Jump to content

Featured Replies

Ono sto je zapravo jezivo je da stotine ljudi dodju ovde, registruju se, ne procitaju stotine odgovora na isto pitanje, ne pogledaju kalkulator, nego samo napisu svoje pitanje koje se ponavlja jubilarni 693. put i nakon sto dobiju odgovor nestanu sa foruma za sva vremena, najcesce ni "hvala" ne napisu.  
To je nekultura i bezobrazluk i jezivo.

Slazem se sa Anci86.

A opet u drugu ruku razumem i Draganceta ? . Nema potrebe za vredjenjem i ruznim recima sto je jedan vec napisao da ko ne razume ima problem sa 'poslovnom sposobnoscu' ili kako vec ,komentar je obrisan. Stvarno nema potrebe za vredjanjem.

Da pocnem od sebe: trazila sam pomoc na granici da mi pojasne kako se racuna oni nikad nemaju vremena (ne interesuje ih) ,madjare sam isto pitala UVEK kazu neke nebuloze od dana, u MUP-u sam takodje pitala oni ne znaju ,e onda sam trazila po internetu i naisla na ovu temu takodje i procitala sve komentare i situacije. Takodje sam koristila 90Days Sengen unela tacno sve datume, kad sam dosla kod Madjara i pitala koliko dana smem biti u EU rekao tipa 27 a ja sam imala 40 i kad sam mu pokazala taj kalkulator on je manuo rukom u tom smislu ne gledaj to.

Svi znamo da je 3 puna meseca u EU 3 puna meseca u svojoj zemlji. Ali nam nije bilo jasno kako se racuna kad ides par puta tipa 20 dana u EU 20 dana u svojoj zemlji i kad dodje taj 180 dan odbija se od prvog ulaska tih 20 dana ok. A sta je sa tih 20 dana sto sam bila u srbiji kako se to racuna?

Razduzila sam ovu poruku znam ,Dragancetu smo verovatno i dosadili ? ali svako zeli da ima najtacniju informaciju ,a ne da posle bude problema zbog racunanja.

Dragance , hvala ti puno!!!! ?

Druze Dragance, nisam ja pitao da li je dozvoljeno preko 90 dana, nego da clanovi foruma imaju iskustva ili su naculi da je moguce (i sa kojom verovatnocom) da granicna policija, konkretno madjarska, ne zameri jer se radi o malom broju dana i ne pise kaznu. I ukoliko pise kaznu, da li su penali blazi ako se radi o malom prekoracenju.

Pregledao sam celu temu i to nisam nasao. Stariji postovi iz 2013., 2014. itd. mi ne znace puno.

Moja majka treba da ide u Nemacku na 90 dana i treba da bude tamo 05.01. a pravo da bude tamo 90 dana joj pocinje 08.01. i pokusavam da utvrdim da li joj se isplati rizik za tih 3-4 dana, konkretno da li moze da prodje sa 200-300-500 evra kazne ili rizikuje da joj zabrane ulazak u Sengen na godinu ili vise.

Pa ako moze neko da mi da svoj insight na ovo, bio bih jako zahvalan. :)

59 minutes ago, vvv said:

Druze Dragance, nisam ja pitao da li je dozvoljeno preko 90 dana, nego da clanovi foruma imaju iskustva ili su naculi da je moguce (i sa kojom verovatnocom) da granicna policija, konkretno madjarska, ne zameri jer se radi o malom broju dana i ne pise kaznu. I ukoliko pise kaznu, da li su penali blazi ako se radi o malom prekoracenju.

Razumeo sam pitanje, a iz konteksta izvukao i namerno "zloupotrebio" onaj deo o 90+3 dana, jer realno, smesno je pitanje, narocito nakon onog prethodnog da li moze da se ostane 91 dan:wink2:

A sad generalno, niko nije duzan da vam objasnjava kako se racunaju dani, a ponajmanje jalol:: A i zasto biste meni verovali, ja sam samo (polu)anoniman lik sa foruma. Verujte onome sto pise u zvanicnim dokumentima i koristite ih u svoju korist ako dodje do problema na granici. Mislim da je skoro neko pisao da je dobio kaznu, iako nije prekoracio, ali su carinici pogresno racunali dane, jer ni oni bas ne znaju kako sistem funkcionise. Tu je jako vazno da znate da se izborite za svoja prava. Ne bi me cudilo ni da su neki od vas sto pitate ovde sluzbenici sa granicnih prelaza::crazy:

