Jump to content

Featured Replies

Zdravo svima. Nov sam na forumu pa se izvinjavam ako nesto ne uradim dobro :). Molim da mi neko odgovori,tj posavetuje sta da radim. Evo mog slucaja: Pre deset godina sam aplicirao za b vizu i bio odbijen jer nisam bio u stalnom radnom odnosu i to je to. Sada sam zapoceo proceduru odlaska na brod. U starom pasosu je stajalo da sam odbijen. Interesuje me da li treba da navedem da sam pre deset godina odbijen za b vizu ili da napisem u formularu. Da li oni to imaju u evidenciji ili ne. Lakse bi mi bilo da ne objasnjavam zasto sam tada odbijen,a opet ne bih da ne napisem pa da me pitaju sto nisam. Unapred zahvalan!

Svakako navedi u formularu da si odbijen,a i pitace te,moras reci,ne brini sve oni vide i znaju,moraces da objasnis lepo sada zasto opet apliciras,nemoj kriti nista.

Pa meni je sve jedno i ja sam za iskrenost,samo ne bih da me odbiju zato sto vec jednom jesu,a pritom sad trazim c1d,naravno za ugovorom o zaposlenju na brodu. Hvala na odgovoru

stari pasos takodje nosis na uvid,videce,a kao sto rekoh sve znaju i sve vide,tako da lepo sve sroci sta i kako,i srecno ti zelim.

Pozdrav svima i hvala za sjajne informacije. iscitala sam ceo forum, ali interesuje me nesto sto jos niko nije pitao. sta ako radim kod oca u firmi? da li moze to da bude problem za dobijanje turisticke vize? hvala unapred na odgovoru!

Pozdrav svima :)

Imam jedno pitanje moje maloletno dete (15 godina) trebalo bi za letnji raspus da putuje u SAD. Redovan je djak gimnazije i trazicemo vizu B1/B2

Posto je ovde rec o maloletnoj osobi mislim da je veoma bitno pozivno pismo nasih rodjaka koji su americki drzavljani i nasa saglasnost (roditelja) da dete bude kod njih jedan deo letnjeg raspusta. Da li sam u pravu?

Razgovor u ambasadi  jos nismo zakazali. Intersujemo posto je rec o maloletnoj osobi, ko obavlja razgovor sa konzulom, dete ili ja (majka)? Ili skupa?

Dete bi se naravno vratilo jer 1 septembra pocinje skolska godina.

Ja, a i otac deteta nikad nismo aplicirali ni za kakvu vizu za Ameriku (niti imamo nameru), jer nas odlazak tamo ne zanima. Dete saljemo da vidi Njujork, i naravno jos bolje nauci jezik.

Od dokumentacije vec znamo sta treba da prilozimo, samo me zanima ko bi vodio razgovor sa konzulom. Naravno, na razgovor ide i dete.

Hvala puno :)

Viza je odobrena.

Samo da kazem da nismo imali nikakvu fiktivnu potvrdu iz banke na kojoj pise da na racunu ima ne znam koliko hiljada evra.

Imali smo listing deviznog racuna u poslednjih godinu dana gde pisu sve promene na racuna (uplate i isplate) u jednom trenutku na racunu je bilo 40.000 evra, pa onda 1.000 evra, pa onda 25.000 evra, pa 200 evra itd. Na dan intevjua na racunu je bilo samo 500 evra. Nisu nijedno pitanje postavuli u vezi toga.

Razgovor sa konzulom je trajao minut, ma ni toliko.

Pitanja su bila: Zasto ides? Kod koga ides? Koliko ostajes? Rekli smo tacan datum odlaska i povratka, bez onoga mesec dana, mesec ipo dana..itd Vec tacne datume.

Mene su pitali sta radim, ja sam rekla nezaposlena (trenutno i jesam), pitali su cime se otac bavi rekli smo time i time.

To je bio ceo razgovor i odgovor: Viza je odobrena, dodjte tog dana da je podignete u poslovnicu DHL koju ste naveli. Srecan put :)

Ivana, recite nam samo na koliko su vremenski dali vizu vašem detetu (kada budete podigli njegov pasoš u DHL-u)? Pošto je u pitanju osoba od 15 godina, da li je dobio vizu baš samo na period koji ste naveli i tražili, ili su i njemu možda dali neku dužu sa više ulazaka? Hvala!

Da,zanimljivo pitanje...i mene to interesuje za dete od 15 godina dal je odredjena bas u eriodu od do ili standardna.ono tipa 3,10 godina M..?

Dobio sam vizu na 10 godina !

Od dokumentacije sam poneo izvod iz APR-a, potvrdu o placenom porezu, radnu knizicu, saobracajne dozvole od auta i skutera, izvod sa deviznog racuna, kreditne kartice...

