Jump to content

Featured Replies

Eh... :)

Moj predlog je da prvo proučiš na mapi gde se nalazi sve što želiš da obiđeš. Trg Konkord i Luvr su nekako centralno postavljeni, Ajfelova kula je malo jugozapadno, Trijumfalna kapija je podosta severozapadno. Na istoku je Notrdam, dok je Sakre ker skroz na severoistoku (po sećanju). Ali, nije to sve što u Parizu možeš/treba da vidiš. I zgrada opere je fantastična, San Lazar stanica, kao i mnogi drugi spomenici, zgrade i trgovi, a treba obići i San Žerman. Ja sam sve prepešačio (uzduž i popreko), prelazio 30ak km dnevno, plus stajanje u redovima i obilasci, ali meni to nije predstavljalo problem. Cak i kad sam posle 2 sata brzog hoda promašio Sakre ker za 7 metro stanica, pa se vraćao pešaka, a onda pentrao uz stepenice do same crkve, pa pešaka do hotela na 3 sata spavanja, pa juriš na aerodrom. :)

Napravi na guglu rutu najbitnijih stvari i vidi udaljenost. Lagan hod, sa blejanjem (a blejaćeš :)) je oko 3km na sat, pa dodaš bar 3 sata za red i obilazak svake stvari, plus sedneš na piće. Pa proceni koliko je to pešačenja i stajanja. Za Luvr kažu da se ne ulazi na manje od 4 sata, na Ajfelovoj kuli sam čekao oko pola sata za lift do drugog sprata, onda još toliko za vrh, a na njoj bio oko 2 sata (ali u najbolje vreme - sumrak). Moja preporuka je, ipak, smeštaj u severnom delu (blizu San Lazara), jer ćeš se inače teško naterati da u njega zađeš, a bila bi šteta. Ako se ipak umoriš, metro je odmah tu.

Ako ideš na npr 5 dana, isplaniraj sve u 3, a ostala 2 neka budu rezerva, ima dosta skrivenih bisera. A treba iskusiti i taj Lafajet, kad vidiš natpis da je McDonald's na 4. spratu, a ne možeš da ga nađeš koliki su spratovi. :) Plus mislim da sam tamo uspeo da izađem skroz na krov, bilo je super.

posto je grad ogroman i sve je prilicno razbacano, metro ti ne gine.. tako da gledaj da ti smestaj bude blizu metro stanice :)

• 5 months later...
  • 2 months later...

Idem u Pariz za nedelju dana... jel zna neko kakav je Pariz zimi, jel moguce obilaziti a ne zalediti se :)

Neka TOPLA preporuka :) ?

Pre 2 nedelje sam se vratila iz Pariza i prelep je,uveliko se pripremalo za doček Nove godine :mah:

Tur e fel ili Ajfelov toranj je jedno od must see mesta kao i Notr dam,Sakr ker na Monmartru,Trijumfalnu kapiju

i prošetati se Šanzelizeom i na posletku posetiti Luvr.Ako stignete da jedan dan obidjete i palatu Versaj koja je

nekih 40-tak km od Pariza bilo bi lepo jer ima šta da se vidi... :shockkk:

tur e fel  ;D

versaj je ok za obici ako ste ned dana ili vise u parizu... moze lako da oduzme ceo dan. luvr je takodje obaveza koja bi se trebala ispuniti ali je obaveznmo raspitati se i obici ono sto vas interesuje. Od umuzeja Orsay definitivno. VE;liki i rpelep muzej ali je laksi za orjentaciju i kolekcija je sa fokusom na modernu umetnost, pa kako kome odgovara.

Monmartr definitivno, prosetati i lutati do sakr kera iskljucivo pesaka.

Per lashez groblje duboko preporucujem. dobicete mapu na ulazu mislimd aje besplatna.

• 1 month later...

Bili smo za Novu godinu u Parizu,sjajno nam je bilo,lepo vreme nas je posluzilo,padala je kisa bas 31-og uvece,ali nista strasno,docekali smo 2013.ispod Ajfelove kule :banana: .Pariz mi se dopao,zaista vredi videti,ali populacija,ljudi su katastrofa.....nisam video 3 bela coveka,kao da sam u Somaliji :maddd: svasta se moze po ulici,metrou videti,ali dobro,ogroman grad,bez metroa nemate gde,dosta prljav grad generalno.Svakako sve atrakcije su sjajne i vredi obici,videti.