Ako pogledate pdf dokument ("User's guide") u donjem desnom uglu stranice sa kalkulatorom, pronaci cete mnogo korisnih informacija, detaljno objasnjeno kako se sad, tj. pocev od 2013. racuna tih 90/180 dana, kao i na osnovu kojih regulativa. To su pravna akta i nijedan sluzbenik na granici ne moze da protivreci tome. Preduslov je da i vi, a i slubenik na carini razumete engleskizvizhd Evo ga ovde:

https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/docs/short_stay_schengen_calculator_user_manual_en.pdf

• 5 weeks later...

Molim vas za savet- Studiram u Austriji ali sam ispucala 84 dana od dozvoljenih 90. Aplicirala sam za vizu međutim moram da čekam 3 meseca da je dobijem. U Austriju moram da se vratim za par dana jer mi počinju predavanja a imam pravo da još 6 dana boravim u Sengenu. Tamo imam samo prijavu boravka. Prijateljica mi je rekla da mogu normalno da udjem u Austriju jer mi je ostalo još 6 dana od 90 i da tamo u Magistratu tražim nekakvu ličnu kartu za strance ili dozvolu za studente. Navodno treba da odnesem pasoš, potvrdu da sam redovan student i potvrdu iz studentskog doma. Tu neku dozvolu bi trebala da dobijem za 2-3 dana i sve bi trebalo da bude ok. Navodno naši studenti su to radili i nije bilo problema. Molim vas da li neko ima iskustva s tim? Pozdrav 

Molim vas da mi pomognete imam pitanje u vezi isteka pasosa...tražila sam po forumu ali nisam nasla odgovor...Sr.pasos mi ističe 20.04.2020 da li to znači da ja moram 3 meseca pre toga da napustim Eu ili mogu kako sam planirala krajem februara?

?

• 2 weeks later...

Pozdrav svima,

procitao sam dosta diskusija i postova sa ove teme ali nisam naisao na situaciju za koju mi je potrebno vase misljenje...

Naime, posedujem dvojno drzavljanstvo (BiH i SRB) i u prethodnih 5 meseci sam bio nekoliko puta po par dana u Sengenu i na osnovu sengen kalkulatora preostaje mi jos 74 dana da iskoristim (90/180 dana), dakle do 27. marta. S obzirom da mi istice srpski pasos (sa kojim sam i putovao) u avgustu 2020. godine, ukoliko npr. u narednih par dana izradim novi srpski pasos, da li na osnovu njega mogu odmah da putujem na nova 3 meseca u Sengen, tj. da li se stari pasos "vezuje" za novi u smislu da se preostali dani racunaju (preostalih 74 dana) ? Da li granicni sistem prepoznaje takve situacije?

Da li je mozda preporuka da odmah putujem na pasos iz BiH i potpuno zanemarim srpski pasos (rok od 74 dana, izradu novog pasosa...)?

Broj dana u Šengenu se vezuje za osobu, ne za pasoš.

Nemoguće je dati precizan odgovor na tvoje pitanje jer krajnji ishod zavisi od dosta faktora.

Pojedine zemlje Šengena (za Sloveniju i Mađarsku znam provereno da) imaju svoje, nacionalne baze podataka u kojima beleže ulaske i izlaske, što znači da, ako te npr. Slovenac pita da li si u skorije vreme već bio u Šengenu, možeš da kažeš da jesi i da mu pokažeš i stari srpski pasoš u kome se vide pečati, i u tom slučaju si čist, dobijaš pečat u novom pasošu i ideš dalje. Ako ga slažeš i kažeš da nisi i ne daš mu na uvid i stari pasoš već samo novi, sve su šanse da ćeš biti provaljen i vraćen natrag, jer ipak je u pitanju granična policija i oni generalno mogu da saznaju sve što ih interesuje, zavisno od toga koliko im je bitno da nešto znaju. Opet, ako bi ulazio avionom u Šengen kroz neku drugu zemlju, tipa Francuska, sve su šanse da ćeš moći da prođeš samo sa novim pasošem sa punih 90 dana, ali imaj na uvid da i dalje imaš posla sa graničnom policijom i da rizik ipak postoji koliko god da je mali, a ako ostaneš svih 90 dana i vraćaš se preko Slovenije ili Mađarske, opet imaš potencijalno isti problem.

