Jump to content

Featured Replies

A mi smo svetlosnim godinama daleko od trzisne ekonomije, tako da je svaki komentar na tu temu suvisan. Nisam bas siguran kako stoje svi propisi oko toga, ali sam ubedjen da nemaju sve kompanije isti tretman u Evropi. Neka me neko demantuje konkretnim primerom.

I ja nisam sigurna, ali bih tipovala da je tako kako ti kažeš. Primera radi: Leonardo da Vinci (Fiumicino) je privatizovan, većinski akcioner je porodica Benetton. Alitalia nema automatski privilegovan status, ali pošto je FCO njen hub, ona više usluga koristi i to joj garantuje bolje uslove. Najprostija logika tržišta. Ne znam da li je Tesla privatizovan ili ne, ali i da nije, logično je da AirSerbia ima bolje uslove nego Wizz ili ko već.

Slažem se sa Reljom da je aerodrom u Čeneju politička i ekonomski neopravdana ideja. Što se tiče aerodroma u Nišu, ne verujem da je neophodan.

Ne vidim zašto bi Easyjet, Pegasus ili Ryanair bili obeshrabreni gubitkom privilegija Wizzaira?  Wizz je imao dobar timing i ostvario fini profit. Ali uslovi na tržištu se menjaju...

Pretpostavljam da će Wizz imati i dalje popuste koje imaju ostali (korišćenje terminala 1, noćno sletanje/poletanje, i sl.), a izgubiće neke dodatne koje su izboksovali kada su imali veću pregovaračku moć. For the times they are a-changin'...

Drugo zapitajte se samo koliko je ljudi zaposleno od osnivanja Air Srbije? Pa samo ja imam 3 drugarice koje su postale stjuardese.

Kao što pomenuh gore, partikularni interesi nadvladavaju...

A zar nije i tvoj partikularni interes da se ne ukine let za Charleroa :)

Slažem se sa Reljom da je aerodrom u Čeneju politička i ekonomski neopravdana ideja. Što se tiče aerodroma u Nišu, ne verujem da je neophodan.

Kako misliš nije neophodan, pa on uveliko postoji?

A nekako geografski, najlogičnija je lokacija za treći srpski aerodrom. (naravno, drugi je prištinski  ;D )

Kao što je Tashi napisala logično je da Air Serbia ima bolje uslove i treba da ima bolje uslove. Kao što je već neko napisao našli su oni negde bolje uslove(u letoniji) pa samo napumpavaju celu ovu senzaciju kako bi sebe opravdali,a po meni su među najgorim aviokompanijama.

Kako misliš nije neophodan, pa on uveliko postoji?

A nekako geografski, najlogičnija je lokacija za treći srpski aerodrom. (naravno, drugi je prištinski  ;D )

Ops! Ja sam mislila da su ga zatvorili. A sad gledam i vidim da ima čarter letove za Antaliju. Dakle, medjunarodni aerodrom. :)

Ma naravno, geografski mnogo logičnije nego Novi Sad.

U Italiji su iz sličnih političkih razloga napravili ogroman aerodrom u Milanu - Malpensa. Sad ne znaju šta će s njim.

Pravda za Charleroi.  8-)

Kad smo već kod toga, kako ćete se prebaciti iz Budimpešte vi koji ste izvisili za Brisel-Beograd kao i ja. Gea? Taj let sleće u večernjim satima, jel onda Gea čeka putnike sa više letova pa tek tad kreće ili kako već ide. Do sada sam išao Geom samo iz Temišvara i čekao se uvek jedan let.

Kad Wizz radi povraćaj sredstava onda ne vraća onu naknadu za karticu? Samo naknadu za let? Jer mi je došla danas faktura -18.99 a let je bio 25e.

Moj sleće u 19:20. Da li se tad može organizovati prevoz TerraTravelom i kako se postaje član vašeg kluba? :)

Moj sleće u 19:20. Da li se tad može organizovati prevoz TerraTravelom i kako se postaje član vašeg kluba? :)

Samo kažeš da si došao preko KP-a (sledi uputstva iz tog posta tamo), ne treba ti nikakvo članstvo :) Jes da je popust sića, ali zrno po zrno...

Au kakva vest. Zamolio bih samo ljude da pokusaju da se drze teme, a ne da raspravljaju o aerodromu u Ceneju i sl.  flowers::

Wizz i sl. kompanije su apsolutno potrebne na nasem ili bilo kom drugom trzistu zbog razbijanja monopola (ili duopola).  Kome ne odgovara prtljag, nacin poslovanja... jednostavno ne treba da leti njima. Najvaznije je da ljudi imaju izbor, pa kome sta odgovara. Nemojte biti naivni, cim se povuku sa neke linije, Air Serbia ce povecati cene, evo pratite sad bas liniju za Brisel.

