Jump to content

Featured Replies

Lome brave i seru po ulazima.

Ja sam nekoliko puta koristio sajt za Bg, trazim super hostove, razmenim poruke i to je to. Nema nikakvih problema, van sajta i da razmisljam sta ce biti sa parama, da l ce neko da me ispali.

5 hours ago, ThirstyTraveler said:

Airbnb gosti kradu kaktuse po Srbiji, odlicno.

hahah ne znamo ko je ukrao kaktus, ali posto su ulazna vrata od zgrade otkljucana ( razvaljena brava), onda lopovi lako ulaze....

Edited by bam-bam

Airbnb gosti razvalili bravu?

Zaista ne znam zasto se o ovome diskutuje na Airbnb temi po stoti put.  
Bolji su vam ho(s)teli, super, otvorite temu pa im se divite.
Svaki put ista osoba zakuva jer mu je dosadno i svaki put se primite na foru kao mladi majmuni.

Samo bih dodao da je vjerovatno najveca glupost ikad napisana na ovoj temi da od Airbnb-a niko nema koristi sem vlasnika koji izdaje stan. 
Zahvaljujuci Airbnb-u i ostalim sajtovima skoro da na citavoj planeti nema nedostupnog/preskupog grada i destinacije za ljude koji nisu bas u fazonu da spavaju na tudjem kaucu, na klupi u parku, u satoru i sl. 
Meni je ovo dovoljno i mislim da je suludo ocekivati vise odnosno da vam vode racuna o ulazima zgrada, pomazu zajednicu i ko zna sta jos.

1 hour ago, ThirstyTraveler said:

Airbnb gosti razvalili bravu?

Zaista ne znam zasto se o ovome diskutuje na Airbnb temi po stoti put.  
Bolji su vam ho(s)teli, super, otvorite temu pa im se divite.
Svaki put ista osoba zakuva jer mu je dosadno i svaki put se primite na foru kao mladi majmuni.

Samo bih dodao da je vjerovatno najveca glupost ikad napisana na ovoj temi da od Airbnb-a niko nema koristi sem vlasnika koji izdaje stan. 
Zahvaljujuci Airbnb-u i ostalim sajtovima skoro da na citavoj planeti nema nedostupnog/preskupog grada i destinacije za ljude koji nisu bas u fazonu da spavaju na tudjem kaucu, na klupi u parku, u satoru i sl. 
Meni je ovo dovoljno i mislim da je suludo ocekivati vise odnosno da vam vode racuna o ulazima zgrada, pomazu zajednicu i ko zna sta jos.

naravno da treba da vode racuna o ulazima zgrada,i o jos mnogo cemu, jer u istima imaju svoj privatan biznis, koji direktno utice na kvalitet zivota ostalih stanara u tim istim ulazima....bas me zanima da se tebi useli neki airbnb u zgradu, sa npr. 3 sobe x 3 kreveta za izdavanje, znaci jedno potencijalnih 9 ljudi koji se menjaju svakih par dana, pa da vidimo sta bi onda pricao....neka bar samo jedan od njih baci kesu od cipsa, ili nek samo jedna soba napravi malu zurku ( na dnevnom nivou) pa preracunaj kuda to vodi...a da ne pricamo o kljucevima kojih ima samo jedan po sobi, pa neko uvek zvoni na interfon svima po ulazu, ujutru uvece nema veze kad, da bi dosao do svoje sobe....

hosteli su isti posao radili, i cinili dostupnim razne destinacije po svetu, a nisu ugrozavali zivot lokalaca kao sto airbnb radi.....

To za bravu me uopste ne cudi. Kada sam ja hostovao preko Airbnb objasnim gostu 10 minuta kako treba da otkljuca i zatvori vrata kada ulazi. Jos sam trazio da preda mnom to uradi. I opet je zakljucavao screen door iznutra sto ne sme da se radi. Morao sam da unutrasnju bravu prelepim sa duct tape da bi shvatio da ne treba to da radi. Brava je pocela da se zaglavljuje i da recimo ja nisam bio kod kuce pokvario bi je.

Inace, ne znam koliko puta treba da ponavljam istu stvar, ne mislim da su hoteli i hosteli uvek bolji od Airbnb, vec da ako su opcije slicne po ceni i kvalitetu prednost dajem hotelima, hostelima i ostalim tipovima profesionalno vodjenog smestaja.

7 hours ago, bam-bam said:

hosteli su isti posao radili, i cinili dostupnim razne destinacije po svetu, a nisu ugrozavali zivot lokalaca kao sto airbnb radi.....

Hosteli su postojali samo u većim gradovima i/li turističkim destinacijama. Ako ste išli u manje ili neturističko mesto, šansa da je tamo postojao hostel je praktično ravna nuli. Postojali su samo hoteli, a s obzirom da se radi o neturističkom mestu, ti hoteli nisu bili predviđeni za bekpekere i bili su otrovno skupi. Možda se neki od vas ne sećaju toga, ili jednostavno niste išli na neturistička mesta u tim vremenima. Kao što se ljudi ne sećaju kako je bilo putovati bez mobilnog telefona i Google mape, ili kako su se kupovale vozne karte dok još nisu postojali sajtovi železnica. 

