Jump to content

Featured Replies

Uh bas bi se bunio sto moram da budem poreski obveznik u US :))

Bunio bi se kada bi odlucio da kasnije napustis US, a i dalje moras da placas porez njima. I njima i drugoj drzavi u kojoj zivis.

Ne placas porez ako nemas prihode, ako imas u drugoj zemlji sigurno neces imati ni 1/20 deo plate koji ces tamo da zaradjujes. A raspitacu se bas koliki porez placaju i kako podnose prijavu za porez kad su van zemlje, imam par prijatelja ovde, a i devojka trenutno zivi ovde u Srb, ali posto do 26. god mozes da budessa roditeljima na spisku provericu pa cu pisati

Иначе, мислим да није нигде поменуто да брачни парови легално могу да се пријаве двапут, односно појединачно, додајући брачног партнера као "зависну" особу или како већ.

Pa moze i muz i zena da se prijave, i da navedu kao sto kazes da su udati/ozenjeni. Imaju prava na to da povecaju sanse. Bitno je i sacuvati onaj broj potvrde koji se na kraju dobije ako njega nema dzabe sve, ne moze da se proveri rezultat izvlacenja.

• Author

Danas u 19 časova će predstavnici konzularnog odeljenja Američke Ambasade održati prezentaciju "Diversity Visa 2016" (Lutrija za zelenu kartu) u American Corner Belgrade.

Ne placas porez ako nemas prihode, ako imas u drugoj zemlji sigurno neces imati ni 1/20 deo plate koji ces tamo da zaradjujes. 

Znaci svuda van US se zaradjuje samo crkavica, samo 5% americke plate... 20% stanovnistva ne moze da se samostalno prehrani vec samo preko food stamps: http://cnsnews.com/news/article/ali-meyer/record-20-households-food-stamps-2013

Ne bih sad da skrecem sa teme, toliko o tome.

Ne poznajem nikog ko nema pristojnu platu a da je sa ovih prostora, to je do ljudi i mesta gde zive. Ali dobro svako ima prava da zivi gde hoce i gde mu odgovara

Koliko rade za tu pristojnu platu?

Ne razumem se preterano u problematiku, ali znam da su ljudi koji su isli tamo svi imali neke price da rade dva ili tri posla. Da u Srbiji toliko radis i ovde bi imao para, mozda ne kao u Americi, ali ne bi sigurno bio siromasan.

E sad u Americi ako ti je plata $2,000 za 10 plata mozes kupiti nov Jeep Renegada, a za $30 mozes kupiti maksare, ali nije sve u kolima i u maksarama, zar ne?

Voelo bih da odem, da vidim, da prozivim, ali da planiram zivot tamo, nema sanse. Zato sam i prestao da saljem prijave za lutriju, a bio sam u istom fazonu kao i vi.

Pre nego što se ova diskusija nastavi, moram da napomenem da poznajem Elefterosa, odnosno Slobu, odnosno Suću Ledenog 26 godina. U pitanju je srećan, srećan devičin sin. Ne samo da je aplicirao za lutriju u poslednjem trenutku- nego je i cele godine tvrdio da će istu da dobije

.

U vrtiću Pinkio na Voždovcu koji smo zajedno pohađali je uvek bio mangup pravi i na strani pravde. Sećam se da nosio malene zelene maskirne pantalone.

Onda je u osnovnoj školi pomagao drugarima da prođu kontrolni zadatak iz ruskog i radio je sklekove i zgibove u parkiću na Voždovcu.

Jednom mi je nastavnica Engleskog dala keca nepravedno i naravno da je Sloba ustao i počeo da vrišti na nju da istog  keca uzbriše iz dnevnika. Mislim da je čak i počeo da se rva sa njom i da otima dnevnik (ovo ne znam da li je istina ili samo trip u mojoj glavi), ali rezultat je bio da je nastavnica poznatija kao Elmer Davež odnosno- Elmerka pobegla glavom bez obzira iz učionice i pretila direktorom i pozivom roditelja preko fiksne mreže.

Onda su došle zrelije godine- srednja škola. Nju smo proveli tako što smo stalno bežali sa nastave kod njega u stan, odakle smo gađali ljude na autobuskoj stanici jajima i plašili decu u parkiću bazukom koju je Sloba ukrao od oca- vojnog lica.

Da li treba da napomenem da je imao uvek sve petice u školi i bio jedan od kandidata za đaka generacije, ali je problem bila dvojka iz vladanja.

Da li treba da napomenem da je jednom igrao odbojku sa ostalom decom u školi, a neko ga je primetio i pozvao da igra za O.K. Crvena Zvezda?

Zatim, bio je frontmen pank- rok benda Minini Drugari. Vrteo je dugom kosom i polivao se pivom na sceni.

Za vreme letnjeg raspusta je radio kao spasilac na bazenima u Bostonu 5 meseci.

Završio je faks, zaposlio se u jednom od većih srpskih preduzeća i upisao doktorske studije. Ni sam nije bio siguran šta je bio njegov posao. Rekao mi je jednom prilikom da "pregleda neku dokumentaciju, pa šalje dalje". Ono što sam ja primetio je da bleji po ceo dan u kancelariji i pušta muziku.

