Jump to content

Featured Replies

3 hours ago, marica said:

Ja ne vidim više tu opciju, nekad je bilo. :blink:

Pauzirali su zbog COVIDa. Bilo saopstenje. Da li ce biti opet videcemo.

7 hours ago, marica said:

Za BiH: USD preko International Wire Transfer,  EUR preko Payoneer Prepaid Debit MC ili BAM preko Western Union

Da li ja otvaram devizni račun i kako da biram koju ću opciju? 

Za Western Union su velike provizije kod uobičajenih slanja novca, ako moze još malo pojašnjenja? 

27 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Payoneer karticu

I za ovu karticu treba devizni racun, da li prilikom uplate se obračunava provizija na devizni račun, pa provizija i kod Payoneer kartice? 

15 hours ago, bam-bam said:

ahaaa znaci setovanje cene je kao za avio karte :).......pa zato kad pretrazujem i vise puta otvorim neku ponudu, posle mi skoci cena hahaha..i to skoci i u tim navodnim troskovima za ciscenje i neke fees, ane samo cena kreveta...

Nije isto. AirBnB razdvaja te troškove samo kad ti prikaže cenu, da ti znaš kome ide koji deo. Ali svi filteri, sortiranja itd. na sajtu su bazirani na toj ukupnoj (pravoj) ceni, ne na ceni noćenja.

Cena ne zavisi uvek od potražnje. Ti kao stanodavac biraš da li hoćeš da to bude uključeno ili ne. Nema to veze sa AirBnB-om, meni niko ne brani da ja kažem da je noćenje uvek 20eur. I te promene nisu tako drastične za Beograd. Mada, oko NG jeste ludnica. 

Kao stanodavcu, meni je AirBnB idealan za izdavanje. Mnogo praktičniji, manje ograničavajući od Bookinga. Booking mi zapravo uopšte ne dozvoljava da rentiram stan, postavljam cenu ili organizujem posao kako želim. Zato se i ne oglašavam na njima, mada sam pročitala ovde komentare ljudi da im donosi mnogo više gostiju od AirBnBa.

ali ovo sto si rekla, znaci da airbnb-u idu pare od ciscenja? pa kakve noi veze tu imaju, jel oni dolaze da ciste sobu? ili te pare idu stanodavcu?

Već odgovorio ThirstyTraveler. 

8 hours ago, berzas said:

Da li ja otvaram devizni račun i kako da biram koju ću opciju? 

Za Western Union su velike provizije kod uobičajenih slanja novca, ako moze još malo pojašnjenja? 

USD preko International Wire Transfer - otvoriš devizni račun u nekoj banci. Piše na sajtu da će ti pare leći između 5-7 radnih dana i imaćeš bankarske troškove.

EUR preko Payoneer Prepaid Debit MasterCard - Već odgovorio ThirstyTraveler. Mada na AirBnB sajtu piše da mogu biti korišćeni i postojeći nalozi za Payoneer. Ne znam šta to tačno znači, nisam nikada koristila njihove usluge. Piše na sajtu da će ti pare leći za 3-4 sata. I da može biti troškova. Ne piše da će ih sigurno biti. Najbolje proveri na sajtu Payoneer-a direktno.

BAM preko Western Union - Pare ti ležu sledećeg radnog dana. 10USD plaćaš po transakciji. Ti na sajtu AirBnB možeš da limitiraš da ti ne šalje pare nakon svake uplate, nego recimo kad zaradiš preko 200 eur. 

Ove sve informacije sam ti prepisala sa AirBnB sajta. Ja ne koristim ni jedan od ovih servisa. Meni prebacuju na moj regularni račun u Singapuru u SGD bez ikakvih provizija. Jedna od dobrih stvari kod AirBnBa je da te ne uslovljava gde i kako ćeš da primaš pare. Booking npr. te tera da ako izdaješ stan u Srbiji i račun mora da bude u Srbiji. 

Više informacija možeš naći na njihovom sajtu:

https://www.airbnb.com.sg/help/topic/1052/how-payouts-work

11 hours ago, marica said:

Kao stanodavcu, meni je AirBnB idealan za izdavanje. Mnogo praktičniji, manje ograničavajući od Bookinga. Booking mi zapravo uopšte ne dozvoljava da rentiram stan, postavljam cenu ili organizujem posao kako želim.

Slazem se sa prvom recenicom. Ja sam batalio booking odavno. Najgore mi je bilo sto se 90% ljudi uopste ne bi pojavilo a ti nemas nikakvu garanciju niti si sta naplatio.  

Ovo drugo mi nije jasno. Moji prijatelji iz BG najnormalnije izdaju stanove preko Bookinga i bar nekih 80-90% gostiju im je sa bookinga, bas velika vecina. Uglavnom lokalni svaleri, u posljednje vrijeme i dosta migranata a daleko najmanje je turista.