Postavili su mi par pitanja : Kada planiram da idem ? Sa kim idem ? Koliko ostajem? Broj zaposlenih  ? Koliko dugo radi firma ? Na kraju vasa viza je odobrena .  :spot: Uzvratio sam sa : Hvala na ukazanom poverenju !

hvala Veruovicu na brzom odgovoru. mislila sam da to mozda moze da im deluje sumnjivo posto radim tek 6 meseci i nemam bas veliku platu.

Нема везе где радиш, а може да буде проблем колико дуго радиш... Јер после 6 месеци тек ваљда можеш да добијеш одмор, а можда чак и тек после годину, за то нисма сигуран.

po Zakonu, možeš da uzmeš odmor posle 6 meseci rada i to ne ceo za tu godinu, nego srazmerno broju meseci koliko si radio. Recimo (cist primer radi lakšeg računanja) firma daje minimum 24 dana godišnje, to dodje 2 dana po mesecu, što znači da neko u tom slučaju može da dobije maksimum 12 radnih dana (u normalnim situacijama občno je prvi deo godišnjeg odmora 15 radnih dana, a drugi deo ostatak, koji zavisi od toga da li firma (obično to rade privatne firm) daje radnicima zakonski minimum, ili ih uvećava po osnovu godina radnog staža, složenosti posla koji se obavlja, na osnovu maloletne dece, otežanih uslova rada (noćni, smenski rad itd).

Ivana, recite nam samo na koliko su vremenski dali vizu vašem detetu (kada budete podigli njegov pasoš u DHL-u)? Pošto je u pitanju osoba od 15 godina, da li je dobio vizu baš samo na period koji ste naveli i tražili, ili su i njemu možda dali neku dužu sa više ulazaka? Hvala!

Dobila je vizu na tri godine M, dakle vise ulazaka.

Pozdrav svima i hvala za sjajne informacije. iscitala sam ceo forum, ali interesuje me nesto sto jos niko nije pitao. sta ako radim kod oca u firmi? da li moze to da bude problem za dobijanje turisticke vize? hvala unapred na odgovoru!

I ja radim kod oca u firmi ali prijavljena sam bila tek dva meseca kada sam podnela zahtev,tako da pored toga sto su sumnjali da mi je drug kod koga putujem samo drug mislim da je i to bio razlog odbijanja.Bolje sacekaj malo pa onda podnesi zahtev, visina plate nema toliko veze

Одлучио сам се да аплицирам за визу у наредних 20 дана, овај пут сам у статусу студента. Планирам да идем јако кратко од 7 до 10 дана да изненадим девојку за дипломирање ако дају визу. :) Аплицирао сам пре 2 године први пут и био сам одбијен. Од докумената ћу понети апликацију, индекс, потврду о студирању, извод са рачуна нешто ситно и 2-3 уговора о хонорарном раду да виде како сам скупио те паре :) И потврду да никад нисам осуђиван јер сам пре 4 године мењао презиме па мислим да је и то био један од разлога да ме чудно гледају и да одбију. Па видећемо шта ће бити. Једна од отежавајућих околности а можда и кључна у одбијању ће ми бити што у индексу имам само пар предиспитних обавеза уписаних, а ни један испит јер сам бруцош и сви испити су ми двосеместрални.

Ако неко има нешто да саветује нек пише :)

Pozdrav svima!!!!!

Najnoviji sam clan,planiram put u USA u maju.

Imam pitanje vezano za dobijanje vize.

Da li mi je kao preduzetniku

neophodna samo potvrda iz APR-a ili i potvrda iz poreske uprave o izmirenom porezu??????

Ne bih ti znala odgovoriti na pitanje.. Ali, zar ti nije jednostavnije da ih pozoves i proveris? To je lako i brzo a znaces sa 100% tacan odgovor  :mah:

Moze li neko da mi ogovori na sledece pitanje. Popunjavala sam Ds 160 formular i shvatila sam da sam nesto pogresila a vec sam potvrdila i poslala danas. Sad me zanima da li je moguce ukoliko se ulogujem preko ID koda da ispravim te podatke iako sam vec posla? Hvala. :)

Aко је комплетирана апликација мислим да не може ништа да се исправља, али напомени одмах кад дођеш на први шалтер где само предајеш документа.

Pozdrav svima!!!!!

Najnoviji sam clan,planiram put u USA u maju.

Imam pitanje vezano za dobijanje vize.

Da li mi je kao preduzetniku

neophodna samo potvrda iz APR-a ili i potvrda iz poreske uprave o izmirenom porezu??????

Potrebna je samo trenutno stanje iz  APR-a, potvrda poreza nije potrebana.

Pozdrav,

Imam dinarski racun sa medjunarodnom Master Card sa kojom mogu da placam u inostranstvu jer se automatski konvertuje u lokalnu valutu.

Zanima me da li mogu da odnesem izvod sa tog racuna (u dinarima) ili mora da bude devizni racun?