Ta karijera se završila, i dok su drugi kukali zbog ekonomske krize i ostalih "ozbiljnih stvari", on je proputovao svet pitajbogakako. Bez redovnih primanja.

Jednom prilikom je doputovao do Ćivitavekije, nedaleko od Rima, popijo pivce sa mnom i pojeo sendvič, okrenuo se i vratio kuči u Beograd.

Trčao je maraton na Islandu.

Učio je Grčki jezik i na dodeli diploma se pojavio maskiran u Betmena, sa plaštom i povezom preko očiju. 

Srećan, srećan devičin sin...

Normalno da su tebi dali zelenu kartu.

Nisam još uvek izvalio da li su CIA, NASA i Obamima administracija izvalili koji je lik u pitanju.

Ili je u pitanju pozitivna energija. Kockice su se složile tako i Arhitekta je dodelio tebi zelenu kartu koji ćeš da odeš tamo da se sprdaš, umesto hiljadama ljudi koji bi otišli u Ameriku trbuhom za kruhom. Izgleda da tako svet funkcioniše.

Šaljem vam mir i ljubav,

Behemot

U Americi je 2000 dolara nista. Rade dva ili tri posla oni koji pocinju od nule, u prve dve godine, rade po restoranima zato sto ih ovi drze part time pa nisu u obavezi da im placaju osiguranje. Roditelji moje devojke imaju ok platu, a nista posebno ne rade. Njena sestra je medicinski radnik sto se lepo placa. Ortak radi u Tenesiju kao viljuskarista, ima ok platu, Drugarica u Ohaju radi u ljudskim resursima itd itd. U Americi samo budala ne moze da uspe bar nesto, ima milion mogucnosti.

• Author

Behemot = pravi prijatelj. Zabagovao sam se na tren.. imati pravog prijatelja, to je bogatstvo.

Tačno je da sam imao dobar osećaj u vezi zelene karte, ali kako sam aplicirao, izuzev čudnog osećaja tog dana, dalje nisam razmišljao o tome..

Šta god da bude, kako god da se snađem, gledaću da redovno pišem, pa ko god bude imao želju u budućnosti znaće šta ga čeka.

Meni je jako žao što je gospodin sa nikom "vrhunski" koji je i ovde bio registrovan, ali i na forumu Zelene lutrije - nestao! On je imao sjajnu priču.. Vodio je i blog neko vreme.. Mnogo ljudi je počelo da ga mrači i proziva da piše laži, a meni je samo delovao kao da ima dobro razrađen plan..

Koga zanima, neka potraži njegov blog na internetu..

Ja ga već potražio (a bio sam ga iščitao onda kad je krenuo), ali više nije dostupan -- piše mi da je stavljen na "private".

Meni se ne dopada njegov materijalizam, al' on je pravi čovek za Ameriku -- plan, plan, rad, rad, uspeh, uspeh.

Evo jedan super tekst na temu gladi i food stamps. Moje utisak iz Amerike je da ljudi sa fakultetom i znanjem jezika nemaju toliko problema da nađu posao. Naravno, ako neko ne zna jezik i nema neku školu moraće da krene od nule i da fizikališe na tri različita mesta kako bi preživeo. 

• Author

Nisam siguran da sam razumeo ovaj tekst kako treba. Da li se ovde radi o gladi u smislu kako uopšte nemaju da jedu, ili o tome kako nemaju da priušte nutritivno bogate namirnice?

Što se tiče Vrhunskog, da, blog mu je trenutno zaključan ili šta već, ono sam po prvi put u životu video.

Meni je sjajan njegov pristup - pre samog puta je uložio dosta novca na obuke, sertifikacije i razne kurseve i za sebe i ženu, tamo je otišao u San Francisko bay gde se najviše posla generiše trenutno, počeo da je gradi kreditni rejting polako i strpljivo, u istoj godini je stekao uslov da uzme kredit za stan, kupili su automobile, žena mu se zaposlila, on je napustio dobro plaćen posao zarad drugog gde zarada zavisi od toga kako radiš, itd. itd.

Šteta, baš bih voleo da se vrati.

Meni je sjajan njegov pristup - pre samog puta je uložio dosta novca na obuke, sertifikacije i razne kurseve i za sebe i ženu, tamo je otišao u San Francisko bay gde se najviše posla generiše trenutno, počeo da je gradi kreditni rejting polako i strpljivo, u istoj godini je stekao uslov da uzme kredit za stan, kupili su automobile, žena mu se zaposlila, on je napustio dobro plaćen posao zarad drugog gde zarada zavisi od toga kako radiš, itd. itd.

Šteta, baš bih voleo da se vrati.

Upravo pristup od kojeg bezim kao djavo od krsta. Prodao je svojih 30 godina zivota uz kamatu i sada je kreditni rob. Sumnjam da ce se vratiti sad kad su ga upregli.

Poso-mall-kuca. Pa ponovi. Zaradi, otplacuj, potrosi pa ponovi.

