Jump to content

Featured Replies

On 10/21/2020 at 5:01 PM, ppetrovic said:

U teoriji ga ništa ne sprečava, može da emigrira i na H1-B vizu ako mu se posreći, mada mu je zelena karta mnoooogo bolja varijanta jer u startu ima manje ograničenja i elegantnije se dolazi do državljanstva (ako mu je to cilj, a većini jeste).

H1-2B i ostalo je unkinuto do kraja godine.

22 hours ago, Seaman said:

Nisam znao da je UK drzavljanin... Sa nasim pasosem je premija dobiti i H2B vizu. Opcija ostanka na crno bi mogla u slucaju da je taj neko single, spreman na rizik i sl.

Sent from my iPhone using Tapatalk

UK nema pravo na zelenu kartu lutriju, tako ako on unosi te podatke nikad nece dobiti.

UK nema pravo na zelenu kartu lutriju, tako ako on unosi te podatke nikad nece dobiti.

Ne unosim te podatke, jer nisam rodjen u UK - naturalizovan sam drzavljanin (a i pise u pravilima koje procitam pre apliciranja).

Inace, Severnoirci imaju pravo da apliciraju (iako imaju UK drzavljanstvo).

Dobro vece, supruga zeli da se prijavi za green card lutriju, promenili smo 1000 fotografa i ne mozemo da po green card photo checkeru ubodemo dobru sliku, ima li neko neki savet, program ili preporuku neke agenciju da olaksamo stvar. Hvala unapred. ?

Dobro vece, supruga zeli da se prijavi za green card lutriju, promenili smo 1000 fotografa i ne mozemo da po green card photo checkeru ubodemo dobru sliku, ima li neko neki savet, program ili preporuku neke agenciju da olaksamo stvar. Hvala unapred. [emoji4]

I meni se ove godine desilo da ne prihvata photo sto smo radili kod fotografa, jer je bila za koji kilobajt veca, pa sam samo u picture editoru malo smanjio sliku i rjesio problem. A bilo je i online editora bas za green card lottery, pa proguglaj.

On 10/23/2020 at 12:59 PM, jms_uk said:

Ne unosim te podatke, jer nisam rodjen u UK - naturalizovan sam drzavljanin (a i pise u pravilima koje procitam pre apliciranja).

Inace, Severnoirci imaju pravo da apliciraju (iako imaju UK drzavljanstvo).

onda te zbog toga nikada ne izvlace, nemas pravo i automatski si diskvalifikovan. ne priznaju double citizenshio u Americi

onda te zbog toga nikada ne izvlace, nemas pravo i automatski si diskvalifikovan. ne priznaju double citizenshio u Americi

Nista ne razumem sta kazes ovde :confused:

7 hours ago, jms_uk said:

Nista ne razumem sta kazes ovde ?

pise na sajtu da ljudi sa duplim drzavljanstvima, nemaju pravo ako je jedno od drzavljanstva na listi da ne moze aplicira,

posto ti imas UK drzavljanstvo automatski si diskvalifikovan, oni imaju specijalan softver za to,

naprimer ovi sa dvojnim madjarskim i srpskim, koji apliciraju oba puta su isto diskvalifikovani. 

Mislim da je problem kod tebe sto nisi dobio zbog toga sto UK i US dele podatke zbog sigurnosti. 

pise na sajtu da ljudi sa duplim drzavljanstvima, nemaju pravo ako je jedno od drzavljanstva na listi da ne moze aplicira,
posto ti imas UK drzavljanstvo automatski si diskvalifikovan, oni imaju specijalan softver za to,
naprimer ovi sa dvojnim madjarskim i srpskim, koji apliciraju oba puta su isto diskvalifikovani. 

Mislim da je problem kod tebe sto nisi dobio zbog toga sto UK i US dele podatke zbog sigurnosti. 

Na kom sajtu to pise?

Posto u zvanicnim instrukcijama State Department-a nema nista na tu temu.

A i ceo komentar ti nema veze jer ja nisam UK native. I da sutra dozvole UK da se prijavi ja ne bih mogao.

Iz instrukcija:

Country of eligibility for the DV program – Your country of eligibility will normally be the same as your country of birth. Your country of eligibility is not related to where you live or your nationality, if it is different from your country of birth.

19 minutes ago, jms_uk said:

Na kom sajtu to pise?

Posto u zvanicnim instrukcijama State Department-a nema nista na tu temu.

A i ceo komentar ti nema veze jer ja nisam UK native. I da sutra dozvole UK da se prijavi ja ne bih mogao.

