Jump to content

Featured Replies

On 4/19/2019 at 9:48 AM, ppetrovic said:

Iz mog iskustva, Nemci proveravaju detaljno baš, kao i Mađari na Horgošu. Italijani jedva da te i pogledaju kako treba i na ulasku i na izlasku i praktično lupaju pečate na dobar dan.

Danas sam isao opet poslom na 1 dan do Rumunije :).

Kako se to detaljno proverava? Iz mog iskustva, skeniraju pasos, izvrte strane da vide pecate i vrate pasos.

To se i ja pitam, ne samo za EU nego generalno. Evo recimo ja često prelazim kinesku granicu i, s obzirom da mi je pasoš prepun pečata, pažljivo traže dok ne pronađu poslednji, da vide jesam li prekoračio dozvoljenih 30 dana. Ako mi već svaki put na ulasku skeniraju pasoš, i elektronski uzmu otiske prstiju, i nasmejem se u kameru, kako je moguće da toliko traže taj pečat i onda bukvalno na prste broje dane? Zašto im jednostavno ne piše na ekranu, ušao tad-i-tad, danas je taj-i-taj datum, to je toliko-i-toliko dana?

Pa meni je neverovatno da neko gleda pecat po pecat, jer npr moj matori ima samo 1 stranu slobodnu. Zamisli da sad pasos od 30 strana gledaju detaljno.

Zato i pitam kako funkcionise. Ipak je 2019, kontam da sa skenom pasosa ima neke veze.

Pa ne gledaju oni 10 strana unazad pečate. Gledaju samo poslednjih par popunjenih strana i računaju koliko si do sada boravio u Šengenu i da li da te puste ili ne. Kad sam napisao gore da Nemci proveravaju detaljno, mislio sam baš na to da odvoje par minuta po svakom pasošu da detaljno izračunaju broj dana pre nego što lupe svoj pečat.

Osim pečata, trenutno ne postoji centralizovani informacioni sistem za Šengen tako da se i dalje oslanjaju samo na pečate u pasošima. Svaka država EU ima svoje baze podataka doduše, naročito države na spoljnim granicama EU ali generalno ne dele podatke s ostalim državama. Znam da deluje neverovatno ali to je jedan od razloga zašto se uveliko gura ETIAS priča. To bi trebalo da krene od 2021. pa mislim da nakon toga više neće ni biti pečata u pasošima.

Drugim recima, s obzirom da na nekim pecatima ne mogu nista da vide, mogu i duze da ostanem :).

U teoriji, da. U praksi, može da se desi da država iz koje izlaziš ima internu evidenciju o ulascima i izlascima koje dobavlja od drugih i da te provale da si ostao duže nego što bi smeo. Šanse za to su minimalne ali treba i to uzeti u obzir, naročito sada kad se svi “zagrevaju” za ETIAS i sve što uz to ide.

• 2 weeks later...

Potrebna mi je pomoć. Naime, udala sam se skoro u Hrvatskoj i podnela zahtev za privremeni boravak, u ovoj državi mpgu da ostanem dok mi se to ne odobri, ali kako sam već prekoračila 90/180 dana, zanima me da li ću da imam neki problem ukoliko pređem granicu sa Slovenijom, razmišljamo da odemo na šoping turu u Kopar? Gledajući da pravilo 90/180 važi samo za zemlje članice Šengena, a Hrvatska to nije, ne znam da li se računaju posebno 90 dana za Hrvatsku a 90 za ostale? 

Čekaj, nisi prekršila pravila boravka u Šengenu ali možda jesi u Hrvatskoj?

Naime, sa srpskim pasošem možeš boravit u Hrvatskoj 90/180 dana. S obzirom na tvoj status možda su pravila drugačija. Možda ne možeš da napuštaš zemlju (Hrvatsku) dok ti ne bude rešen konačan status.

U Hrvatskoj mogu da ostanem do daljnjeg, jer sam podnela zahtev na vreme, i što se tiče hrvatske nemam problem, a i između Hrvatske i Slovenije je samo slovenska granica, zato i pitam da li je neko upućen da li bih imala problema da odem na 1 dan

Jeste jedna ali ti treba i da se vratiš u Hrvatsku. Najbolje da pitaš u uredu koji ti radi boravak. Znam za neke zemlje da se zemlja ne može napuštati dok traje procedura.

Edited by pedjalon

• 2 weeks later...

Imam dva pasosa CG i SRB da li mogu prvo sa jednim da boravim u madjarskoj 90 dana izadjem pa da udjem sa drugim odmah ?

KAko se to racuna ..... ne bi trebalo da bude problema .... sta vi mislite ?

52 minutes ago, ddd said:

Imam dva pasosa CG i SRB da li mogu prvo sa jednim da boravim u madjarskoj 90 dana izadjem pa da udjem sa drugim odmah ?

KAko se to racuna ..... ne bi trebalo da bude problema .... sta vi mislite ?

Funkcionise ali ne koristi isti granicni prelaz, sa jednim pasosem udjes - izadjes preko Srbije, sa drugim idi preko Hrvatske. 