...ljudi koji je vas predlog,koliki je optimalan broj dana koji trazi Pariz da bi se mogao upoznati,i koji godisnji period je najbolji? p.s.znam da je glupo pitanje...ali morao sam ga postaviti ;)

Mislim da je prolece najbolje,april-maj.Mi smo sad bili 5 dana,sve sto smo mogli da vidimo i upoznamo smo obisli,malo da kazem u speed-u,ali o.k.

Recimo da je 6-7 dana neki optimum.

Slažem se da je proleće najbolje, ali tada rastu i cene prevoza i smeštaja. Ja sam bio krajem oktobra, i od 7 dana imali smo 4-5 dana kiše ili kišice. Ali smo opet sve lepo uklopili.

Ne znam koliki vam je budžet; smeštaj je generalno dosta skup. Ako idete na 7 dana, preporučujem najam apartmana, koji se mogu naći već od 400-tinak evra. Naravno, jeftinije od toga ima u hostelima i CS.

Za prvi put ja bih rekao 5, 6 dana. Ja bi za drugu posetu ili duzu prvu sa povecanim budzetom, ubacio obilzak etretat-a ili nekog slicnog mesta na obali ili dvorce loare na jug. To je sve u razdaljini manjoj od 200 km od grada.

Sedam dana, 6 po Parizu i jedan za Versaj. To je po meni minimum za prvi put, ako hoces da sve lepo vidis i obidjes.

Dajte neki itinerer za 4 dana. Bez zabijanja u muzeje, iskljucivo "city sightseeing".

za mene bez "zabijanja" u muzeje to nije to, nisam bas dakle merodavna za savet.

OK, ti onda racunaj 6 sa muzejima.

Lepo bi bilo videti predloge kako bi neko po danima utvrdio pravac kretanja po tako velikom gradu sa sto vise pesacenja.

Ajd na primer ovako. Pišem gotovo potpuno napamet, pa su moguće greške u nazivima i lokacijama.

Neke muzeje ću ipak navesti, pa ako ih uklopite -- uklopite. Redosled dana je nebitan.

1. Dan, jugozapad: Ajfelov toranj - Marsova polja - Dom invalida - [Muzej Orsej, 8€] - Panteon - Park Luksemburg - Groblje Per Lašez

2. Dan, severozapad: Trijumfalna kapija - Jelisejska polja - Trg Konkord - Park Tuileri - Luvr spolja - Crkva Madlen - [jeftina klopa u tržnom centru prekoputa] - Pale roajal i njen vrt - Galerija Vivijen - Opera

3. Dan, istok - centar - jug: Bastilja - Trg Vož - [Muzej Karnavale (Carnavalet), ulaz dž ] - Žorž Pompidu - Otel de Vil - Konsjeržeri - Notr dam - Latinska četvrt - Sorbona - Ru Muftar (Mouffetard, jeftina klopa) - Botanička bašta

4. Dan, Sever: Mulen ruž - Pigal - Monmartr - Sakr ker - [klopa na Monmartru] - Kanal XYZ (e da me ubiješ ne znam mu ime)

Preskočio sam ulaz u Luvr (ceo dan), posetu Versaju (ceo dan) i La defans (podaleko, a meni niš naročito).

Jel valja? Jesam li nešto bitno preskočio?

ja bih dodao jedan deo kod trga bastilja za obilazak. mi smo sasvim slucajno tuda prosli i bas je prijatno i fino za setnju. odmah pored sene, mislim da se ulica i zove bulevar bastilja. setaliste je oko neke marine za camce. tu sam i prvi put video pandure na biciklima :)

ja bih dodao jedan deo kod trga bastilja za obilazak. mi smo sasvim slucajno tuda prosli i bas je prijatno i fino za setnju. odmah pored sene, mislim da se ulica i zove bulevar bastilja. setaliste je oko neke marine za camce. tu sam i prvi put video pandure na biciklima :)

Cuo sam za to. Verovatno mislis na rukavac juzno od Bastilje.

• 2 weeks later...

Cao svima. Treba mi info sto pre, planiramo da iznajmimo stan u Parizu, na 10-tak dana....kakav je 20-ti arrond. sto se bezbednosti tice? Devojke smo, pa zato pitam.

opušteno ,  20 arandisman je istok Pariza.  Ne bi trebalo da imate problema u 20-arandismanu ,  tu vam je poznato Parisko groblje Per la Šez. Crnci i afrikanci su pretežno nastanjeni u severnom delu Pariza i delovima grada Barbes , Šapel i Klinjakur (18 arandisman). Sestra iz Pariza mi kaže da treba izbegavati noću i Bulonjsku šumu na zapadu. nono pozzz