Jump to content

Featured Replies

Moja situacija je sledeca. U martu su me odbili za turisticku vizu jer sam apsolvent i nemam posao(to bar oni kazu), a imala papire firme ciji sam jedan od osnivaca, znaci suvlasnik. Prosle godine sam bila pre work and travel programa i uredno se vratila. Sada hocu opet da pokusam za turisticku vizu, ali idem tamo sa sve radnom knjiyicom i pecatima, da li ce njima to nesto znaciti ako su pecati moje firme? Planiram takodje i da prilozim garantno pismo prijateljice koja me poziva na svadbu....Da li su to cvrsti dokazi i kolike su mi sanse sada, bio kakav odgovor bi mi dobrodosao  :?

Znam da je inace dzabe, ali ovo je poziv na svadbu, razlog mog odlaska?

hm, ako su te tako skoro odbili, ne bih da mracim, ali mozda je ipak najbolje da sacekas jos malo...

moj drugar je prosle god. prvi put aplicirao, isao je na svadbu rodjene sestre, zajedno sa caletom i kevom, koji su pre toga bili po 10 puta ,maltene, u americi, kod cerke...i njemu su dali vizu bukvalno samo na 3 dana, da ode na svadbu i da se odma vrati, prvim avionom...

e sad, stvarno, nije odbijen, ali prvi put je aplicirao, a imao je bas jak razlog, i roditelje i sve kao pokrice...i dali mu na 3 dana  :bang:..znaci bilo im nesto sumnjivo....u sv. slucaju, covek je stvarno isao na svadbu, odma se vratio, i nije vise ni aplicirao, bas ga briga da ide tamo  :LOLLL:

Позив на свадбу је још слабији од званичног гарантног писма, по искуству са разних форума, углавном одбијају то идем на свадбу, крштење и остала славља. Ја ти не бих никако препоручио да аплицираш у наредних пар месеци, јер углавном у 99% случајева одбијају. Па види ако ти нису проблем паре за таксу за визу, онда пробај, можда будеш изузетак.

Zdravo svima. Ja sam student 2 godine, redovan i obe godine sam na budzetu. Procitao sam vecinu komentara i vec sam dobio toliko puno odgovora ali svejedno imam pitanje.

Zeleo bih da odem u posetu porodici sledeceg meseca, i sad sam vec upoznat  sa tim da garantni list nije toliko bitan nego s`kolikom sumom novca raspolazem ( odnosno koliko imam na racunu ) . 20 mi je godina i nemam nista imovine , odnecu od roditelja kao i njihove podatke o poslu i primanjima, od svojih dokumenata bih predao pasos ( vec sam putovao evropom ) i index . E sad , problem. 5 je mesec sto znaci da nemam overen 4 semestar, a ja planiram da idem za USA pocetkom sledeceg meseca sto znaci da ga necu ni overiti niti cu izaci na ispite u junskom roku. U sustini mene je strah da ovi u ambasadi ne posumnjaju u nesto, jer otkud sad to da u po semestra odlucujem da putujem. Ja bih naravno nastavljao sa studiranjem. Planiram da ostanem u USA 2-3 nedelje. 

Jako me je strah , jer ne znam sta bih odgovorio na pitanje "koji je vas razlog iznenadnog pauziranja studija" ili pitanje slicnog tipa

Da li bih zbog toga (gore navedeno) mogao imati problema?

Bio bih Vam jako zahvalan ako biste mi mogli odgovoriti u skorije vreme, Hvala. :)

Ako samo ides u posetu familiji, onda ne bi trebalo da ti je datum bitan....sasvim je logicno da nijedan student ne propusta junski rok, tako da ce im sigurno biti sumnjivo, a stvarno i ne znam sta bi im  mogao odgovoriti: nesto u stilu "ma nema veze taj junski rok, meni je bas zapelo da idem u sred juna"....

