Jump to content

Featured Replies

• 2 weeks later...

Pozdrav svima sa foruma evo da se i ja opet javim.... :).26.09.2013. u 9 i 30 h sam imala zakazan termin i dobila vizu. :blob:klanj:::dance::party:

Evo ukratko da opisem moj odlazak.

U cetvrtak 26.09.sam bila ispred ambasade vec negde oko 8 i 15h,malo ranije ali tako je,bilo je vec oko 10-15 ljudi koji cekaju,sve me je to podsetilo na devedesete kad se cekalo ispred ambasada za dobijanje vize.Nikada nisam aplicirala ranije niti sam isla za Ameriku.

Par minuta cekanja i prilazi nama,veoma lep momak i proyiva sa spiska....u ambasadu sam usla u 9.Prolazite kroz prvu proveru posto sam kod sebe imala samo dokumentaciju prosla sam brzo i usla u prelepo dvoriste Americke ambasade.Ulazim unutra i docekuje me veoma ljubazna devojka kojoj predajem sve sto sam ponela od dokumentacije.Brzo pregleda i vraca sve sa tim sto mi daje broj i kaze konzulu dajete samo pasos i ds-160obrazac a ostalu dokumentaciju ako vam bude trazio.

Cekaonica je vec bila dosta puna,dobila sam broj 28,i sela na crvenu stolicu da mi donese radost.Svi nesto u svojim mislima,a kao svi gledamo televizor i to rts-1...emisija gastronom,a nama svima muka od iscekivanja.

Prozivaju 28 na salteru 7,prilazim nas covek me pita kuda idem i sa kim...odgovaram turisticki,u Miami,sa suprugom..Ok.Odlazim na salter 6,ljubazna amerikanka mi uzima otiske zahvaljuje se i kaze sada sedite i cekajte da vas prozovu za razgovor sa konzulom.

Prozivaju moj br.28.Prilazim salteru 3,tamo veoma simpatican i ljubazan crnac,na simpaticnom srpskom kaze...Dobar dan Danijela,gde putujete?Kazem u Miami na godisnji odmor sa suprugom..Imali suprug vizu?On ima madjarsko drzavljanstvo.Mogu li da dobijem njegov pasos?Da.Gde radite i od kada ste u firmi?Radim u privatnoj firmi kao komercijalista,od 15.07.2013...presla u ovu firmu radi bolje plate...Trazi mi radnu knjizicu original,pogleda i pita koliko zelite da ostanete u Miamiju,i koliko vas kosta putovanje...jaodgovaram 12 dana,hotel kosta 1200dolara..To je to....hvala Danijela,viza ce vam stici sa pasosem za dva dana...srecan put.Toje to....sam razgovor je trajao tri minuta,nista od papira nije trazio dalje.

A inace imala sam:radnu knjizicu,u novoj firmi radim od 15.07.2013..a inace imam 7 godina radnog staza od prethodne firme.

Potvrdu iz banke o deviznom racunu ...ima oko 2500eura.

KUPOPRODAJNI UGOVOR,STAN NA MOM IMENU.Dva auta na mom imenu...Potvrdu iz firme da sam stalno zaposlena i potvrdu o godisnjem odmoru na 14.dana.Pasose moje porodice...

Zao mi je sto je ovoliko dug moj opis ali zelela sam da docaram sve kako je bilo...

Zelim svima srecu,puno srece...i najbitnije ljudi osmeh na lice,i opustite se kao da pricate sa poznanikom... clap:):dance::blob:klanj::

Ma amerikanci su najprofesionalniji sto se bar viza tice.

Ja planiram da apliciram u novembru. Ne bi trebalo da bude problema, to mi je vec cetvrta, samo bih sad po prvi put pokusala u Beogradu, a nisam sigurna da li srpski gradjani sa stalnim boravkom u inostranstvu (a.k.a. gastarbajteri  :D ) imaju pravo da apliciraju u Srbiji ili moraju da to rade u zemlji boravka?

Australijanska ambasada u Bg ne pravi probleme i prihvataju dokumente bez prevoda.

Jel zna neko nesto o ovom?

Hvala

Ako budu hteli da proveravaju nesto od papira, nece biti 'lokalni' i to mozda bude problem.

A sto ne mozes da je izvadis u zemlji gde boravis?

Pa mogu, ali su oni to u Italiji podelili po regijama i ja bih morala da idem u Firencu, a ona mi je bas nezgodna, morala bih da uzmem bar jedan dan odmora za to. A u Beogradu sam u novembru i imam slobodnog vremena...

U Beogradu samradila letos i kinesku, nisu pravili probleme...

