Jump to content

Featured Replies

Ako zakon nije sporan, onda obično znači da će biti izglasan sledećom prilikom, sem ako nema nešto baš hitno :) Inače može da čami u proceduri zauvek.

Кога баш занимају детаљи има и информатор о томе како тачно изглед "пут" неког закона, вероватно може да се прати и рад тих одбора, али углавном, у процедури је, чека се следеће заседање НС :)

Прво редовно заседање је првог радног дана у марту, значи ако пре тога не буде неког ванредног...

Koliko ja kapiram, dolazi na dnevni red na narednom zasedanju Skupštine prvog marta. Taman :)

Прво редовно заседање је првог радног дана у марту, значи ако пре тога не буде неког ванредног...

Koliko ja kapiram, dolazi na dnevni red na narednom zasedanju Skupštine prvog marta. Taman :)

На данашњој седници Одбора за спољне послове НС РС биће разматран и поменути споразум :)

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/doc/kalendar/2014/31.%20sednica%20Odbora%20za%20spoljne%20poslove.doc

Не знам да ли после тога треба да иде на још неки одбор, или је ово последње пред гласање у НС РС :)

Hvala, Relja.

Ovo je mejl koji sam danas dobila od čoveka koji je njihov bivši kolega u MUP:

Ми још увек нисмо ратификовали Споразум о безвизном режиму са Монголијом, док су Монголци то одрадили. Сем да би ускоро требало да буде у Скупштини, друго колеге нису могле да ми кажу. Чим се ратификује и ступи на снагу информација ће бити постављена на наш сајт http://www.mfa.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama?lang=cyr (истовремено ће бити обавештена и наша Амбасада у Пекингу која покрива Монголију на нерезиденцијалној основи).

Охрабрујући је податак да је Споразум потписан у новембру 2013, а већ се, да тако кажем, примакао скупштинској процедури. Наиме, споразуми са неким земљама који су потписани (још) у мају нису стигли до ратификације. Држимо палчеве да овај са Монголијом буде што пре ратификован.

:pij:

Inace sta je to potpisano u maju? Pretpostavljam neki drugi medjudrzavni ugovor a ne bezvizni rezim sa nekom drzavom? Mislim da kada bi se ponovo neko zainteresovao kao pre 2-3 godine kada je potpisana vecina bezviznih rezima, da bi bilo realno dobiti JAR, Tajland (ovo je cak i najavljivano ako se dobro secam), Filipini i preostale zemlje Latinske Amerike (prvenstveno Meksiko, Venecuela, Kolumbija), eventualno Azerbejdzan, Moldavija. Inace da li mozda zna tvoj poznanik gde je zapelo ukidanje viza za Emirate? To su isto najavili prosle godine kao evo samo sto nije shtrumpf

S druge strane bice steta za 10 godina kad Srbija udje u EU dosta ovih ugovora ce propasti. Cisto sumnjam da ce do tada Mongolija npr. dobiti beli sengen.

Pitaću ga za Emirate, a zar za Azerbejdžan nisu ukinute? Meni neko reče da jesu prošle godine.

S druge strane bice steta za 10 godina kad Srbija udje u EU dosta ovih ugovora ce propasti. Cisto sumnjam da ce do tada Mongolija npr. dobiti beli sengen.

Питање је где може да се избоксује да не буде реципроцитет.

Рецимо, Србија је чини ми се тек негде после 2000. одустала од тога да је виза потребна држављанима сваке земље која нама тражи визе, па су укинули визе за ЕУ, САД и сл...

Vize za zapadne zemlje su ukinute tek 29.5.2003.

Mislim da tesko jer su svi sporazumi potpisani sa klauzulom da ako jedna strana prekine sporazum da to znaci i raskid sporazuma uopste. Nema tu niko razloga da se ne drzi reciprociteta, osim nekih bas turistickih destinacija tipa Turska ili Tunis. Raznima iz Istocne Evrope nisu trebale vize za Kubu pa kako su oni njima uvodili tako je i Kuba uzvracala. Kako stvari sada stoje propasce Kuba, Mongolija, "poslovno u Kinu". S druge strane mnoge drzave automatski ukidaju vize za drzave EU, npr. Hrvatima od 1. jula prosle godine ne trebaju vize za Novi Zeland, nije lose ni to :)

Pitaću ga za Emirate

:spot:

a zar za Azerbejdžan nisu ukinute? Meni neko reče da jesu prošle godine.

Samo za diplomate  :king:http://www.trzistesrbije.com/ntrus/law/227431011851876.pdf

eventualno Azerbejdzan

Kao, toliki su nam prijatelji - a drze i dalje vize...  :?