Iz instrukcija:

Country of eligibility for the DV program – Your country of eligibility will normally be the same as your country of birth. Your country of eligibility is not related to where you live or your nationality, if it is different from your country of birth.

da taj deo mnoge buni, pa zato misle da su eligible.

naprimer puno meksikanaca koji imaju spanske pasose zbog Franka su isto postavljali ta pitanja, nemaju pravo da igraju green card lutriju.

naprimer puno meksikanaca koji imaju spanske pasose zbog Franka su isto postavljali ta pitanja, nemaju pravo da igraju green card lutriju.

Ne rece na kom sajtu pise?

@jms izvinjavam se sto ulecem u diskusiju, ali mozes li da pitas u americkoj ambasadi oko ovoga, jer to je najvalidnija informacija....verovatno bi puno znacila jos nekim ljudima odavde...

iz onog sto pise u tekstu koji si okacio, vrlo je jasno da tvoja nacionalnost ( u ovom trenutku si British, zar ne), nema veze sa tvojom zemljom porekla, tj. gde si rodjen, i da je bitno da li je tvoja zemlja rodjenja eligible ili ne..lepo su ljudi napisali....jedino sto mi je rec - normally nepotrebna, ne znam zasto su je stavili, jedino ako ta rec nema neko skriveno znacenje heheh

Edited by bam-bam

Nema sta da se pita, ako se procita celo uputstvo, vrlo je jasno.

Normally ovde znaci uobicajeno, uglavnom. Uglavnom vecina bude, ali ako nije aplikant eligible na osnovu zemlje rodjenja - uputstvo navodi i druga dva slucaja kako moze biti.

Apropo tvog termina nacionalnost, mislim da je to mozda primenjivije na zemlju rodjenja. Ja sam britanski (a i srpski i dalje) drzavljanin.

2 hours ago, jms_uk said:

Nema sta da se pita, ako se procita celo uputstvo, vrlo je jasno.

Normally ovde znaci uobicajeno, uglavnom. Uglavnom vecina bude, ali ako nije aplikant eligible na osnovu zemlje rodjenja - uputstvo navodi i druga dva slucaja kako moze biti.

Apropo tvog termina nacionalnost, mislim da je to mozda primenjivije na zemlju rodjenja. Ja sam britanski (a i srpski i dalje) drzavljanin.

da, to je logicno kako si napisao, jer nationality nije isto sto i citizenship...ali da li se ti prijavljujes za green card kao srpski, ili britanski drzavljanin? 

Po onome kako je napisano, to i ne bi trebalo da ima ikakve veze, vec se gleda country of birth...ali cisto pitam? Mozda bi bolje bilo upisivati se i kao srpski drzavljanin na aplikaciji, da ne bi bilo ikakvog zbuna.... u stvari, ne znam ni kako su definisana pitanja, da li uopste ima pitanje o citizenship, i da li postoji opcija da covek upise  vise istih?

1 hour ago, bam-bam said:

da, to je logicno kako si napisao, jer nationality nije isto sto i citizenship...ali da li se ti prijavljujes za green card kao srpski, ili britanski drzavljanin?

Kao srpski, tj. upisujem Srbiju kao country of eligibility. Oni rodjeni u Velikoj Britaniji (sto nije isto sto i UK) ni ne mogu da se prijave - a to sa mnom ionako nema veze, jer nisam rodjen ovde.

1 hour ago, bam-bam said:

Po onome kako je napisano, to i ne bi trebalo da ima ikakve veze, vec se gleda country of birth...ali cisto pitam? Mozda bi bolje bilo upisivati se i kao srpski drzavljanin na aplikaciji, da ne bi bilo ikakvog zbuna.... u stvari, ne znam ni kako su definisana pitanja, da li uopste ima pitanje o citizenship, i da li postoji opcija da covek upise  vise istih?

Nema pitanja o drzavljanstvu ili vise njih.

Baci pogled ovde https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DV-Instructions-Translations/DV-2022-Instructions-Translations/DV-2022-Instructions-English.pdf tu imas i sva pitanja koja se popunjavaju. Ovo o cemu pricamo su 5 i 6.

Na istom tom linku pise da native of following countries are not eligible. Americki zakoni su namerno napisani dvosmisleno, najverovatnije apliciras u prazno. 

Pitaj ponovo ambasadu u UK, ali onda ljudi koji su rodjeni u UK a nisu njihovi drzavljani su diskvalifikovani, ako je tvoje tumacenje tacno.

Primer Srbin rodjn u UK a zivi i boravi u Srbiji je diskvalifikovan, sto nema smisla.

Da li si ikada dobio broj pa makar i onaj veliki? Cim nisi izvucen preko deset ili koliko puta, verovatno si diskvalifikovan jer uopste nije velika kompeticija.

Cim nisi izvucen preko deset ili koliko puta, verovatno si diskvalifikovan jer uopste nije velika kompeticija.

Prema podacima za DV-2017, za Srbiju procenat izvucenih od prijavljenih je bio 1.33%.

ali onda ljudi koji su rodjeni u UK a nisu njihovi drzavljani su diskvalifikovani, ako je tvoje tumacenje tacno.