Edited by boranija

• 2 weeks later...

Pozdrav svima, mislim da se nalazim u specificnoj situaciji. Studiram u Grckoj, i dobio sam studentsku vizu koja je trajala samo 3 meseca (21.01-21.04). Usled bezbroj poteskoca sa birokratijom, za koje je kriv vlasnik stana u kome zivim, tek sam pre 2 dana (23.05.) skupio potrebna dokumenta za boravisnu dozvolu, i sokirao se kad mi je sluzbenik rekao da mi je viza istekla pre mesec dana. Nisam ocekivao da mi traje samo 3 meseca. Receno mi je da cu morati da platim kaznu kad budem izlazio iz zemlje zbog prekoracenja. Ali imam par olaksavajucih okolnosti. Zadnji put sam usao u Grcku 4 dana PRE isteka vize (17.04), pa se nadam da se na to moze gledati kao "trosenje" mojih turistickih 90/180 dana. Takodje imam i papire koji potvrdjuju da sam u procesu dobijanja boravisne dozvole i da sam platio sve takse jos u februaru. Zbog obaveza na fakultetu trebalo bi da ostanem u Grckoj jos 2 nedelje, pa sam onda 2 nedelje kuci, pa bi onda trebalo da budem u Spaniji 2 nedelje. Da li iko zna kako se racunaju turisticki dani u ovom slucaju? Da li samo ovaj period od 3 meseca u kome sam imao studentsku vizu da otpisem i da racunam 180 dana pre i posle njega(tome se nadam)? Ili treba da racunam 180 dana od danas? Ili mozda treba da otpisem sve sto se desavalo pre nego sto sam dobio vizu i racunam dane od tad? Hvala unapred

Edited by luka6234

Ja mislim da ti se dani provedeni sa studentskom vizom ne računaju u 90/180, jer si boravio po drugom osnovu.

Ako sledeći boravak u Šengenu nije turistički, u tom slučaju je najbolje da se informišeš u ambasadi zemlje u koju odlaziš.

Pozdrav ljudi trebao bih malu pomoc 

naime nalazim se u italiji i ovih dana planiram da se vracam u BiH ovamo sam 8 mj a imao sam permeso 6 mj koje je isteklo prije neki dan da li cu imati problema na granici s prekoracenjem 90 dana mada imam pokrice da sam bio legalno i koje su sankcije ukoliko ih bude unaprijed hvala na pomoci 

Ukoliko neko ima iskustvo da nam pomogne u razresenje prijateljicine univerzumske misterije. Naime, od ulazka u Sengn 20.11.2018 i izlaska 22.02.2019 slucajno se desilo prekoracenje od regularnih 90 dana (91).  Pri napustanju eu nije skrenuta paznja, ni ona nije znala do ponovnog ulazka pre neki dan 28.05.2019. Prvo je policajka rekla da je vraca nazad jer nema vise pravo boravka obzirom da je vec bila 91 dan ali nakon sto su pristigle kolege i proverile sve pustili su je i rekli da ima jos 10 dana pravo da ostane. Slucajnost koja joj nije isla na ruku je to da je devojka ne znajuci za prekoracenje izvadila novi pasos jer joj stari istice za 5 meseci. 

Uglavnom regularno je puštena ponovo u sengen zonu ali u tom momentu devojka je bila izgubljena pa nista nije uspela ni pitati.  Nakon sto smo analizirali forume i pravilnik, zakljucile smo da je prva policajka racunala od datuma njenog prvog ulazka 20.11. 2018 a to je preko 180 dana unazad pa su drugi policajci ispravili stvar i umanjili za dane do 180 unazad. Po tome je tacno da joj preostaje 10 dana, ali ako se dani brisu kako smo zakljucili onda ona ne prekrsava pravilnik o boravku od 90 dana sve do 25.08.2019. Bilo kog datuma da izadje tih 180 se pomera i tek 26.08. bi doslo do prekoracenja. 

Molimo nekog strpljivog da procita post i razresi dilemu, da li ona sme ostati eventualno najdalje do 25.08.2019 ili mora da napusti kako su joj rekli na granici za 10 dana sto je 06.06.2018.

Hvala unapred!

Edited by Logica

Unesi te datume u kalkulator, koji je vise puta pominjan na ovoj temi i on ce ti razresiti sve dileme. Ovako odoka i na brzinu, deluje kao da je prekoracila boravak prethodnog puta i imala srece da prodje nekaznjeno. A drugi deo pitanja, takodje mi se cini da moze da ostane 90 dana i sad, ali kazem, unesi datume u kalkulator i proveri. Posto ce kalkulator verovatno da reaguje na ono staro prekoracenje, unesi kao da je usla dan kasnije prosle godine, 21/11 valjda.

Edited by Dragance

8 hours ago, Dragance said:

Unesi te datume u kalkulator, koji je vise puta pominjan na ovoj temi i on ce ti razresiti sve dileme. Ovako odoka i na brzinu, deluje kao da je prekoracila boravak prethodnog puta i imala srece da prodje nekaznjeno. A drugi deo pitanja, takodje mi se cini da moze da ostane 90 dana i sad, ali kazem, unesi datume u kalkulator i proveri. Posto ce kalkulator verovatno da reaguje na ono staro prekoracenje, unesi kao da je usla dan kasnije prosle godine, 21/11 valjda.

