Jump to content

Featured Replies

Kao sto je rekao ambasador Vordsvort, 2011. godina je prvi realni datum kada bi tako nesto moglo da se desi, jer ce tada UK raditi reviziju svog viznog rezima. Ako im je do gesta dobre volje, mogli bi malo da obore cene.

Upravo sad procitah ovo na B92!!! Kako bi ovo bilo sjajno da se ostvari!!!!!  :banana::blob::party:clap.gif' alt=':clap:'> :dance:clap:pivoooo::pij:pijjj:dance::spot:

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić predložio je britanskim parlamentarcima da razmotre mogućnost ukidanja viza za putovanje građana Srbije u Veliku Britaniju.

http://b92.net/info/komentari.php?nav_id=386323#hrono

Boza CAR!!! Kladim se da su se i hladni Englezi na ovo morali nasmejati... :)

Pozdrav za sve!

Molio bih upucenije koji su vec dobili vize, ako mogu da pomognu!

Stric koji zivi u Londonu, je konacno resio da me pozove tamo. Imam 25 godina, studije sam tek poceo prosle godine, dao sam prvu godinu, upisao sam drugu, samofinansirajuci student. Ovde zvanicno, ne radim nigde, niti imam neki ugovor o delu, radim na crno u jednoj kockarnici vec godinu dana, tako placam skolarinu i sve ostalo.

Imam devizni racun, naravno, na njemu nema para, ali razmisljam da pozajmim i stavim oko 1000 evra. Moje pitanje je, sta da kazem ako me pitaju, odakle mi tih 1000 evra, a ne radim?! Da li da kazem kako sam stedeo ovih godina, da je to poklon od ne znam, babe, dede, strica...?! Ili imate neki savet?

Da li u garantnom pismu, da napise kako ce mi platiti samo smestaj i hranu? Ja sam mislio da stavim da cu platiti put do tamo i vizu, a on ce obezbediti smestaj i hranu! I naravno, poseta od 7 do 10 dana. Da li je to dovoljno?

Nek napiše da će snositi celokupne troškove tvog puta, ne morate da detaljišete ko će šta da plaća. Niko te ništa neće pitati u World Bridge agenciji kad budeš predavao dokumenta, na dodatni razgovor ideš samo ako imaju neke nedoumice, a to nije tako često.

ja imam isto neke nedoumice... kako da odem u UK sa 1000 evra :)

Djevojka mi je tamo, naša je - mogu da dobijem pozivno pismo, ok, ostajem 6 mjeseci, al ne mogu da radim (legalno, though) = ne mogu da preživim i brzo se vraćam kući :)

Mogao bi da izdvojim 400 funti za školu, al ostajem samo koliko mi kurs traje, što bi bilo neka dva mjeseca. (viza traje koliko i kurs)

Any suggestions?

Kontam da bi mi i engleski pomogao, dipl.prof sam  ;)

koliko ja znam, oni ne izdaju vize sa manje od 90 dana ostanka, a vrlo cesto daju i vizu sa 6 meseci ostanka...ipak, ne znam kakva bi ti bila situacija oko pronalaska posla, koliko je opasno ako te uhvate da radis na crno, i da li bi sigurno dobio vizu...

da li si siguran za to da rijetko daju vize na manje od 90 dana?  :o  posto sam tražio po sajtu ambasade i piše da je dužina vize = dužina kursa + sedam dana da odtuguješ što se vraćaš kući :) naravno, radi se o adult student vizi, ne o čisto turističkoj...

Ja koliko znam oni uglavnom ne daju vize ispod 6 meseci, a ne 90 dana. Na koliko god tražio oni ti daju na min 6 meseci.

za turisticke vize sam prilicno siguran...daju oni svima multi vizu sa rokom vazenja od 6 meseci, nekome sa 6 meseci ostanka, a nekome sa 3 meseca u onih 6...nisam cuo da je iko dobio sa ispod 90 dana ostanka...od cega zavisi, ne znam tacno... a za studentske ne znam...

Imala sam pozivno pismo "prijatelja" :), fotokopiju njegovog pasosa i potvrdu s njegovog posla da je stalno zaposlen, potvrdu s mog posla da sam zaposlena i visinu prosecnih primanja i odobrenje o godisnjem odmoru, nisam imala radnu knjizicu posto radim po ugovoru za NGO ! zatim ... potvrdu iz suda da nisam kaznjavana i avionsku kartu i potvrdu iz banke o stanju na deviznom racunu !!!! Na engleski sam prevela samo potvrdu o mom zaposlenju, ali kazu da u principu ne treba nista prevoditi !!!

nadam se da mi možeš pomoći - u sličnoj sam situaciji, radim kao honorarac u TV (imam ugovor o djelu), nemam radnu knjižicu. Mogao bih da završim sve ostalo što si i ti navela, jedino me strah zbog prosjeka plate, koja je mizerna. zaposlen sam zadnja tri mjeseca, plata je 250 e. Doduse, na racunu imam 4 000, to bi mozda moglo da izvuce situaciju?  :?