Ako samo ides u posetu familiji, onda ne bi trebalo da ti je datum bitan....sasvim je logicno da nijedan student ne propusta junski rok, tako da ce im sigurno biti sumnjivo, a stvarno i ne znam sta bi im  mogao odgovoriti: nesto u stilu "ma nema veze taj junski rok, meni je bas zapelo da idem u sred juna"....

ma bre kakve su to gluposti, kakav crni junski rok  ;)zvizhd....

ranije dok se ucilo po starom programu, secam se da je brdo studenata vecinu ispita polagalo u septembru/oktobru..

ja licno se ne secam da sam i jedan ispit polozio u junu hehhe, a nesto nisam ni izlazio...toliko je bila frka oko grafickih radova i kolokvijuma, da bi dobio uslov za izlazak na ispit, da mi nije ni padalo napamet da jos spremam i neke ispite,pored toga heheh

ma ako je decko redovan student, i redovno polagao ispite, nece tu biti nikakvih problema...

pa valjda mogu ljudi da odluce i sami kad im najvise odgovara da polazu ispite...

jedino, ukoliko se ne radi o nekoj visoj skoli, tipa poslovna i tako tih,koje se cesto upisuju samo zbog papira, e onda bi bilo malo sumnjivo, da ne zelis mozda i da ostanes zauvek kod familije  :LOLLL:...prate u ambasadi situaciju, odlicno su oni upuceni u nas skolski sistem

Dobio sam vizu na deset godina, e sad cujem da ti imigraciono lupi pecat koliko mozes da ostanes 3-6 meseci od cega zavisi? I jel moze da se produzi mesec dana npr posle 3 meseca I sta se desava ako probijes rok  - jel ces moci da udjes ponovo "nekad" u USA

Hvala

Dobio sam vizu na deset godina, e sad cujem da ti imigraciono lupi pecat koliko mozes da ostanes 3-6 meseci od cega zavisi? I jel moze da se produzi mesec dana npr posle 3 meseca I sta se desava ako probijes rok  - jel ces moci da udjes ponovo "nekad" u USA

Hvala

svaki slucaj je za sebe, nema opsteg pravila..ali svakako da ne gledaju blagonaklono ako ostanes duze, i tu postoje razlicite opcije..zavisi i koliko dana duze si ostao, i kakvo ti je opravdanje...a sto se tice duzine boravka, sve zavisi od imigracionog policajca i njegove procene..obicno daju na 6 meseci, ali desava se da daju i na manje.....

btw. nikad ne reci nikad  ;)

a ako ne odem u period koji mi je bio na garantnom pismu nego posle mesec dana...jel ima too neke veze ili

Hvala jos jednom

E sad , problem. 5 je mesec sto znaci da nemam overen 4 semestar, a ja planiram da idem za USA pocetkom sledeceg meseca sto znaci da ga necu ni overiti niti cu izaci na ispite u junskom roku. U sustini mene je strah da ovi u ambasadi ne posumnjaju u nesto, jer otkud sad to da u po semestra odlucujem da putujem. Ja bih naravno nastavljao sa studiranjem. Planiram da ostanem u USA 2-3 nedelje. 

Jako me je strah , jer ne znam sta bih odgovorio na pitanje "koji je vas razlog iznenadnog pauziranja studija" ili pitanje slicnog tipa

Koliko znam i ovi što odlaze na Work&travel nemaju overen semestar ali im zato gledaju koliko imaju položenih ispita do sada, baš zbog toga da ne bi ispalo:

jedino, ukoliko se ne radi o nekoj visoj skoli, tipa poslovna i tako tih,koje se cesto upisuju samo zbog papira, e onda bi bilo malo sumnjivo, da ne zelis mozda i da ostanes zauvek kod familije  :LOLLL:...

U principu moraš da ih ubediš da imaš razloga da se vratiš...

