Jump to content

Featured Replies

Drugari, zaista sam pretrazivao forum ali nisam uspeo naci odgovor na moje pitanje :smile:

Nasao sam pomalo zamrle teme na nekim drugim forumima, pa sam zeleo da vas pitam da li postoji neki legalan nacin da ja sa srpskim pasosem odem da radim u Londonu, kad kazem radim, mislim na bilo koji posao?

Znam da Bugari i Rumuni mogu zbog EU mnogo lakse da odu tamo i nadju posao itd, a da li postoji neki program koji je dostupan i nama? 

• 2 weeks later...

Pozdrav svima. 

Imam Residence Card na 5 godina, muz mi je Poljak. Sta trebam da radim kad mi istekne ta Residence Card? Kada sam zvala ovde u UK da pitam za to, rekli su mi da mogu predati za UK pasos, ali da li neko ima iskustva sa tim? 

Hvala puno. 

5 hours ago, Dacka94 said:

Pozdrav svima. 

Imam Residence Card na 5 godina, muz mi je Poljak. Sta trebam da radim kad mi istekne ta Residence Card? Kada sam zvala ovde u UK da pitam za to, rekli su mi da mogu predati za UK pasos, ali da li neko ima iskustva sa tim? 

Hvala puno. 

Zar ne bi moralo prvo da se preda za ILR?

• 4 weeks later...

Pozdrav, ljudi

Imam pitanje: supruga i ja smo se prijavili za turističku vizu za Veliku Britaniju i ispunili sve formulare, platili vizu i zakazali termin, i onda je nastao problem: ne mogu da odštampam svoj PDF zahtev. Uspeo sam da pristupim njenom zahtevu i svojoj potvrdi o terminu, ali kada pokušavam da dođem do svog zahteva dobijam obaveštenje:

Your application is being processed 

We are currently experiencing heavy demand. Please note that your application may take up to 60 minutes to print.

Pošto su nam termini za razgovore u utorak, interesuje me da li je neko nailazio na ovakav problem i da li postoji rešenje da se on prenebregne?

Hvala unapred!

Edited by Dragan Babić

30 minutes ago, Dragan Babić said:

Pozdrav, ljudi

Imam pitanje: supruga i ja smo se prijavili za turističku vizu za Veliku Britaniju i ispunili sve formulare, platili vizu i zakazali termin, i onda je nastao problem: ne mogu da odštampam svoj PDF zahtev. Uspeo sam da pristupim njenom zahtevu i svojoj potvrdi o terminu, ali kada pokušavam da dođem do svog zahteva dobijam obaveštenje:

Your application is being processed 

We are currently experiencing heavy demand. Please note that your application may take up to 60 minutes to print.

Pošto su nam termini za razgovore u utorak, interesuje me da li je neko nailazio na ovakav problem i da li postoji rešenje da se on prenebregne?

Hvala unapred!

Jesi li sacekao sat vremena?

Posto imas jos nedelju dana do razgovora, pokusaj ponovo kasnije.

3 minutes ago, jms_uk said:

Jesi li sacekao sat vremena?

Posto imas jos nedelju dana do razgovora, pokusaj ponovo kasnije.

Hvala na ideji, ali jesam sačekao, odnosno od juče popodne pokušavam i stalno dobijam isti odgovor. Pretpostavljam da ima dovoljno vremena, ali ne bih da stigne utorak, a da nisam uspeo da odštampam taj zahtev.

Edited by Dragan Babić

Cao ljudi,

Vidim da svi ljudi pisu za prijavljivanje za turisticke vize, zanima me da li neko ima iskustva sa Temporary Worker vizom, jer bih se prijavila preko Mladih istrazivaca da volontiram u Engleskoj?

Najbitnija stvar koja me interesuje je da li je moguce ostati u zemlji par dana nakon sto se kamp zavrsi, ili samo u periodu u kom traje kamp?