Pisu oni te izvestaje ali nista ne rade, to se videlo kad je Kanada vratila vize Ceskoj. Ostro su izrazili zabrinutost i pripretili Kanadi prstom :D Znaci nema nista bas skroz automatski niti ce nas EU bas posebno stititi ali eto ima i drzava koje se toga stvarno pridrzavaju poput NZ

Hvala, Relja.

Нема на чему. Ево је најновија вест  ;D

Среда, 22. јануар 2014.

31. седница Одбора за спољне послове

На седници је размотрен и усвојен Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Монголије о укидању виза за држављане двеју земаља, који је образложио помоћник министра спољних послова Драган Момчиловић.

link

• Author

@Lilienthal

Ali baš na ovoj stranici vidiš da Česima nisu potrebne vize za Kanadu, opet su im ukinuli prošle godine. Imaš ovde izveštaj iz 2012, na ovo sam mislio: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/e-library/documents/policies/borders-and-visas/visa-policy/docs/com_2012_681_final_en.pdf

Dakle nije tačno da EU ne radi ništa za državljane zemalja članica. I opet vidi na prethodnom linku zemlje koje ne traže vize državljanima EU. Uopšte nije loša lista, kamo sreće da nas nešto ovako zakači.

Ali neću dalje o tome na temi o Mongoliji.

Znam ali nisu im opet ukinuli vize zbog izvestaja EU nego zbog promene sopstvenog zakona o azilu nakon cega su lazni azilanti prestali da budu takva pretnja kakva su bili ranije (nesto slicno su uradile brojne drzave na zapadu vezano za nas, ali npr. Nemacka im jos uvek daje dosta novca, tako je i Kanada davala). Bugarima i Rumunima jos kako trebaju vize iako su usli u EU pre cak 7 godina. Ako se tako budemo uzdali u EU mozemo da se nadamo ukidanju viza za Kanadu za 20ak godina. Hrvati su sami izlobirali jos pre ulaska u EU.

Ali neću dalje o tome na temi o Mongoliji.

U pravu si.

Koji je najjeftiniji nacin do Mongolije?

Transsibirska do Ulan Udea pa na dole, nekih 575 km po Gugl mapama do Ulan Batora...

@Lilienthal, biciklom, dakako. Samo treba malo vremena :)

Pitala za Emirate, i moja 'veza' kaže ovo: "...што се Емирата тиче они код нас могу без виза, а ми код њих још увек не можемо. Кажу ми колеге: ,,Можда за 2-3 месеца"."

@Relja, to sad znači da Predlog ide na SKupštinu u martu?

@Relja, to sad znači da Predlog ide na SKupštinu u martu?

Не знам да ли треба да прође још неки скупштински одбор, за уставност и законитост, за европске интеграције или тако неки, али чак и да иде на још неки одбор, то све може да буде готово до марта, дакле највероватније.

S obzirom da se raspisuju izbori za mart, neće ukidanje viza uskoro :)

Neko tamo napisa da je redovno zasedanje prvog radnog dana u martu. Ajd, videćemo. Ja već isplanirala Gobi krajem maja.

S obzirom da se raspisuju izbori za mart, neće ukidanje viza uskoro :)

Neko tamo napisa da je redovno zasedanje prvog radnog dana u martu. Ajd, videćemo. Ja već isplanirala Gobi krajem maja.

Јесте првог дана марта, а избори ће, ако их буде, бити 16. марта кад и београдски локални, дакле, има времена да се то ратификује пре  ;D

Izbori znače raspuštanje skupštine, odnosno zaboravite na to redovno zasedanje :)

Народна скупштина која је распуштена врши само текуће или неодложне послове, одређене законом.

:)

У случају распуштања Народна скупштина односно надлежни одбор Народне скупштине врши само текуће или неодложне послове, а нарочито:

1) решавање мандатно-имунитетских питања,

2) остваривање међународне сарадње у складу са овим законом,

3) поједине случајеве решавања материјално – статусних питања народних посланика и других изабраних и именованих лица,

4) ако су везани за законски рок или то налажу потребе државе.

Листам разноразне законе и Устав, и рекло би се да овај споразум о визама ипак не спада у "текуће или неодложне" послове :)

Pozivno pismo može da se dobije od turističke agencije iz Mongolije  pijjj

Moraću prvo da proverim ovo kad budem u Pekingu jer sam na forumima čitala da su ljudi vadili mongolsku vizu u ambasadi u Pekingu i da su morali da imaju pozivno pismo:

"(10. septembar 2012.) nixylive: Ukoliko imate kinesku vizu, ne treba vam pozivno pismo iz Mongolije. "

Uostalom, do maja/juna, kada bih išla, ima još dosta vremena, možda  dotle ratifikujemo sporazum (ovo se zove: 'nada umire poslednja').