Jump to content

Featured Replies

A ok ok...to jos mogu promeniti ako sam pogresila ,kad budem zakazivala intervju online. Hvala :)! A sto se stice nekretnina od roditelja...je l dovoljno poneti kopije ugovora (overene) ili moraju i krstenice roditelja?

Danas sam dobila vizu!

Intervju mi je bio zakazan za 08.45 ali sam, poucena iskustvima sa foruma, ispred konzulata bila vec u 08.05  sto se prema danasnjem broju aplikanata i neprijatnom stajanju na suncu, pokazalo ne bas pametnim- stoga moje licno misljenje je da nema potrebe dolaziti preterano rano, 15- ak minuta pre zakazanog termina sasvim vam je dovoljno da bez nervoze i cekanja odete na razgovor.

Nas sluzbenik na ulazu prozvao me je oko 08.55, u konzulat sam usla 10 minuta kasnije.

Posle standardne provere, zamoljena sam da iskljucene mobilne telefone, neseser sa sminkom (u kom je bilo metalnih predmeta- pribor za nokte), usb flash, kao i flasicu sa tecnoscu (voda!) ostavim, dobila sam karticu sa brojem, pomocu koje, na izlasku, svoje stvari dobijate natrag. Zatim sam, preko dvorista, upucena na "glavnu" zgradu, gde se podnose dokumenta i obavlja intervju.

Na ulasku vas, uz prijatan osmeh, cekaju nase sluzbenice koje selektuju sta vam je od ponetih dokumenata potrebno na predstojecem razgovoru. Ja sam ponela:

- odstampanu poslednju stranicu formulara ds- 160, sa bar kodom i brojem aplikacije

- potvrdu o stalnom zaposlenju i visini primanja (na memorandumu firme)

- original ugovora o radu iz 2009, plus aneks potpisan februara 2013, takodje original

- resenje o godisnjem odmoru i ukupnom broju slobodnih dana

- poslednje 3 platne liste, potpisane i overene pecatom firme

- mesecni izvestaj iz banke o obavljenim svim dinarskim transakcijama, poslednja 3 meseca

- potvrdu iz druge banke da na tekucem racunu imam oko 1700$ u dinarskoj protivvrednosti (znaci, nije neophodan devizni racun,          kako je ranije bilo pomenuto na forumu)

- izvod iz MKR, za dete i mene (original, plus fotokopije)

- sudsku pravosnaznu presudu, kojom potvrdjujem da sam zakonski staratelj deteta (nisam bila u braku), original plus fotokopija

- radnu knjizicu (original, plus fotokopija)

- fotografiju pasoskog formata

- ugovore sa bankom, o koriscenju kreditne kartice i dinarskog kredita (ovo mi je odmah vraceno, kao nepotrebno)

Napominjem da su mi sve fotokopije odmah vracene, kao i moj izvod iz MKR, kao i da nisam imala dokaza o posedovanju bilo kakve pokretne/ nepokretne imovine, niti potvrdu o krivicnom neosudjivanju, izmirenom porezu i sl.

Zatim dobijate broj, ciji redosled pratite na displejima iznad saltera 7, 8 i 9. Nakon 5 min, moj broj 28, prozvan je na salter 7, gde sam nasem sluzbeniku predala sva ova dokumenta (radnu knjizicu mi je vratio odmah, ne pogledavsi je!), sledi kratak dvominutni razgovor- trazio je da pojasnim svrhu putovanja, gde i koliko dugo radim, sa kim putujem, koliko planiram da se zadrzim, sa kim zivim, da li je u pitanju turisticki aranzman ili sve organizujem samostalno, gde cu boraviti, poznajem li nekog u USA- vrlo jasna pitanja i vrlo kratki odgovori. Na kraju, upucuje me da sednem i cekam dalju prozivku..

Posle 20- ak minuta, bivam prozvana na salter broj 6, gde mi simpaticna americka sluzbenica na smesnom srpskom objasnjava proceduru davanja otisaka svih prstiju- zavrsavam i sa tim, i cekam finalni intervju sa konzulom, na jednom od saltera 3 i 5..