I nije mi jasno kako da apliciram preko visa4uk.fco.gov.uk kada nakon sto udjem na sajt kaze sledece:

You may be able to apply using our new service for visit visa applications if you are applying for a:

- Standard Visitor Visa

- Marriage Visitor Visa

- 1 month Permitted Paid Engagements visa ;

a meni ne treba nijedna od navedenih viza. Dosta stvari me buni, te bih molila ukoliko ima neko ko zna odgovor na pitanja da pomogne :biggrin: Hvala!

• 1 month later...

Pozdrav svima,

Planiram da u julu sa suprugom idem na krstarenje iz Haburga koje ce, pored Islanda i Norveske, imati posetu i nekolicini luka u Skotskoj. Krstarenje se zavrsava u Hamburgu. Pitanje je da li su nam za te dnevne izlaske sa broda potrebne turisticke ili tranzitne vize ili ce brodske kartice biti dovoljne? Oboje imamo i americke vize...

Koliko dugo se zadržavate na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva? Svi koji ostaju duže od 24 sata se ne tretiraju kao tranzitni putnici. Određenim zemljama se može odobriti tranzit bez vize, ali izgleda da Srbija u većini slučajeva nije među njima. Američka viza bi bila od koristi za tranzit bez vize jedino ukoliko biste bili na putu ka toj zemlji ili se vraćali iz nje.  Dozvolu za ulazak u zemlju bez posedovanja vize donosi imigracioni službenik na granici koji vas ne mora  pustiti u zemlju. Tako je definitivno preporučljivo napraviti vizu.

Pravila deluju poprilično komplikovana kod ovakve situacije. Što se tiče brodske knjižice našao sam informaciju da se sa njom može doći bez vize ali spominje se samo radno osoblje kruzera a ne putnici.

Za tranzit do 48 sati postoji Visitor in Transit viza koja važi 6 meseci i jeftinija je od posetilačke (64 GBP). Ako se ostaje duže od 48 sati u UK onda definitivno treba posetilačka viza. 

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/674190/transit-guidance-v2.0ext.pdf

Ja idem za par meseci na brod verovatno kod sestre i ukrcavanje je u Sautemptonu i iskrcavanje. Probacu porodicnu kao onu sto je za dzabe preko zene da ne bi bacao pare na tranzitnu.
Znam kad sam bio po Mediteranu (nama svakako ne treba viza za te zemlje) izlazio sam sa karticom svuda (usao u Italiju avionom i dobio pecat ulazni kada sam usao na brod nisam dobio nikakav pecat niti je bila pasoska kontrola) a kada sam se u Malagi iskrcavao lupili su mi ulazni pecat u pasos. Tako da im je sve to malo konfuzno.

Pozdrav svima,

Bio sam u Engleskoj u decembru 2017. godine, viza mi ističe krajem maja 2018, medjutim moram ponovo u Englesku na tri meseca početkom maja. Da li neko ima iskustva sa ovakvom situacijom? Kako ponovo da apliciram za vizu, koja će se praktično nastaviti narednog dana kada mi ova sadašnja ističe? Da li apliciram za skroz novu vizu ili bi trebalo da produžim postojeću?

P.S. Novi sam na forumu, izvinjavam se ako postavljam isto pitanje. :smile:

11 minutes ago, Dusan_90 said:

Pozdrav svima,

Bio sam u Engleskoj u decembru 2017. godine, viza mi ističe krajem maja 2018, medjutim moram ponovo u Englesku na tri meseca početkom maja. Da li neko ima iskustva sa ovakvom situacijom? Kako ponovo da apliciram za vizu, koja će se praktično nastaviti narednog dana kada mi ova sadašnja ističe? Da li apliciram za skroz novu vizu ili bi trebalo da produžim postojeću?

P.S. Novi sam na forumu, izvinjavam se ako postavljam isto pitanje. :smile:

Koliko znam, nema produzenja vize - mozes samo novu da izvadis.