Jeste dobio moj drug prosle nedelje, ali je pored toga imao sve papire kao i garantno pismo

ako moze neko samo da mi pojasni to slanje dokumenata u ambasadu?

ok prikupim papire, ispunim DS-160 obrazac uplatim taksu, zakazem intervju za tamo neki datum. i kako saljem dokumeta? dhl ok ali koji su koraci? saljem kopije dokumenata originale nosim sa sobom na intervju... jedino to ne razumem kad im saljem, koliko dana ranije i kako?

p.s. odlican forum bukvalno sve sam nasao ovde sto me je zanimalo, i nadam se da cu za par nedelja podeliti iskustvo sa ostalima

Ништа не шаљеш, већ прво одеш на сајт, региструјеш се, попуниш ДС160, резервишеш термин и платиш визу. Све остало носиш са собом, и ту потврду да си попунио ДС160 /коју добијеш када све испуниш и завршиш апликацију/

e hvala to mi nije bilo jasno... imam lokal na svom imenu ali nije uknjižen tako da nemam potvrdu o posedovanju nekretnine da li je dovoljan kupoprodajni ugovor samo ili da ni ne spominjem lokal?

Cao svima... Treba mi pomoc za dobijanje vize. Ovako, student sam druge godine fakulteta, nemam nikava primanja, niti svoju imovinu, i planiram da idem u USA u avgustu i da ostanem 3, 4 nedelje turisticki. E, sad problem je sto bih ja isla kod decka, koji je otisao na work and travel, i onda bismo se posle zajedno vratili. Sta mi predlazete da trazim u ambasadi i sta da im kazem zasto idem tamo, jer kontam da mi nece dati vizu ako kazem da idem kod decka? Da li uopste da kazem da imam nekog tamo ili da idem sama turisticki? Da li ce mi uopste dati vizu?  :-\

Hvala vam unapred na pomoci.

Pozdrav

Decka nikako ne pominji! Moj ti je savet da im samo kazes da ides turisticki na par nedelja, prilozis sto je moguce vise papira koji idu u prilog tome da tamo neces i ostati: sve papire sa fakulteta, primanja roditelja, racune u banci ako imas... Nije bitno sto nemas svoju imovinu, ako su tvoji roditelji vlasnici stana gde zivis, ja bih prilozio i to. Ne bi bilo lose da im predas i detaljan plan sa itinererom i koje sve gradove planiras da posetis, da rezervises smestaj... Ako si redovan student (u smisli da nisi padala godine i sl.) i ako zaista imas dovoljno finansija da pokrijes put i 2 nedelje tamo, mislim da ce ti dati vizu bez problema. I samo bez nervoze na razgovoru, jer ce procaskati s tobom par minuta i mislim da je bitno da tu nesto ne zamuckujes, preznojavas se i sl.

Srecno. :)

Hvala ti puno! A, jos jedno pitanje, jel je problem ako se stan vodi na mog dedu?  :)

Naravno da nije. :) Pomenuo sam roditelje, jer je bitna razlika da li zivis u stanu koji je u vlasnistvu tvoje porodice ili da s druge strane zivite kao podstanari u iznajmljenom stanu.

Naravno, ovo sve ne uzimaj zdravo za gotovo jer ne znam sta oni zaista uzimaju u razmatranje kod tvoje prijave, samo naglas razmisljam. Kao sto sam rekao, bitno je da im predas sto vise papira koji idu u prilog tome da ne nameravas da ostanes da zivis u USA, a to sto tvoja porodica zivi u sopstvenom stanu ti ne moze nikako odmoci, vec samo pomoci.