Ti se razgovori ne obavljaju prema logicnom redosledu, vec prema brzini kojom obradjuju dostavljena im dokumenta. Primetila sam porodicu sa klincem koja je u vise navrata bila pozivana kod konzula, cekali su u dvoristu, opet ulazili, citava ta procedura sa njima trajala je i.. trajala. Onda se neko sa brojem 11 takodje dugo zadrzao, pa broj 15, pa 23.. Cini mi se da su se stvari odvijale povoljnije na salteru broj 3, odnosno ljudi su se krace zadrzavali, ali su pauze izmedju pojedinacnih intervjua trajale znatno duze.

Onda, na salteru 5 na red dolazi broj 27, dve sestre koje na engleskom obavljaju razgovor, brzo zavrsavaju, odmah zatim na displeju se pojavljuje moj broj, prilazim salteru, docekuje me konzul, i nas razgovor pocinje:

KONZUL: Dobar dan. gde ste vi sve putovali po Evropi?

JA: Nigde. (osmeh) osim par putovanja po regionu, u Hrvatsku i Madjarsku, iskljucivo poslovnih i nezanimljivih.

KONZUL: I sada biste turisticki putovali u USA bez prethodnih putovanja po Evropi?

JA: Da (samouvereno).. znate, to je oduvek bio moj zivotni san..  poseta New Yorku. I evo sada mi se najzad ukazala prilika i volela bih da je iskoristim.

KONZUL: (prijatno iznenadjen, uz siroki osmeh) Dobro, recite mi gde cete provesti vreme u New Yorku?

JA: Uglavnom setajuci po Central Parku! Ja obozavam prirodu i pesacenje! I naravno, na nezaobilaznom Manhattnu..

KONZUL: (vidno nasmejan) A koliko planirate da ostanete u New Yorku?

JA: Desetak dana, koliko mi obaveze dozvoljavaju.

KONZUL: Da li poznajete nekog u USA?

JA: Ne.

KONZUL: Dobro, recite mi gde i koliko dugo radite?

JA: Radim u.. cetiri i po godine, od toga  tri i po u stalnom radnom odnosu.

KONZUL: A sta radite?

JA: (odgovorim, dobijem potvrdu klimanjem glave)

KONZUL: Sa kim zivite?

JA: Sa cerkom.. maloletnom (dodajem)

KONZUL: A zasto i nju niste poveli sa sobom?

JA: Njoj ne bi prijala tolika setnja (osmehujem se). Mozda neki drugi put (ozbiljnija, dodajem)

KONZUL: (raspolozeno) Daa.. a koliko je stara Vasa cerka?

JA: (odgovoram mirno)

KONZUL: U redu, N. Vasa ce visa biti poslata dhl- om na adresu koju ste odabrali prilikom apliciranja. Obicno im treba 3- 4 dana da Vam dostave pasos. (daje mi papir na kom je detaljno objasnjenja procedura dostave viziranog pasosa, sa uputstvom o trackingu posiljke i svemu sto bi me moglo interesovati za vreme dok cekam svoj pasos sa dragocenom vizom)

JA: Hvala i sve najbolje.

KONZUL: I Vama. I ugodan boravak u USA.

I to je to. Sveukupno, razgovor kraci od dva minuta. Neverovatno prijatno iskustvo, nalik na opusteno caskanje, ni za trenutak nisam osetila nelagodu, cak mi je razgovor sa nasim sluzbenikom na pocetku delovao nesigurno, kruto, prilicno oficijelno.

U 18.22 danas dobila sam mail sa obavestenjem da je moj pasos preuzet od strane dhl- ovog sluzbenika i da je u proseku potrebno 2 radna dana da paket stigne na lokaciju kurira.

Izvinjavam se na ovako opseznom i iscrpnom postu, prosto sam zelela da vam prenesem svoje utiske i iskustvo, a takodje znam kako sam se osecala i koliko zudela za informacijama, prikupljajuci dokumenta i razmisljajuci o ishodu intervjua.