Ta nova moze da pocne da ti vazi i pre isteka stare + oni mogu staru i da ti poniste kad izdaju novu.

jms_uk, 

Hvala najlepše na odgovoru! Pokušaću sad da završim aplikaciju, kao da nemam pretodnu vizu. :smile: 

Posecujemo tri luke u Skotskoj. Prvo Setlandska ostrva, nakon kojih se ide na Island. Posle toga u povratku  Invernes i sutra dan Edinburg. U svim lukama je dnevno zadrzavanje. Dosta sam pretrazivao po internetu i nisam nasao odgovor na ovakvu situaciju na zvanicnim sajtovima. Po forumima ima raznih situacija. Zabrinula me mogucnost da ne dozvole ukrcavanje na brod ako se ne poseduje Britanska viza jer sam pronasao da je takav slucaj sa Kanadom ako kruzer pristaje u neku njihovu luku. 

Verovatno cemo aplicirati za turisticku, iako mi se ne prolazi procedura i placanje za 6 meseci vize. Amerikanci daje na deset godina, pa coveku i nije zao da sakuplja papirologiju...

28 minutes ago, Gym said:

Posecujemo tri luke u Skotskoj. Prvo Setlandska ostrva, nakon kojih se ide na Island. Posle toga u povratku  Invernes i sutra dan Edinburg. U svim lukama je dnevno zadrzavanje. Dosta sam pretrazivao po internetu i nisam nasao odgovor na ovakvu situaciju na zvanicnim sajtovima. Po forumima ima raznih situacija. Zabrinula me mogucnost da ne dozvole ukrcavanje na brod ako se ne poseduje Britanska viza jer sam pronasao da je takav slucaj sa Kanadom ako kruzer pristaje u neku njihovu luku. 

Verovatno cemo aplicirati za turisticku, iako mi se ne prolazi procedura i placanje za 6 meseci vize. Amerikanci daje na deset godina, pa coveku i nije zao da sakuplja papirologiju...

onda promeni kruz :)...

u nekim zemljama je putnicima potrebna viza da bi izasli sa broda, ukoliko im je i inace potrebna viza za ulazak u tu zemlju...postoji  nekoliko zemalja koje traze da cak i clanovi posade imaju vizu ukoliko zele da izadju na tlo te zemlje, iako imaju validne brodske knjizice....ali one su retke...medjutim, u tvom slucaju, ukoliko se ne ukrcavas u v. britaniji, pustice te na brod, tj. nece ti propasti kruz, ali  neces moci da izadjes napolje u britanskim lukama....ukoliko ne izvadis vizu....

kao sto i sam znas, britanci su vrlo storgi u nasem slucaju, tako da nam treba cak i tranzitna viza za tranzit na aerodromu bez napustanja bescarinskog prostora, tako da si ti i tvoja zena, izlazeci i provodeci ceo dan u edinburgu, svakako jos veca pretnja po britansku bezbednost od onih sto samo ostaju na aerodromu :smile:

salim se malo, ali radio sam 12 godina na kruzerima, od toga 5 za englesku kompaniju, sam sam se uvek ukrcavao na brod i iskrcavao u engleskoj..i znam sve procedure, i za posadu i za putnike....meni su npr. stalno pravili probleme posto sam se iskrcavao posle isteka vize, koju su mi uvek davali na 6 meseci, pa sam taj period u trenutku iskrcavanja uvek prekoracivao za par dana.  jer ugovor na brodu traje tacno 6 meseci, ali uvek se tu izgubi i jedan dan u putu, i boravak u UK noc ili dve pre ukrcavanja,  tako da sam zbog tih par dana uvek prolazio kroz posebnu proceduru da bih uopste mogao da se  iskrcam sa broda i vratim kuci...iako sam imao validnu brodsku knjizicu

ja sam svoj problem jednostavno resio po odlasku iz engleske kompanije- jedini uslov koji sam imao za firme za koje sam radio je bio da se nikad, ali nikad ne ukrcam ili iskrcam u toj odvratnoj zemlji heheh

Pozdrav svima!

