Jump to content

Featured Replies

Cao svima. Treba mi info sto pre, planiramo da iznajmimo stan u Parizu, na 10-tak dana....kakav je 20-ti arrond. sto se bezbednosti tice? Devojke smo, pa zato pitam.

Ćao! A kako ide to iznajmljivanje stana? I ja bih volela tako nešto. :kamp:

Ja išao preko http://www.parisattitude.com. Zadovoljan sam, poslovni su, i bili smo u fantastičnom stančiću za nekih 520€ nedeljno, mada su im provizije baš velike (120€ agenciji za nedelju dana). Posle su mi preporučili http://www.homelidays.co.uk/, a vidim ima i https://www.airbnb.com/.

Ako se ide na nedelju ili više dana (što bi trebalo da je minimum, mada poneko iznajmljuje i na dane), u Parizu je to najbolji kompromis između cene i udobnosti. Garsonjerice, kakvih je najviše u ponudi, koštaju nekih 400-700€ nedeljno. Preko sajta se povežeš sa gazdom, pošalješ mu neki iznos unapred, a po dolasku mu daš ostatak i kauciju (zaboravih koliko, nama nije tražio, recimo 200€). Naravno, uvek ima šansa da te neko zezne, ali valjda to nije nikom u interesu...

Ne kažem da je jeftino, ali kad uporediš sa hotelima... A ja sam malo mator za hostelske varijante.

P.S. Ako neko želi preporuku za stan, neka pošalje PP. Vidim da je i dalje ista cena. U pitanju je Latinska četvrt (5. arondisman)

opušteno ,  20 arandisman je istok Pariza.  Ne bi trebalo da imate problema u 20-arandismanu ,  tu vam je poznato Parisko groblje Per la Šez. Crnci i afrikanci su pretežno nastanjeni u severnom delu Pariza i delovima grada Barbes , Šapel i Klinjakur (18 arandisman). Sestra iz Pariza mi kaže da treba izbegavati noću i Bulonjsku šumu na zapadu. nono pozzz

Hvala. Konkretno stan koji razmatramo je u delu grada poznatom kao Belleville? Sta mislis, da li je sigurno? Drugarica misli da je sve u 18,19 i 20a nebezbedno. Ako neko ima savet....

Cao svima. Treba mi info sto pre, planiramo da iznajmimo stan u Parizu, na 10-tak dana....kakav je 20-ti arrond. sto se bezbednosti tice? Devojke smo, pa zato pitam.

Ćao! A kako ide to iznajmljivanje stana? I ja bih volela tako nešto. :kamp:

Cao, da, gledamo preko Airbnb i Homelidays. Ranije sam koristila Homelidays, a sada prvi put Airbnb. Pogledaj, mi idemo na duze, i tri nas je pa se isplati. Inace, ogranicen nam je budzet. :)

Pridruzujem se: neki dan sam bukirao preko airbnb-a i imaju bas veliku pokrivenost u Parizu, stvarno sam nasao tacno kvart koji sam hteo, 45 evra po danu, 1,5-soban stan.

Za koliko osoba je stan? Max.

opušteno ,  20 arandisman je istok Pariza.  Ne bi trebalo da imate problema u 20-arandismanu ,  tu vam je poznato Parisko groblje Per la Šez. Crnci i afrikanci su pretežno nastanjeni u severnom delu Pariza i delovima grada Barbes , Šapel i Klinjakur (18 arandisman). Sestra iz Pariza mi kaže da treba izbegavati noću i Bulonjsku šumu na zapadu. nono pozzz

Hvala. Konkretno stan koji razmatramo je u delu grada poznatom kao Belleville? Sta mislis, da li je sigurno? Drugarica misli da je sve u 18,19 i 20a nebezbedno. Ako neko ima savet....

drugarica misli ? Ako tako misli onda ne treba ni da ide. Pa nije Pariz baš toliki divlji zapad da sa strahom treba ići u njega. To što ste u 20 arandismanu ne znači da ste na periferiji Pariza. Arandismani u Parizu idu u krug , Belleville je na granici 10 , 19 , i 20 . Čak ste veoma blizu 3 arandismana i  trga Republike. Kada ste već u tom kraju  ne propustite da obiđite park Bit Šamon.