17 hours ago, ThirstyTraveler said:

Slazem se sa prvom recenicom. Ja sam batalio booking odavno. Najgore mi je bilo sto se 90% ljudi uopste ne bi pojavilo a ti nemas nikakvu garanciju niti si sta naplatio.  

Ovo drugo mi nije jasno. Moji prijatelji iz BG najnormalnije izdaju stanove preko Bookinga i bar nekih 80-90% gostiju im je sa bookinga, bas velika vecina. Uglavnom lokalni svaleri, u posljednje vrijeme i dosta migranata a daleko najmanje je turista.

Nakaradno sam se izrazila. Htela sam da kažem da način na koji Booking funkcioniše nije po mojoj meri, tera me da podešavam oglas i poslujem na način na koji meni ne odgovara. Npr. mi naplaćujemo svakog gosta preko 2 dodatno, a Booking očekuje da dajem popust na količinu. AirBnB model je nekako logičniji za nekog ko rentira stan na kratko i ne bavi se profesionalno ugostiteljstvom, neko drugi mu brine o stanu, itd. Booking je očigledno pravljen za hotelski model.  

On 5/29/2020 at 4:16 AM, marica said:

Nije isto. AirBnB razdvaja te troškove samo kad ti prikaže cenu, da ti znaš kome ide koji deo. Ali svi filteri, sortiranja itd. na sajtu su bazirani na toj ukupnoj (pravoj) ceni, ne na ceni noćenja.

Cena ne zavisi uvek od potražnje. Ti kao stanodavac biraš da li hoćeš da to bude uključeno ili ne. Nema to veze sa AirBnB-om, meni niko ne brani da ja kažem da je noćenje uvek 20eur. I te promene nisu tako drastične za Beograd. Mada, oko NG jeste ludnica. 

Kao stanodavcu, meni je AirBnB idealan za izdavanje. Mnogo praktičniji, manje ograničavajući od Bookinga. Booking mi zapravo uopšte ne dozvoljava da rentiram stan, postavljam cenu ili organizujem posao kako želim. Zato se i ne oglašavam na njima, mada sam pročitala ovde komentare ljudi da im donosi mnogo više gostiju od AirBnBa.

Već odgovorio ThirstyTraveler. 

marice nisam bas razumeo....evo ti primer....prekjuce sam gledao neku sobu preko airbnb, i vise puta tokom dana sam isao na pregled te sobe....sutra mi se pojavila ista cena po krevetu, ali je zato taj deo za ciscenje poskupeo, i fee je poskupeo, i ukupna cena sobe ispala skuplja za 10 evra nego sto je bila dan ranije...tacno se vidi da se setuje cena po pregledima....btw, nema sanse da je vlasnik digao cenu iz cista mira, jer mu je ceo objekat prazan, radi se o madridu, i tamo je jos uvek vanredno stanje, i ne radi izdavanje...tako da nista i nije izdato u celom gradu....e sad, kome sad idu taj fee i ciscenje, i kako mislis da to moze da se vidi kome ide koji deo?

1 hour ago, ThirstyTraveler said:

Fee koji placaju izdavac i gost je fiksan procenat.

Cleaning fee mijenjas kad i kako hoces, Airbnb s tim nema nista.

To za cijenu i preglede si prosto receno istripovao, ne funkcionise sajt tako.

pa kako istripovao, znam koliko je sta kostalo, jer nisam gledao puno smestaja, samo 2, jer su mi odgovarala po lokaciji....cak cenu imam i zapisanu na papiru..i sutra kad sam otvorio, poskupeo taj fee, i deo za ciscenje, i to dosta, a cena kreveta ostala ista... 

Moze da se podesi automatska cena koja se onda menja u zavisnosti od ponude I potraznje. A mozes da podesis I fiksnu cenu.

• 2 weeks later...

Molim vas za pomoc. Bookirala bih stan u Grckoj, dobila sam ponudu, ali mi zena na cenu stana za mesec dana, trazi da platim i depozit u viisni cene stane za mesec dana (koji bi mi bio vracen u koliko u stanu sve bude ok). Da li je to standardna procedura i da li se taj depozit stvarno vraca ili budu " Grčka posla"?  Žena inače ne zivi u Grčkoj, nego je u Londonu....pa sam puna nekih sumlji i predrasuda

2 hours ago, smile76 said:

Molim vas za pomoc. Bookirala bih stan u Grckoj, dobila sam ponudu, ali mi zena na cenu stana za mesec dana, trazi da platim i depozit u viisni cene stane za mesec dana (koji bi mi bio vracen u koliko u stanu sve bude ok). Da li je to standardna procedura i da li se taj depozit stvarno vraca ili budu " Grčka posla"?  Žena inače ne zivi u Grčkoj, nego je u Londonu....pa sam puna nekih sumlji i predrasuda

uglavnom se do 30 dana smatra taj kraci ostanak, pa se ne trazi depozit...ali iznajmljivac uvek moze da trazi nesto, njegov je stan....ti uostalom mozes da bukiras preko airbnb za odredjene datume koji su raspolozivi, bez da kontaktiras vlasnika licnom porukom....ako ti prodje uplata, nikom nista....vlasnik moze samo da otkaze tvoju posetu, ali to mu ulazi u review kao veliki minus koji svi drugi potencijalni klijenti vide...

10 hours ago, smile76 said:

Nejasno mi je da li je depozit tražen kroz AirBnB aplikaciju ili host očekuje da mu ti daš te pare na ruke, prebaciš pare van AirBnB sistema?

Ako je kroz AirBnB aplikaciju, onda na ovom linku možeš naći više informacija kako to funkcioniše:

https://www.airbnb.com.sg/help/article/140/how-does-airbnb-handle-security-deposits

Meni deluje prilično bezazleno. Mada savetujem ti da u tom slučaju prijavljuješ vlasniku svaku sitnicu koju nađeš u stanu dok u njemu budeš boravila. Uostalom pročitaj review-e, ako niko nije pomenuo negativna iskustva s depozitom, verovatno je host OK. tj. neće to zloupotrebljavati.

Ličnih iskustava nemam. Niti kao host tražim depozit, niti sam kao gost odsedala u stanovima koji traže depozit.

Ako ti pare za depozit traži van aplikacije, a noćenja plaćaš kroz aplikaciju, onda meni to baš nisu čista posla. Doduše, ja sam previše striktna, sve transakcije vršim isključivo preko AirBnB-a, bilo kao gost ili kao host. Po broju upita koje kao host dobijam od potencijalnih gostiju, posebno onih koji bi da ostaju duže, za ovo plaćanje van sistema, predpostavljam da to nije retka pojava. Tako da, nisam sigurna da je moje mišljenje/iskustvo relevantno.

To što host ne živi u gradu/zemlji u kojoj izdaje stan zapravo i nije čudno. Ogroman procenat stanova na AirBnB je takav. :)

7 hours ago, bam-bam said:

ti uostalom mozes da bukiras preko airbnb za odredjene datume koji su raspolozivi, bez da kontaktiras vlasnika licnom porukom....

Booking bez booking request-a je moguće samo ako vlasnik omogući sa svoje strane instant booking. Pored standardnih zahteva od strane AirBnB, vlasnik može da podesi u sistemu da gost za instant booking mora da ima i: skeniran lični dokument, preporuke prethodnih hostova kod kojih si odsedao, 0 negativnih review-a. 

Ako sve ovo nije zadovoljeno, onda se selektovanje datuma tretira kao booking request. 

Ni za jedn od ova dva ti ne treba lična poruka...

Predpostavljam da si ti mislio na booking request, a ne instant booking, ali između ova dva zapravo ima razlike, pa iskoristih priliku da naglasim. :) 

Ja mislim da ti kao gost, ne možeš da vidiš koliko je host odbio ovih booking request-a. Nego samo ako je booking prošao, pa naknadno otkazan. Nisam sigurna ni da možeš da pišeš review ako zapravo nisi odseo u stanu, ali oko toga već nisam sigurna...

Na status hosta, s druge strane utiče i odbijanje zahteva kao i otkazivanje već prihvaćenih bookinga. Zbog toga se može izgubiti status super hosta.

12 hours ago, marica said:

Booking bez booking request-a je moguće samo ako vlasnik omogući sa svoje strane instant booking. Pored standardnih zahteva od strane AirBnB, vlasnik može da podesi u sistemu da gost za instant booking mora da ima i: skeniran lični dokument, preporuke prethodnih hostova kod kojih si odsedao, 0 negativnih review-a. 

Ako sve ovo nije zadovoljeno, onda se selektovanje datuma tretira kao booking request. 

Ni za jedn od ova dva ti ne treba lična poruka...

Predpostavljam da si ti mislio na booking request, a ne instant booking, ali između ova dva zapravo ima razlike, pa iskoristih priliku da naglasim. :) 

Ja mislim da ti kao gost, ne možeš da vidiš koliko je host odbio ovih booking request-a. Nego samo ako je booking prošao, pa naknadno otkazan. Nisam sigurna ni da možeš da pišeš review ako zapravo nisi odseo u stanu, ali oko toga već nisam sigurna...

Na status hosta, s druge strane utiče i odbijanje zahteva kao i otkazivanje već prihvaćenih bookinga. Zbog toga se može izgubiti status super hosta.