Trebao bi mi savet oko odabira vize za UK, a po mogucstvu da je na period od 2 godine.

Pod kojim uslovima je moguce dobiti vizu na duze od 6 meseci?

I da li je ikako moguce dobiti poslovnu vizu za UK iako jos uvek zvanicno ne radim za neku firmu vec bi svrha posete bila uspostavljanje novih poslovnih partnerstava I poslovne saradnje.

Unapred hvala na svakom odgovoru!

22 hours ago, bam-bam said:

onda promeni kruz :)...

u nekim zemljama je putnicima potrebna viza da bi izasli sa broda, ukoliko im je i inace potrebna viza za ulazak u tu zemlju...postoji  nekoliko zemalja koje traze da cak i clanovi posade imaju vizu ukoliko zele da izadju na tlo te zemlje, iako imaju validne brodske knjizice....ali one su retke...medjutim, u tvom slucaju, ukoliko se ne ukrcavas u v. britaniji, pustice te na brod, tj. nece ti propasti kruz, ali  neces moci da izadjes napolje u britanskim lukama....ukoliko ne izvadis vizu....

kao sto i sam znas, britanci su vrlo storgi u nasem slucaju, tako da nam treba cak i tranzitna viza za tranzit na aerodromu bez napustanja bescarinskog prostora, tako da si ti i tvoja zena, izlazeci i provodeci ceo dan u edinburgu, svakako jos veca pretnja po britansku bezbednost od onih sto samo ostaju na aerodromu :smile:

salim se malo, ali radio sam 12 godina na kruzerima, od toga 5 za englesku kompaniju, sam sam se uvek ukrcavao na brod i iskrcavao u engleskoj..i znam sve procedure, i za posadu i za putnike....meni su npr. stalno pravili probleme posto sam se iskrcavao posle isteka vize, koju su mi uvek davali na 6 meseci, pa sam taj period u trenutku iskrcavanja uvek prekoracivao za par dana.  jer ugovor na brodu traje tacno 6 meseci, ali uvek se tu izgubi i jedan dan u putu, i boravak u UK noc ili dve pre ukrcavanja,  tako da sam zbog tih par dana uvek prolazio kroz posebnu proceduru da bih uopste mogao da se  iskrcam sa broda i vratim kuci...iako sam imao validnu brodsku knjizicu

ja sam svoj problem jednostavno resio po odlasku iz engleske kompanije- jedini uslov koji sam imao za firme za koje sam radio je bio da se nikad, ali nikad ne ukrcam ili iskrcam u toj odvratnoj zemlji heheh

Ne mogu da menjam kruz,  vec platio :smile:

Uzeo bih ja vizu na vise godina da nisu tako bezobrazno skupe. Nigde nema tako povoljnih turistickih aranzmana kao kod Engleza. U principu ne zelim da placam vece sume novaca za vizu jer ja dolazim da svoj  novac ostavim kod njih. Supruga nije bila pre u UK, pa cu zbog nje ipak da trazim vize...

Ako je ta engleska kompanija Cunard, pre 5 godina sam isao na kruz sa Elizabetom iz Sauthamptona. ( Poslom 5 dana u Londonu pa iskoristio da budem i turisticki) Ni meni se nije svideo tretman koji smo imali kao egzoticni gosti iz Srbije, tako da imam razumevanja za  poslednju recenicu.

12 hours ago, Gym said:

Ne mogu da menjam kruz,  vec platio :smile:

Uzeo bih ja vizu na vise godina da nisu tako bezobrazno skupe. Nigde nema tako povoljnih turistickih aranzmana kao kod Engleza. U principu ne zelim da placam vece sume novaca za vizu jer ja dolazim da svoj  novac ostavim kod njih. Supruga nije bila pre u UK, pa cu zbog nje ipak da trazim vize...