Tavel - meni si puno pomogao. Ma, ja nisam u tom fazonu ali drugarica je cula price u vezi sa severnim i severo-istocnim delovima. A ja reko, ajde ipak da pitam ljude koji imaju iskustva sta kazu. Nisam bila u Parizu, ali sam do sada sama relativno dosta putovala...Znaci, savetujes Belleville bez problema, za devojke?

Gluposti, devojka i ja bili u stanu u 18, vraćali se svaki dan u po noći i to baš često kroz Barbès - Rochechouart i nikad se nisam ni osetio nebezbedno, a kamoli imao neprijatnosti.

Da, sta ja znam, poprilicno sam se motao po Evropi i stvarno mislim da su te "no-go" zone samo mit.

Uzmite na primer Beograd: znaci, naravno u svakom milionskom gradu u Evropi svake noci na zalost postoji odredjena sansa da naletite na grupu pijanih idiota koji su upravo krenuli da prave s***a, ali to se stvarno moze desiti podjednako i u centru grada i u sred gradskog prevoza i bilo gde drugde.

Ono cega se tvoja drugarica konkretno plasi su najverovatnije mladi arapski "propaliteti" koji su odrasli na ideji da su njihove sestre i sunarodnice svetice a sve belkinje prostitutke koje tako treba i tretirati (generalizacija koju vrlo nerado koristim ali koju na zalost donekle mogu da potvrdim nakon godina zivota u Neuköllnu koji je jedan od "najarapskijih" kvartova u Evropi).

Ali te grupe pod 1 skoro nikad nisu fizicki agresivne nego ce samo dobacivati (sto mozda neces ni skontati ako ne znas francuski :)) a pod 2, kazem,  mozes naleteti na njih bilo gde u gradu, cak bih rekao da su u sopstvenom kvartu mnogo manje napadni posto ce misliti da si im komsinica.

Tako da, nema frke sa Belleville, cak stavise toplo ga preporucujem, upravo to sarenilo koje je doslo sa arapskim emigranitima ga i cini jednim od najinteresantnijih delova grada

• 7 months later...

Ajd na primer ovako. Pišem gotovo potpuno napamet, pa su moguće greške u nazivima i lokacijama.

Neke muzeje ću ipak navesti, pa ako ih uklopite -- uklopite. Redosled dana je nebitan.

1. Dan, jugozapad: Ajfelov toranj - Marsova polja - Dom invalida - [Muzej Orsej, 8€] - Panteon - Park Luksemburg - Groblje Per Lašez

2. Dan, severozapad: Trijumfalna kapija - Jelisejska polja - Trg Konkord - Park Tuileri - Luvr spolja - Crkva Madlen - [jeftina klopa u tržnom centru prekoputa] - Pale roajal i njen vrt - Galerija Vivijen - Opera

3. Dan, istok - centar - jug: Bastilja - Trg Vož - [Muzej Karnavale (Carnavalet), ulaz dž ] - Žorž Pompidu - Otel de Vil - Konsjeržeri - Notr dam - Latinska četvrt - Sorbona - Ru Muftar (Mouffetard, jeftina klopa) - Botanička bašta

4. Dan, Sever: Mulen ruž - Pigal - Monmartr - Sakr ker - [klopa na Monmartru] - Kanal XYZ (e da me ubiješ ne znam mu ime)

Preskočio sam ulaz u Luvr (ceo dan), posetu Versaju (ceo dan) i La defans (podaleko, a meni niš naročito).

Jel valja? Jesam li nešto bitno preskočio?

Mislis da je izvodljivo pesaka da se ovo odradi. Kada kazemo jedan dan, jel to od 10h - 22h na primer....

Groblje Per Lašez je severo istok, pola sata hoda od Bastilje.