Na kolko planiras da ides? Ako trazis obicnu turisticku vizu na npr 10tak dana, nemoj ni slucajno da im pokazujes racun sa 4000e, mislice da hoces da ostanes duze, stavi jedno 1000 i bice sve ok, a sto se tice plate mislim da tu  ne bi trebalo da ti prave problem, ponesi ugovor o delu na uvid i napravi jednu fotokopiju za svaki slucaj. Ja nisam ni ponela sa sobom ugovor o delu vec samo potvrdu da sam zaposlena i potvrdu o godisnjem odmoru pa sam dobila vizu, mada su me pitali sto nisam donela i ugovor o delu, tako da ti za svaki slucaj ponesi i to :)

Na kolko planiras da ides? Ako trazis obicnu turisticku vizu na npr 10tak dana, nemoj ni slucajno da im pokazujes racun sa 4000e, mislice da hoces da ostanes duze, stavi jedno 1000 i bice sve ok, a sto se tice plate mislim da tu  ne bi trebalo da ti prave problem, ponesi ugovor o delu na uvid i napravi jednu fotokopiju za svaki slucaj. Ja nisam ni ponela sa sobom ugovor o delu vec samo potvrdu da sam zaposlena i potvrdu o godisnjem odmoru pa sam dobila vizu, mada su me pitali sto nisam donela i ugovor o delu, tako da ti za svaki slucaj ponesi i to :)

hocu da ostanem duže, par mjeseci ako mognem. to naravno ne mislim da kažem, reci cu da idem kod "prijateljice" na 2, 3 nedelje. znači sad da skidam pare? :) ugovor o delu, ugovor o radu, jel to isto?

hvala na ultra-brzom-krajnje-neočekivanom odgovoru :)

evo jos jedan ultra-brz-krajnje-neočekivan odgovor :) 

Naravno nemoj im reci da ostajes tolko dugo vec 10-15 dana, ti ces dobiti vizu na 6 meseci i bas te briga ostani kolko hoces tj nemoj vise od 6 meseci  ;D Skini pare obavezno pa ih posle vrati ili stavi u dzep i ponesi, moj drug je otisao sa 4000e na racunu i trazio vizu za 10 dana i odbili ga jer su sumnjali da ce ostati vise, a sto je najgore nije hteo da ostane vise vec je mislio da ako ima vise para da ce lakse dobiti vizu ....  eto ako te jos nesto zanima slobodno pitaj .... ako ne javi kad dobijes vizu i uzivaj u engleskom pivu  :pivoooo::pij::dance:

Cao ljudi!

Imam ogroman problem. Poceo sam da sedim.

A sve je pocelo lepo.

Diplomirao sam i primili su me na doktorske studije u Liverpool koje traju 36 meseci. Aplicirao sam za vizu Tier 4 General Student 6.Oktobra i predao im sve sto su trazili: pozivno pismo, sa uverenjem o stipendiji itd itd. Predao sam i rezervaciju leta na 27.Oktobar a u pozivnom pismu pise da mi program pocinje 1.Novembra.

Dali ima nekog da je konkurisao za nesto slicno. Ova viza postoji od 01.03.2009. Pa bi morao da to bude neko sa skorasnjim iskustvom, posto su one stare studentske vize koje su se dobijale za nekoliko dana ukinuli.

Znaci problem je sto cekam vec mesec dana, a svi rokovi mi polako prolaze. Sta se tu moze uciniti? Da li je neko cekao vec na tu vizu i koliko dugo? :?

• 3 weeks later...

Ima neko e-mail britanske ambasade? ovi preko telefona ne zele da mi odgovore, a mail-a nigde na njihovom vebsajtu :/

trebam proveriti da li mogu da dobijem vizu plavim pasosem.

Kontam da se moze sa plavim, ali ipak proveri! Na kraju ti oni svakako uzmu biometrijske detalje na konzulatu!  ::artist:

Cak sta vise, skoro sam siguran! Mozes postaviti pitanje preko neta prilikom popunjavanja formulara WorldBridge agenciji. Oni ti detaljno odgovore za dva dana otprilike!

Evo da se pohvalim i kazem ponesto poucno, u slucaju da nekom zatreba!

Znaci dobijo sam vizu, na tri godine i par meseci. Problem u cekanju je bio sto se uz mene prijavila i moja devojka kao "dependant", koju su odbili jer nismo imali dokaz da zivimo zajedno vise od dve godine.  :bang:

Kako su je odbili, tako smo se mi vencali  :pivoooo:, i ona je ponovo konkurisala za vizu. Ovaj put nije trebalo mesec dana, vec su joj odobrili vizu posle tri radna dana.  :blob:

Dakle, ako dugo cekate vizu to je los znak.

kad ce nama da ukinu vize za UK  zvizhd... nikako da prezalim da ne idem na ovaj masters, pa razni koncerti itd. ali aplicirati im vise necu i tacka.