Jump to content

Featured Replies

Buddha ako hoces u Ukrajinu preko Rumunije bas preko pravog istoka to znaci preko Moldavije.

Zaboravi tu kombinaciju zbog moldavske vize.

Znaci dole na jugu moze. Uputstvo...

Treba od Bukuresta da dodjes do grada Galati na Dunavu. Moze i do Braile ali odatle opet moras do Galatija tako da je bolje direktno. Ako ces vozom imas voz Bukurest - Galati nekoliko puta dnevno. Znam da ima u 11 isao sam njime.

Vozom se do Galatija drndas nekoliko sati. Kad stignes u Galati odatle treba da ides na rumunsko-ukrajinsku granicu preko reke Prut, tacnije to je usce reke Prut u Dunav. Mozes na razne nacine recimo autobus, marsrutka, autostop.

Tu je granicni prelaz (predjes most) koji se zove Giurgiulesti. Kad predjes na ukrajinsku stranu prvi grad je luka na Dunavu Reni. Nista posebno tu zato pravac (autobusom ili marsrutkom) do Izmaila. Tu mozes da ostanes da malo gledas ali takodje odatle mozes i do vecine gradova u Ukrajini. Do Odese vozom ili autobusom, do ostalih (Nikolajev, Kirovograd, Harkov) direktno autobusom.

Ovaj pravac je mnogo bolji, laksi i jeftinije ako je cilj jug Ukrajine recimo Odesa, Krim i tu okolo. Na tom pravcu postoje jos tri granicna prelaza iz Rumunije u Ukrajinu koji se zovu Isaccea, Plauru i Chilia Veche. Stvar je u tome da su svi oni dole u delti Dunava i prelaz je preko vode skelom, trajektom ili cime vec. Znaci nije bas upotrebljivo osim ko hoce dozivljaj.

Samo ima jedna stvar. Treba proveriti da li je ova granica otvorena. Zadnji put kada sam isao tu bilo je problema sa rumunske strane. Navodno granica je bila samo za malogranicnu uoptrebu ali ne i za medjunarodne prelaske.

O cemu se radi. Za vreme SSSR-a i socijalisticke Rumunije granica je bila potpuno zatvorena. Kada je Ukrajina postala  nezavisna dobila je medjunarodnu tuzbu od Rumunije da se otvori ta granica. I tako su se drndali po sudu vise od 10 godina. Navodno je postignut dogovor i januara 2007. granica je otvorena. Ja sam prosao 2006. uz vise satno cekanje.

Znaci treba proveriti sve ovo da se ne ide na slepo. Proverio sam zvanicni sajt ukrajinske pogranicne sluzbe i tamo se na spisku granicnih prelaza sa Rumunijom ovi prelazi koje sam naveo uopste ne spominju?

Treba proveriti kod ambasade Ukrajine u BG (a takodje i Rumunije) kakva je situacija. Maja ove godine u vezu ovoga sam telefonirao ambasadi Ukrajine i oni nisu imali pojma o tome. Ispalo da sam ja njih obavestio o o toj granici i tuzbi Rumunije. :o

• 2 weeks later...

Rumunska ambasada se vec skoro pola godine ne nalazi u ulici Kneza Milosa. Prebacili su se u Uzicku 10 i broj telefona je 3675-772.

Medjutim, tebi verovatno treba njihov konzulat. On se nalazi u Miloja Djaka 1c, u blizini Belog dvora, tel: 3670-798.

• 2 months later...

A jel mora da se ide lično da se preda za vizu?

Jel mogu da pošaljem po nekom???

Sveze informacije,dobio sam rumunsku vizu pre koji dan.Za turisticku vizu potrebno je:pasos(ja sam im dao plavi),slika za pasos,fotokopija prve strane pasosa,potvrda o stanju na racunu (ima fiktivna da se uzme u nekim bankama),rezervacija hotela/hostela (moze preko interneta),povratna karta (uzmete povratnu do bukuresta odnesete im da vide posle je vratite i dobijete pare nazad -10%).Viza se dobija u roku od 7 dana.Ja sam imao 6 rezervisanih noci u hotelu (preko neta sam rezervisao kad sam dobio vizu sam otkazao) i dobio sam vizu na 8 dana.

u kojim bankama?

ja sam letos obilazio SVE banke i to vishe nigde ne rade. U bivsoj JuBanci (sad ne znam kako se zove, pomoc?) su prvo hteli, pa kad sam sutradan doshao, rekli su da ipak to ne rade. U svim ostalim bankama (koje postoje u Nishu) rekli su mi da to vishe nije moguce.

vidis, i ja imam devizni racun i nulu na njemu i to bas u Komercijalnoj, nisu hteli ni da cuju, kao to je moglo nekad sad vise ne. jul ove godine. pojma nemam..

Ma kreteni. Toliko puta mi se desilo da me u jednoj poslovnici ubedjuju da je nesto nemoguce, sto u drugim najnormalnije rade. Secam se kako sam jednom prilikom video reklamu na tv-u za ebanking komercijalne banke, zatim pogledao na njihovom sajtu sta je sve potrebno za to, otisao u poslovnicu, a tamo su me pravili ludim da to ne postoji. Posle krace rasprave, provere sa sefom i zvanjem druge poslovnice, uvideli su gresku, ali svejedno nisam mogao potpisati pristupnicu, jer nisu imali dokumenta kako to ide, vec sam morao doci nakon par dana...