Ako je ta engleska kompanija Cunard, pre 5 godina sam isao na kruz sa Elizabetom iz Sauthamptona. ( Poslom 5 dana u Londonu pa iskoristio da budem i turisticki) Ni meni se nije svideo tretman koji smo imali kao egzoticni gosti iz Srbije, tako da imam razumevanja za  poslednju recenicu.

za te vize od 2 godine nisam siguran kako mogu da se dobiju, jer sam ja bio stalno zaposlen za britansku kompaniju, i zbog prirode posla su znali da moram da boravim u UK ponekad, pa mi nikad nisu dali vizu na duze od 6 meseci..imam u pasosu 12 engleskih viza na po 6 meseci...kad im posle 6-te nije ni palo napamet da mi daju na duze, iako sam trazio, onda mi nije jasno kako uopste odlucuju za duzinu vize...

Tad sam vec imao US vizu na maksimalne 3 godine, koliko se tad izdavalo, posle su mi dali na 10, imao sam i dve australijske vize na po godinu dana...i brdo nekih drugih...ali oni su jednostavno teski na vizama, a mislim da pogotovu imaju pik na nas :)...

da me ne shvatis pogresno, imam jako puno prijatelja britanaca, sjajnih ljudi....ali drzava im je , najblaze receno, annoying :)...i klima krs....

Pozdrav,

Prvi put apliciram za britansku vizu i imam podosta pitanja! :rolleyes:

Planiram da putujem sredinom jula, a razlog je poseta decku, koji je Englez. On je par puta dolazio ovde da me poseti, sad bi bio red da i ja podjem kod njega malo haha. :biggrin:

Preselila sam se u Srbiju proslog leta (pre toga sam zivela u CG), i izvadila srpski pasos tek u februaru, iako citav zivot imam srpsko drzavljanstvo. Medjutim, imam i makedonski pasos s kojim sa putovala poslednje 4 godine, da li treba prilikom apliciranja da to da pomenem?

Decko zivi sa roditeljima, pa me interesuje da li on treba da mi posalje invitaciono pismo, ili njegov otac (s obzirom da je ta kuca u kojoj bih bila njegovog oca)? Da li ce mi trebati neke zajednicke slike sa momkom (kao dokaz da ga poznajem uzivo)? 

Ne radim, pa ce moja mama snositi troskove puta, ali ona zivi u CG,  da li ce ovo biti nekakav problem, kad budem prilagala izvod iz banke, potvrdu o platama ili sta vec? I jos, da li mi je uz to potrebno jos i 100 evra po danu na mom racunu, ili su dovoljni ti dokumenti od roditelja?

I jos jedna stvar, meni najbitnija: on i njegovi idu za Grcku pocetkom avgusta, pa sam i ja pozvana da idem s njima (vec su mi kupili karte :unsure:). Znaci, putovala bih iz Srbije za Englesku sredinom jula, onda pocetkom avgusta iz Engleske za Grcku, i onda sredinom avgusta nazad za Englesku, pa bih se u Srbiju vratila tek sredinom Avgusta. Da li ce mi praviti neki problem zbog ovoga? Da li je bolje da prilikom apliciranja napisem da cu biti u Engleskoj od sredine jula do sredine avgusta, ili da pomenem ovaj put za Grcku? :unsure:

Edited by nnyxeria

13 hours ago, nnyxeria said:

Pozdrav,

Prvi put apliciram za britansku vizu i imam podosta pitanja! :rolleyes:

Planiram da putujem sredinom jula, a razlog je poseta decku, koji je Englez. On je par puta dolazio ovde da me poseti, sad bi bio red da i ja podjem kod njega malo haha. :biggrin:

Preselila sam se u Srbiju proslog leta (pre toga sam zivela u CG), i izvadila srpski pasos tek u februaru, iako citav zivot imam srpsko drzavljanstvo. Medjutim, imam i makedonski pasos s kojim sa putovala poslednje 4 godine, da li treba prilikom apliciranja da to da pomenem?