Do 2009, imali su monopol i zavrsavali godinu sa 10-20-30 miliona eur u minusu, a svi mi placali. Zadnijih godina nisu imali bas pun monopol i zavrsavali su godine sa 20-30-40 miliona minusa.

Medjutim, ne treba bas ni wizzovim saopstenjima verovati 100% Setite se samo primera kad su smanjili prtljag, kako su to plasirali da je zbog nas putnika da bi se brze ukrcali  zvizhd

Licno mislim da njima nije bila popunjenost kabine dobra i da im je prodaja karata na letovima za CRL i Oslo lose isla (Nemojte se sad javljati sa pricom da kad ste vi leteli je bio avion pun, jer je to jedan primer od mnogo).

Sa druge strane ocigledno su imali 'podsticaj' ili kako hocete nazovite to ranije, a sad je aerodrom resio da to ukine. Zasto? Pa to sad niko sa sigurnoscu ne moze da tvrdi.

Bojim se da ima suvise nepoznatih da bi mi sad znali tacno o cemu se radi.

Osnovno je da se do sitnih detalja objavi taj ugovor izmedju Jata i Etihada, jer mi ne znamo da li je neko nekome nesto i sta tacno obecao.

Medjutim, ne treba bas ni wizzovim saopstenjima verovati 100% Setite se samo primera kad su smanjili prtljag, kako su to plasirali da je zbog nas putnika da bi se brze ukrcali  zvizhd

Licno mislim da njima nije bila popunjenost kabine dobra i da im je prodaja karata na letovima za CRL i Oslo lose isla

To sam i naglasio. Zbog ovoga su 100% otkazali let za Rim 2013. godine. Nisu imali dobru popunjenost i to su uradili više od 20 dana od prvog leta.

Tako da ne verujem više nikome. Ali znam da ću iz Budimpešte leteti kad god budem išao negde. :)

Video sam poređenja sa Hrvatskom ili Rumunijom, koje imaju po 5-6 regionalnih centara; međutim, niko nas ne poredi sa Mađarskom, kojoj geografski više ličimo (zemlja sa samo jednom metropolom, centralno stacioniranom i tradicionalno dobrim aerodromom). Ili Bugarskom, koja nema razvijen nikakav avioprevoz? Ili Grčkom, sa stotinama regionalnih i ostrvskih aerodroma i turizmom kao glavnom granom privrede? Svaka je zemlja slučaj za sebe.

Dozvoliću sebi mali offić uprkos Kompetovom apelu: moja je Vizija (© Tadić, 2014) regionalni aerodrom Subotica-Segedin, smešten negde blizu Horgoš-Reske graničnog prelaza i E75, ka kojem bi gravitiralo nekoliko miliona stanovnika Vojvodine, južne Mađarske i zapadne Transilvanije, a bio bi bolje saobraćajno povezan nego sadašnji zabačeni Temišvarski. No, kako nešto takvo nije ni u planovima (pridržavam autorska prava, ako se pojavi neko da investira nekoliko stotina miliona evra u ideju), vratimo se u realnost.

Iako mi nije draga Wizzova redukcija, fakat je da aerodromi i avoikompanije sklapaju ugovore koji im se najviše isplate, a korist putnika je samo tangencijalna. I svi su samo na privremenom dobitku ili gubitku. Setimo se cena letova ka Istambulu pre Pegasusa, i gde su sada; ili ka Rimu, dok su u raznim kombinacijama leteli Jat, Alitalia, Wizzair i EasyJet. Tržište je zajebana stvar. Plus, tu su i državni i paradržavni monopoli (spomenuta Air Serbia, Lufhanza, Beogradski aerodrom), koji komplikuju stvar.

Hoću da kažem... sve se menja, i na zakone kapitala ne možemo da utičemo nekom društvenom akcijom (na politiku možda, ali slabo). Ostaje nam da se prilagodimo. Dok se ne pojavi neki lokalni aerodrom koji može da privuče low-costere (Temišvar je ponajbolji, ali su kopnene veze slabe), ostaje da se dovijamo kao i pre. I da se nadamo...

moram i ja .  :o

Aerodrom NT je uradio ono sto bi i svako normalan uradio. Imaju skok putnika i skok u broju operacija (20+ % i jedno i drugo ) te je logicno ad podizu cene (ovo je uslovno receno jer nisu povecali  cene samo su ukinuli popuste ) zakon ponude i potraznje.

Wizzair je uradio tacno ono sto je logicno. Video ovce ,osisao i sad ide dalje. Trazi sledece ovce. Malo im glupo da to tako kazu ali to je istina.

airserbia radi tacno ono sto treba da radi. raste joj broj putnika ,ugled, i sve ostalo, logicno cene gore. Komfor se plaća.

