Jump to content

Featured Replies

Pozdrav svima. Zeleo bi da otputujem u SAD, tacnije u Chicago. Razlog posete je svadba rodjenog brata. Zaposlen sam u drzavnoj administraciji vec 7 godina. Ozenjen, dvoje dece. Ostao bi mozda plafon 10 dana. E sad posto je to sve iskrslo iznenada (necu da idem, hocu da idem...itd), moje pitanje je da li postoji sansa da zakazem intervju, prodjem ga i dobijem vizu a sve to u 30 dana, obzirom da je to vremenski period kojim raspolazem?

Hvala unapred.

Pasos dobijas za dva dana od viziranja a termin mozes da vidis na sajtu kad je slobodan. Nekad moze za prekosutra da bude slobodan

Pasos dobijas za dva dana od viziranja a termin mozes da vidis na sajtu kad je slobodan. Nekad moze za prekosutra da bude slobodan

Hvala.

Pozdrav ljudi, procitala sam nekoliko postova ovde, ali ne sve, pa se izvinjavam ako je neko postavio slicno pitanje.

Suprug(inace americki drzavljanin) i ja planiramo da putujemo u USA sredinom juna i da ostanemo 3 meseca. 

Njega ceka neki poslic tamo, ali bismo za razlog za odlazak naveli posetu rodbini.

E sad zanima me par stvari,

Ja sam student, tj obnovljeni status apsolventskog tj sada to zovu obnova cetvrte godine, ostao mi je jedan ispit i diplomski(nisam dala ni jedan ispit vec godinu dana), zaposlena sam od 01.03. ove godine, u braku dve godine, a pitanja su:

1. Da li da trazim od sefice da mi na ugovoru napise vecu sumu od minimalca koji trenutno stoji kao primanje?;

2. Da li bi mi potvrda da sam student i spisak polozenih ispita pomogli ili odmogli?;

3. Da li dokaz o vlasnistvu automobila i psa znaci ista? :)

4. Da li mi bracni status sa americkim drzavljanom pomaze ili odmaze?

5. Citala sam na ranijim stranama da su ljudi nosili dokaze o vlasnistvu stana/kuce i kad su roditelji vlasnici, da li to pomaze?

6. Kopija caletovog pasosa sa americkom vizom?

7. Kopija suprugove boravisne dozvole za Srbiju u trajanju od godinu dana od ovog meseca?(obnovljena drugu godinu za redom)

Za sad toliko, ako se setim jos necega, bicu dosadna. :)

Hvala unapred

Teško je konkretno odgovoriti na pitanja, jer zapravo bez obzira na sve okolnosti, jedino što se gleda je imaš li čemu da se vratiš. Nije bitno ni državljanstvo supruga, gde su mama tata i ostali, nego šta ti imaš u Srbiji - i to ne samo materijalno.

Ako si u braku sa državljaninom SAD, to se može činiti kao odlučujuća prednost (jer imaš pravo na useljeničku vizu kada prođeš proceduru, pa što bi htela da uđeš kao ilegalni imigrant na turističku i zagočaš sebi život bez potrebe...), ali dok ne apliciraš oni te, makar formalno, tretiraju kao i svakog drugog aplikanta. Naravno, imaju u vidu ovo, pa tako makar možeš biti malo mirnija da su oni svesni da ti verovatno ne želiš da ostaneš tamo bez odgovarajućih papira.

Da probam konkretno:

1. Ako ti zaista primaš minimalac, onda ne. Svaka laž je nepotrebni rizik. Ako dobijaš deo novca na neki drugi način, ako je to preko računa kao honorar recimo, možeš prosto odneti izvod iz banke gde se vidi kolika su ti zaista primanja. U svakom slučaju, poslodavac može da ti napiše potvrdu sa formulacijom tipa "ukupna mesečna primanja" a ne "visina plate" i onda može da uključi sve prihode koje imaš.

2. Zašto da ne. Usporila si sa krajem studija jer si se zaposlila, to nije ništa problematično, mada ključno je to što imaš posao.

