Jump to content

Featured Replies

Teško je i utvrditi razliku između "kreditne" i "debitne" kod dosta naših kartica. Ja imam Vizu elektron (Raiffeisen), koja je teoretski "debitna" i primarna mi je kartica za sve i pokriva odvojene dinarske i evro podračune, te kreditnu Vizu, koju sam poslednji put koristio pre 100 godina. Sa "debitnog" elektrona mi prolaze sve transakcije za koje inače treba kreditna (rentakar, strani hoteli, benzinske pumpe u Francuskoj), s tim što se dosta transakcija vodi kao "rezervisana sredstva". Dakle, ako rentakar hoće da rezerviše 1000€ s mog računa, ja na deviznom podračunu moram imati bar toliko da bi inicijalno prošlo, i ne mogu da ih koristim dok ih ne oslobode. Tako da ih ne mogu baš lako preveslati...

nije bas tako da nemozes.....recimo u nemackoj i svedskoj..ne treba uopste kreditna samo neka kartice gde rezervisu otprilike 200-300 eura za neke sitnice a ako se razvalis negde onda kao skinu i jos nesto al to tek ako se nesto desi i tu sumu ne rezervisu na karti kad uzimas kola.....a i ne vidi se bas dobro na karticama sta je..samo malim slovom pise debitna a velikim visa...nema nista s electron znakom

Edited by superpera
aa

Ne idemo na kružni put Islandom pre svega jer smo našli smeštaj džaba, a drugi razlog je što nisam siguran kakva je prohodnost svih puteva u tom periodu. Na kraju iznajmili smo auto na https://www.cheapcarrentaliceland.com/, gde smo za 200e dobili Toyotu RAV 2016 sa dva vozača. Što se tiče osiguranja, koja inače nude auto kuće, ona su zaista preskupa i posebno me intrigirali to što sve posebno osiguravaš. Sada sam stava da je to samo uzimanje para onima koji nemaju vremena, jer ja sam osigurao auto na icarhireinsurance.com tako da pokriva sve te njihove štete koje oni odvojeno naplaćuju, i štetu od udesa 6000 funti za 46.40e u icarhireinsurance.com. Proverio sam i s auto kućom i osiguravajućom kućo sva pravila, samo je trebalo da prilikom iznajmljivanja uzmem osnovno CDW osiguranje, koje je besplatno i obavezno na Islandu. Pišem ovo jer na internetu sam nalazio iskustva da ima osiguranja koja imaju klauzulu da nijedno drugo osiguranje ne smeš da imaš. 

Ovo sam i ja mislila, međutim pre 3 dana drugarica na Kipru iznajmila auto s debitnom. Imala je doduše 2000eur na kartici i to su joj blokirali.