Ne znam sta da ti kazem, da probas neku drugu poslovnicu mozda? U svakom slucaju, ako budes dolazio do Beograda, reci cu ti gde je moja sestra uzela :)

Izvinjavam se za offtopic :)

Probajte Metals banku. Ja sam tu uzimao potvrdu nekoliko puta i to u raznim gradovima.

Bez racuna, samo se ta potvrda placala tako nekih 200-300 dinara ako se secam.

Pre jedno mesec dana isao sam u Metals banku sa drugarom po tu potvrdu.

Nismo je dobili, sluzbenica nam je rekla da banka ima nekih problema.

Secate se ono po novinama, Jelasic, itd. Sluzbenica nam nije izricito rekla da ne daju potvrdu

nego da probamo kasnije. Nismo probali, ako treba proveriti.

U vezi rumunske vize, kakva je situacija sa tranzitnom vizom?

Sta sve treba za odlazak do Ukrajine - sveze informacije?

Vaucer za Ukrajinu najverovatnije, ostalo? Vozna karta - treba da im se odnese bas karta, ili moze i ona rezervacija karte, sedista ili kako se to vec zove. Viza je i dalje besplatna i da li i za tranzitnu vizu treba da se ceka

tih 7 dana ili tranzitnu vizu daju brze.

kakva su vam iskustva sa kondukterima u rumunskim vozovima? jel su kao nasi spremni za saradnju ili mora da se kupi uredno karta na blagajni?

ako sam promasio temu jbg nov sam jos se ne snalazim a vidim ovde prica o rumunima pa reko sto da ne pitam

Na osnovu viznih olkasica sa EU, Rumunija je donela odluku da za gradjane Srbije viza bude besplatna.

Ta odluka izlgeda da je stupila na snagu negde krajem oktobra?

Interesanto je da za gradjane BiH i Crne Gore rumunska viza ima samo nizu cenu i kosta 35 evra. Za sve ostale kojima treba rumunska viza, ona kosta 60 evra bez obzira kakva je viza (tranzit, turisticka sa jednim ulaskom itd). Jedino viza za dugtrajni boravak kosta 120 evra. E sad za nas tranzitna i turisticka viza su besplatne a ostalo se verovatno placa.

Takodje kod Rumuna ne postoji termin "turisticka viza" sada je to "viza za kratkotrajni boravak do 90 dana".

Da li se iz Rumunije moze preci u Madjarsku sa tom vizom i kakav je granicni prelaz?

Da li dobija samo rumunska viza ili neki shengen?

Hvala!!

Za Madjarsku za nas je potreban šengen. Za Rumuniju samo viza koja je besplatna i dobija se ako ides preko turisticke agencije. Fotokopija prve strane pasoša.

Za Madjarsku za nas je potreban šengen. Za Rumuniju samo viza koja je besplatna i dobija se ako ides preko turisticke agencije. Fotokopija prve strane pasoša.

Moze da se dobije i bez agencije,pogledaj prethodne postove napisano je sta je potrebno.

• 2 weeks later...

Rumunsku vizu treba uzimati u konzulatu u Vrscu. Viza se moze dobiti istog dana. Ne zezaju oko dokumentacije. Treba fotografija, potvrda o zaposlenju, pozivno pismo (u kojem mora biti navedeno da vazi za 6 meseci) i kopija pasosa. I dobije se bez problema multi viza na 6 meseci.

Cuo sam da je u Beogradu mnogo rigoroznije.

Kada sam zadnji put proveravao konzulat u Vrscu receno mi je da oni samo skupljaju dokumetaciju pa nose u BG na izdavanje viza. Ovo je nesto od nedavno?

Ako sa ovim imas licno iskustvo da li mozes da proveris kako je sa izdavanjem tranzitne vize (za odlazak u Ukrajinu).

Sta sve treba, da li je besplatna i koliko brzo se dobija viza (istog dana?).

Nije tacno da nose u Beograd. Dva puta sam vec vadio vizu u Vrscu. Prvi put (proslog februara) dobio sam istog dana posle 2-3 sata cekanja, a drugi put (u novembru) sam dobio posle nekoliko dana, ali zbog toga sto mi je supruga strani drzavljanin, pa su za nju morali da dobiju posebnu dozvolu iz Bukuresta. Da sam aplicirao sam, dobio bih vizu istog dana (sluzbenica samo sto mi se nije izvinjavala zbog toga sto treba da cekam).

Inace, ne vredi da pitate preko telefona da li se viza moze dobiti odmah, jer ce sasvim sigurno reci da je potrebno nekoliko (ako se dobro secam - 7 radnih) dana.

Nema guzve.

Obizirom da nisam u zemlji, mislim da ce tebi biti jeftinije da nazoves konzulat i raspitas se za dokumentaciju. Verujem da ti za tranzitnu nece trebati vise dokumentacije od 2 slike, ukrajinske vize (vaucera ili sta vec imas) i formulara.

Telefoni: 013/831.099; 831.199; 831.299; 0644.098.730

Adresa: Trg Zelene Pijace 3A, Vrsac

Planiram put u Rumuniju u skorije vreme a nemam pojma kakva je procedura oko vize. Razne sam price cuo al ni jedna se ne poklapa sa drugom. Pa ako neko moze pouzdano da mi kaze sta mi sve treba za vizu i kako ide procedura oko dobijanja....