3. Automobil, kuća, pas (ovo prvi put čujem ali je potpuno logično u kontekstu svega ostalog) - sve to mogu biti neki dopunski argumenti. Moj savet je da ne "reklamiraš" da poseduješ te stvari. Ako te pitaju, svakako, reci im da li imaš nešto od priloženog. Ali u 99% slučajeva odluka će biti doneta pre nego što se takvo pitanje postavi, ako se uopšte postavi. Pozivanje na to bez pitanja sa njihove strane može biti protumačeno kao pokušaj da se po svaku cenu dokaže veza sa Srbijom, a zapravo stan se može prodati kao i automobil prilično brzo i taj novac se može iskoristiti za početak života u SAD...

4. Šta god bio odgovor na ovo pitanje, a ja mislim da pomaže, je da takva stvar ne može niti sme da se krije. Čak mislim da je to deo aplikacije, pa je bespredmetno o tome pričati :) Ono što nije loše je da suprug može sa tobom u konzulat kao moralna podrška, što u slučaju kada nije državljanin nije moguće.

5. Isto kao pod 3 - ne bih to radio. Ako baš budu eksplicitno tražili dokaze o tome, to se može i naknadno dostaviti. To bi me jako začudilo.

6. Ne. Svoj si čovek :) A ako ih baš zainteresuje, imaju u sistemu oni tu informaciju.

7. Možeš poneti njegov pasoš, mada u suštini njih ne zanima da li je on ovde legalno. Ili ako ide sa tobom, prosto biće tu da objasni sve što ih zanima ako ga pozovu na šalter...

Generalno, mislim da je ovo prilično jasan i lak slučaj. Ne volim da budem optimista oko viza jer uvek nešto može da pođe naopako, ali ne vidim problem.

Jedino mi nije jasno zašto biste lagali o razlogu odlaska kada on ima potpuno pravo da radi u SAD... "Poseta rodbini" koja traje tri meseca je nešto veoma neobično i kod nas, a o Americi da ne govorim. To se ne radi. Dakle, posao je sasvim legitiman razlog zašto toliko ostajete a jedino pitanje na koje ti treba da daš odgovor je kako možeš da priuštiš sebi da odsustvuješ sa svog posla toliko dugo. Lakše bi bilo da idete u posetu rođacima na 10-15 dana, ako razumeš šta govorim :)

Hvala puno na odgovoru! 

Imam samo jos jedno pitanjce: da li mi treba potvrda da nisam kaznjavana?

Svi saveti su mi vec dosta pomogli. 

Jedino sad moram da vidim za to kako opravdati izostanak sa posla toliko dugo. Kafic u kom radim ce svakako ovo leto biti zatvoren mesec ili dva zbog  renoviranja, ali kako to dokazati? :)

Valjda ce sve biti kako treba... 

Hvala jos jednom puno!

Hvala. :)

mozda odgovori na moja pitanja deluju logicno, ali eto morala sam da ih postavim, makar za neki mir u glavi. :) 

Jedino sad moram da vidim za to kako opravdati izostanak sa posla toliko dugo. Kafic u kom radim ce svakako ovo leto biti zatvoren mesec ili dva zbog  renoviranja, ali kako to dokazati? :)

Pa evo da probam još jednom - ako je tvoj cilj na intervjuu da dokažeš čvrste veze sa Srbijom i tu koristiš svoj posao kao jedan od ključnih argumenata, kakav je to posao sa koga odsustvuješ tri meseca? Očigledno ne nešto stalno i pouzdano. Zato ponavljam da bi bilo mnogo lakše da ideš u posetu od 10-15 dana. Na vizi ne piše koliko će poseta trajati.

da, sve razumem. Samo sam htela sto vise da izbegnem da moram nesto da izmisljam, tj da takvih stvari bude sto manje. :) 

Eto i mene kod jenki-vize...

Drugari, imam pitanje, al' ajd prvo uvod...pratio sam naravno temu, pa znam da je najvaznije dokazati vezu sa otadzbinom...ja sam tu u velikom problemu, jer me nista ne vezuje - jedino realno je sto sam pred kraj master studija, ali to sa 35god. ni meni samom ne deluje kao veza...doduse ne razvlacim te studije 10god., nego sam bas redovan student tu - upisano pre dve godine i sad sam u statusu redovnog studenta...nemam kucu, nemam stan, a bogami ni šator...

