Jump to content

Featured Replies

Posted

Lista daje najbolje gradove za život i rad na daljinu (za digitalne nomade :) ).

Pogodite koji je grad među prvih deset. :D Čak dva sa naših prostora.

(Vreme je da počnem da obnavljam gradivo iz digitalnih nauka. :) )

Kao digitalni nastanjenik zamišljao sam kolege nomade na nekom od meditenarskih mesta, da jedu maslinke i uživaju u suncu dok čukaju kôd  :comp: Stremeo sam k tome, a ovo, ovo je baš skenj saznanje  :shockkk:

Taj deo mi zlobnici ne mogu oduzeti ::crazy: . Eh, another day in paradise biće  zvizhd

Na ovoj listi mi je OK prvak - Chiang Mai. Vrlo cudno da na listi jeftinih, a pristojnih (cistih, sa solidnom infrastrukturom, zdravstvom, transportom i dobro povezani sa ostalim krajveima, bezbednih...) gradova za zivot ima slabo gradova u Indiji, centralnoj i juznoj Americi i Okeaniji (Filipini, Indonezija recimo).

Mislim da Beograd ne zasluzuje da se nadje toliko visoko na listi - slabo je povezan jeftinim aerotransportom sa vecim delom sveta, troskovi zivota nisu bas niski (hrana, odeca, usluge, uglavnom sve sto se uvozi je skuplje ili na nivou razvijenih zemalja), zdravstvene usluge za strance su upitne, a ako gledamo na svetskom nivou ipak je to jedan nevelik grad koji nema preterano mnogo da ponudi. Da sam stranac verovatno bi mi bio interesantan za kraci boravak, ne vise od toga.

Edited by noskich

• 2 weeks later...

As usual lista je nidje veze...Pogotovo troskovi. Budimpesta 2130 $ mesecno ?  1670 Eur ? 

Trenutno sam upravo u Budimpesti, u pitanju je kraci boravak (4-6 meseci), mesecni troskovi su: stan (centar, VII ker) 160 Eur, ostali troskovi (internet, struja i gas, common costs) 70 Eur, paket za mobilni 10 Eur (2 GB), 3 veca obroka dnevno 240 Eur (dorucak kucna varijanta, rucak all you can eat u korektnom restoranu, vecera brzi restoran), teretana i bazen 50 Eur, mesecna karta za prevoz 30 Eur, parking sa nadzorom 25 Eur...jedva nagurah do 600 Eur. 
Pa na sta taj potrosi jos 1000 Eur.

Mogao bih tako i za druge gradove.

Noskich - Jesu li i troskove u Chiang Mai-u precenili ? 

Noskich - Jesu li i troskove u Chiang Mai-u precenili ? 

Znas onu pricu kada je covek pitao seljaka na livadi koliko vremena treba da hoda do sledeceg sela a seljak cuti, pa mu kaze kada krene da hoda? Tako isto i sve ove procene. Ne moze ti reci koliko treba dok ne vidi kako brzo hodas. Iliti sve zavisi o kome je rec, koliko se doticna osoba opruza. Ne znam koliko su tacni u ustanovljavanju prosecne cene, ali tu opet imas problem jer je prosek sredina izmedju vrlo stedljive osobe i velikog rasipnika. Ono sto je rasipno/stedljivo za jednog nije za drugog. Tako da je sve to orijentaciono i ne moze se uzimati kao cinjenica.

Edited by noskich

Ono sto je rasipno/stedljivo za jednog nije za drugog. Tako da je sve to orijentaciono i ne moze se uzimati kao cinjenica.

Istina, ali ako se tako gleda onda se ni na jedno pitanje ne moze odgovoriti. Pokusavam da se rukovodim objektivizacijom, pitanje je vise vezano za troskove koje sam taksativno naveo i za svoj boravak u Budimpesti. Verujem da je to ono sto je (barem vecini) potrebno za funkcionisanje. Da, neko ce kuvati kuci, pa ce ustedeti na restoranu, neko je vegan, pa ga namirnice manje kostaju, s druge strane neko je kockar ili trosi novac na druge nacine. Kad pricamo o necemu "prosecnom", pricamo o stavu/potrebama vecine.

Dakle u tabeli su navedeni prosecni troskovi. Trudeci se da ostanem objektivan, izneo sam svoje troskove i uporedio sa navedenom cenom. U tom smislu je i postavljeno pitanje. Cini mi se da si boravio u tom delu Tajlanda, pa sam se stoga tebi i obratio. 

Istina, ali ako se tako gleda onda se ni na jedno pitanje ne moze odgovoriti. Pokusavam da se rukovodim objektivizacijom, pitanje je vise vezano za troskove koje sam taksativno naveo i za svoj boravak u Budimpesti. Verujem da je to ono sto je (barem vecini) potrebno za funkcionisanje. Da, neko ce kuvati kuci, pa ce ustedeti na restoranu, neko je vegan, pa ga namirnice manje kostaju, s druge strane neko je kockar ili trosi novac na druge nacine. Kad pricamo o necemu "prosecnom", pricamo o stavu/potrebama vecine.

Dakle u tabeli su navedeni prosecni troskovi. Trudeci se da ostanem objektivan, izneo sam svoje troskove i uporedio sa navedenom cenom. U tom smislu je i postavljeno pitanje. Cini mi se da si boravio u tom delu Tajlanda, pa sam se stoga tebi i obratio. 

Jesam, ali ja sam minimalista, tako da su moji troskovi daleko ispod proseka. Na primer, u Sidneju koji je medju 10 najskupljih gradova na svetu ne trosim vise od 10-15 dolara dnevno, neka me mesecno izadje i vise 30% na nepredvidjene troskove, opet je totalna suma 600 dolara. U Chiang Maiju bih verovatno trosio pola te sume koja je navedena, znaci oko 350 dolara (naravno ovde pricamo o trajnom boravku, ne o svakodnevnim turama i boravku u turistickom smestaju). Dacu ti samo jedan primer, u Chiang Maiju glavno sredstvo transporta su kombi tuk-tukovi, znaci vozacka kabina sa nesto kao malim kamionom pozadi i na oba kraja su klupice da se sedi. Jednu istu turu smo devojka i ja platili dolar po glavi, dok su stranci koji su sedeli do nas placali po 3-5, pa cak i deset puta vise. To je samo jedan mali primer, ali se para po para tako nakupi pa izadje na kraju sta izadje. Ko hoce da zivi trajno na Tajlandu nista bolje za budzet od tajlandskog partnera koji odmah obara cenu na lokalni nivo. Ili da naucis jezik pa da se cenjkas, ali opet nesto teze nego da si sa lokalnom osobom.

Edited by noskich