Decko zivi sa roditeljima, pa me interesuje da li on treba da mi posalje invitaciono pismo, ili njegov otac (s obzirom da je ta kuca u kojoj bih bila njegovog oca)? Da li ce mi trebati neke zajednicke slike sa momkom (kao dokaz da ga poznajem uzivo)? 

Ne radim, pa ce moja mama snositi troskove puta, ali ona zivi u CG,  da li ce ovo biti nekakav problem, kad budem prilagala izvod iz banke, potvrdu o platama ili sta vec? I jos, da li mi je uz to potrebno jos i 100 evra po danu na mom racunu, ili su dovoljni ti dokumenti od roditelja?

I jos jedna stvar, meni najbitnija: on i njegovi idu za Grcku pocetkom avgusta, pa sam i ja pozvana da idem s njima (vec su mi kupili karte :unsure:). Znaci, putovala bih iz Srbije za Englesku sredinom jula, onda pocetkom avgusta iz Engleske za Grcku, i onda sredinom avgusta nazad za Englesku, pa bih se u Srbiju vratila tek sredinom Avgusta. Da li ce mi praviti neki problem zbog ovoga? Da li je bolje da prilikom apliciranja napisem da cu biti u Engleskoj od sredine jula do sredine avgusta, ili da pomenem ovaj put za Grcku? :unsure:

Pozdrav  

mislim da cak kad se popunjava aplikacija tamo pise da li imas jos neki pasos.Mozes da navedes i taj pa cisto da im prilozis (cisto da bi videli da si putovala,kretala se u poslednje 4 godine).

Sto se pozivnog pisma tice, tebi decko moze da napise da te zove malo u Englesku pa da planirate zajedno na odmor posle u Grcku (ne moras da navodis da ces posle toga da se vracas opet za englesku). Isto tako mogu njegovi roditelji da napisu pozivno pismo,gde te oni isto pozivaju u svoju kucu, gde ce biti mesta za tebe i tako to. Tako sam bar ja radila kad sam isla prvi put kod decka.Dobila sam njegovo pozivno gde me on zove na par dana da mi pokaze Englesku, ali sam imala i pozivno od njegove mame jer je ta kuca gde sam bila na njeno ime.

Sto se slika vasih tice nema potrebe to da predajes jer koliko sam te razumela ti predajes za turisticku? Te slike,dokaz koliko ste zajedno se predaje kad apliciras za verenicku,bracnu vizu i tako to.

Ja sam dva puta predavala kao zaposleno lice ali sad cu morati da podnosim kao nezaposleno tako da nisam sigurna sta da ti kazem za te pare.Bilo bi stvarno dobro kad bi imala tih 100e po danu jer tim pokazujes da mozes sama sebe tamo da izdrzavas (naravno decko moze u pozivnom isto da napise da snosi sve tvoje troskove tamo u Engleskoj), a mislim da ne bi trebao da bude problem kad prilozis i mamina dokumenta iako su ona iz CG.Ona samo neka pokaze da radi,ima platu i da napisete neku izjavu da ti ona sve placa s obzirom da ti nisi zaposlena.

2 hours ago, Anny88 said:

Sto se pozivnog pisma tice, tebi decko moze da napise da te zove malo u Englesku pa da planirate zajedno na odmor posle u Grcku (ne moras da navodis da ces posle toga da se vracas opet za englesku).

Zapravo, mislim da je jako bitno da se navede taj detalj, kao i da se trazi viza sa vise ulazaka. 

8 minutes ago, Dragance said:

Zapravo, mislim da je jako bitno da se navede taj detalj, kao i da se trazi viza sa vise ulazaka. 

Default opcija za vizu je 6 meseci multi entry. Mislim da uopšte ne izdaju na kraći period i bez multi entry, već neko duže vreme.