Followers 0

Boja se ne boje boje

15 posts in this topic

Tema o bojama: kako ih precipiramo, kako ih zovemo, i zašto se širom sveta boje ne vide jednako.

Počeću je pričom sa putovanja u Namibiju. Tamo smo upoznali pleme Himba, koje ne samo da boje potpuno različito zove, nego ih različito vidi. Himbe imaju samo četiri boje: zuzu, vapa, buru i dambu. Zuzu su tamne nijanse zelene, plave, crvene i ljubičaste. Vapa je bela i žuta. Buru: nijanse zelene i plave. Dambu: neke druge nijanse zelene, crvene i braon. Kako to? Pa evo:

http://www.boreme.com/posting.php?id=30670#.Uuqoq_ldXA0

Malce da se i ja uključim sa nekim detaljima.

Slepilo na boje nastaje kada jedna grupa čepića nedostaje u oku tj. kada čepići nepravilno reaguju na različite talasne dužine vidljivog dela spektra usled nedostatka proteina. Čepići služe za vid pri dnevnoj svetlosti, a štapići za noćni vid, iliti za slabija osvetljenja. Osoba kod koje je takav slučaj, tj. ima neka grupa čepića nedostaje, nije u stanju da razlikuje jedne boje od drugih. Slepilo na boje je genetski poremećaj koji se skoro uvek javlja kod muškaraca, tj. kod žena jedan od njena dva X-hromozoma ima skoro uvek normalne gene za svaku vrstu čepića. Muškarac međutim ima samo jedan X-hromozom tako da gen koji može da nedostaje kod njega dovodi do slepila za boje. Slepoća na boje može nastati i usled oštećenja mrežnjače ili predela mozga u kom je smešteno čulo vida.

Iz tog razloga, onaj Lazarev test očekujem da će devojke rešiti malo bolje od muških. Naravno, umor, monitor, nestrpljenje, pijanstvo ili drugi faktori mogu da utiču na rezultate.

E sad, ne znam zašto sam vam ovo ispričao, ali sigurno ne može da škodi... A čim ne škodi, znači da koristi.

Sutra mogu dodati par stvari o ovim greškama u viđenju boja, ako nekog zanima. :)

Jedan sam od tih nekoliko procenata muske populacije koji ne da ne vidi boje, vec boje vidi razlicito od vecinske populacije. Ja licno vidim sve boje, ali to sto je vecinskoj populaciji mozda siva meni moze biti zelenkasta, ili crvena-braon. U pitanju su nijanse. Onaj test sto zadaju na pregledima za vojsku sa krugovima koji oblikuju brojeve je posebno napravljen bas za nas. Pretpostavlja se da je ova osobenost proizvod evolucije jer doprinosi laksem uvidjanju zivotinje koja se krije u zbunju i time boljem lovu u davna vremena.

Ono sto bih ja narocito voleo da istaknem je da nismo mi ti koji boje ne vidimo niti smo mi osteceni kako nas uglavnom tretiraju na tim testovima i proglasavaju osobama sa nedostatkom. Radi se o tome da smo mi jednostavno u manjini, pa to sto mi vidimo nije `normalno`. Da smo mi genetska vecina onda to sto se danas smatra normalnim ne bi bilo normalno pa bi ostali padali te testove.

To bih da naglasim - relativnost onoga sto se smatra normalnim i zdravim. Naravno, ovo o cemu pisem je potpuno drugacija stvar od osoba koje ne vide boje uopste, to se vec moze smatrati nedostatkom u neku ruku, ali opet relativno. Mi boje vidimo, samo drugacije. Sve je stvar percepcije.

Čepići koje sam spominjao su fotoreceptori u oku. Imamo tri vrste: osetljive na duže talasne dužine, na srednje talase i kratke. Ekvivalent bi bio osetljivost na crvenu, zelenu i plavu boju.

E sad, ako nekom npr. nedostaje jedan od ova tri čepića, ili može da ih ima, samo u smanjenom broju ili su manje osetljvi, onda se javlja neka vrsta "problema" u viđenju boja, odnosno dihromatija. Kod dihromatije se neke nijanse ne razlikuju, a kod monohromatije se uopšte ne razliku boje, samo odnos svetlo-tamno, ali je ona baš retka. Što se dihromatije tiče, ima par vrsti. Protanopija gde nedostaju (ili kad je samo smanjena osetljivost) čepići za duže talasne dužine (problem razlikovanja crvenih i zelenih nijansi), deuteranopija-srednje talasne dužine (veoma slična kao protanopija) i tritanopija - kratke talasne dužine (problem razlikovanja plavo-žutih nijansi).

@noskich

Verovatno imaš samo manju osetljivost, nije ništa strašno. Dok je bilo, jel mogla vojska da se izbegne na tu kartu? Ja morao fakultet da upišem. :D

I što kažeš par procenata ljudi ima. Kod muških je to blizu 10%, a kod žena 0,5%.

Zanimljivo je da dve trećine svetskih jezika, uključujući japanski i keltske jezike, ne razlikuju plavu i zelenu.

Veoma lepe fotke plemena, a i prilog je zanimljiv. Ispada da smo naučeni kako da vidimo, čoveče. :)

Tibore, moja poenta je bila da se po mainstream pristupu to smatra nedostatkom kao sto i ti pominjes dok to uopste ne mora apsolutno da bude nedostatak. Neki autori tvrde da je to bila prednost pri lovu sto vec pomenuh jer se lakse uocavala zivotinja u gomili zelenila.

Ne, bio sam na civilnom sluzenju u sirotistu.

On 1/31/2014 at 1:00 PM, Uroš Krčadinac said:

Zanimljivo je da dve trećine svetskih jezika, uključujući japanski i keltske jezike, ne razlikuju plavu i zelenu.

Ne znam za sve keltske jezike, ali u bretonskom je razlika u tome da li su u pitanju prirodne plava i zelena ili veštačke, tj. reč "glaz" se koristi za npr. boju trave i neba, a druge reči za plave pantalone i sl.

Moram da vam ispričam jedan skorašnji san..

Blejimo Behemot i ja u Ćivitavekiji, "za naš groš" što bi on rekao, kad odjednom ugledamo grupu ljudi okupljenu oko nekoga..

Taj neko je bio Afrikanac. Sedeo je prekrštenih nogu, ispravljenih leđa, zatvorenih očiju. Ispuštao je jednoličan zvuk. Oko njega su bile poređane posude sa različitim bojama.

Behemot me je pogledao i rekao:

"Sućo brate, gledaj sad!"

I zaleteo se prema posudi u kojoj je bila žuta boja; skupio je koliko je moglo da stane u stisnutu šaku i iz sve snage zamahnuo prema Afrikancu. Kada ga je pogodila boja, Afrikanac je promenio zvuk za oktavu više. Behemot je nastavio da se igra, a tonovi su počeli da prave neku lepu muziku..

Ubrzo sam se probudio..