Moj savet svima, bio bi da, bez nervoze, opusteno i maksimalno iskreno nastupite, svi ti sluzbenici su krajnje normalni ljudi, voljni da nam ukazu poverenje- samo opusteno, iskreno i uspeh je zagarantovan!

To nesto novo izgleda, ja nisam imao taj razgovor sa konzulom, vec samo sa jednim sluzbenikom. Takodje sam imao ista iskustva, skroz prijatno i opusteno caskanje od ne vise od 2 minuta, cak su me na kraju pohvalili kako mi je dobar engleski. :)

Cestitam i lep provod u NY.

koliko sam ja shvatio treba biti maksimalno kul . trebala mi je traznitna viza . a posto je procedira cijena skoro identicne ja zatrazih klasicnu turisticku . zena i ja dokumenta vec ona njihova sto traze . prvo sam trrazio prevodioca jer dal je konzul ili sta vec nije znao srpski . i zaista ga dobismo . klasican razgovor kao za sve vize dok ne dodje na red zasto . i ja mu iskreno rekoh "treba mi Vasa viza za traznit i da mogu uci u meksiko a vasa ambasada mi je mnogo bliza . covjek napravi samo takvu facu (neprocjenjivo) i zaista sam pomislio da ce pozvati obezbedjenje i stavit u pasos trajan zabran . pita on da li je prevodioc dobro preveo . i samo rece bicete obavesteni . i eto nam vize na tri godine .

doduse pasosi su nam puni raznih viza i pecata a i list nektretnina mu je bio bitan

resih problem za pola latino zemalja jer sada moze uci na ovu vizu

To nesto novo izgleda, ja nisam imao taj razgovor sa konzulom, vec samo sa jednim sluzbenikom. Takodje sam imao ista iskustva, skroz prijatno i opusteno caskanje od ne vise od 2 minuta, cak su me na kraju pohvalili kako mi je dobar engleski. :)

Cestitam i lep provod u NY.

Hvala na lepim zeljama  :)

Jos da dodam, vec danas mi je isporucen vizirani pasos- administracija i efikasnost za svaku su im pohvalu  clap.gif' alt=':clap:'>

pozz svima, ako moze mala pomoc...

pri popunjavanju aplikacije za vizu, odabrala sam tip turisticke vize b/2, a ne b1/b2. Da li to predstavlja problem, da radim aplikaciju opet, jer sutra planiram da uplatim taksu, pa dok jos imam vremena da ispravim gresku?

Hvala :)

Ja mislim da to nema veze, i ja sam u formularu odabrao B2, a kada sam dobio vizu tamo pise B1/B2. Bitna je svrha tvog putovanja, ako ides tursticki, onda je B2.

Caos drugari :)...htela sam vas jos nesto pitati...ko zna. Da li u ambasadi prihvataju i overenu kopiju ugovora o nekretnini ili bas moram nositi i original? 2. Da li je potrebno da nosim i krstenice od mojih roditelja ili je dovoljan samo ugovor da oni poseduju tu nekretninu. P.s pitam to jer sam videla pre da je neko pisao da trebaju i krstenice. Hvala vam unapred!

ne mogu da nadjem, znam da sam procitao negde na forumu... da li treba prevoditi ta sva dokumenta? znam da ne treba da su overena kod sudskog tumaca. a da li treba uopste prevoditi ili ih nosim na srpskom? dosta dokumenata mi je na cirilici npr potvrda da nisam kaznjavan...

Нису потребни изводи из МКР, чак нњки доносе и потврде о држављанству???? Није потребно ни ништа преводити.

Evo da i ja podelim moje iskustvo...

Aplicirao sam za turisticku vizu, imam 25 godina, lokal na svom imenu, auto, firmu sa svim placenim porezima, zivim sa sestrom i mamom u nasoj kuci, na deviznom racunu imam 3700 eur, u starom pasosu imam kanadsku vizu a u novom pecate iz okolnih zemalja, slovenija, hrvatska madjarska i slicno...

Odbijen sam iz neznam ni sam kog razloga.