Ma amerikanci su najprofesionalniji sto se bar viza tice.

Ja planiram da apliciram u novembru. Ne bi trebalo da bude problema, to mi je vec cetvrta, samo bih sad po prvi put pokusala u Beogradu, a nisam sigurna da li srpski gradjani sa stalnim boravkom u inostranstvu (a.k.a. gastarbajteri   :D ) imaju pravo da apliciraju u Srbiji ili moraju da to rade u zemlji boravka?

Australijanska ambasada u Bg ne pravi probleme i prihvataju dokumente bez prevoda.

Jel zna neko nesto o ovom?

Hvala

Не бих баш рекао да су најпрофесионалнији, јер су једни од ретких где можеш на разговору да имаш 100 000евра и породично стабло па опет да те одбију.

За визу може да се аплицира било где у свету, око тога неће правити проблем.

Ja ne bih rekla da je to stvar profesionalnosti, nego diskrecionog prava, koje nije retkost. To se desava sa svima - ja znam za par primera odbijanja britanske vize, bez osnove/logike.

Ja sam kolerkcionar viza i sa amerikancima ja imam najbolje iskustvo.... sad ne bih htela da se ureknem... 

:)

Imam jedno pitanje,isla bih u SAD preko Work and Travel programa iskljucivo da bih radila ne da se provodim. Do sada sam bila redovan student na budzetu,ali na pocetku ove godine desili su mi se neki mali problemcici zbog kojih nisam uspela da dam sve od sebe na fakultetu i necu uspeti da upadnem na budzet za 2013/14 god. Da im ne bih placala godinu,ne zelim da im dam ni dinar ionako nas non stop kradu za svakakve gluposti,u dogovoru sa svojim roditeljima resila sam da zamrznem godinu ali dobijam potvrdu da sam prethodne 3 godine odslusala i da imam pravo da polazem ispite koje sam prenela. Znaci ja bih polagala ispite,ne bih pauzirala godinu da ne radim nista,redovno bih isla na fakultet i tako to. Da li postoji ikakva sansa da dobijem vizu?

Nažalost Sofija, nema. Ti moraš da budeš redovan student. To je prva stvar. Druga je da imaš položene ispite. Ne sve, ali par, da vide da imaš i aktivnost na fakultetu. To što si bila redovna prethodne tri godine, njima ništa ne znači. Na tvoju žalost.

Ovako kako si opisala, može da se tretira kao da si obnovila godinu. A onima koji obnavljaju, ili koji su apsolventi, J1 viza se ne izdaje.

Sta je tacan odgovor na pitanje: have you been ten-printed?

Ja sam poslednji put vadila US vizu 2008 i ne secam se bas - cini mi se da su uzimali otiske samo kaziprsta... Moguce?

Ne secam se vise ni da li su pri ulasku u zemlju uzimali ortiske. (Poslednji put sam bila u septembru 2010.)

Da li neko zna?

Hvala

Ja sam poslednji put vadila US vizu 2008 i ne secam se bas - cini mi se da su uzimali otiske samo kaziprsta... Moguce?

Ne secam se vise ni da li su pri ulasku u zemlju uzimali ortiske. (Poslednji put sam bila u septembru 2010.)

Da li neko zna?

Hvala

Ne znam kako je bilo pre nekoliko godina, sada se u ambasadi daju otisci svih deset prstiju, isto tako se daju otisci prstiju i na ulazu u SAD, takodje nas i fotografisu tamo. I nema vise I94 formular.

Da li neko zna?

Hvala

Najsigurnije ti je da pozoveš konzulat u kome si vadila vizu tada i pitaš ih kada su uveli ten printing - nije svuda isto! Ja sam vadio vizu u septembru 2009. u BGD i tada je to bila uobičajena procedura, a znam da nije bilo baš potpuno nova praksa, e sada da li je to uvedeno 2008. ne znam.

U septembru 2010. su na granicama sigurno uzimali sve otiske (mada, opet, zavisi od port of entry - na velikim aerodromima svakako da), međutim opet ne znam da li je to dovoljno, ili si zapravo morala da ostaviš otiske prilikom aplikacije za vizu. Ne znam da li se ovo računa.

If in doubt, odgovori sa ne, neće biti problem ako ionako moraš u konzulat. Pretpostavljam da se radi o pitanju na DS-160. Jedino ako se kvalifikuješ za obnavljanje vize, onda ti to znači. Ako svejedno ideš po vizu, na šalteru gde se uzimaju otisci će ti odmah reći da li te imaju u bazi ili ne, to nije problem.