Naravno, možeš da ideš sa bosanskim pasošem umesto sa srpskim, ali kao što rekoh gore, dani u Šengenu se vezuju za osobu, koliko god pasoša da ima. Podaci u pasošima se sigurno razlikuju, ali je otisak prsta isti, i u zavisnosti od zemlje u koju ulaziš, opet postoji opcija da te ukebaju. U praksi se to (još uvek) ne dešava i znam brdo ljudi koji idu sa 2 pasoša naizmenično bez da ih iko išta pita, ali znaš kako, situacija sa migrantima se odavno otela kontroli, ETIAS samo što nije, i ono... rizik ipak postoji i prošle godine sam na svojoj koži par puta osetio pooštrene kontrole na pojedinim graničnim prelazima (Švedska, npr.) i ako baš ne moraš, nemoj da rizikuješ. Ako ti treba boravak duži od 90 dana, lepo izvadiš D nacionalnu vizu i putuj legalno kao čovek.

Na kraju krajeva, balkanske šeme sa 2 pasoša su svakako i doprinele u određenoj meri uvođenju ETIASa i takse od 7 EUR koja nas uskoro čeka. Ljudi koji rade kontrole granica generalno nisu veverice i savršeno im je jasno sa kakvim sve varijantama imaju posla na dnevnoj bazi. Ništa lično, naravno.

Edited by ppetrovic

@ ppetrovic za pocetak, hvala na opseznom odgovoru!

Imam gomilu pitanja i potpitanja jer izgleda za ovakve stvari ne mozes niijednoj zvanicnoj instituciji da se obratis pa da dobijes siguran odgovor kojim ces da se rukovodis za naredna putovanja u Sengen.

Moja ideja je (s obzirom da mi devojka zivi u Austriji, ima stalan posao, dobra primanja i uskoro dobija Austrijsko drzavljanstvo) da sto vise vremena provedem kod nje kako bi trazio posao kao iznjenjer u deficitarnoj struci.

1. opcija "D" nacionalna vize ne prolazi jer za nju treba da si student, sto nisam...

2. da li prilikom izdavanja novog pasosa, stari pasos ostaje kod mene i duzan sam da ga nosim sa sobom, uz novi pasos, bar to neko vreme dok ne istekne 180 dana...ili pak stari pasos bude zadrzan i unisten o policijskoj upravi?

3. kakve su sankcije (novcane i zabrana ulaska) ukoliko pokusam da odmah nakon izlaska iz Sengena sa jednim pasosem (Srb), nakon par dana probam da udjem sa drugim (BiH)? Znam da je pisano o tome ali pretpostavljam da je, ako se vec rizikuje, najbolje to uraditi na ulasku iz Srbije u Madjarsku, a ne 800 km daleko na Slovenacko - Hrvatskoj granici...

...tj. kazne nastaju samo ukoliko prilikom izlaska iz Sengena provale da si bio duze od 90 dana a ne prilikom novog pokusaja ulaska? U tom slucaju te verovatno samo strpaju na prvi bus za nazad i kazu "no pasaran" :)

Nov sam u svemu ovome, sve su brzo izdesavalo pa se unapred izvinjavam ako negde gresim...prosto moram da skupim sto vise informacija za sto manje vreme...

Edited by Marko.NS

19 hours ago, Marko.NS said:

1. opcija "D" nacionalna vize ne prolazi jer za nju treba da si student, sto nisam...

Nacionalne D vize nisu ograničene samo za studente, ne znam odakle ti taj info. Zapravo, studenti imaju poseban tip vize, D vize se izdaju za boravak duži od 90 dana ako dokažeš da imaš potrebu da boraviš u određenoj zemlji Šengena duže nego što inače možeš. To je osnovno načelo, konkretna pravila variraju od zemlje do zemlje. Pretpostavljam da tvoja devojka može da se raspita "na terenu" koje su ti opcije za D vizu.

2. da li prilikom izdavanja novog pasosa, stari pasos ostaje kod mene i duzan sam da ga nosim sa sobom, uz novi pasos, bar to neko vreme dok ne istekne 180 dana...ili pak stari pasos bude zadrzan i unisten o policijskoj upravi?

