Jump to content

Featured Replies

Ako ti je pre-approve-ovao rezervaciju onda imaš 24h da je završiš. Ako nije onda moraš da prvo platiš pa da čekaš do 24h da ti potvrdi (ako ne potvrdi onda se vraćaju pare u relativno kratkom roku)

Imaj na umu, ako te je pre-approve-ovao da i dalje može neko drugi da rezerviše u tih 24h dok ne završiš rezervaciju.

9 hours ago, golosina said:

U mom slučaju "strano tržište nekretnina" je moje lokalno tržište nekretnina, gde je kvadrat stana u centru skoro pa duplo skuplji nego pre 10 godina, a plate iste...

I tako dalje...

Kod mene dva i po pa do cak tri puta vise u nekim delovima grada nego pre sedam godina, a plate iste. Za razliku od Portugalije AirBNB je ovde manji faktor, ali je sustina ista, da ta kvazidrzava povladjuje ljudima koji su tu da izmuzu brzu zaradu bez ikakvih obzira prema obicnim ljudima koji tu zive. Znaci brza zarada u licni dzep, a negativne posledice te zarade neka snose drugi.

Na Tajlandu je recimo AirBNB dozvoljen samo ako se izdaje na duze od mesec dana, i to je cini mi se solidno kratkorocno resenje. Za turiste su hoteli i hosteli, ko ostaje duze on vec moze da iznajmljuje privatno. 

Stvarno je takva regulativa mnogo vazna u zemljama koje su najposecenije. Na primer da stranci ne mogu posedovati zemlju i da mogu kupiti do maksimum 49% stanova u zgradi. Bez toga bi zivotni troskovi bili daleko nepovoljniji za lokalno Thai stanovnistvo.

A taj gubitak autenticnosti je nesto sto se ne moze izmeriti, pa prema tome i ne vodi se racuna o tome. Cim se ne moze izmeriti i pokazati vrednost izrazena u novcu nema brige o tome. 

Edited by noskich

Nema rezervacije, samo kupovine, placa se odmah, karticom ciji ces broj uneti u sistem za placanje na sajtu. 

Edit: preskocih citavu stranicu sa novim postovima, gde je vec dat odgovor na pitanje.

Edited by Dragance

Ako ti je pre-approve-ovao rezervaciju onda imaš 24h da je završiš. Ako nije onda moraš da prvo platiš pa da čekaš do 24h da ti potvrdi (ako ne potvrdi onda se vraćaju pare u relativno kratkom roku)

jeste mi preaprovao i teku mi 24 sata,i to je uradio posle mog prvog kontakta sa njim ali mi nije odgovorio na neko ,za mene vazno pitanje u vezi smestaja i ja nisam potvrdio rezervaciju.javio se njegov "sekretar" i ,kao,vlasnik trenutno nije tu ,odgovorice mi cim dodje.sta ako mi ta 24 sata isteknu,mogu li obnoviti rezervaciju?

i jos nesto,mogu li iznos da uplatim sa kartice koja nije na moje ime?

Edited by sinisa cvj

da, mozes ponoviti rezervaciju kada istekne vreme za uplatu

da, mozes platiti karticom koja nije na tvoje ime

On 6/28/2018 at 1:58 AM, noskich said:

Na Tajlandu je recimo AirBNB dozvoljen samo ako se izdaje na duze od mesec dana, i to je cini mi se solidno kratkorocno resenje. Za turiste su hoteli i hosteli, ko ostaje duze on vec moze da iznajmljuje privatno. 

Stvarno je takva regulativa mnogo vazna u zemljama koje su najposecenije. Na primer da stranci ne mogu posedovati zemlju i da mogu kupiti do maksimum 49% stanova u zgradi. Bez toga bi zivotni troskovi bili daleko nepovoljniji za lokalno Thai stanovnistvo.

A taj gubitak autenticnosti je nesto sto se ne moze izmeriti, pa prema tome i ne vodi se racuna o tome. Cim se ne moze izmeriti i pokazati vrednost izrazena u novcu nema brige o tome. 