Hvala ti na ovom odlicnom postu, dosta ce pomoci u organizaciji vremena.

I pitanje, koliko je vremena potrebno odvojiti za Monmartru, Sakr Ker, Pigal... Neki popodnevni odlazak od 16-17h pa do uvece je dovoljan ili bi trebalo ceo da da se odvoji?

Mislis da je izvodljivo pesaka da se ovo odradi.

Nisam obišao sva mesta koja su pomenuta, ali ako se ne plašiš hodanja, onda itekako može. Naravno, zavisi i koliko se gde zadržiš, koliko zalaziš u radnje, koliko pauza moraš da napraviš, koliko zastajkuješ za slikanje, itd, itd. Ja sam u Parizu (2006) svaki dan imao slobodno tek negde od 18:30 i vraćao se u hotel oko 01:00. Može jako puno da se obiđe, a noge su mi bile skoro isključivo prevozno sredstvo (ne volim da gubim vreme po vozovima i busevima, nego da vidim ljude napolju). Za 6 dana, jednom uđoh u voz i par puta u metro, čisto da i to vidim. Definitivno preporučujem da obiđeš grad pešice i da se što više zavlačiš. Ja tako naleteh na neka predivna mesta.

Sakre Ker sam obišao poslednjeg dana, odnosno večeri i to je bilo možda i najbolje od svega. Nisam ulazio unutra, a do tamo se našetah (otišli 7 stanica metroa dalje nego što je trebalo, pa se vraćali pešaka :)). No, tamo nas je sačekala fantastična atmosfera koju drugde u Parizu nisam video. Na ogromnom stepeništu/platou ispred crkve, sa kog se dobrano vidi Pariz, sedelo je stotinak mladih, jedan je svirao gitaru, svi pevali ili pevušili. Lagano, lepo, nikakvo dranje i urlikanje. Sve u svemu, preporučio bih taj kraj uveče, pa ako ti se zalomi isti događaj uživaćeš sigurno. To je bio petak, oko 23 h. Na Ajfelovu kulu sam išao 2x, jer prvi put nisam mogao da dočekam red za vrh (poseban lift i poseban red). Može da ti se zalomi da čekaš pola sata za kupovinu karata, pa još 10-15 min za prvi lift, pa još 10-15 min za drugi. Zavisi kolika je gužva. Najbolje je da se popneš u sumrak, pa da uhvatiš malo pogled dok je još dan, a onda dodatno kad padne mrak. Samo ne očekuj "grad svetlosti". Ja ostadoh prilično razočaran.

I imaj u vidu da u Parizu nema trafika na svakom koraku, a vala nema ni prodavnica. Posle 18-18:30 praktično ništa živo ne radi, osim ugostiteljskih objekata i nekih radnji na Jelisejskim poljima. Dakle, piće uglavnom moraš da kupuješ po paprenim cenama, a flašicu sa vodom teško da ćeš negde moći da dopuniš. Istini za volju, piljarnica ima, čak i onih koje rade do kasno, ali ih je jako teško naći, pogotovo u centru. Na periferiji se zatvaraju opet relativno rano (u odnosu na Beograd), ali tamo prodavnice imaju posebno prozorče, pa se noću pretvaraju u "trafike". Dakle, rade, ali nema više ulaska i samoposluživanja. Super fora. A sve je 3x jeftinije nego u centru. Ilustracije radi, (odlična) pica u Pizza Pino bila je 10-13 evra, a jedna mala koka-kola (0,25) 3,5 evra!