E sad pitanje - s obzirom da shvatih i da se odluka mahom donosi i pre samog razgovora, zanima me da li postoji sansa da ja kroz formular objasnim sledece: putnik sam (bio svuda, bla-bla) i eto zanima me makar par sitnica u tim amerikama...takodje, jedan od glavnih razloga za vizu je laksi put ka Srednjoj i Juznoj Americi...da li to sve nekako mogu da sklopim odgovaranjem na pitanja iz formulara ili nema bas prostora?

Hvala unapred!

Imam osamnaest godina i zavrsavam srednju skolu. Isao bih u posetu kumovima ovog leta u NY. Buduci da nemam kako da im dokazem da cu da upisem fakultet (u pitanju je pravni, to cu svakako upisati) plasim se da bi mogli da me odbiju. Sumnjam da je dovoljno da donesem sada potvrdu o redovnom pohadjanju srednje skole, djacku knjizicu i sta vec. Mnogo bi mi znacila necija pomoc i savet. Hvala unapred! :)

Eto i mene kod jenki-vize...

Drugari, imam pitanje, al' ajd prvo uvod...pratio sam naravno temu, pa znam da je najvaznije dokazati vezu sa otadzbinom...ja sam tu u velikom problemu, jer me nista ne vezuje - jedino realno je sto sam pred kraj master studija, ali to sa 35god. ni meni samom ne deluje kao veza...doduse ne razvlacim te studije 10god., nego sam bas redovan student tu - upisano pre dve godine i sad sam u statusu redovnog studenta...nemam kucu, nemam stan, a bogami ni šator...

E sad pitanje - s obzirom da shvatih i da se odluka mahom donosi i pre samog razgovora, zanima me da li postoji sansa da ja kroz formular objasnim sledece: putnik sam (bio svuda, bla-bla) i eto zanima me makar par sitnica u tim amerikama...takodje, jedan od glavnih razloga za vizu je laksi put ka Srednjoj i Juznoj Americi...da li to sve nekako mogu da sklopim odgovaranjem na pitanja iz formulara ili nema bas prostora?

Hvala unapred!

Iskreno, nije beznadežno. Ja sam imao sličnu situaciju u bliskom okruženju, kraj mastera, bez posla, itd. i upravo US viza u cilju tranzita ka Latinskoj Americi. Može da se provuče - recimo u pitanju koliko ostaješ, 2x3 days in transit to npr. Argentina ili tako nešto. I na tom intervjuu je zapravo više bilo pitanja pa šta ćeš u Argentini, ko ti je tamo, kako to baš tamo... :)

Za nekoga ko prvi put vadi vizu, ja bih rekao da se odluka donosi na intervjuu. Ako nije prvi put, onda se donosi unapred - ali pozitivna. Oni nekoga ko je puno putovao, pa makar ne u SAD, ne odbijaju olako. Pun pasoš je možda najbolji argument koji imaš. Ili stari puni pasoši, svejedno. A imaš pitanje kao naručeno, "u koje ste zemlje putovali u poslednjih 10 godina".

Bilo bi super kada bi imao neki posao, honorarno, freelance, svejedno. Pošto smo vršnjaci valjda ima nešto od čega plaćaš ta putovanja ;) Nisu formalisti u smislu da ti treba M4 iz PIO fonda, može da bude i izvod sa PayPala na netu, šta god.

Edited by meelosh

I ja sam tu blizu po godinama, a nula dana radnog staža  :king:

Radim freelance, imam na računima uvek dosta novca, putovao sam dosta (japan, thailand, kambodža, izrael, rusija, katar, uae itd, po europi svugde mnogo puta), pun je pasoš viza i pečata, hteo bih u USA onako bez veze, zaista ne bih da ostajem, ali već godinama odlažem pokušaj za vizu. 