Kako se to kontrolise, ogranicava, kaznjava?

Pitam zato sto moj najbolji drug redovno uzima Airbnb na 7-10 dana i nije imao nijedan problem ni on ni tih par vlasnika kod kojih ide.

Gubitak autenticnosti je proizvod razvoja i globalizacije, vise je za neke zal zamladost teme. Isto tako ce neko drugi da okrivi Tripadvisor, LP i slicne za sve to.

A do juce su crnci trcali goli i radovali se kad im padne flasa Kokakole s neba da se igraju...

Naravno da je neminovno, niko ne kaže da nije.

Meni je glavni problem nedostatak strategije gradskih i drugih vlasti koje brinu o potrebama turista više nego o potrebama ljudi koji tu žive i koji su u fazonu dajte samo turista, a to što grad nije pripremljen za to nikom ništa.

Edited by golosina

Isto kao i bilo sta drugo, proglasi se propis, pa ga neki postuju, neki ne od kojih neke uhvate, a neke ne.

• 3 weeks later...

Pozdrav svima , zelela bih da se registrujem  na sajt Airbnb, i ponudim dva studija na izdavanje. Presla samo jedno 40 posto i slike stavila i tu staje sve cekam vec satima da krene na sledeci korak. 

Da li neko yna u cemu moye biti problem. Ja sam nova u ovome i bas deluje konfuzno, nadam se da ce vremenom biti lakse. Oko placanja imam nedoumice, da li neko moye da mi pojasni malo kako to ide. Zar ne bi mogla uplata da ide kesom. 

Poydrav!

47 minutes ago, tanjasto said:

Pozdrav svima , zelela bih da se registrujem  na sajt Airbnb, i ponudim dva studija na izdavanje. Presla samo jedno 40 posto i slike stavila i tu staje sve cekam vec satima da krene na sledeci korak. 

Da li neko yna u cemu moye biti problem. Ja sam nova u ovome i bas deluje konfuzno, nadam se da ce vremenom biti lakse. Oko placanja imam nedoumice, da li neko moye da mi pojasni malo kako to ide. Zar ne bi mogla uplata da ide kesom. 

Poydrav!

Obično sve ide glatko ako ideš po uputstvima. Možda da pokušaš ponovo. I ja izdajem jedan apartman u Beogradu i lako sam postavio.

Moja preporuka je da obavezno koristiš i booking.com, kod mene su gosti  95% preko booking-a, 2-3% preko airbnb-a i 2-3% preko ostalih 5 sajtova.

Ako želiš registraciju na booking evo ti link, ako se  loguješ tako prvih 5 rezervacija ti je besplatno (a i meni) : https://join.booking.com/r/54d3262c

Možeš mi posati i na pp za bilo koji savet.

Mogu da potvrdim za booking u BG, moj prijatelj izdaje nekoliko stanova preko oba sajta i ogromna vecina gostiju je preko Bookinga.

U nekim drugim zemljama je situacija bukvalno obrnuta, bas neka mizerija preko Bookinga i skoro sve Airbnb sto nama vise odgovara zbog manjih provizija.

• 2 months later...

pitanje za ljude koji izmajmljuju stanove na airbnb/booking-u i sve one koji su upounati sa tom tematikom: moze li neko da napise (ako nije poslovna tajna :smile:) koliko u proseku dana u mesecu uspeju da iznajme? ideja nam je da mozda kupimo manji stan u BG koji bi koristili na nedelju-dve godisnje, a ostalo vreme bi bio slobodno za iznajmljivanje. postoje li u Beogradu neke firme/agencije koje se bave posredovanjem u iznajmljivanju (primo-predaja kljucva, ciscenje, odrzavanje i sl.) Kolike su dazbine na iznajmljivanje? placa li se neka taksa porez? ne mislim, pritom, na troskove prema sajtovima koji posreduju nego pema gradu/drzavi. jel potrebna neka dozvola? negde prijaviti stan?

