 2 mjeseca, otisla sam 19.februara.2018. godine i vratila se 20.aprila.2018. , vise nisam nikuda isla, znaci , od 20.aprila do 22.jula.2018 (dana kad' pisem ovaj post) sam kuci, u BiH. 

navodno sam dobila informaciju, posto vec provodim 3 mjeseca u BiH , da imam pravo sad opet otici u zemlje sengena, i da mogu ostati 90 dana, jer , kao sto sam vec navela, nakon sto provedes 3 mjeseca u BiH , sve ti se vraca na 0.

da li je to istina ili moj period od 180 dana ipak istice u augustu , kada ponovo imam pravo na 90 dana boravka u sengenu ? 

jos mi nije jasno, posto ja imam jedan mjesec neiskoristen , znaci, ako ova prva informacija koju sam dobila nije tacna, da li mogu da iskoristim svoj mjesec dana koji mi je ostao , i ako odem u zemlje sengena, kako cu da izracunam kada ponovo mogu otici , ako mi vec period od 180 dana istice u augustu mjesecu, po standardnom racunanju 90/180 ? da li mogu , onda ponovo u zemlje sengena ove godine ili ? 

to me jako zbunjuje! ::crazy:

bila bi zahvalna kad' bi mi neko detaljnije objasnio ovu konfuziju ! 

pozdrav ! 

Mozes da ostanes 3 mjeseca.

Prevruce je da bih racunao precizno do u dan ali evo ti prosta verzija: udjes sutra 23. jula, ostanes do 23. oktobra. Od 23.10. ti se racuna 6 mjeseci UNAZAD. Dakle period koji tebe zanima je 23. april do 23. oktobra i u tom periodu mozes da budes u Sengenu 90 dana.

Opet ponavljam, ovo je okvirno, karikiram da bi bilo jednostavnije. 

Jedno pitanje: Prilikom online kupovine fudeksove karte za beč,da li se karta dobija na kućnu adresu,ili na mail u pdf formatu,pa se štampa? (platio bi karticom)

Pozdrav ljudi, treba mi pomoc.   Bio sam nedavno u Pragu, proveo sam tamo ravno 90 dana.   Česka je EU zemlja koja je koliko znam u Šengen zoni. 

E sad, planiram da putujem u Transilvaniju  Rumunija uskoro na jedan mini odmor od nedelju dana,  i zanima me da li imam pravo da zakoračim u Rumuniju iako sam ispucao 90 dana.  Koliko vidim Rumunija nije šengen zona, i sad da li bi me pustili.   Da li tih 90 dana vazi za sve EU zemlje ? 

hvala

46 minutes ago, Djurba said:

Pozdrav ljudi, treba mi pomoc.   Bio sam nedavno u Pragu, proveo sam tamo ravno 90 dana.   Česka je EU zemlja koja je koliko znam u Šengen zoni. 

E sad, planiram da putujem u Transilvaniju  Rumunija uskoro na jedan mini odmor od nedelju dana,  i zanima me da li imam pravo da zakoračim u Rumuniju iako sam ispucao 90 dana.  Koliko vidim Rumunija nije šengen zona, i sad da li bi me pustili.   Da li tih 90 dana vazi za sve EU zemlje ? 

hvala

Možeš ići u Rumuniju i ostati 90 u 180 dana u Rumuniji.

1 hour ago, deleter said:

Možeš ići u Rumuniju i ostati 90 u 180 dana u Rumuniji.

Nisam bas najbolje razumeo :smile: Koliko znam to pravilo vazi za sve EU zemlje ?  Mislim da li sad to što sam bio u pragu 90 dana, znači da sam ispucao pravo da idem u Rumuniju ? tj da moram da cekam 3 meseca  ?    ili sigurno mogu ici, da se bezveze ne zalecem i da me vrate sa granice ili sta vec.   .

On 22/07/2018 at 1:26 PM, mihaildj said:

Jedno pitanje: Prilikom online kupovine fudeksove karte za beč,da li se karta dobija na kućnu adresu,ili na mail u pdf formatu,pa se štampa? (platio bi karticom)

Nisam jos cuo da se karte dostavljaju na kucnu adresu. Verovatno da ces ili dobiti pdf na mejl ili ces morati da odes naknadno do poslovnice i podignes kartu.