Hvala obojici!  :)

Jeste, to je za DS-160.

Ja sam 3 puta vadila vizu, u dva razlicita konzulata i razgovor je uvek bio na salteru, kratko, cista formalnost i, nekako sam ubedjena, samo otisci kaziprsta, jedne i druge ruke.

A port of entry mi je bio JFK i uposte se ne secam davanja otisaka... kamera da, toga se secam.

Zvacu ih svejedno da pitam da li moram da prevodim svaki papir koji prilozim, pa cu i to pitanje da ubacim...

E, ovo moram da napisem: zvala sam ih (konzulat u Beogradu) i zaista su veoma, veoma ljubazni i, sto je jos vaznije, helpful.

clap

Jos samo jedno pitanje, pa ce da prestanem.  :-[

Za koliko dana bude gotovo sve, pasos u ruke? Kad sam ih zvala rekli su 3 do 10 radnih dana. Ja bih u Beogradu ostala sve ukupno 10 kalendarskih dana max.

Nela gore pise da je dobila za 2 dana. Kakva su uglavnom iskustva? Ovih 10 radnih dana je mnogo, to je sigurno worst case scenario, ali da li mogu da racunam da ce biti dovoljno za 5 dana, npr.?

Jos samo jedno pitanje, pa ce da prestanem.  :-[

Za koliko dana bude gotovo sve, pasos u ruke? Kad sam ih zvala rekli su 3 do 10 radnih dana. Ja bih u Beogradu ostala sve ukupno 10 kalendarskih dana max.

Nela gore pise da je dobila za 2 dana. Kakva su uglavnom iskustva? Ovih 10 radnih dana je mnogo, to je sigurno worst case scenario, ali da li mogu da racunam da ce biti dovoljno za 5 dana, npr.?

To zavisi od dve stvari - gužve, a trenutno je nema, nisu nikakvi praznici, nije leto, typical waiting time stoji da je 1 dan, i još jedan dan za "administrativno procesiranje", odnosno slanje DHL-om itd. Ako predaš u ponedeljak (nije bitno vreme), dobijaš pasoš u sredu oko 11-12 ujutru. Dakle, dva radna dana.

Naravno, ako postoji neki problem sa aplikacijom, mada u 99% slučajeva je to prosto da ili ne, onda može i da potraje zbog provere dokumenata itd.

Pozdrav,

Student sam druge godine ekonomskog fakulteta, htela bih da idem u SAD.. Imam oko 5000e ustedjevine, nemam posao, nista od imovine na svoje ime, a na putovanje bih isla sa drugom koji ima brata u NY i bili bi smesteni kod njega..

Zanima me u vezi vize za SAD, koliko najduze moze da se boravi konstantno u zemlji, ako ja na aplikaciji navedem da ne znam koliko cu se zadrzati i sta mi je sve od papira potrebno s obzirom da nemam zasnovan stalni radi odnos etc..? Unapred hvala.

Pa ne znam... ako ides samo turisticki, object of the exercise je da im dokazes da ces ti sigurno da se vratis kuci, a da ces, dok si tamo, samo da trosis pare i taj nacin pomazes lokalnu ekonomiju...

Znaci, treba da im pokazes da moras da se vratis na fax gde si redovan student i gde te cekaju ispiti i druge neodlozne obaveze.

Ko ce da te primi tano, treba da ima regularan status u US i da ti posalje pozivno pismo, a neki rok/duzinu boravka ces morati da stavis u formular, jer nema opcija "ne znam".

Pa na njima onda procena koliko dana i koliko ulazaka.

Maximum stay za B1/B2 vizu je 6 meseci. Moja prva viza je bila za 1 ulazak i vazila je 3 meseca.

Koliko bi ti htela da ostanes? Mozda mozes da apliciras za J-1...

@meelosh - hvala na odgovoru, nadam se da ce biti brzi. Zakazala sam sredinom novembra, tad ne bi trebalo da je guzva, fingers crossed.

Postovani,

treba mi par informacija o turistickoj vizi za SAD..

Sledeceg leta tacnije krajem jula/avgusta 2014 godine planiram da odem u posetu drugarici u NYC koja je otisla tamo maja ove godine i ostaje tamo ilegalno...

Ja sam student druge godine i mogu reci da sam super student, sve u roku dajem sa prilicno dobrim prosekom, na poprilicno teskom fakultetu  :D

Zanima me sta je potrebno za apliciranje i koja je verovatnoca da cu da dobijem tu vizu... Iskreno ostao bih malo duze, tipa do 6 meseci posto toliko odobravaju najcesce koliko sam cuo, verovatno bih i radio na crno posto ta drugarica poznaje dosta ljudi...