On 26/09/2018 at 11:19 AM, korifej said:

pitanje za ljude koji izmajmljuju stanove na airbnb/booking-u i sve one koji su upounati sa tom tematikom: moze li neko da napise (ako nije poslovna tajna :smile:) koliko u proseku dana u mesecu uspeju da iznajme? ideja nam je da mozda kupimo manji stan u BG koji bi koristili na nedelju-dve godisnje, a ostalo vreme bi bio slobodno za iznajmljivanje. postoje li u Beogradu neke firme/agencije koje se bave posredovanjem u iznajmljivanju (primo-predaja kljucva, ciscenje, odrzavanje i sl.) Kolike su dazbine na iznajmljivanje? placa li se neka taksa porez? ne mislim, pritom, na troskove prema sajtovima koji posreduju nego pema gradu/drzavi. jel potrebna neka dozvola? negde prijaviti stan?

Zavisi od lokacije/cene/veličine stana. Naš lepo sređen, skroz fensi opremljen stan (sa jačom cenom) u centru je pun od početka maja do kraja septembra. Cena utiče mnogo. Predpostavljam da bi bio stalno pun da smo jeftiniji. Konstantno dobijam upite za pregovore za cenu, ali mi ne dajemo popuste jer nam se ne isplati da ga izdajemo pijanoj zapadnjačkoj deci za produženi vikend. :wink:

Ostatak godine je skoro prazan. Sem za NG tad je takođe gužva.

Komentari iznad upućuju da im gosti češće dolaze sa Bookinga nego AirBnB-a, ali mi ga ne oglašavmamo preko Bookinga. Tako da uzmi u obzir da je ovo isključivo validno za AirBnB.

AirBnB je mnogo praktičniji, lakši i logičniji za onog ko izdaje nego Booking. Booking je više koncentrisan na hotele. Mada se trude da se prešaltaju/preurede i za stana na dan varijantu. Ali i dalje je nelogičan. Npr. na AirBnB možeš da setuješ osnovnu cenu za određen broj gostiju i naplaćuješ dodatno svaku osobu preko toga, a Booking očekuje da u istoj situaciji daješ popust. Drugo, Booking te tera da koristiš bankovni račun zemlje u kojoj je stan, moraćeš da otvoriš račun u Srbiji dok AirBnB ne mari za to. Iskreno, to je za mene bio glavni razlog da odustanem od Bookinga. Da ne pominjem opcije za co-hosta, koje su na AirBnB fenomenalne, a na Bookingu ih nisam videla. 

Ima nekoliko firmi koje posreduju za iznajmljivanje, ali nama to održava jedan član porodice. Ako si zainteresovan, mogu da pitam da održava i tebi, uz nadoknadu. Za agencije malo googlaj ili proveri neke beogradske hostove koji imaju puno stanova na listi.

Država treba uskoro da reguliše ovo izdavanje stan za dan. Trenutno je to sve u nekoj sivoj zoni. Problem je što niko ne prijavljuje goste u policiji, niti plaća turističke takse što je problematično. Ti stanovi nisu registrovani kao hoteli npr., niti se tretiraju kao stanovi koje mesečno izdaješ. Porez možeš da prijaviš i platiš kao bilo koji drugi tip prihoda. Sumnjam da bilo ko traži bilo kakvu dozvolu od države da izdaje stan. Eventualno da se registruješ kao ugostitelj ali onda moraš da prijavljuješ goste i plaćaš turističke takse. Upravo na tome treba da poradi novi zakon i da se napravi sistem gde bi sve to bilo automatski. 

Edited by marica

• 4 weeks later...

Hm, nešto sam upamtio još od pre neku godinu da je airbnb rentiranje zabranjeno u New York-u te nisam ni gledao šta ima, međutim sada tek vidim da je zabranjeno rentiranje celih stanova na manje od 30 dana, a dozvoljeno ako je vlasnik u nekretnini (znači soba je ok, deo kuće..) i za valjda maksimalno 2 gosta. 

Tako da ima baš jeftinih soba / apartmana u okviru kuća u Brooklinu i Queensu, blizu metro linja za grad. 

Pa eto ako neko je isto bio pogrešno informisan kao ja, da zna :) 

• 2 weeks later...