Oni koji nisu u pravu,to je država ,ali niti sam im ja davao glas ,niti im placam porez niti me interesuju. Nosioci politickog suvereniteta ( u ovom slucaju clanovi KP koje zive i rade u srbiji ) uz sve ostale gradjane RS tako zele. Oni zele i tacno tako rade ,ovakvu vlast kakvu imaju,i suludo je da ja koji mislim da tako ne treba njima objasnajvam sta i kako treba. da li ja jedem crno iz eurocrema? nejedem! Jel moze neko da me natera? ne moze! e pa zasto bih onda kukao na crno iz eurokrema kad ni ne zelim da ga jedem. I to resim vrlo jednostavno. kupujem samo beli eurokrem.  ;D:king:

naravno da je bolje da vise komapnija leti, iz milion i jednog razloga, ali u Srbiji je takav sistem vec 20 i vise godina. Narod to ne zeli. I jasno to kaze svaki put kad im se to postavi kao pitanje.

Takodje bih naglasio,da ne razumem ljude koje moraju da lete iz Budimpeste. Kontradiktorni ste, zelite vise letova i vise konkurencije iz Beograda, a pucate pare kod direktne konkurencije???

to ipak govori u prilog mojoj tezi, da narod zeli upravo ovo sto se desava. Uski licni interesi (pa makar i an svoju stetu ) bez ikakvog osecaja za siru sliku,a to nas onad vodi ka tome da je lose. e zato je lose.

• Author

Kontradiktorni ste, zelite vise letova i vise konkurencije iz Beograda, a pucate pare kod direktne konkurencije???

Wizz je konkurencija ljudima zaposlenim u Airsrbiji, meni nije.

upravo ti o tome i pricam.

Zaposleni u AS placaju porez u Srbiji, iz koga se placa puno toga, i tako dalje. Odusevljen sam sa Vama ako zivite i radite u Srbiji a Vasi prighodi ni u kom slucaju ne zavise od obrta u samoj Srbiji  ::crazy:

kad avion poleti iz Beogarda, onda se ogrebu za posao i pare :

-kontrola letenja

-gorivo,

-ostale nespomenute usluge (taxi,javni prevoz ,aprking, toalet papir itd )

a onda oni svi plate porez (ili zaradjene pare ) potrose na ostale robe i usluge u kojima je opet ugradjen neciji rad itd.

a kad odes u Budimpestu, i tamo kupis kartu kod bilo koje kompanije, onda u Srbiji ostaje manje od 10 eura za kombi, i eventualno neki dinar kontroli letenja ako avion kojim slucajem prelece preko teritorije koju kontrolise SMATSA.

to je upravo i objasnjenje zasto je lose. I Oni koji imaju mogucnost da idu, daju pare drugima(tj onima koji nama nikad ne vracaju ) , i jos se posle cude kako je lose i zasto nema.

Jednostavno sistem pokaze broj upita iz Budimpeste za neku destinaciju 100, a  iz Beograda 49. Narvno da niko ne reaguje i ne kaze ,skinite Budimpestinih 20 koje dolaze iz Beg, i onda je BEG profiatbilan a BUD ne.

Ali to je stvar ovih na valsti ,a to sam vec obajsnioaad me ne interesuje.

A nosioci politickog suvereniteta bas to i zele. Bez obzira sta pricali, to u praksi rade, a to je dokaz da to i zele.

e zato Vas ne razumem. tvridte da je lose,a letite iz Budimpeste na godisnji odmor? jebote.  ::crazy:

e zato Vas ne razumem. tvridte da je lose,a letite iz Budimpeste na godisnji odmor? jebote.  ::crazy:

Možda sam ja preumorna danas, petak je, ali uopšte te nisam razumela. Kapiram da si nešto ljut. Letim odande gde mi je jeftinije/isplativije, u čemu je stvar? Iz tvoje rečenice koju sam citirala proizilazi da pošto tvrdim da je loše (loše je svako nepostojanje konkurencije, da se ja pitam, želela bih da iz Beograda lete i Wizz i Ryan i Easy i AS i Lufthansa i Swiss i British... svi, pa izvol'te, birajte ko šta voli), dakle, pošto tvrdim da je loše, ne smem da letim iz Budimpešte iako mi je odande jeftinije  ::crazy:

Čitala ponovo... hm, pošto mislim da je loše, da bih poboljšala situaciju treba da kao Dobri Samarićanin letim iz Beograda i plaćam najmanje duplo skuplju kartu da bi zaradio Aerodrom NT i AirSrbia, a ne Budimpešta i Wizz? Ma važi. Globalizacija, zakon ponude i potražnje... Neka Aerodrom NT razmišlja zašto će imati smanjen promet, sve pogrešne poslovne odluke se plaćaju.