Tako bi trebalo.

Da li si ikada dobio broj pa makar i onaj veliki? Cim nisi izvucen preko deset ili koliko puta, verovatno si diskvalifikovan jer uopste nije velika kompeticija.

Taj (konfirmacijski) broj dobije svako ko odigra lutriju. Diskvalifikacija se desi nekad posle u procesu, a i da nisi svjestan toga. Ja igram lutriju od 2010, a zadnjih godina popunjavam dvije prijave, za sebe i suprugu, i jos nismo izvuceni, sto ne znaci da nesto ne radimo dobro, jednostavno mali je procenat izvucenih i nismo imali srece do sad. :)

On misli na broj koji dobije izvucena osoba, ne na taj potvrdni broj o uspesnoj prijavi. 

Svuda je objasnjeno da se kvalifikuje za zemljom rodjanja a ne drzavljanstva. Jako je prosto, covek rodjen u Srb, i ne mora da ima pasos Srbije, ima prava da se kvalifikuje. Rodjen u Engleskoj, sve vreme zivi u Srbiji nema prava da se prijavi. 

On 10/24/2020 at 5:15 PM, Tooka said:

Mozes ti da imas 4 pasosa razlicita, ako su i dalje rodjeni u Meksiku nemaju prava da se prijave. 

4 hours ago, mveruovic said:

On misli na broj koji dobije izvucena osoba, ne na taj potvrdni broj o uspesnoj prijavi. 

Svuda je objasnjeno da se kvalifikuje za zemljom rodjanja a ne drzavljanstva. Jako je prosto, covek rodjen u Srb, i ne mora da ima pasos Srbije, ima prava da se kvalifikuje. Rodjen u Engleskoj, sve vreme zivi u Srbiji nema prava da se prijavi. 

Mozes ti da imas 4 pasosa razlicita, ako su i dalje rodjeni u Meksiku nemaju prava da se prijave. 

e, a sta cemo sa ljudima koji su slucajno rodjeni negde, a nemaju veze sa tom zemljom...a ima i zemalja koje ne daju automatski drzavljanstvo po rodjenju...npr. rodis se na tajlandu, ali ti nisi drzavljanin tajlanda, ako ti jedan od roditelja nije tajlandjanin....mora da ima neka fora da ti drzavljanstvo po rodjenju bude eligible za green card, a ostala drzavljanstva koja si eventualno dobio tokom zivota da se ne racunaju....

6 hours ago, mveruovic said:

ovo nema smisla ali ajde.

Samo znam ako imas drzavljanstvo zemlje koja se ne kvalifikuje onda ne mozes da apliciras. 

On 10/25/2020 at 1:33 PM, Seaman said:

Taj (konfirmacijski) broj dobije svako ko odigra lutriju.

ja mislim na onaj broj posle izvlacenja, ako to nije dobio, a jako su velike sanse da ga dobije posle toliko puta odigrano.

ja mislim na onaj broj posle izvlacenja, ako to nije dobio, a jako su velike sanse da ga dobije posle toliko puta odigrano.

Kako su velike sanse, kad je maksimum 7% izvucenih od prijavljenih? Na svakih sto prijavljenih, preko 90 nece biti izvuceno...

Broj prethodnih prijava nema nikakvog uticaja na izvlacenje.

On 10/27/2020 at 2:35 PM, Tooka said:

ovo nema smisla ali ajde.

Samo znam ako imas drzavljanstvo zemlje koja se ne kvalifikuje onda ne mozes da apliciras. 

Mozda tebi nema smisla ali je jako jednostavno objasnjeno, imas na fbu ambasade u BGu. Drzavljanstvo nema veze sa zemljom rodjenja. Naveden je primer ako je neko rodjen u Kini a ima drzavljanstvo Srb ne moze da se kvalifikuje. Moze da se kvalifikuje ako su roditelji bili rezidenti u Srb prilikom rodjenja deteta u Kini.

13 hours ago, mveruovic said:

Mozda tebi nema smisla ali je jako jednostavno objasnjeno, imas na fbu ambasade u BGu. Drzavljanstvo nema veze sa zemljom rodjenja. Naveden je primer ako je neko rodjen u Kini a ima drzavljanstvo Srb ne moze da se kvalifikuje. Moze da se kvalifikuje ako su roditelji bili rezidenti u Srb prilikom rodjenja deteta u Kini.

vecina smo rezidenti u Srbiji ako nam se deca rode u non eligible zemljama. Nema smisla sto to pricas. migrat sa UK pasosem se kvalifikuje, UK gradjanin rodjen u Irskoj, EU i Aziji se kvalifikuje, ali zato ako se rodis u Meksiku Kini ili UK, NE