U avgustu sam se prvi put registrovala na arbnb.Nisam znala da ako se registrujem na neciju preporuku imam i ja i on novcani beneft.U medjuvremenu nisam bila ni host ni gost.Mogu li da ukinem nalog i otvorim novi po necijoj preporuci a da ne menjam mejl adresu

8 hours ago, lilivuk said:

U avgustu sam se prvi put registrovala na arbnb.Nisam znala da ako se registrujem na neciju preporuku imam i ja i on novcani beneft.U medjuvremenu nisam bila ni host ni gost.Mogu li da ukinem nalog i otvorim novi po necijoj preporuci a da ne menjam mejl adresu

Ne

Sveze iskustvo od prek/juce sa AirBNB. Trebalo mi je nesto u poslednjem momentu, znaci rezervisao danas za sutra noc.

Em sto sam nekoliko pitanja postavio pre rezervacije. Em sto sam uredno slao poruke domacinu od momenta kada sam sleteo u njegov grad, pa kada sam uhvatio autobus, pa na kraju kada sam stigao. Dodjem ispred kuce, zakljucano, mrak.

Morao sam da kucam i zovem da bi neko dosao da mi otvori. Sidju dve devojke i pojma nemaju da sam trebao da dodjem. Smeste me u sobu koja je prljava, nije usisano, prljava posteljina...

I onda ovaj lik preko kojeg sam rezervisao sobu se javlja, kaze on mislio dolazim drugi dan... Hoce sada za pola sata da dodje da promeni posteljinu. A vec bilo 11PM, sutradan sam trebao da ustanem u 7 ujutru. Nista kazem ja njemu, nema veze, hocu da spavam. U sustini nista strasno, ali jos jedna prica koja potvrdjuje - AirBNB nije ni bolji ni losiji nego sto su AirBNB domacini. A domacina kao i ljudi ima svakakvih. Moze biti fenomenalno da se osecate kao kod kuce, da steknete novog prijatelja, da vas domacin provede kroz grad, a moze biti i sasvim bezveze, da vam otkazu rezervaciju, da bude raznoraznih problema...

To je po meni najveci problem sa AirBNB, nema nikakvog standarda. Kao da idete u restoran u kojem danas dobijete super jelo, za kratko vreme uz savrsenu uslugu, sutra odete u isti restoran ono zagorelo jelo na koje ste cekali sat vremena. Nikakvog pravila nema.

Licno pristajem na taj rizik kada je odnos AirBNB:hotel 2 do tri puta u korist AirBNB, to jest 2-3 puta je jeftinije. Ako je cena slicna ne vidim svrhu... 

Pa pazi, nista specijalno, meni je trebalo samo da prespavam i to sam i dobio. Samo da je moglo da bude bolje, moglo je. Da je bila zena sa mnom njoj bi bas smetalo, ja nisam zahtevan...

Da sam morao da cekam tog tipa napolju sat vremena onako umoran to bi vec onda bilo daleko gore. Sreca je bila sto je imao neko da otvori vrata.

Evo jedan pozitivan AirBNB - u Barseloni smo za cenu jedne sobe imali na raspolaganju ceo celcati stan. Potpuno sami! Jesu ostale sobe bile zakljucane, ali samo za nas - kuhinja, dnevna, kupatilo. Niko drugi za 4 dana koliko smo bili tamo. Lokacija odlicna, cena povoljna, jeste stan bio star, i sve u njemu, ali je to doprinelo smeku. Cudno s obzirom da je Barselona potpuno pregazena turistima, jos je bio avgust u pitanju - bas u sezoni. Ne znam sta se tu desilo.

Drugi pozitivan - Atina, Omonija, znaci centar centra, na 3 minuta hoda od metroa. Povoljno, ultra cisto i odlicna domacica, Ruskinja koja je ceo stan opremila u ruskom stilu. U frizideru ruska hrana i votka uredno. Ruske knjige posvuda, miljei... Dala nam besplatno na koriscenje stampac da ostampamo booking za sledeci let. Super je bila. Jedino sto je taj kraj onako bio bas sumnjiv, beskucnika na sve strane i sve zapusteno, ali to nije krivica domacina. Da, i interfon nije bas bilo lako pogoditi koji je, to nije lepo objasnila u uputstvu...