Pritom dosta slabo znam engleski, skoro nikako...nemam nikog u americi, cak ne bih spominjao ni tu drugaricu...

Ne znam koliko je pametno da im smislim pricu da mi je devojka tamo otisla na work%travell i da sam odlucio da joj se poslednji mesec prikljucim da zajedno putujemo...

Pritom bih isao tamo posle julskog ispitnog roka, mozda bih i ostavio malo vise ispita sa namerom na ih zavrsim u septembru oktobru jer jeliti ostajem samo mesec dana...

Ko moze nesto vise da mi kaze o svemu tome i sta je najbolje od svega, sta sve treba?

S obzirom da sam student i da ne planiram da ostajem tamo...

Hvala :)

Postovani,

treba mi par informacija o turistickoj vizi za SAD..

Sledeceg leta tacnije krajem jula/avgusta 2014 godine planiram da odem u posetu drugarici u NYC koja je otisla tamo maja ove godine i ostaje tamo ilegalno...

Ja sam student druge godine i mogu reci da sam super student, sve u roku dajem sa prilicno dobrim prosekom, na poprilicno teskom fakultetu  :D

Zanima me sta je potrebno za apliciranje i koja je verovatnoca da cu da dobijem tu vizu... Iskreno ostao bih malo duze, tipa do 6 meseci posto toliko odobravaju najcesce koliko sam cuo, verovatno bih i radio na crno posto ta drugarica poznaje dosta ljudi...

Pritom dosta slabo znam engleski, skoro nikako...nemam nikog u americi, cak ne bih spominjao ni tu drugaricu...

Ne znam koliko je pametno da im smislim pricu da mi je devojka tamo otisla na work%travell i da sam odlucio da joj se poslednji mesec prikljucim da zajedno putujemo...

Pritom bih isao tamo posle julskog ispitnog roka, mozda bih i ostavio malo vise ispita sa namerom na ih zavrsim u septembru oktobru jer jeliti ostajem samo mesec dana...

Ko moze nesto vise da mi kaze o svemu tome i sta je najbolje od svega, sta sve treba?

S obzirom da sam student i da ne planiram da ostajem tamo...

Hvala :)

Na leto lepo skupis sve potvrde sa fakulteta, uverenje da si redovan student, spisak polozenih ispita, podatke o nekretninama koje posedujes ti ili tvoji roditelji, i skupis nesto para, najbolje bi bilo da imas par hiljada eura na racunu, i kad odes u ambasadu kazes da ides turisticki, nadjes neki jeftini hotel ili hostel na netu, ne spominji nikakve drugare, devojku, rodbinu, i kazi da ces ostati neko kratko vreme, mozda jedno 2-3 nedelje. Njima je bitno da imas novca da pokrijes troskove i da imas razlog da se vratis, zato ti je na leto najbolje da ides jer posle imas ispite i `moras` da se vratis da polazes. Dobra je stvar i ako vide da si putovao do sada po inostranstvu. E sad sto se tice ostanka na duze i rada na crno, to ne bih znao sta da ti kazem, ja mislim da ti to nije dobra ideja, jer kao prvo ne znas koliko ce ti dati da ostanes, to moze da bude 6 meseci a moze i manje, zavisi kako te procene. Sem toga mozda ce ti traziti povratnu kartu...I ako ti daju da ostanes 6 meseci i ti toliko ostanes, mozes imati problem sledeci put kada budes aplicirao za vizu jer ce mozd ada te pitaju sta si ti radio tamo 6 meseci i da posumnjaju da si radio na crno..To najbolje neko ko se razume bolje u te stvari da ti objasni :)

Pozdrav,

Postovani procitao sam dosta na forumu ali imam neke nedoumice, pa bi mi znacilo veoma vase iskustvo.  Iz Srbije sam inace.

1991 sam godiste, zavrsio sam srednju masinsku skolu Mehanicar grejne i rashladne tehnike radno iskustvo 3,5 godine, osiguran sam.  Dakle mene interesuje da me posavetujete.  Otac moje devojke je vec 10 godina u USA, ima Green Card, Pre 2 nedelje polagao je za drzevljanstvo (USA) polozio pismeni, pao na usmenom.  Izlazi ponovo decembra.  Dakle njoj su vece sanse da bude sa njim tj ode tamo.  Ali ona ne zeli zbog mene da napusti zemlju.  Sta bi ste mi preporucili da pokusam i odem pre nje tamo.  Mogu da dobijem garantno pismo, ako ista znaci.  Moze prijatelj njenog oca koji ima privatnu firmu da mi posalje isto neko pismo za posao (sta vec), koju vizu da probam da mi odobre da ne bude uzalud? Zaista bi mi znacilo kada bi me neko posavetovao sta i kako.  Ujedno poslednja opcija je turisticka viza, imam stalni posao (ceka me kad se vratim ako odem), Porodica, Nekretnina, Novac na racunu.  Hvala vam unapred! Jos jednom samo savet sta i kako. . 

