Jump to content

Featured Replies

Zato što ne znam jezik,a nemam kad da ga naučim. Nisam uspeo da pronađem odgovor na linku.Ako može neko objašnjenje?

Nisam bas sigurna gde mogu postaviti ovu temu, ali ne zamerite(I'm new here) ?

Moje pitanje je sledece: U Nemacku sam krenula 1.11.18. iz Nemacke krenula 25.1.19.

Kada ja mogu ponovo nazad? (Neki rok najrenije sto moze da bude, naravno u skladu s' pravilima? )

On 3/1/2019 at 6:41 PM, pedjalon said:

Možeš već danas.

I ostati 4 dana.

Ako ti je cilj da ostanes duze od tog, koristi kalkulator (valjda je negde na prvoj stranici ove teme link, potrazi), pa vidi kad mozes da udjes da bi ostala duze od toga. Otprilike, negde krajem aprila, ako se ne varam.

Da unapred objasnim da sam plavusa ?..molim za pomoc ..30.9.2018 sam usla u Eu tamo bila do 15.12.2018 vratila se u srbiju i 27.2.2019usla ponovo i ostala do 4.3.2019. Moje pitanje glasi kad ja mogu ponovo u Eu i tamo ostanem 90 dana .Racunala sam na Kalkulator al mi nejasno da mogu samo 7 dana jos boraviti u eu i ponovo boraviti u srbiji 90 ( jer vec sam bila od 15.12.2018 do 27.2.2019...jao.. hvala hvala hvala

• 2 weeks later...

Ćao ljudi. Bila sam u krajem prošle godine 2 i po mjeseca u EU(sengen zona) do 22.12. kada sam izasla preko madjarske(ulazak je takodje bio preko madjarske). Nisam to koristila za rad vec mesec dana studentska razmena i mesec i po sam putovala i posecivala prijatelje.

Dobila sam stipendiju od januara do kraja maja i dosla opet u EU(sengen zona)-opet preko madjarske. Meni je policajac rekao da imam pravo na 90 dana i iz tog razloga nisam vadila boravišnu odma(na koju imam pravo a nisam razmisljala uopšte o pravilima i zakonima). Usla sam u eu 29.01. Pocela sam proces za dobijanje boravisne ali zbog nedostatka dokumenta nije nastavljen jer cekam da mi stignu dokumenta iz CG. Kada sam procitala pravila-ja sam vec prekrsila zakon i ovde sam vise od dozvoljenog u prethodnih 6 mjeseci. Problem je sto ja sjutra idem za Ukrajnu i napustam eu i sengen zonu i vracem se za 7 dana preko Slovačke. Da li mislite da mi mogu praviti problem obzirom da sam pocela postupak za borvaisnu dozvolu(nemam nikakav papir da to dokazem jer nisam ni razmisljala da ce mi trebati). Takodje, nemam  nikakve namjere da radim ovdje niti išta tako da mogu ponijeti dokaz da sam student i da primam mjesecno stipendiju koja je duplo veca od minimalnog mjesecnog dohotka u Slovackoj. Stvarno ne znam šta da radim i da li je ikako moguće izbjeći problme? Ambasada mi se ne javlja a profesori mi kazu da mi nece praviti problem jer sam student i primam stipendiju. Da li je iko bio u sličnoj situaciji ili zna nekog ili ikako moze da me utjesi jer ne zelim da me deportuju ahhaha : ) imacu boravisnu kroz 15-20 dana. :)

Hvala

Slovački granični policajac nema pojma da li si ti u procesu dobijanja boravišne dozvole ili ne, i nije ni dužan to da proverava. Na tvom mestu, poneo bih svu dokumentaciju koju imam koja dokazuje da si u procesu dobijanja boravišne dozvole, jedino tako imaš neke realne šanse da te puste natrag. Iz perspektive granične policije, dok ne dobiješ boravišnu dozvolu, istu ni nemaš pa na osnovu toga nisu dužni da te puste ako si prekoračila limit. U tome i jeste poenta granične policije, zamisli šta bi se desilo da krenu da puštaju ljude unutra na "majke mi, boravišna samo što nije".