Da , bas sam mislio na instant booking...ali potpuno si u pravu, request se razlikuje od instant booking-a...medjutim, ovo sto sam ja gledao zadnjih nekoliko nedelja, vidim da je dosta hostova otvorilo za instant booking, bez nekih posebnih zahteva, eventualno se pojavi skeniran dokument.....kapiram da im je frka za pare, pa daj sta das :)

a da, za otkazivanje posete sam i mislio na onu koja je vec bookirana i placena, ne na samo request...ovo ti automatski izadje u reviews, i svako moze da procita , cim host otkaze vec bookiranu posetu...

to je , naravno , veliki minus , i ja to uvek gledam...ako ima 2 -3 otkaza godisnje, ne idem tu sigurno...

On 5/28/2020 at 9:11 PM, ThirstyTraveler said:

Racun otvaras na Payoneer sajtu, posalju ti karticu postom, sa bankom nemas nista.

Mislim da sada postoje neka nova pravila. Ljetos je mamina drugarica otvarala svoj account da bi aplicirala za karticu prvi put i znam da je pomenula da se traže podaci banke. Dosta su promijenili proceduru u odnosu na to kada sam dobila svoju prvu karticu prije 5-6 godina. Tada je bilo baš jednostavno. 

On 6/8/2020 at 4:30 PM, smile76 said:

Pitala bih direktno hosta da li može da smanji depozit a ukoliko ne, tražila bih novi listing. Ja sam jednom rezervisala stan u Portugalu, koji je, takođe, imao depozit u iznosu rezervacije, ali pošto je bilo samo par dana u pitanju, to nije bilo strašno. Ukoliko je siguran host, ima dobre komentare ili je, još bolje, superhost, onda si sigurna što se tiče rezervisanja. 

3 hours ago, ThirstyTraveler said:

1% otkaza godisnje se tolerise za Superhost status, dakle ako ima 2-3 otkaza na 300 rezervacija to je ok. 
Generalno ako vam je do neke sigurnosti birajte samo Superhostove.

Dok su se bavili izdavanjem, moji roditelji su godinama imali status Superhosta. Sjećam se da smo imali dva puta za godinu dana situaciju da je gost trebalo da dođe a onda se u tom trenutku desila poplava u stanu. Drugi put je isto bila neka vanredna situacija i nismo mogli da ih primimo. Napisala sam iskreno šta se desilo. Airbnb je prihvatio obrazloženje i nismo izgubili status, a gostu su pomogli da pronađe nov stan i dali mu dodatan kredit. Znam za to jer se gost posle i nama zahvalio što smo brzo odreagovali. To me je baš prijatno iznenadilo jer sam pomislila ode superhost status. :) 

Edited by awinaken

On 6/9/2020 at 10:44 PM, ThirstyTraveler said:

1% otkaza godisnje se tolerise za Superhost status, dakle ako ima 2-3 otkaza na 300 rezervacija to je ok.

Sad sam proveravala i u pravu si za Superhost sad gledaju samo otkazivanje, ne odbijene booking request-e.

To je za mene novost, jer sam se s njima pre par meseci dopisivala o tome, kad sam bila obaveštena da sam odbila previše request-a i da će mi skinuti Superhost status. Nisam nikad otkazala booking. Doduše, odmah su reagovali kad su čuli moja obrazloženja, tj. sve se završilo u moju korist.  

Možda su jednostavno imali puno pritužbi na tu stavku, pa su je ukinuli.

On 6/9/2020 at 10:44 PM, ThirstyTraveler said:

Generalno ako vam je do neke sigurnosti birajte samo Superhostove.

Slažem se sa ovim uglavnom. Ali ima dosta stanova koji nisu dovoljno dugo na tržištu da bi stekli superhost status, te pravim često izuzetke. Tj. nije mi to jedini kriterijum. 

• 1 month later...

https://www.poslovni.hr/svijet/vlasnicima-praznih-stanova-gradske-vlasti-barcelone-prijete-zapljenom-4242313

Kako piše Bloomberg, prije nekoliko dana gradske su vlasti uputile dopis u 14 kompanija koje zajedno posjeduju 194 prazna stana u katalonskoj prijestolnici i upozorile ih da će ih zaplijeniti ako vlasnici ne pronađu stanare u idućih mjesec dana. U slučaju zapljene grad će vlasnicima isplatiti odštetu u visini polovice tržišne vrijednosti pojedinog stana. Međutim, vlasnicima prijeti i novčana kazna između 90.000 i 900.000 eura, navode španjolski mediji. Zaplijenjeni stanovi ušli bi u fond javnog stambenog prostora, a grad bi ih iznajmljivao građanima plićeg džepa.