Moram da trazim pomoc i u vezi vize  :-[ Muz i ja putujemo decembra na 10 dana u Njujork turisticki. Oboje smo zaposleni, imamo stan, nemamo dece ako je i to bitno :) Ono sto planiramo da prilozimo za vizu su potvrde o zaposlenju i visini primanja, izvode iz banke, izvod vencanih i kupoprodajni ugovor za stan. Smestaj smo nasli preko Airbnb - preko njih je nemoguce dobiti neku potvrdu o rezervaciji, right? Da li mislite da treba jos nesto od dokumenata da prilazemo? Puuuno hvala nekoj dobroj dusi koja ce da pomogne nama nesnadjenima...  flowers::

Moram da trazim pomoc i u vezi vize  :-[ Muz i ja putujemo decembra na 10 dana u Njujork turisticki. Oboje smo zaposleni, imamo stan, nemamo dece ako je i to bitno :) Ono sto planiramo da prilozimo za vizu su potvrde o zaposlenju i visini primanja, izvode iz banke, izvod vencanih i kupoprodajni ugovor za stan. Smestaj smo nasli preko Airbnb - preko njih je nemoguce dobiti neku potvrdu o rezervaciji, right? Da li mislite da treba jos nesto od dokumenata da prilazemo? Puuuno hvala nekoj dobroj dusi koja ce da pomogne nama nesnadjenima...  flowers::

To je to, možete da odštampate mail koji ste dobili od Airbnb, ništa drugo. Ako ste putovali ranije (pasoši nisu prazni), viza na 10 godina vam je zagarantovana. Ne preterujte sa dokumentima - MKV vam ne treba (dovoljno je da kažete da ste supružnici), a ja ne bih nudio ni taj ugovor za stan, jedino ako priča dođe do nekretnina, ali s obzirom na sve ostalo, ja mislim da neće stići dalje od najosnovnijih stvari.

Pozdrav,

Postovani procitao sam dosta na forumu ali imam neke nedoumice, pa bi mi znacilo veoma vase iskustvo.  Iz Srbije sam inace.

1991 sam godiste, zavrsio sam srednju masinsku skolu Mehanicar grejne i rashladne tehnike radno iskustvo 3,5 godine, osiguran sam.  Dakle mene interesuje da me posavetujete.  Otac moje devojke je vec 10 godina u USA, ima Green Card, Pre 2 nedelje polagao je za drzevljanstvo (USA) polozio pismeni, pao na usmenom.  Izlazi ponovo decembra.  Dakle njoj su vece sanse da bude sa njim tj ode tamo.  Ali ona ne zeli zbog mene da napusti zemlju.  Sta bi ste mi preporucili da pokusam i odem pre nje tamo.  Mogu da dobijem garantno pismo, ako ista znaci.  Moze prijatelj njenog oca koji ima privatnu firmu da mi posalje isto neko pismo za posao (sta vec), koju vizu da probam da mi odobre da ne bude uzalud? Zaista bi mi znacilo kada bi me neko posavetovao sta i kako.  Ujedno poslednja opcija je turisticka viza, imam stalni posao (ceka me kad se vratim ako odem), Porodica, Nekretnina, Novac na racunu.  Hvala vam unapred! Jos jednom samo savet sta i kako. . 

Ja ne bih ulazio u savete kako da se "prevari" sistem, ali ima jedna stvar koju nismo čuli, a koja potencijalno može biti odgovor na sva pitanja ovde - da li je tvoja devojka podnela zahtev za Green Card na osnovu family preference? Na to imaju pravo i deca legal permanent residents (što je njen otac sada), kao i deca američkih državljana. Na to se čeka nekoliko godina. Ako jeste, i ako je prošlo dovoljno vremena, onda ona ima pravo na Green Card, a ukoliko biste se venčali, imao bi i ti. Ako nije, onda ni njene šanse "da bude tamo sa njim" nisu velike, osim ukoliko se ne kvalifikuje za turističku vizu.

Uzgred, imajući u vidu oblast u kojoj radiš i nivo obrazovanja, ne vidim kako bi mogao da dobiješ bilo koju vizu osim turističke ili Green Card upravo na osnovu braka.