Jump to content

Featured Replies

Imaš 6 postova gore gde je napisano kako se izvući iz Zadra, to će ti trebati za put natrag.

Za stopiranje do tamo ja mislim da i nema nekih specijalnih saveta, osim onoga što se stalno vrti i ponavlja, a to je da se držiš najkritičnijih tj. najprometnijih naplatnih rampi i mesta za stop. Znači Šimanovci - Granica - Zagreb Istok (Ježevo) - Zagreb Lučko - Zadar. Tako bi trebalo da ti izgleda tvoj put u Zadar, više od nekoliko puta sam isprobao tu varijantu uspešno.

Možda i najteži deo je prebaciti se sa naplatne Zagreb Istok na Lučko, ali tu obavezno pitaj ljude u kolima gde idu. Znači stojiš na rampi, šetaš se izmedju automobila i popričaš sa vozačima. To ti kažem zato što veliki procenat ljudi ide ka Ljubljani ili u Zagreb u grad tj. ne ide obilaznicom. Nikad nisam uspeo tu da odem tako što sam napisao Lučko, možda nisam imao sreće, ali kada sam popričao, dešavalo mi se da me ljudi odvezu do naplatne iako ne idu tamo nego u neki obližnji deo Zagreba, pa samo malo promene trasu. Sa Lučka stavi znak za Zadar i ukopaj se. Ako ti vidiš (ne znam u kom ćeš periodu ići) da su automobili turistički i puni i da ti niko ne staje tamo gde idu auta da uzmu kartončić onaj, preseli se na levi deo naplatne gde je ENC naplata tj. gde idu domaći ili ovi što ćešće putuju. Oni obično imaju više mesta a i ponekad će radije stati neko ko je u svojoj zemlji a ne neko ko je tu prvi put. To naravno ništa nije pravilo, ja ti samo pričam iz mog iskustva. Taj "domaći" može npr. da bude i austrijanac koji svaki vikend dolazi na more zbog jedrenja ili slično. Možeš naravno se odlučiti i prihvatiti kraće vožnje do tipa Karlovca, Ogulina ili slično, ali ja lično ti to nikako tj. ni u kojem slučaju ne bih preporučio.

Znači ciljaš na 4 vožnje Šimanovci - Granica - ZG Istok - ZG Lučko - Zadar i to bi otprilike bilo medju idealnijim trasama. Ako neko ide za BL, možeš odmah sa njima od Okučana, odakle ide dosta vozila ka Zagrebu takodje, to ti je isto jednostavna varijanta. I naravno, ako ustopiraš sa Šimanovačke rampe direktno za ZG, time još bolje.

Inače, svaki dan imaš šanse da ustopiraš, ali treba da znaš da se u petak te šanse još povećavaju tj. po logici, vreme čekanja se smanjuje, zato što dosta ljudi tada kada završi sa poslom ide na more.

To da si iz Srbije ne bi trebalo da te brine kada budeš stopirao. (Osim naravno ako ne budeš pevao Bože Pravde ili Marš na Drinu dok budeš čekao izmedju kućica ili šta već može nekome da padne na pamet, onda baš tražiš probleme  ::crazy: )

To su neke najbitnije stvari, ovo ostalo je isto kao da stopiraš za bilo koje drugo mesto, obrati pažnju na pravila oblačenja i ponašanja i proćićeš sjajno.

Ako te još nešto zanima, pitaj. 

Edited by NoLimit

I nikako ne ulazi u auto nekoga ko ide ka Istri, pa kao ostavicete usput...moze se desiti da te bukvalno ostavi uz-put :) Mala sala, ali mi se zaista desilo...vise na frku i guzvu nego na gresku i vozaca i mene (mada mi je izuztno drago da sam bio u tom autu, jer se spojila zanimljiva prica i dosta emocija)...

Samo sledi NoLimit-a i nema greske...

• 4 months later...

Zanima me koje je najbolje mesto za stopiranje iz Zagreba ka Novom Sadu? Da budem precizniji, kako sam pročitao ovde na forumu, to bi trebalo da bude Ivanja Reka, ali me interesuje kako od grada dotle? I, koliko je sama naplatna rampa udaljena od stanice Ivanja Reka? Hvala unapred

E, da mi je da sam video taj vodič ranije. Kuckao sam u search opciji, međutim nisam naišao na ovo. Kako god, hvala na ovome, koristiće mi u budućnosti.

A sad vidim da i nismo toliko pogrešili, jer smo, baš kako je i napisano, išli prvo busom do Ivanjorečke pošte, pa na benzinskoj stanici Tifon stopirali. Nakon otprilike jednog sata smo uhvatili prevoz do graničnog prelaza.

Edited by neshman

• 3 weeks later...

U Vukovaru vrlo dobro mesto za stop prema Iloku, ako vas ne mrzi da se prošetate do izlaza iz grada, je kod Memorijalnog groblja žrtvama domovinskog rata. 

Jedna "napomena":kad sam tuda prolazio svojevremeno (bas tu,pored tog velikog groblja),secam se da sam pored staze kojom sam isao video usput table na kojima pise "OPASNOST,MINE!".Pretpostavljam da taj deo/pojas jos nisu bili ocistili od mina.To je bilo pre par godina,mozda u medjuvremenu jesu,ne znam.

OK,koliko se secam jasno je ogradjen i oznacen taj deo,ali eto,da spomenem usput...

• 2 months later...

Ako mislite stopirat po Hrvatskoj neke dalje lokacije moj prijedlog samo se drzite autoputa i bez brige ste. Za sigurnost se nemorate brinuti uopce ali magistrala zna biti malo teza (makar sve je moguce) i ljudi na jugu su malo zatucani tako da teze staju na magistrali i kako je jedan kolega forumas rekao sve su to neke kratke relacije tako da udri po autoputu :)

• 3 years later...

Cao svima ! :smile:
Koja je najbolja ruta od Herceg Novog do Biograda na moru? Svi savjeti u vezi ove rute su dobrodosli ! :stop: 

:mah:

• 3 weeks later...

Ćao nzm da li si otišao, najbolje je da ideš na Trebinje, preko Ljubinja do Ćapljine, tu ti je i granica nekih 10-ak km, ali je bitno da ne uđeš u Čapljinu, nego od vozača da tražiš da ti stane na raskrsnici, pratiš putokaz hrvatska granica i Metković, i od granice do Biograda imaš 250 km, mislim da ti je ova ruta bolja, nego da ideš od HN preko Dubrovnika i Neuma, ovako ti je jednostavnije, jer prelaziš CG-BiH i BiH-Hrv, a preko Dubrovnika prelaziš CG-Hrv, Hrv-BiH, BiH-Hrv, eto, to ti je to, sretan put!