Stari pasoš se poništava po preuzimanju novog ali ti se predaje natrag zajedno sa novim pasošem i poželjno je da ga nosiš sa sobom u inostranstvo dokle god u njemu imaš važeće pečate, o tome sam pisao u prethodnom postu.

3. kakve su sankcije (novcane i zabrana ulaska) ukoliko pokusam da odmah nakon izlaska iz Sengena sa jednim pasosem (Srb), nakon par dana probam da udjem sa drugim (BiH)?

Konkretne cifre ne znam, variraju od zemlje do zemlje, ali sumnjam da bi se sve završilo samo na novčanim kaznama. U poslednje vreme se sve češće dešava da ljudi fasuju zabranu ulaska u zonu Šengena na godinu ili dve, a bogme i duže. Kao što sam napisao u prethodnom postu, naravno da možeš da se pojaviš na granici posle par dana sa pasošem druge zemlje, ali postoji verovatnoća da te Mađari ukebaju na osnovu otiska prsta koji se očitava biometrijski sa pasoša i koji je identičan u oba. Ovakva vrsta kontrole će samo da se pooštrava vremenom, a od sledeće godine bi trebalo da startuje i ETIAS i tada definitivno možeš da zaboraviš na varijantu da menjaš pasoše i tako varaš sistem.

ako se vec rizikuje, najbolje to uraditi na ulasku iz Srbije u Madjarsku, a ne 800 km daleko na Slovenacko - Hrvatskoj granici...

Ako se već rizikuje, upravo ne treba to raditi na mađarskoj ili slovenačkoj granici jer sam napisao da Slovenci i Mađari imaju svoje sopstvene baze podataka sa evidencijama o ulascima i izlascima iz zemlje i šanse da se provučeš sa drugim pasošem su prilično male ako mene pitaš. Pre 2 i po meseca sam lično prisustvovao sličnoj sceni na Horgošu gde je par albanskih državljana probalo da uđe u Mađarsku sa crnogorskim pasošima i ne bih da zalazim u detalje šta se izdešavalo, ali veruj mi da ne želiš onakav tretman. Nisam bio dovoljno blizu da ispratim tok konverzacije ali po njihovim izrazima lica nakon svega, sumnjam da će u skorije vreme moći da prismrde šengenskoj granici. Nije mi skroz jasno odakle im CG pasoši jer poslednji put kad sam proveravao, CG ne dozvoljava dvojna državljanstva, ali kad su gospoda već debelo kršila zakon, pretpostavljam da dodatni pasoši i nisu neki bauk za pribavljanje "ispod žita".

...tj. kazne nastaju samo ukoliko prilikom izlaska iz Sengena provale da si bio duze od 90 dana a ne prilikom novog pokusaja ulaska?

Kazne mogu da nastanu i u povratku i dolasku pošto se pečati proveravaju oba puta. Moj ti je savet da putuješ sa srpskim pasošem i da iskoristiš svoja preostala 74 dana a da u međuvremenu preko devojke regulišeš stalni boravak u Austriji kroz adekvatnu vizu jer sam prošle godine gotovo na svakih mesec dana prelazio granicu Šengena u skoro svim delovima EU i mogu iz ličnog iskustva da potvrdim da se granice sve rigoroznije kontrolišu i da uz izuzetak Italije, više nigde se ne ulazi tako opušteno kao do pre godinu - dve kad je pasoška kontrola bila praktično pro forme, barem za srpske pasoše.

Edited by ppetrovic

Pozdrav,

Možda nije u centar o e teme ali ima dodirnih tačaka...

Naime, pošto imam osnova da sumnjam da imam šengensku zabranu, nisam siguran, da li to mogu utvrditi prelaskom u Hrvatsku iz Bosne, tačnije da li Hrvatska granica koristi uvid u bazu SIS2, i ako imam da li bi me vratili ili napimenuli šta. Znam da jos nisu primljeni u šengenski prostor ali da li koriste sistem?

Hvala unapred....

Edited by idzo

• 1 month later...

Drugari molim vas za pomoć! 

Naime danas mi je 90ti dan u Rumuniji, bio sam ovde od 29/11/19 do 19/12/19 (22 dana), skoknuo do Beograda po neke papire, a potom od 23/12/19 do danas (68 dana), dakle 90.  