Pitala me je ta sluzbenica da li imam nekog tamo rekao sam da nemam.Imam neku tetku koju nisam video godinama niti smo u kontaktu zadnji put sam je video kad sam bas bio mali pa je nisam ni spominjao iz tog razloga. Kod nje je moj cale bio negde 1997, 1998 pa je mozda on duze ostao nego sto je smeo nemam pojma. Pitala me je  sa kim putujem ja odgovorim sam. I kazem da imam druga koji je na W&T programu i da bi zadnji njegov mesec kad je slobodan putovali zajedno malo tamo. Nije mi bas najjasnije zbog cega su me odbili samo sam dobio papir kao nisam kvalifikovan za turisticku vizu. Sta bi tu moglo biti sumnjivo? Ne znam ni da li da apliciram ponovo kroz mesec dana, kad mi se verovatno nece nista znacajno promeniti na poslovnom planu a ni u porodici? Neki savet, misljenje je dobro dosao ...

Као и у сваком другом случају, никад не може да се сазна зашто си одбијен осим што ниси квалификован за визу. А џабе ћеш да даш паре ако аплицираш опет тако брзо.

Evo da i ja podelim moje iskustvo...

Aplicirao sam za turisticku vizu, imam 25 godina, lokal na svom imenu, auto, firmu sa svim placenim porezima, zivim sa sestrom i mamom u nasoj kuci, na deviznom racunu imam 3700 eur, u starom pasosu imam kanadsku vizu a u novom pecate iz okolnih zemalja, slovenija, hrvatska madjarska i slicno...

Odbijen sam iz neznam ni sam kog razloga.

Pitala me je ta sluzbenica da li imam nekog tamo rekao sam da nemam.Imam neku tetku koju nisam video godinama niti smo u kontaktu zadnji put sam je video kad sam bas bio mali pa je nisam ni spominjao iz tog razloga. Kod nje je moj cale bio negde 1997, 1998 pa je mozda on duze ostao nego sto je smeo nemam pojma. Pitala me je  sa kim putujem ja odgovorim sam. I kazem da imam druga koji je na W&T programu i da bi zadnji njegov mesec kad je slobodan putovali zajedno malo tamo. Nije mi bas najjasnije zbog cega su me odbili samo sam dobio papir kao nisam kvalifikovan za turisticku vizu. Sta bi tu moglo biti sumnjivo? Ne znam ni da li da apliciram ponovo kroz mesec dana, kad mi se verovatno nece nista znacajno promeniti na poslovnom planu a ni u porodici? Neki savet, misljenje je dobro dosao ...

Stvarno bezveze sto su te odbili...mozda zbog nekih podataka koje si naveo u ds160, kao npr koliko ces ostati, ako si napisao da bi ostao jako dugo, mozda zbog toga, ili ko zna vec...ja sam se malo iznervirao sto sam dobio vizu samo na godinu dana a moj drug je prosle godine dobio na 10 godina, a bio je skroz u istoj situaciji kao ja, jedino sto je isao sa devojkom, on cak nije nosio nikakve papire o nepokretnostima a ja jesam..sve je izgleda stvar kako te konzul proceni...a trebao si da pitas sta je konkretan razlog sto su te odbili, kako bi znao za sledeci put, ja mislim da bi ti rekli. Ja sam mislio da ce me odbiti zato sto idem kod ujaka koji je otisao u SAD preko b2 vize i tamo se ozenio i dobio drzavljanstvo, znaci tipican primer zloupotrebe vize, ali on i posle 20 godina zivi sa tom zenom i ima decu sa njom tako da to nije bio fiktivan brak.

Poštovanje  dobri  ljudi,

Tema je odlična I puno korisnih informacija se može dobiti

Zamolio bih vas za jedan mali savet.

Ja sam u decembru prošle godine odbijen za turističku vizu

Od papira sam imao potvrde o stalnom zaposlenju, prosečnim primanjima,

rešenje o godišnjem, stan na svom imenu I stan na roditelje kao I izvod sa stanjem na deviznom računu.

2 puta sam bio na w&t programima, uredno ispoštovao sve I na vreme se vraćao.

Sada sam pozvan u goste od jednog kolege sa posla koji bi mi poslao garantno pismo.