Edited by noskich

Da ja zabodem lutriju:

mislim da bih vozio one kamione po Aljasci ili bih živeo kao beskućnik na Key Westu, pranje sudova u Njujorku isto nije loše.

Glumio Šreka u Diznilendu.

Dobar  je to život, mislim. Duga brada! Prljav taban! Hranio bih se Ritz krekerima i kokicama, ispijao pivo i viski i gledao prelepe žene kako se šeću kroz park. 

Mojoj sreći ne bi bilo kraja.

Mada znam da nisam karakter. Verovatno bi me kad- tad obrlatila neka prelepa žena iz Nju Hempšira i naterala da obrijem bradu i pronađem posao u nekoj kancelariji gde bi se bavio analizama tržišta, marketingom, outsorstsngom i merchandisingom.

Pre ili kasnije bih napravio neku glupost ili bi fiktivna žena iz Nju Hempšira (nazovimo je Amanda) pobegla sa nekim Kanađaninom u Toronto, pa sledi razvod, alimentacija i otkaz jer sam štipnuo sekretaricu za zadnjicu u liftu.

Život  je to. Karta u jednom pravcu za Nju Orleans. Izučavanje Vudu-a, ponovna ženidba sa striptizetom (nazovimo je Cyndi, filipinka 10ak godina starija od mene), Jazz i Bluz i ispijanje burbona do kasno u noć.

To je pravi život drugari moji, verujte mi na reč. Ili to ili odlazak u Teksas i glasanje za Republikance.

• Author

@noskich E sad - uporedi to sa životom koji bi imao ovde. Uvalio bi se u isti taj kredit, daleko nepovoljniji, razmišljajući hoće li imati jednako plaćen posao sutra.. Kakvo god znanje i iskustvo imao, to nije uspeo da unovči onoliko koliko je uspeo tamo. Još jedna napomena u vezi sa njegovim kreditom - on nikada na njega nije gledao kao na trošak, već isključivo kao na investiciju. I u njegovom slučaju se skoro dvostruko isplatilo (ako nije folirao sa slikama i linkovima).

Ne kažem da bih ja to isto radio sa kreditom, niti bih ikada ikome to preporučio, ali činjenica jeste da makar i bio rob u kreditu, tamo imaš daleko bolje mogućnosti nego ovde. Ako već pričamo u skladu sa temom, da ne prevaljujemo na druge države koje imaju povoljan imigracioni sistem i jednako dobre, ako ne i bolje mogućnosti.

Kada sam pohvalio njegov pristup, želeo sam da istaknem da koliko pažljivo treba pristupiti problemu i posmatrati sliku šire od naših trenutnih potreba. 

@behemot  :pij:  burbon i grinvič za koji mesec ;)

Edited by elefteros

@noskich E sad - uporedi to sa životom koji bi imao ovde. 

Napisao sam iznad - razumem ako je trbuhom za kruhom. Ja srecom imam izbora, ko nema mora sta se mora...

Licno ne bih to pipao, a mali je milion razloga zasto. Tipican slucaj u Srbiji, nezaposlen, dekintiran, razocaran koji nema sta da izgubi niti ga sta u Srbiji vezuje, a nema drugih prilika - samo napred.

Edited by noskich

Citao sam njegov blog ako ke to onak sto je dao 200 $ da mu napisu cv i ostale stvari. Mislim da je malo vise istripovan i zaludjen sa tim kreditnim istorijama bio, ili kako je gledao gde ce da prodjw metro pa da mu digne cenu kuce.

Мало приватизације и офтопика. :biggrin:

Onda je u osnovnoj školi pomagao drugarima da prođu kontrolni zadatak iz ruskog i radio je sklekove i zgibove u parkiću na Voždovcu.

Да нисте којим случајем ишли у Маслешу?

Једини пут када сам озбиљно размишљао да посетим Путоспективу је онда када је Елефтерос тамо говорио. Сада ми мало жао што нисам.

Биће ваљда још прилике. flowers::

• Author

Jesmo :D

Bila su to dobra vremena!

Što se Putospektive tiče, ko zna, možda stvarno bude prilike :)

Pošto vrhunskog nema nigde, evo nekih drugih blogova u vezi sa temom:

1. http://oskarkovac.wordpress.com 

5. http://britsimonsays.com - na engleskom jeziku, izgleda veoma informativno

6. http://emigracija.wordpress.com

7. http://mojputdoamerike.wordpress.com

8. http://liveworktravelusa.com/start-here/ - još jedan na engleskom jeziku

9. http://njujorcani.com/blog/

Edited by elefteros
dodavanje blogova

mil5568-1200.jpg

Možete li mi reći da li je za lutriju odgovarajuća ova slika jer se vidi moja ruka? U pitanju je beba od 9 meseci.

Hvala.  :)

• Author

Pre svega, za apliciranje ne šaljete sliku bebe već vašu. Svakako beba ne bi mogla da se prijavi na lutriju jer ne ispunjava ni jedan od zadatih kriterijuma.

Drugo, ako budete izvučeni sledeće godine i kada dođe vreme za intervju, tada možete pozvati Ambasadu i pitati ih sva pitanja.