ErSerbia  je na N. Tesli "domaćin" tj. "KUPAC NA VELIKO"... pa shodno tome i tarifa... Wizz je "mali kupac"... :nono:

Vidim da se zaboravlja i još jedna "sitnica": u paketu sa JAT-om Arapima de prodat/predat (kako ko razume tu "transakciju") i deo aerodroma NT koji je bio vlasništvo JAT-a. :bang: Ovaj "detalj" bi trebao da izađe na Sunce - kada objave ugovor sa Etihadom (ama, smo što nisu  :dance:)

@Floria,

Da si postena trebala bi da kazes,

Kao pripadnici elite uSrbiji mi je sasvim dovoljno dobro pa si mogu priustiti(namerno hrvatska recenicna konstrukcija ) da pijem kafe po evropskim gradovima. U tom kontekstu letovi iz Budimpeste su pravo osvezenje. 

ali posto nis postena, onda pricas prici o globalizaciji,o trendovima ,itd. da nemas, ili da ti porodica zivi od prometa sa neba/i od neba naravno da bi drugu pricu pricala.

i ja sam za konkurenciju i slobodno trziste, i ja prvi nisam leteo sa JAT -om ( zato sto ne podrzavam bandu lopovsku/komunjarsku a ne iz nekog drugog razloga )  ali nisam ni leteo iz Budimpeste. Ako nemam pare za avion iz Republike Srpske/Srbije/ i ostalih zemalja ex-YU onad idem autom, vozom,biciklom ,peske, ili uopste ne idem na godisnji domor.

A ovde se uopste i ne radi o godisnjem odmoru, vec se radi o tome da par razmazenih kevica sedi u Bogradu, i jednom sedmicno idu u Lisabon,Brisel ili gde vec da im dupe vidi puta. Posto bi to sa normalnim cenama karte bilo skupo cak i za njih, onda se proseravaju pa idu iz Budimpeste,pa kao fora bili u Lisabonu za 50 eura.

a jel Vam palo na pamet ,da je nezaposlenost u opstini Nevesinje (80%) i da umesto Budimpeste i Lisabona odete u Nevesinje za iste pare i tamo popijete kafu, i bar nekome obezbedite par eura ,da prezivi tu sedmicu?

naravnoa da nije.

da ne bude zabune i ja putujem dosta(nekoliko stotina pol/sle sam vec upisao ),iamte na blogu puno vise, i isao sam i avionom i svim ostalim mogucim prevoznim sredstvima. I sa parama i bez para. I u Nevesinje, i u Lisabon, i gde sve ne ali nikad nisam iamo potrebu da letim iz Budimpeste,jer osim sto mislim da zaradjuju na nasoj nesreci nikad nisam ni nasao kombinaciju novcanu dovoljno inspirativnu da bih se cimao .

svaki put sam nasao kombinaciju dovoljno povoljnu da mogu iz Beograda normalno da letim. kako sebi tako i drugima koji su pitali.

Ono istina fensi kevici mi ne pitaju misljenje ( sta ce njima misljenje oni imaju Budimpestu i Wizzair ) te ne trosim vreme na razamazene budale.

Uglavnom izvinajvam se savkome ko se uvredio tekstom a da se nije u istome pronasao.  :spot:

Puno pozdrava. 

Cek sta tebe boli uvo da l ce neko iz Budimpeste da leti ili ne? Iako sam patriota pre cu kupiti nesto strano sto je nekoliko puta jeftinije nego domace da me osisaju ko ovcu. Cuj u Nevesinju 80% nezaposlenosti, pa ajd tamo aerodrom da otvorimo da im damo par evra da prezive nedelju...

Onda verujem da nisi leteo Air Srbijom... Da si rekao za JAT složio bi se ali ovako notorna glupost. Kao što sam već rekao cene su drastično manje SAMO ako se putuje bez kofera. Ovako me karta izadje 10-20 eura manje nego Air Srbija sa tim da ću te pare morati da potrošim na voz jer mi Wizz ne ide za Dizeldorf nego za Dortmund! Drugo nemaš nikakav obrok na letu(jeste da je glupost ali važi se)!! Treće i za mene NAJVAŽNIJE, JA KAO DEČKO OD 1,93CM ne mogu da sednem u sedište... Nego me uvek bacaju na krilo,dok u Air Srbiji se barem nekako uglavim. Tako da je za mene Air Srbija bolja,a i drugo Air Srbija ima 30000 destinacija a Wizz Air leti na 6,7 destinacija..