Nije mi bitno da odem, a opet ne bih da me odbiju i da, koliko shvatam, prvim odbijanjem smanjim mogućnost da ikada dobijem vizu. 

Nemam nekretnine na svoje ime, jedino relativno skup auto, nisam oženjen i u principu me ništa ne vezuje za srbiju, ali nemam ni nikakvu nameru da ostajem u usa, da radim u McDonaldsu ili šta već :)  . 

Mislio sam da ništa ne izmišljam nego odem realno predstavim situaciju, volim da putujem, ako verujete dajte mi vizu, ako ne, nije mi ni bitno mnogo. Ali nikako da se odlučim da probam 

I ja sam tu blizu po godinama, a nula dana radnog staža  :king:

Radim freelance, imam na računima uvek dosta novca, putovao sam dosta (japan, thailand, kambodža, izrael, rusija, katar, uae itd, po europi svugde mnogo puta), pun je pasoš viza i pečata, hteo bih u USA onako bez veze, zaista ne bih da ostajem, ali već godinama odlažem pokušaj za vizu. 

Da kažem najkraće moguće - ja stvarno mislim da ovo nije nikakav problem. Stalni prihodi postoje, ranija putovanja su tu, ključna životna pitanja su rešena - prema tome ne vidim razlog za odlaganje :) Moja prva viza je bila u freelance statusu i niko nije postavio ni u naznaci pitanje šta je sa formalnim zaposlenjem itd.

Cao ljudi htela sam da vas pitam za vase misljenje. Naime, student sam obnovljene 3 godine, hocu da idem ove godine u Ameriku preko H2b vize. Prosle godine sam isla ali preko J1, vratila sam se na vreme, 15 dana pre iteka vize, ali nisam  stigla na poslednji rok i bukvalno zbog 1 ispita obnovim godinu. Ove godine sam dala 1 ispit a ostatak mogu tek u junskom roku jer u mi ti u letnjem semestru i ne mogu ranije da ih polazem. Pa sta mislite koja mi je prolaznost na h2b vizi sa tim jednim ispitom, stim da mogu da prilozim imovinu roditelja, bila sam i vratila sam se na vreme prosle godine, sta mislite?

H2B viza je radna, tako da škola nije uslov ;)

Imaš zakazan intervju za tu vizu ili imaš mogućnost da ideš preko nje?

Pošto sam čuo ovde kod mene u firmi da je stopiran neki drugi krug odobravanja viza i neki ljudi koji redovno dolaze u Ameriku preko te vize su sada na čekanju...

Uslov za H2B vizu je ili da si u stalnom radnom odnosu ili da si student i da dokazes da imas cvrste veze sa Srbijom, zato me i zanima da li je dovaljan taj jedan ispit, bas mi je to bitno da znam sta vi mislite? Gore sam napisala sta jos mogu da prilozim pa nzm da li je to dovoljno da budu zadovoljni. A mislim da ce se nastaviti evo vam link pa vidite

http://www.uscis.gov/news/district-court-allows-dol-continue-processing-certifications-h-2b-program-and-uscis-resumes-premium-processing-h-2b-petitions

• 3 weeks later...

Da li neko ima slicno iskustvo: pocetkom novembra bih otisla u SAD na 7-10 dana na proslavu 25.godine firme u kojoj radi decko! Zaposlena sam u ozbiljnoj firmi 9meseci i redovan sam student( 2 godina)! NJegova firma bi mi napisala da idem kao njihov poslovni saradnik ili nesto slicno,nabavili bi i rezervaciju hotela i poziv za dogadjaj,u kom mestu idemo i razlog... Ja bih prilozila i dokaze iz moje firme(o god.odmoru,placeno odsustvo,radna knjizica) i dokaze sa fakulteta da sam redovan student i o položenim ispitima,dokaze iz banke... Da li neko zna kakve su sanse da dobijem  vizu i da li bi mi mozda znacilo jos nesto od dokumenta? 