Ja sređujem papire za boravak ovde jer mi je žena Rumunka, ali proces našeg bračnog sertifikata, prevođenja mojih dokumenata itd se mnooooogo odužio, gde smo mi optimistično mislili da ćemo rešiti sve u ova 3 meseca, a realnost je da smo bukvalno 2 i po meseca čekali da nam prihvate bračni sertifikat. Sada žena treba da prijavi mene na njenu adresu kako bi nastavili dalju proceduru i danas smo otišli da se raspitamo u imigracionoj policiji oko daljih koraka a i da vidimo da li je ok pošto sam ovde već 90 dana a i dalje nemam nikakvu boravišnu dozvolu a ističe mi turistička poseta.

Čovek koji radi tamo nam je bukvalno rekao kako ili mogu da napustim zemlju odmah pa da se nadam da neće na granici da mi prave problem prilikom izlaska, pa da se vratim za 3 meseca kad istekne 180 dana, pa da tek onda sredim boravišnu dozvolu. Glupost totalna, da se odvojim od žene zato što je birokratija spora, ljudi nisu znali da prevedu Belgrad - Beograd, plus je neki notar napravio grešku i tako neke sitnice koje su odugvlačile ceo proces za po 2 nedelje, ali eto boli njih uvo za to pretpostavljam.

Druga solucija je da ostanem ovde dok ne završim boravišnu dozvolu, iako sam prekoračio 90 dana, ali da onda kad budem napuštao Rumuniju, a već sam bukirao neki put u Hrvatsku i Crnu Goru sredinom maja koji zaista ne bih želeo da odložim jer mi neki daleki rođaci dolaze i sve smo lepo isplanirali, da mogu da mi lupe zabranu prilikom izlaska iz Rumunije da ne mogu da uđem u zemlju neko vreme, kao minimum 3 meseca ali može i mnogo duže kako oni procene.

Uglavnomo osećam se baš glupo, ne znam ni dal da ostajem ovde ni dal da se vraćam. Čas mislim da je najbolje da sutra odem u BG pa da se nadam da me neće smarati na granici što sam prekoračio 2 dana, pa da rešim boravak kad se vratim sledeći put a čas mislim da je bolje da ostanem, sredim boravak, pa onda u maju samo izađem i napravim se lud i nadam se da me neće cimati, a možda i ne budu pravili problem ako vide da sam u braku sa Rumunkom i da imam boravak regulisan.

Eto, ni tamo ni vamo, imam utisak da u obe opcije mogu da nadrljam, a s druge strane imam utisak da možda i niko neće da me dira. Jel ima neko koristan savet? 

Pa nije ali ne bi smeo da ostanem duže od 90 dana u 180 dana zar ne? Šta ako mi daju zabranu za povratak u Rumuniju ako se recimo sad vratim u Srbiju pa dođem krajem maja da završim papire?

To sto nije u Sengenu ne znaci da je banana drzava pa da moze neko da bude neograniceno. Ne racunaju mu se dani kao da je bio u Sengeni, ali zemlja ima svoja pravila.

90 u 180 dana samo u Rumuniji (isti princip kao za Šengen)
Znači ako provedeš npr 89 dana u npr Nemačkoj i izađeš iz Šengena možeš sutra da uđeš u Rumuniju i budeš opet 89 dana?
  • 3 weeks later...

Ima li neko informacije,gde trenutno možemo da se krećemo,tj na kojim GP možemo da izlazimo iz zemlje? 

Konkretno me najviše interesuju Rumunija,BiH i Turska.

RS pasoš

Teško da bilo ko može da ti da precizan info za to jer se situacija na terenu menja vrlo rapidno i sve više država zatvara svoje granice. Osim ako nemaš jako bitan razlog da putuješ, najbolje je da ostaneš kući, ali to si do sada verovatno već i čuo jedno milion puta.

• 5 weeks later...

Zdravo svima. Imam jedno pitanje. Prvi put sam usla u inostranstvo 29. Decembra 2019. I istice mi 13. Juna 2020, 180 dana (tako bi trebalo)

Da li od 29. Decembra je pocelo da mi vazi 180 dana? I kad mi isteknu tih 180, nakon ulaska ponovo u inostranstvo, opet mi pocinju novih 180?

Edited by Raj123