Jump to content

Featured Replies

informaciju sam dobio na forumima od ljudi koji su tako otisli. 

ja sam ipak odlucio da zena ode prva, pa onda ja i dete, kad ona resi posao, racun, nin i kada legne 1-2 plate. to su mi savetovali u agenciji. 

naravno cekamo info iz prve ruke nekoga ko je skorije to radio. :wink:

Ja i moja supruga planiramo zajedno da krenemo, prvo da ovde dobije EEA vizu, ja imam u UK-u otvoren racun u banci i NIN. Plan je da ja radim, a ona samo da boravi u prvo vreme dok se ne steknu uslovi da predam za nju. Naravno hteo bih da vidim kako to moze najbrze, logicno, da sto pre i ona krene da radi.

Znam odprilike sta sve treba za to, ali ima tu jos dosta nejasnih stvari, pa se nadam da ce se neko javiti da pojasni. :smile:

Ljuba1985

Ja mislim da si ti aplicirao za pogresnu vizu. Da ne bude neke zabune ili konfuzije medju ljudima ovde. Ti imas i srpski i hrvatski pasos i to je super za tebe, s tim da je Hrvatskoj i dalje malo teze da rade i zive u UK nego drugim zemljama evropske unije. Ti si u prvom postu vezano za Britaniju napisao kako si bio odbijen 2 puta za EEA FAMILY PERMIT, sto ti automatski govori da ti uopste nisi podoban za tu vrstu vize. Dakle umesto tebe, osoba sa kojom si u braku treba aplicira za takvu vizu, s obizirom da nema pasos EU. U ovom postu si napisao u mnozini da ste bili odbijeni. Da li je tvoja zena licno isla da li sama ili sa tobom da aplicira za tu vizu? Jer mislim da je malo drugacije kad imas hrvatske papire, tu je potrebna neka druga viza. Pokusacu jos da pretrazim vezano za tu vizu. 

Edited by coa93ns
I forgot to mention the person I'm replying to

Ljuba1985

Ali je dobro sto ste uspeli da odete na drugi nacin. :smile: 

Edited by coa93ns
I forgot to mention the person I'm replying to

Da izvinjavam se ako sam zbunio nekoga, zena je ta koja je bila aplikant a ne ja. Sa Hrvatskim pasosem ne bih mogao ni Nin broj da dobijem u UK , ali posto mi je zena izvan EU i vec je dobila posao tamo ja kao drzavljanin Hrvatske sam izuzet od bilo koje radne autorizacije od Home Office CR1 . U sustini Hrvatski pasos ovde znaci ako hoces da udjes bez vize, a sto se tice posla to je vec druga prica. Na osnovu Hrvatskog pasosa ne bih mogao Nin da dobijem, ali i Jobcentru sam predao moj pasos, zenin BRP, vencani list i formu koju sam skinuo sa GOV.CO.UK da sam izuzet od radne autorizacije i nakon 4 nedelje sam dobio Nin broj. Sad radim part time kao steward i radim na SIa licenci za posao u obezbedjenju.

Edited by Ljuba1985

Dobar dan, imam jedan jako veliki problem. Ovde pise da se treba aplicirati na sajtu https://www.visa4uk.fco.gov.uk , a ja sam to odradio na https://www.gov.uk/ i pritom platio 110e. Sta da radim, jer mi na ovom prvom sajtu kaze da nisam izvrsio aplikaciju niti da sam platio, dok na ovom 1. sam dobio i potvrdu o placanju i mesto i datum sastanka. Sta da radim?

Ja nisam bas najbolje razumeo o cemu se radi, ali ako si dobio potvrdu o placanju i mesto i datum sastanka, ne vidim u cemu je problem. :smile: 

Pozdrav svim clanovima grupe!Ako moze mala pomoc bio bi zahvalan!Treba da putujem iz Norveske preko Londona ( Gatwicka ) na Fuerventura ( Spanija ).Posedujem srpski pasos i da li nama je potrebna neka vrsta tranzitne vise?Letimo istom kompanijom s tim sto ce biti pauze na Aerodrumu 4 h i nastavlja se let istom kompanijom stim sto je samo International.

Ne ukoliko imaš norvešku boravišnu dozvolu ili si u Norveškoj kao turista manje od 30 dana.

Bez vize naravno ne možeš da napustiš aerodrom.

Ovo za boravišnu je tačno, a ovaj drugi deo ne znam odakle ti ta informacija pošto to važi samo za ljude koji imaju vizu za Šengen, ne za one koji su deo bezviznog režima.