Otprilike trećina Jelisejskih polja, od Trga konkord do Trijumfalne kapije, nema praktično ničega i nikoga. U centru grada (poslovni deo, prečnik jedno 10 km), ne računajući deo bulevara Osman, uveče nema žive duše. Bukvalno. Čuješ svoje korake kako odzvanjaju. S jedne strane, može da bude malo jezivo, pogotovo što u mnogim delovima ulično svetlo nije jako, nego nekako prigušeno, skoro starinski. S druge, nekako je skroz interesantno iskustvo. :)

Inače, meni je najviše smetalo odustvo zelenih površina, drveća i parkova (i javnih česama!) u tom "centru", kao i pomenuto radno vreme i nedostatak prodavnica. Mnoge ulice su skoro zastrašujuće dugačke i široke, ali ubrzo počnu da liče na lavirint, sa zgradama koje predstavljaju visoke zidine, jer bukvalno kilometrima nema nikakve rupe ili prolaza između zgrada (ne računajući raskrsnice). Jednostavno, sve je betonirano, pogotovo u severnom delu. Ipak, penjanje na Ajfelovu kulu jeste spektakularno (i zastrašujuće!), a predložio bih da se od drugog sprata spustiš stepenicama, koliko je moguće. Takođe, moguće je izaći na krov Galerije Lafajet, sa kog vidiš praktično celu panoramu Pariza, a odskaču samo impresivna zgrada Opere, Ajfelova kula u pozadini i stvarno sumanuti neboder Monparnas ili kako se već zvaše.

Konačno, što se Arapa tiče, meni je bilo skroz bezveze što na Jelisejskim poljima maltene ne videh nijednog Francuza, sve sami Arapi. Bilo je i likova za koje možeš da se kladiš da su neki mufljuzi, ali nikakvih neprijatnosti nisam imao (mada jes' da sam muško i povelik). Tako da mi ta čuvena polja ostadoše u baš mlakoj uspomeni. Drago mi je da sam bio i video, ali nije da bih išao tamo opet. Najčudnija stvar u Parizu - za sve te dane, večeri i noći obilaženja po celom gradu, nigde ne videh decu i mlade ispod 20ak godina. Prosto u jednom trenutku primetiš da nema graje, smejanja, dovikivanja. To meni nije bilo normalno, ali možda samo izbegavaju taj krug od 10 km gde sam ja uglavnom obitavao.

P.S. Ako se previše zadržiš na početku Jelisejskih polja (kod Trga konkord), pa još i slikaš, sva je prilika da će policija da te smara, jer je tu američka ambasada.

P.P.S. Sorry na opširnosti. :)

^^ Evo dopuni me Cane. Da, ja sam to i zamislio kao pešačke ture. Poželjno je da do početne i krajnje tačke ipak uzmeš prevoz, da prištediš noge.

I da, u pravu si, pobrkao sam groblja; ja sam mislio na Monruž. Per-Lašez možeš ukomponovati sa kanalom Sen-Marten (moj "XYZ"), pa recimo krenuti od njega prvo ujutro, pa uveče završiti na Monmartru, kao što je predložio Cane.

Nemamo iste utiske što se tiče noćnog života, ali mi nismo puno ni skitali noću (kad jesmo, bila je "Nuit blanche", kao naša Noć muzeja, to pada početkom oktobra), a bili smo smešteni u Muftaru, u Latinskoj četvrti, gde ima puno studenata i sve je življe. Taj kraj severno od Sene i meni deluje bliže tvom opisu.

Blago tebi. :) I ja sam čuo za Latinsku četvrt, ali jbg. Jednom sam došao blizu Saint Germain des Pres (valjda :)), što mi isto pomenuše kao mnogo "humaniji" deo, sa uskim ulicama, kafićima i skroz drugačijom atmosferom, ali sam već bio slomljen i vratio se u hotel. Btw, ako sam dobro ispratio istoriju, Pariz, za jedan tako istorijski grad pun spomenika, ima neobično široke ulice zato što je Napoleon tražio da se prošire kako bi mogao da izvede vojsku na ulice kad se narod nešto buni. Tako je srušeno pola grada i ulice proširene. Ispraviće me neko ako grešim, ali u to vreme je upravo Osman (po kom je nazvan ranije pomenuti bulevar) bio gradonačelnik ili tako nešto. I sad, nisam siguran da li je on odbio da sruši i deo oko Sain Germain des Pres ili dotle nije stigao, uglavnom zato je taj deo sačuvao neki ljudskiji oblik i šmek. Prosto nije srušen. :) Neki su Osmana i podržavali i hvalili u tim radovima i preuređenju Pariza, a poznata je i njegova kružna struktura (to sam učio još u 5. osnovne, na času likovnog!), mada ne znam da li je to Osmanova ideja. U svakom slučaju, ovo je sgiruno vrlo šturo i ne baš precizno, poenta je da je Pariz dobrano rušen i proširivan, a taj jedan deo je izbegao tu sudbinu i postao legenda. :)