Pravilo od 90 dana u 180 dana nije ni uvedeno prvenstveno za sprečavanje ilegalnog rada, već zbog poreskih obaveza ljudi koji borave unutar Šengena. Ako neko boravi 182 dana ili duže unutar Šengena, smatra se da mu je to prebivalište, što sa sobom povlači obavezu plaćanja poreza, zdravstvenog osiguranja i ostalih doprinosa. EU zemlje jednostavno ne žele sebi da tovare i tu vrstu provere za strane državljane, pa su zato sasekli boravak na 90 dana u 180.

Naravno. Razumem sve to samo gledam postoji li neki način da izvučem sebe ili prođem na lijepe oči ili bilo šta.. Mada kada bi sve u životu tako bilo-bilo bi previše lako.

Da, znam da nije uvedemo samo zbog sprečavanja ilegalnog rada ali ja sam student pa nisam sigurna kakve bih poreze i mogla plaćati. 

Znači-100% su mi šanse da ću biti kažnjena na granici?

Takođe, da li više provjeravaju pri izlasku iz EU ili na ulasku? Pošto izlazim sjutra a NADAM SE da ulazim opet nakon 7 dana.. ili prilikom ulaska ako me nešto pitaju da li je bolje da kažem istinu ili da sam u tranzitu i da idem preko Srbije kući? šta može ublažiti moju situaciju i može li je išta ublažiti?

Da, takođe, ušla sam preko Mađarske granice a ovo će biti preko Slovačke pa možda nemaju informacije kada sam ušla osim pečata.. ne znam, o svemu razmišljam...

Da li ćeš biti kažnjena na granici ili ne, to niko od nas ovde ne može da ti kaže. To je diskreciono pravo graničnog policajca koji bude pregledao tvoj pasoš. Kao što rekoh, ja bih sa sobom poneo svu dokumentaciju koju imam a koja se odnosi na dobijanje boravišne dozvole, a na graničarima je da li će to da uvaže ili ne i da li će na osnovu toga da rade dodatne provere ili ne. Definitivno će videti pečat sa mađarske granice već kad budeš napuštala zonu Šengena, tako da ne bih računao na tu kartu da te nemaju "u sistemu". Takođe, ako te kojim slučajem tada puste bez posledica, u povratku takođe mogu da ti prave problem pri ulasku jer različiti granični policajci mogu različito da tretiraju istu situaciju.

Javi kako si prošla u svakom slučaju.

Nadam se da ću proći nekako, samo da me ne pošalju nazad kući. Pa ću se snaći i kaznu da platim. Jer ako me pošalju kući-gubim godinu. 

Tako da ću dobro razmisliti i da li da krenem na put za Ukrajnu sjutra. Možda bolje da ostanem i završim boravišnu dozvolu.... 

Hvala?

Edited by Milica97

To ti je definitivno najpametnija opcija trenutno. Takođe, imaj na umu da plaćanjem kazne ne stičeš pravo da odmah ponovo uđeš u zonu Šengena. Verovatniji scenario je da ti lupe višegodišnju zabranu ulaska u Šengen + kaznu, nezavisno od toga da li je platiš na licu mesta ili kasnije.

Da ali opet mi je nejasno kako to mogu da odrade jer ja nemam drugi način da se vratim u svoju zemlju osim preko eu. I takodje moje stvari, moja dokumenta, sve mi je u eu. 

Znam da je najpametnija opcija da ostanem. Ali da sam bila pametna ne bih se dovela u ovu situaciju uopšte.

2 minutes ago, Milica97 said:

Da ali opet mi je nejasno kako to mogu da odrade jer ja nemam drugi način da se vratim u svoju zemlju osim preko eu. I takodje moje stvari, moja dokumenta, sve mi je u eu. 

Znam da je najpametnija opcija da ostanem. Ali da sam bila pametna ne bih se dovela u ovu situaciju uopšte.

Možeš da se vratiš avionom, uostalom to sve što si navela nije ni njihov problem ni briga, tako da ako žele će bez ikakvog problema da ti odbiju ulazak u državu.