Interesuje me s obzirom na odbijenicu u decembru da li uopste imam neke sanse da dobijem vizu

I ako može neki savet vezano za sve ovo.

Hvala unapred:)

Cao drugari....

Hteo bih da mi neko objasni kako da apliciram za turisticku vizu, jer bih hteo da odem na medeni mesec u Njujork...

Naime, svadba mi je 7-og Septembra... Trenutno radim u osiguranju, ali planiram da dam otkaz sledeci mesec, tako da ne verujem da cu tada biti u radnom odnosu, a buduca zena je pripravnik u tuzilastvu... Imam stan na svoje ime, ako je to neki uslov.... Interesuje me kada da krenem sa aplikacijama i kojim redosledom....

MNOGO BI MI ZNACILO KAD BI MI NEKO DETALJNO OPISAO....

UNAPRED HVALA...

Pozdrav svima ako moze mala pomoc.... :) citajuci komentare na forumu nisam naisla na slicnu situaciju kao sto je moja.. planiram da sa roditeljima posetim rodjake u Americi. Student sam druge godine redovno dajem ispite roditelji, jedan je u radnom odnosu a drugi je u penziji... zanima me ima li neko slicna iskustva tj. kakve su nam sanse da dobijemo vizu kao porodica ? hvala unapred na pomoci :)

Cao drugari....

Hteo bih da mi neko objasni kako da apliciram za turisticku vizu, jer bih hteo da odem na medeni mesec u Njujork...

Naime, svadba mi je 7-og Septembra... Trenutno radim u osiguranju, ali planiram da dam otkaz sledeci mesec, tako da ne verujem da cu tada biti u radnom odnosu, a buduca zena je pripravnik u tuzilastvu... Imam stan na svoje ime, ako je to neki uslov.... Interesuje me kada da krenem sa aplikacijama i kojim redosledom....

MNOGO BI MI ZNACILO KAD BI MI NEKO DETALJNO OPISAO....

UNAPRED HVALA...

svakako apliciraj za vizu pre nego sto das otkaz......

Cao ljudi...

Moze li neko od vas da mi da jedan savet,malo veci :) . Imam babu u USA,i planirao sam da odem do nje,cisto turisticki. Ona je dugo tamo,u penziji,njihova drzavljanka. Ali imam problem zbog toga sto nisam stalno zaposljen i ne idem na fax. Zanima me da li bih mogao na osnovu necega da dobijem vizu a da nije nesto od ova 2? npr imovinu na sebe,dobar racun ili tako nesto??? Da li uopste postoji sansa za tako nesto. Hvala unapred  klanj::

Чуда су могућа :Р

Шалим се наравно, било је неколико људи овде да су добили визе чини ми се. А наравно све од случаја до случаја, пробај.

Cao ljudi...

Moze li neko od vas da mi da jedan savet,malo veci :) . Imam babu u USA,i planirao sam da odem do nje,cisto turisticki. Ona je dugo tamo,u penziji,njihova drzavljanka. Ali imam problem zbog toga sto nisam stalno zaposljen i ne idem na fax. Zanima me da li bih mogao na osnovu necega da dobijem vizu a da nije nesto od ova 2? npr imovinu na sebe,dobar racun ili tako nesto??? Da li uopste postoji sansa za tako nesto. Hvala unapred  klanj::

Nisam optimista, ali nisi bez šanse - kao što ti je jasno, to što nemaš posao jeste problem; sa druge strane, to što nemaš fakultetsku diplomu je u takvoj situaciji zapravo dobro, a ne loše - nezaposleni visokoobrazovani ljudi mogu da se klade da će biti odbijeni. Bez diplome teško možeš naći pristojan posao kao ilegalni emigrant, pa te to vadi - naravno, moraš imati nešto čemu se vraćaš ovde, makar neku tezgu, ako ne već porodicu, decu, i slično. Imovina i račun neće mnogo pomoći, jer to je ono što nosiš sa sobom da započneš život u SAD, a ne ono čemu se vraćaš u Srbiju, iz njihove perspektive... I konačno, to što imaš tamo baku koja je državljanka kod koje bi mogao da ostaneš takođe nije baš dobro :)