Da li neko ima slicno iskustvo: pocetkom novembra bih otisla u SAD na 7-10 dana na proslavu 25.godine firme u kojoj radi decko! Zaposlena sam u ozbiljnoj firmi 9meseci i redovan sam student( 2 godina)! NJegova firma bi mi napisala da idem kao njihov poslovni saradnik ili nesto slicno,nabavili bi i rezervaciju hotela i poziv za dogadjaj,u kom mestu idemo i razlog... Ja bih prilozila i dokaze iz moje firme(o god.odmoru,placeno odsustvo,radna knjizica) i dokaze sa fakulteta da sam redovan student i o položenim ispitima,dokaze iz banke... Da li neko zna kakve su sanse da dobijem  vizu i da li bi mi mozda znacilo jos nesto od dokumenta? 

Jedino mi nije jasno čemu laganje oko toga kako si saradnik te firme... Imaš posao, redovan si student, kakve sad ima veze neka treća firma sa tim? Ideš turistički, tako se i prijavljuješ i to je to.

Ne bih da procenjujem šanse, ali ako te uhvate u pokušaju prevare - makar to bila i naivna laž, kao što ovo deluje - mogu da ti garantujem da vizu nećeš dobiti ni sada, a ni u skorijoj budućnosti.

Nisam sve pročitala, na poslu sam, pa oprostite ako se ponavljam sa pitanjem :)

neću da pitam kakve su mi šanse, jer nema pravila kod njih.

Za ćelavog čikicu sam već čula i čitala o njemu na jednom drugom forumu :/

Zanima me dokumentacija koja mi je neophodna pri podnošenju zahteva za turističku vizu, zaposlena sam, živim sa roditeljima u porodičnoj kući, otac je vlasnik.

Na sajtu ambasade su mi malo oskudni, traže čvrste veze sa Srbijom.

Ne znam šta bih im donela sem potvrde o zaposlenju i visini primanja, rešenje o godišnjem ako treba. Račun iz banke sa uplatama plata vidim da neko nosi neko ne. Da li je potrebno nešto o roditeljima, visine njihovih primanja, potvrda o vlasništvu ili nešto slično?

Konkretno šta mi je potrebno da priložim od dokumentacije?

Zaposlena sam od novembra prošle godine, plata jbg prosečna. Devizni račun nemam što znači ni neke pare. Išla bih kod rodbine koja bi platila put,a povod je diplomiranje, decembar mesec.

Unapred hvala.

Jedino mi nije jasno čemu laganje oko toga kako si saradnik te firme... Imaš posao, redovan si student, kakve sad ima veze neka treća firma sa tim? Ideš turistički, tako se i prijavljuješ i to je to.

Ne bih da procenjujem šanse, ali ako te uhvate u pokušaju prevare - makar to bila i naivna laž, kao što ovo deluje - mogu da ti garantujem da vizu nećeš dobiti ni sada, a ni u skorijoj budućnosti.

Ne bih ja lagala, mislili smo da napisemo da ja idem kao poslovni saradnik  iz moje firme sa njihovom cisto kao pokrice neko... nemam pojma...  Ne znam da li ce biti problem sto ne radim u toj firmi,pa smo zato mislili da pisemo da sam njihov poslovni saradnik 

Ne bih ja lagala, mislili smo da napisemo da ja idem kao poslovni saradnik  iz moje firme sa njihovom cisto kao pokrice neko... nemam pojma...  Ne znam da li ce biti problem sto ne radim u toj firmi,pa smo zato mislili da pisemo da sam njihov poslovni saradnik 

Pa ako nisi poslovni saradnik onda je to laž, znam da je teška reč, ali nema razloga, baš nema razloga za tako nešto... Dečko ide na proslavu, ti ideš sa njim jer je lepa prilika za turističko (i romantično) putovanje, usput imaš svoj posao i studije, to je sve u redu. On već ima vizu?

Pa ako nisi poslovni saradnik onda je to laž, znam da je teška reč, ali nema razloga, baš nema razloga za tako nešto... Dečko ide na proslavu, ti ideš sa njim jer je lepa prilika za turističko (i romantično) putovanje, usput imaš svoj posao i studije, to je sve u redu. On već ima vizu?

Ne.... i on isto podnosi zahtev....