Jump to content

Featured Replies

Mongolsku vizu smo tražili u Pekingu, konzul kaže da treba pozivno pismo, i nema veze što je turistička poseta. Na našu genijalnu konstataciju da nemamo nikoga u Mongoliji ko bi mogao da nam pošalje pozivno pismo, da idemo turistički na desetak dana, čovek reče da se to sređuje preko turističke agencije ;)

"(10. septembar 2012.) nixylive: Ukoliko imate kinesku vizu, ne treba vam pozivno pismo iz Mongolije. "

Naravno, imali smo vizu za Kinu :) Lud zbunjenog  :pivoooo:

Prošvrćkaj se po Internetu, ima dosta agencija koje ``rešavaju`` pozivna pisma za Mongoliju ;) Samo, obrati pažnju da nije neka prevara, hoće to tako u Kini  ;D Posebno kada se nešto ``kupuje`` preko Interneta  :) Ili sačekaj tamo negde 2751 godinu, valjda će ova naša banana od države ratifikovati sporazum  teg

Da li ste sigurni za pozivno pismo? Ja sam u Mongoliju išao davne 2003, izvadio vizu u Moskvi bez ikakvih papira. Posle sam išao 2007, sa onom klauzulom "Poslovno za" što se dobija kod nas u MUP-u. Šta se, uopšte dogodilo sa tim "Poslovno za" sporazumom? Radi li to još?

Postoji više agencija u Ulan Batoru koje su voljne da pošalju pozivno pismo besplatno. Ja sam tako, pošto sam saznao da je to potrebno pisao nekoj agenciji navedenoj u LP vodiču i odmah su mi poslali. Konzul u ambasadi u Pekingu se oduševio kada je video da sam iz Beograda i mislim da je moglo da prođe i bez tog pozivnog pisma. Moguće da mi je to i rekao ali ne mogu da tvrdim jer se više ne sećam. Vizu sam platio 50 EUR.

Pa super, proveriću sve kad stignem u Peking. Viza je oko 100 $ sada, tako abrem kažu na netu, a to je pirlično mnogo para ako uz to još treba platiti i za pozivno pismo.

Nego (verovatno nemam pojma), ako su oni ratifikovali sporazum, da li možda postoji mogućnost da mi ne moramo da platimo tj. da imamo vizu, a oni moraju ako dolaze u Srbiju? zvizhd

Da stvarno sta je sa tim "poslovno u"? Kako to danas izgleda uopste? Ja sam preko toga isao u Rusiju, na sredini pasosa su na kucacoj masini otkucali " Poslovno u ..... RUSIJU ..... "

Sudeci po sajtu MSP to jos uvek vazi za Mongoliju > http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama/100-spisak-zemalja-za-putovanje-u-inostranstvo/10557-mongolija?lang=cyr - "Виза није потребна за пословна путовања, односно важи „пословно у.“" Ali ne pise koji su uslovi da ti izdaju. Ja nisam isao "poslovno" sa tom napomenom, bilo je nesto lako da se dobije, ali mozda su poostrili. Negde sam cuo da je skracen rok vazenja tih napomena, mislim da je meni vazilo tipa godinu dana to ili neki relativno duzi period u svakom slucaju.

Ne ide tako, stupa na snagu tek 30 dana posto obe strane ratifikuju. Oni bi mogli odvojenim aktom ukinu do tada vize drzavljanima Srbije ali to je u sci-fi domenu. Jedino mozes da se pravis u konzulatu, da si cula da su vize ukinute a da se ispostavilo da je samo potpisano i sta sad kakvo pozivno pismo jel moze bez toga pa ti mozda oproste, ali sudeci po komentarima da se to pozivno pismo lako dobija, verovatno ce ti samo objasniti gde da ga dobijes.

Мислим да је на теми о Северној Кореји доста писано о том "послом" или како већ...

Мислим да је на теми о Северној Кореји доста писано о том "послом" или како већ...

Moguce, mada su oni "malo" specificni  ::crazy:

To se u Beogradu vadi(lo) u Ljermontovoj, samo kazem tad je to bilo prilicno jednostavno, a sad treba proveriti da li se nesto menjalo. Na temi o Kini sam sada pronasao da kosta 2500 i da ih sada navodno izdaju na samo mesec dana.

I ovo sam nasao "Poslovna viza - koja se vadi u MUP-u, potrebno je i rešenje od firme, kopija radne knjižice, ugovor o radu i taksa koja je oko 1500 dinara. Poslovna viza se sada izdaje na mesec dana, umesto ranijih godinu dana." http://www.aerogaga.com/Postavi-pitanje/avio-karte/vize-za-kinu-59531 meni naravno ovo zvuci smesno jer sigurno nista od toga nisam ni imao ni vadio za rusku ali je moguce da su poostrili drasticno

:cry22:

Onda da se bacim na pitanje: Kako nabaviti pozivno pismo za Mongoliju?

Ako uzimaš vizu u Irkutsku traže pozivno pismo i nikakve potvrde o rezervisanom smeštaju preko neta ne rade posao. Pozivno pismo završava neka žena za 40 eura, nju će ti preporučiti u konzulatu.

Ja juče napisah kako se može dobiti besplatno pozivno pismo.

Registorvala sam ja sve. Hvala. :)

Sve ću to na licu mesta, u Pekingu, jer ionako moram da čekam najmanje mesec dana na novi pasoš. Još ću i da se zbližim sa mongolskim konzulom za to vreme  ;D

E, pa odlično onda, nadam se da je još uvek ista procedura kao i da je isti konzul tamo :spot: Doduše nadam se da će do tada ovaj sporazum stupiti na snagu.