Edited by noskich

3 minutes ago, ThirstyTraveler said:

A nije imao neke lose ocjene, negativna iskustva i sl? 

U sustini vecina referenci su bile pozitivne, poneko se zalio da je bilo prljavo. Ali posto sam rezervisao skoro u poslednjem momentu, danas za sutra, nisam imao mnogo izbora i to je bila najsolidnija opcija. Ja i sada kazem, meni je to bilo OK, ali nekome ne bi bilo. 

Zaboravio sam da pomenem mozda i najzanimljiviju pricu sa AirBNB. Rezervisali smo bili smestaj u Zenevi. I taj smestaj bude otkazan, a ja to kasno vidim, uvece, a sutradan letimo za Zenevu. Onda smo na brzinu pokusali nesto da nadjemo, neki domacini su odbili, neki nisu odgovarali i na kraju posto nismo imali izbora uzmemo jednog koji je odmah prihvatio.

Ispostavilo se da je taj smestaj u Francuskoj, ne u Svajcarskoj i to u nekom selu do kojeg nema redovnog javnog prevoza. To u ovom slucaju nije veliki problem, mislim to sto smo "promasili" zemlju jer tamo prakticno granice i nema, mozes da je presetas bez ikakve kontrole, ali je bio problem doci do tamo. Morali smo da zovemo domacina da nas preveze sa poslednje autobuske stanice do kuce. I sledeceg dana od kuce do autobusa. Dobri su bili, domacin nam dao sobu Merlin Monro, cela soba opremljena slikama i skulpturama Merlin Monro, namestaj onaj kicasti, bas sve za medeni mesec. Malo jezivo nocu kad pogledas ono te statua Merlin Monro posmatra. Jer je taj domacin bio skulptor i slikar. A rec engleskog nije govorio. Pokupio nas njegov prijatelj koji je malo potucao engleski, neki francuski Afrikanac sa dredovima. Umetnicka/gay atmosfera. Nije lose bilo za opustanje, boraviti u malom francuskom planinskom selu...

Edited by noskich

13 hours ago, noskich said:

U sustini vecina referenci su bile pozitivne, poneko se zalio da je bilo prljavo. Ali posto sam rezervisao skoro u poslednjem momentu, danas za sutra, nisam imao mnogo izbora i to je bila najsolidnija opcija. Ja i sada kazem, meni je to bilo OK, ali nekome ne bi bilo. 

Ja sam na osnovu tvog prvog posta stekao utisak da ti bas i nije bilo ok, mozda je do mene.
Iz svega ovoga zakljucujem da bas ne istrazujes dovoljno i precesto rezervises na vrat na nos. U takvim slucajevima su vece sanse da napravis gresku i izaberes nesto bezveze

Edited by ThirstyTraveler

9 hours ago, ThirstyTraveler said:

Ja sam na osnovu tvog prvog posta stekao utisak da ti bas i nije bilo ok, mozda je do mene.
Iz svega ovoga zakljucujem da bas ne istrazujes dovoljno i precesto rezervises na vrat na nos. U takvim slucajevima su vece sanse da napravis gresku i izaberes nesto bezveze

Ne, ovo je bio izuzetak, obicno rezervisem mesecima unapred kada putujem radi zadovoljstva i sve detaljno uporedjujem. Ovo je bilo poslovno u poslednjem momentu pa nije bilo izbora, ali sam i tu uporedjivao od onih nekoliko opcija koje su preostale.

Pa pazi, nije bas korektno da te niko ne doceka i da ne pripremi sobu za gosta, ali sve je dobro sto se dobro svrsi. Trebalo mi je da prespavam, prespavao sam i to je to. Da sam putovao zbog zadovoljstva i ostao u toj sobi duze vreme onda bi bila druga prica. Kao i da je zena bila sa mnom. Njoj bi sigurno smetalo vise nego meni.