@djdzajevic Ukratko viza ti je potrebna za tranzitiranje preko UK (čak iako su vezani letovi i ne izlaziš iz tranzita) osim ako ne ispunjavaš neki od sledećih uslova:

The exemption applies where travelers:

- arrive and depart by air, and

- the onward flight must be confirmed, and must depart the same day, and

- have proper documentation for their destination (including a visa for the destination country if necessary), and

- fulfil any one of the below conditions:

1. have a valid visa for Australia, Canada, New Zealand or the USA, whether or not traveling to or from those countries, or

2. have a valid Australian or New Zealand residence visa; or

3. have a valid Canadian permanent resident card issued on or after 28 June 2002; or

4.have a valid uniform format residence permit issued by an EEA state under Council Regulation (EC) number 1030/2002; or

5.have a valid Irish biometric visa endorsed BC or BC BIVS; or

6. have a valid uniform format category D visa for entry to a state in the European Economic Area (EEA); or

7. have a valid USA I-551 permanent resident card issued on or after 21 April 1998; or

8. have an expired I-551 permanent resident card issued on or after 21 April 1998, accompanied by an I-797 extension letter; or

9. have a standalone US Immigration Form 155A/155B attached to an envelope; or

10. have a valid Schengen Approved destination Scheme (ADS) group tourism visa where the holder is travelling to the country that issued it or holds a valid airline ticket from the Schengen area, provided the holder can demonstrate they entered there no more than 30 days previously on the basis of a valid Schengen ADS visa;

Dobar dan svima, sutra idem da predam dokumenta za vizu, pa sam seo da popunim onu aplikaciju dokumenata. Sta se podrazumeva pod Official Use Only, a sta pod Tick if you are including this documents? Da li se pod Official misli na pasose, izvode iz banke, potvrdu da sam student, a pod Including this documents na kartu za koncert, kopija indeksa, karta za avion i hostel?

A sta bi trebalo da stikliram pod od Tick if you are including this documents? sta ja prinosim? Tj, sve sto imam od dokumenata? Hvala !

imam dva pitanja za vizu...da li su potrebne one dve fotografije koje se svuda navode medju dokumentima potrebnim za br. vizu, ili se slikam tamo kad odnesem papire
I drugo pitanje je da li ce mi praviti problem za avionsku kartu, koju je za mene kupila druga osoba...na mene je karta "adresirana", ali u onom odeljku ko je rezervisao kartu stoji drugo ime, da li ce ih zanimati ko je to? Planiram turisticku vizu. I idem solo.

Edited by anjaa

On 5/19/2017 at 5:02 PM, anjaa said:

imam dva pitanja za vizu...da li su potrebne one dve fotografije koje se svuda navode medju dokumentima potrebnim za br. vizu, ili se slikam tamo kad odnesem papire
I drugo pitanje je da li ce mi praviti problem za avionsku kartu, koju je za mene kupila druga osoba...na mene je karta "adresirana", ali u onom odeljku ko je rezervisao kartu stoji drugo ime, da li ce ih zanimati ko je to? Planiram turisticku vizu. I idem solo.

Sto se fotografija tice, slikaju te tamo, a avionska karta ti u stvari nije ni potrebna.

Pozdrav svima. Da ne bih lutao po sajtu ambasade, odlucio sam se da ovde postavim pitanje sa nadom da neko od vas vec zna odgovor. Ja trenutno studiram u Portugalu, za sta imam vizu do Septembra. Moje pitanje je da li mi je potrebna viza za Englesku ako putujem iz Portugala. Tamo bih proveo nekih nedelju dana. Hvala!

On 5/23/2017 at 12:45 PM, Mirza91 said:

Pozdrav svima. Da ne bih lutao po sajtu ambasade, odlucio sam se da ovde postavim pitanje sa nadom da neko od vas vec zna odgovor. Ja trenutno studiram u Portugalu, za sta imam vizu do Septembra. Moje pitanje je da li mi je potrebna viza za Englesku ako putujem iz Portugala. Tamo bih proveo nekih nedelju dana. Hvala!

Ako imas srpski pasos - da, potrebna ti je UK viza.

Zahvaljujem na brzom odgovoru! A da li mozda znas koliko su striktni oko sredstava na racunu? Ja planiram da apliciram i da navedem da meni Univerzitet placa taj put i da prilozim pismo kojim Univerzitet to potvrdjuje. Da li ce to biti dovoljno ili ce mi traziti i izvod iz banke ili nesto drugo pored toga? Opet hvala!

Pozdrav svima, molim vas ako neko moze da mi kaze koliko dugo u proseku traje procedura za odgovor za dobijanje EEU family permit? Predali smo papire za dete pre 16 dana, samo smo dobili potvrdu iz Sheffielda da smo usli u proces nakod 2-3 dana i od tad nista. Na sajtu pise 10 radnih dana, ali postajemo vec malo nestrpljivi, ne znam da li postoji mail ili broj telefona na kom bi mogli dobiti jos neke infomracije. Hvala unapred