Da setih se da mi je konzul greškom upisao neko bez veze prezime na vizi, koliko se sećam pisalo je "Konstantin Serbian". Kada sam otišao da mi to ispravi samo je uzeo žilet, izgrebao "Serbian" i upisao moje prezime hemijskom  :roll:

Fotograf, ko je fotograf? :D Trebalo je 50 evra i popunjen formular, i fotografije razume se. Ali pričamo o 2009.

Sveža informacija o ceni mongolske vize kada se aplicira u Pekingu: 40 $ ako se čeka pet radnih dana, a 75 $ za ubrzani postupak od dva dana. Nije loše ovo prvo, pojefitinilo od Konstaninovog vremena :)

• 1 month later...

Prvi mart bio i prošao a vize su ostale. :(

Zanima me sledeća hipotetička situacija:

Uđem sredinom/krajem aprila s vizom u Mongoliju. Želim da ostanem duže od jednog meseca, koliko važi inicijalna viza. U maju se ratifikuje sporazum i ukinu vize. Da li svejedno moram da idem u imigraciono da mi lupe pečat za naredni mesec? Šta mi je činiti u takvoj situaciji?

Mislim da ne moraš da brineš o takvoj situaciju jer teško da će ukinuti vize do maja. Sporazum stupa na snagu 30 dana nakon što strane obaveste jedna drugu o ratifikaciji, što znači, da bi Skupština morala da ratifikuje sporazum u aprilu. Prošli put su izbori bili u maju, a konstituisanje Skupštine je završeno krajem jula, dok su prvi zakon usvojili 26. jula 2012. Naravno, uopšte ne mora da bude tako ovaj put, ali male su šanse.

• 2 months later...

Na sajtu MSPS i dalje:

Монголија

ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Виза није потребна за пословна путовања, односно важи „пословно у.“
Обавеза пријављаивања у року од 7 дана по доласку.
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза. Услов за издавање визе је претходно поседовање визе земље у коју се улази после Монголије

A na site MFM

http://www.mfa.gov.mn/index.php?option=com_content&view=article&id=1351&Itemid=82〈=mn

Хилийн чанадад хөнгөлөлттэй нөхцөлөөр зорчих PDF Хэвлэх И-мэйл
Д/д

Орон

Зорчих нөхцөл

Хэлэлцээр

Иргэд визгүй зорчих орнууд

1

Беларусь*

90 хүртэл хоног /айлын тал хараахан батлаагүй/

2013.09.04

2

Гонконг

14 хүртэл хоног

1998.06.18

3

Гүрж

90 хүртэл хоног

4

Израйль

30 хүртэл хоног

1996.03.12

5

Казахстан

90 хүртэл хоног

1994.12.02

6

Киргиз

90 хүртэл хоног

1999.12.04

7

Куба

30 хүртэл хоног

2001.10.08

8

Макао

90 хүртэл хоног

2004.07.03

9

Малайз

30 хүртэл хоног

1994.06.06

10

Сингапур

14 хүртэл хоног

1990.03.09

11

Украин**

90 хүртэл хоног/Албан ёсны урилгатай тохиолдолд/

-

12

Филиппин

21 хүртэл хоног

1994.05.13

13

Хятад

Дипломат, албан болон албаны зориулалттай Е паспорттай иргэд 30 хүртэл хоног визгүй зорчино.

1989.03.30

14

Турк

30 хүртэл хоног /2014 оны 04 сарын 11-нээс/

2013.10.10

15

Лаос

30 хүртэл хоног

2007.10.14

16

Tайланд

30 хүртэл хоног

2008.01.13

17

Серби

90 хүртэл хоног /айлын тал хараахан батлаагүй/

2013.11.08   (To bi trebalo da znači da srpska strana još nije ratifikovala)

(Na žalost samo na Mongolskom, engleski deo sajta ne radi).

Edited by pedjalon

Па српска страна још није ратификовала, тако да мислим да споразум не важи још увек. На дневном реду Скупштине јесте, али она се досад састала само да изгласа Владу ако се не варам.

Обавеза пријављаивања у року од 7 дана по доласку.

Po zakonu je tako ali u praksi i nije. Ja sam se registrovala 15 dana o ulasku u zemlju, jer je registracija moguća samo u Ulan Batoru, slagavši da sma bila zaglavljena u Gobiju (dok zapravo nisma imala pojma da treba da se registrujem) i nisu mi ništa rekli niti sam platila bilo kakve penale. Lepo su me registrovali i istom prigodom sam produžila vizu (može automatski, ne mora da se čeka do pred istek prethodne).

Oh, konačno. Ako može ponovno objašnjenje - šta kad to usvoje? Konkretno: meni viza traje do 10. juna, da li me kači novi sporazum pa ne moram da izađem iz zemlje dok ne potrošim svih 90 dana (u ovom slučaju narednih 30 pošto ću do isteka vize utrošiti 60 regularnih sa vizom i viznim produžetkom)?

Nisam siguran da ce moci bas tako. Ako ovi kod nas i usvoje u parlamentu, ne znam da li su to i Mongolci uradili. Ako nisu, jos ce to da potraje. Ako jesu, onda se valjda ceka nekoliko dana da se to kod nas objavi u Sluzbenom glasniku i tad valjda stupa na snagu.

Moje je misljenje da bi ti morala da napustis zemlju, pa ponovo udjes, da bi mogla duze da ostanes, ali, nemoj me drzati za rec. A zamisli tek objasnjavanja sa mongolskim carinicima da ti sad vise ne treba viza...

Sve u svemu, ja se ne bih bas puno nadao, a ako vize i stvarno budu ukinute za 10-15 dana, to bi bila super vest za tebe.