Kao što je deleter napisao, u principu, ništa od toga njih ne interesuje. U slučaju da ne možeš da se vratiš u svoju zemlju ni avionom (iz bilo kog razloga), uvek postoji opcija da te deportuju, u kom slučaju definitivno dobijaš kaznu i zabranu ulaska na par godina i to definitivno ne želiš da ti se desi. Sve zemlje na Balkanu imaju potpisane ugovore o readmisiji sa zemljama EU (to je bio jedan od glavnih uslova za viznu liberalizaciju pre 10ak godina) što im da je za pravo da te deportuju kad god te nahvataju o trošku tvoje zemlje. Ako sam dobro razumeo, imaš CG državljanstvo. Ne znam kakva je situacija u CG i da li mogu kod kuće da te dodatno sankcionišu, u smislu oduzimanja pasoša ili zabrane izlaska iz zemlje na neko vreme, ali možda potencijalno postoji čak i ta opcija. Znam da su u Srbiji oduzimali pasoše lažnim azilantima svojevremeno.

Najpametnija opcija ti je da se ne krećeš nigde izvan svog mesta gde trenutno boraviš dok ne rešiš boravišnu dozvolu. Sve ostalo je solidan rizik koji potencijalno može da ima ogromne posledice.

Edited by ppetrovic

Hvala vam puno na odgovorima i pomoći. Sad moram da odlučim šta ću da radim. Najvjerovatnije ostajem. Ali ako poludim i odlučim da odem- javljam kako sam prošla.

Hvala vam još jednom, zaista. 

Samo jedna kratka info - čudno je da nemaš nikakav papir o tome da je proces traženja boravišne dozvole započet, a kažeš da ćeš je imati za 2-3 nedelje. Moje iskustvo iz Italije je da i bez važeće boravišne dozvole, tzv. ricevuta, odnosno potvrda o prijemu dokumenata za boravišnu dozvolu ima snagu boravišne dozvole (makar na italijanskim granicama). Kod njih proces izrade same dozvole (kartice) traje mesecima... Dakle, ako imaš potvrdu da si predala dokumentaciju, to bi trebalo da bude dovoljno.

Pozdrav ljudi,

Oprostite sto masim temu, ako bi neko mogao da me usmeri na adekvatnu ili da odvoji svoje vreme i odgovori na pp - zanima me koji je proces dobijanja dozvole za privremeni  rad i boravak u Hrvatskoj za mene koji sam drzavljanjin Srbije.

Hvala unapred

http://k0putv.jpg

Po ovom proracunu imam pravo na 90 dana u sengenu, a samo dan prije  40 dana. Po racunici da se gleda unazad 180 dana trebalo bi da imam 41 dan, da li igra ulogu sto sam bila vam sengena 90 dana?

Edited by Sekili

Zato sto kad bi usla 20/04, nakon 40 dana boravka, negde oko 31/05, kad bi pogledala 180 dana unazad, to bi ti bio 91 dan u Sengenu, samim tim i prekrsaj. Imala bi u tom trenutku, u periodu od 180 dana, ukupno 40 dana + 50 dana (02/12-20/01) + 1 dan (verovatno poslednji dan perioda 17/11-25/11) boravka.

Kad bi usla 21/04, taj poslednji dan boravka u periodu 17/11-25/11, bi ti bio van tih 180 dana (gledano od nekog, otprilike, 01/06, pa 180 dana unazad), pa samim tim nikad ne bi imala vise od 90 dana boravka u okviru 180. Kasnije bi ti se svaki novim danom boravka, do poslednjeg, 90-og, ponistavao po jedan iz onog perioda 02/12-20/01, tako da nikako ne bi mogla da prekoracis tih 90 dana boravka. Osim ako ne ostanes vise od 90 dana u kontinuitetu :D 

Matematika je barem jasna i kalkulator ne laze ;) 

Edited by Dragance

• 3 weeks later...

Jel zapravo neko i racuna/broji ove dane na granici? Ja sam zbog posla dosta putovao i u poslednjih 6 meseci proveo 76 dana u EU, u cugu proveo 68 dana u sedistu firme u Amsterdamu, izasao 6.4. Po kalkulatoru mi je ostalo 17 dana, treba da idem na odmor i gledam da li da idem u EU da me neko ne cima bzv na granici. 

Iz mog iskustva, Nemci proveravaju detaljno baš, kao i Mađari na Horgošu. Italijani jedva da te i pogledaju kako treba i na ulasku i na izlasku i praktično lupaju pečate na dobar dan.