@roman  Asta podrazumevas pod svim papirima? I interesuje me da li u radnoj knjizici mor da stoji broj penziskog i invalidskog, ja sam za cetvrtak zakazala razgovor  :o :o

Prenosim vam svoje iskustvo sa današnjeg intervjua...Ja sam student treće godine pravnog fakulteta, rekao sam da idem u posetu ujaku i da želim tamo da provedem jedan deo letnjeg raspusta, a naveo sam da odlazim 27. juna i da se vraćam 20. jula. Nosio sam dokumente o nepokretnosti koje su na ime moga oca, i garantno pismo od ujaka gde navodi da će mi on platiti put (form I-134 affidavit of support, to je zvanični dokument američke vlade). Nisam nosio nikakve podatke o primanjima ili o bankovnim računima, jer iste nemam. Konzul me je ispitivao na engleskom, pitao me je kada sam poslednji put video ujaka,  gde on živi, posle me je ispitivao sve redom o fakultetu, koliko imam ispita do kraja, koliko sam položio, ko mi plaća školarinu, posle me pitao čime se bave moji roditelji...na kraju mi vratio sve papire, a pasoš uzeo u ruke sa ds160 i reče da ću vizu i pasoš dobiti sledeće nedelje. Tako da imate u vidu da mogu svašta da vas pitaju i da morate biti jako dobro pripremljeni za razgovor i da imate uverljive odgovore. Naravno morate imati i dokumente kojima to sve potvrdjujete. I ne znam što me je ispitivao na engleskom, možda zato što sam u ds160 naveo da govorim engleski, a možda zato što je očekivao od jednog studenta da zna engleski smartass U svakom slučaju, moje mišljenje je da se svaki slučaj drugačije gleda, jer izdavanje vize nije formalnost kada vide da imate dokumente, nego morate biti sigurni u sebe i dokazati im svoje namere. Slobodno recite kod koga idete, umesto da izmišljate neke hotele ili ne znam ni ja šta. I ako vam drugi plaća putovanje slobodno nosite garantno pismo, doduše ne znam koliko znači, ali nije tačno kao što neki pričaju ovde na forumu da to oni loše gledaju. Budite iskreni. Nemojte puno da verujete u ubedjenja i savete sa foruma, jer su sve to individualna iskustva. Takodje ne uzdajte se ni u ovo što ja pišem. Zapamtite da ste vi u pitanju, i da ne gledaju na svakog isto, kao na lutke, nego kao na individualne ličnosti koje imaju svoj život, i u ovom slučaju svoje razloge zašto idu, i zbog čega će se vratiti nazad u Srbiju. Možda ni fakultet nije neka velika garancija, nego gledaju kao i zaposlenje, ima boljih i težih fakulteta, kao i boljih i lošijih zaposlenja, kao i boljih studenata i radnika i onih lošijih. Neki postovi na forumu su mi dali nadu, a neki su mi uneli strah u kosti. Pozdrav i puno sreće svim kanditatima!!!  :mah:

Caos svima...prvo da pohvalim forum...dosta je korisno :) pogotovo za nas koji smo novopeceni u prijavi za ovu vizu :)...a sad bih vas volela pitati samo par stvari pa ako mozete pomoci oko nedoumica. Moja situacija je sledeca : Apsolvent sam na geografiji tacnije na produzenoj godini od oktobra. U SAD bih isla turisticki na mesec dana od prvog avgusta kod prijateljice moje majke...e sad od stvari koje me vezuju ovde imam stan na svoje ime i racun kao i naravno faks. Da li neko zna mozda da li je dovoljno da dam ugovor o posedovanju stana na uvid ili je potrebno jos nesto i da li treba da ponesem i potvrde o posedovanju nekeretnina mojih roditelja i njihove krstenice ili to i nije nepohodno? Druga nedoumica mi je oko samog tipa vize , tj. u DS obrascu pise samo da se oznaci B tip vize dok je na sistemu gde se prijavljujem ova turisticka podeljena jos na B1/B2 i samu B2 koja je oznacena kao - putovanje u medicinske svrhe ili zadovoljstva...ja sam obelezila tu B2...pa da li mislite da je to ok? Ako se seim jos nekog pitanja u medjuvremenu ...pisem ovde :) i hvala svima unapred!