Hvala puno na odgovoru. Istina je da je kod prekoracenja imala vise srece nego pameti ali dilema je sta sada. Izaci za deset dana kako joj je ovaj rekao pri ulazu ili onako kako smo mi izracunali da ima novih 90 dana.

Kalkulator je ranije uvek pokazivao prekoracenje pa nije bio od pomoci. Ako stavimo taj jedan dan kasnije kao sto ste sugerisali sad pokazuje novih 90 dana. No da li je to sad ispravno koriscnenje? Devojka bi mozda da ovde ode i do nekog advokata koji se bavi pravima sengena da bi bila sigurna. 

Hvala jos jednom

Zasto bi pitala advokata, bolje da pita nekog ko se razume u matematiku? Sasvim je legalno i ispravno, u skladu sa pravilom 90/180, da neko boravi 90 dana i Sengenu, potom 90 dana van, pa ponovo 90 u Sengenu, pa ponovo 90 van. Ako period 22/02-28/05, kad je bila van ima vise od 90 dana (a ima 94), nema nikakvih prepreka da sad boravi ponovo 90 dana. Taj 1 dan kasnije u kalkulatoru ne pravi problem, on se svakako ponistava ako se gleda prethodnih 180 dana. Hipoteticki, problem bi mogao da bude jedino ako se nekom na granici ucini da je prekoracila, pa pocne detaljno da broji dane boravka i izbroji onih 91 dan, kad je realno prekrsila pravila, ma da, ne znam da li uopste moze da bude retroaktivno kaznjena za to. Ili, opet hipoteticki, ako su ti carinici na granici dozvolili boravak od samo 10 dana i to negde zaveli u sistem ili u pasos, nemam pojma da li je to uopste moguce i da li se radi u praksi. Sad vec izmisljam sta bi moglo da krene naopako, ali, u sustini, nema problem da ponovo boravi 90 dana u Sengenu. Samo da vodi racuna da (opet) ne prekoraci, kao i da zna da nakon toga opet 90 dana mora biti van Sengena.

On 10/19/2013 at 7:37 PM, anitamanita said:

ja imam jedno pitanje, ja se uvek vodim onom 90 dana u poslednjih 180 ali sad imam drugi problem, tj pitanje...jel se to odnosi samo na zemlje sengena ili na sve zemlje osim svoje ? konkretno ja sam bila u Moldaviji 2 meseca (imala sam vizu za avgust i septembar ) sada sam u Transnistriji ( oktobar inovembar/takodje sa vazecom vizom ) i kad 3 decembra krenem kuci idemo kolima preko Ukraine,  Rumunije , Srbije ( ja sam iz CG) jel mogu da imam neki problem na Ukrainskoj ili Rumunskoj granici ? ja mislim da ne mogu jer u ruminiju sam bila samo jedan dan 1 avgusta a Ukrainu sam bila 2 dana samo do sad ? ali ispravite me ako gresim i ne napadjte me ako je pitanje glupo  :-[

On 9/29/2013 at 11:28 AM, PutPutujem said:

Naši mediji su uveliko preneli vest da se uvode nova pravila za ulazak ne-EU državljana u Šengen zonu i stavili akcenat na važnost pasoša od 10 godina.  Vrlo maloumno i tipično srpsko novinarstvo: u Srbiji pasoši se izdaju sa maksimalnom važnošću od 10 godina, tako da se ta vest ne odnosi na nas, a pritom je stvorila zabunu među putnicima.

Ono što je bitno, a što tipično srpski maloumni novinari nisu preneli, a to je da se menja jedno drugo bitno pravilo, a koje se odnosi na kalkulaciju maksimalnih 90 dana boravka u 180 dana.  Evo pojašnjenja na srpskom:

Uvek gledaš poslednjih 180 dana, zaboravi na to kad si prvo ušla, promenilo se pravilo. Dakle, izbrojiš koliko si dana provela u poslednjih 180 i znaćeš da li ti je ostao neki dan ili nije. Klizni je period, dakle svakog dana gledaš poslednjih 180 dana.

Evo linka ka kalkulatoru koliko možete ostati: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html

Za  detalje možete pogledati : http://www.relocatemagazine.com/immigration-a-visas/immigration-a-visa-news-main/8610-new-regulation-amends-definition-of-authorized-stay-in-schengen-area-and-required-passport-validity

Jedno pitanje

kako se racunaju dani posto sam ja iz 4 puta isla u EU i ostajala u Srb

Da li kad napunim tamo 90 dana i ovde 90 dana iz peseka imam opet pravo ici na 90 dana ili moram cekati 3 meseca u Srb pa da bi imala pravo. Nadam se da ste me razumeli i mnogo bi mi znacilo kad bi mi pojasnili ovo. Hvala Vam puno