Kad spomenuh, Bela noć je ove godine u subotu 5/6 oktobra, http://nuitblanche.paris.fr/ , pa ko se zatekne... Nije to ništa wow, ali je zanimljivo kao noćno blejanje po gradu, uglavnom su to umetničke instalacije. Hepening, što bi rekli.

@Cane, ispravkica, beše to Napoleon III (1848-), a Osmanovu modernizaciju motivisala je delom i buna iz 1848. No, svesti je samo na taj razlog je preveliko pojednostavljivanje: planovi o prekrajanju pretesnog i nehigijenskog grada postojali su još od Revolucije, ali je tek Napoleon III imao moć da je sprovede do kraja.

U kom periodu je najjeftnije i najisplativije otići u Pariz? Volela bih jako da odem, a treba da skupim parice.  :party:

Ahahahhaha, pametan odgovor :D

A to jeste, ja sam nešto gledala preko wizz air-a, ali moraju mnogo unapred da se kupe :(

Dali smo ih u predhodnim postovima.

'Ajde malo pročitaj, pa ako ti ni onda nije jasno, javi se ponovo. :)

• 2 weeks later...

Pozdrav ljudi :) Trenutno sam u Grenoblu, ali posto treba da sredim nesto u nasoj ambasadi, (a onu u Lionu su zatvorili) idem za Pariz sutra  clap.gif' alt=':clap:'> na jedno vece tj dva dana(kako bi to turisticke agencije rekle ;D) Elem zanima me neki savet sta da obidjem u tako kratko vreme, mozda neki blagi itinerary oko centra Pariza, ili tako nesto, imam vremena od petak u podne pa do subote oko 5 popodne, znam da otici prvi put u Pariz na jedan dan je bezveze, ali tako se ispostavilo, bice sanse jos koji put nadam se.Poz i hvala :)

Davao sam neki predlog gore, ali ću ga malo prilagoditi tvom slučaju. Ambasada je blizu Trijumfalne kapije, pa možeš krenuti odatle (pretpostavljam da planiraš da završiš tamo do petka u 12).

Prvi dan je "Tourist classic":

http://goo.gl/maps/5MBTV

Trijumfalna kapija - Jelisejska polja - Trg Konkord - Crkva Madlen - Park Tuileri - Luvr spolja - Konsjeržeri - Notr dam - Panteon - Park Luksemburg. Zavisno gde si smešten i koliko si vremena potrošio, možeš se malo vratiti pa odatle promuvati po Latinskoj četvrti (preporučujem Rue Mouffetard) ili dalje ka Seni, ka Invalides, možda i ka Ajfelovom tornju.

Drugi dan je više tura za uživanje; Monmartr je predivan, pravi Pariz iz filmova, treba ga konzumirati polako, popiti kaficu ili pivo, pojesti nešto u simpatičnim kafanicama.

http://goo.gl/maps/kNqHW

Mulen ruž - Pigal (ide gradski minibus s Trga do Sakr kera, da prištediš penjanje) - Monmartr - Sakr ker - kanal Sen Marten (nije must see). Na tu stranu ti je i Gar de Lion, odakle valjda idu vozovi za Grenobl.

Sve je ovo za peške, osim eventualno komutacije ka hotelu (Gugl daje 10 km pešačenja samo za prvi dan, tako da je ambiciozno). Nisam uklapao Ajfelov toranj. Po meni vredi videti i popeti se, ali nije usput u mojoj ponuđenoj koncepciji, a obično se potroši mnogo vremena (2+ sata) na čekanje, zavisno od doba dana i sezone.