2 hours ago, noskich said:

To za bravu me uopste ne cudi. Kada sam ja hostovao preko Airbnb objasnim gostu 10 minuta kako treba da otkljuca i zatvori vrata kada ulazi. Jos sam trazio da preda mnom to uradi. I opet je zakljucavao screen door iznutra sto ne sme da se radi. Morao sam da unutrasnju bravu prelepim sa duct tape da bi shvatio da ne treba to da radi. Brava je pocela da se zaglavljuje i da recimo ja nisam bio kod kuce pokvario bi je.

Još jedan primer koji baš ništa ne dokazuje, osim da izvesna osoba nije mogla da shvati kako se otključavaju vrata. 

Svakako je pozitivno da postoji ponuda, pa ti onda biraj sta ti odgovara. Niko ovde nije iskljuciv, pricamo o prednostima i manama. Ja sam prvi lepe novce ustedeo i zaradio od Airbnb onda kad si mogao bez problema kreirati lazne profile pa dobijati smestaj skoro besplatno plus proviziju za preporuku. I zatim kao domacin kreirao nove profile pa na starom dobijao proviziju od oko 700 dolara. Ali mi ne pada na pamet da zarad toga pisem samo pozitivno o Airbnb, vec pominjem i prednosti i mane. Ako nema ponude bilo kakvog smestaja osim Airbnb negde ili ako je Airbnb neuporedivo jeftiniji onda samo napred. Ali Airbnb nije idealno resenje za svakoga i svako putovanje. 

On 8/14/2020 at 12:57 AM, Lazar said:

Naravno da se nekad desi, ali hajde pošteno, vi koji ste koristili airbnb, koji je % tih situacija u vašem sveukupnom airbnb iskustvu? 

Samo da pokusam da odgovorim na ovo pitanje. Ko god putuje dosta utisci ce mu se iznivelisati pa manje-vise liciti na Gausovu krivu. Vecina smestaja ce biti prosecna, a na svakom kraju ce biti malo jako losih i jako dobrih. Samo sto ako poredimo Airbnb i hotele/bungalove itd. kod mene je ta kriva za Airbnb pljosnatija jer ima vise i jako losih i jako dobrih situacija. Recimo u Barseloni smo bili u starijem klasicnom stanu u centru grada potpuno sami veoma povoljno jer nije bilo drugiih gostiju. Tako nesto je gotovo nemoguce kada je rec o hotelima. Medjutim, na drugoj strani krive imali smo situaciju da domacinka nece da nam da kljuc od kuce, vec kad se vratimo treba da je zovemo telefonom, pa da se onda ona doveze i otkljuca nam kucu. Usred dosta sparnog leta nam cak nije dala ni ventilator, a kuca je bila totalni raspad. Plus internet nije radio. Tako da je Airbnb svakako rizicnija varijanta, nikad nisi nacisto sta ce ti zapasti. Moze biti jako dobro, a moze biti i jako lose. Iliti daleko ima vise varijacija nego hoteli i ostali dedicated smestaj koji su vise standardizovani. 

Tako da prema svecu i tropar, ako idete na medeni mesec, imate sutradan jako bitan razgovor za posao u gradu gde biste se selili, i slicne situacije koje su vazne i gde nikako ne zelite mogucnost neprijatnih iznenadjenja Airbnb nije prikladan. I obrnuto, putujete laganeze, ne zurite se, ok, i ako bude problema nije kraj sveta.  

Ista stvar prema karakteru ljudi, ako se lako naljutite kada zapadnete u malo nezgodnije situacije i onda vam to upropasti odmor, mozda onda ne bi trebalo rizikovati sa Airbnb. 

Ono sto je prilicno bezveze je sto se Airbnb reklamira kao "iskusite mesto kao lokalac, iskusite lokalni zivot" i uvek se u toj viziji koju isticu naznacava kako je domacin super, kuva za vas, vodi vas po gradu, kao da ste odseli kod prijatelja, a to se recimo meni nikada nije desilo. Airbnb je komercijalni smestaj, nije Couchsurfing ili Bewelcomed. A predstavlja se kao takav. S druge strane imao sam neke goste koji su poredili moju privremeno praznu sobu u deljenoj kuci sa cimerima, sa hotelima. I onda daju losu referencu jer eto nije to na nivou hotela. Alo covece. Problem je sto Airbnb nije jasno pozicioniran, ima bukvalno od privremeno slobodnih soba u studentskoj kuci, preko bakice koja zivi sama pa bi malo da zaradi, pa do serviced apartments koji se vode kao mali hosteli. Mislim da bi bolja kategorizacija dosta pomogla, da znas sta da ocekujes. 

12 hours ago, Lazar said:

Hosteli su postojali samo u većim gradovima i/li turističkim destinacijama. Ako ste išli u manje ili neturističko mesto, šansa da je tamo postojao hostel je praktično ravna nuli. Postojali su samo hoteli, a s obzirom da se radi o neturističkom mestu, ti hoteli nisu bili predviđeni za bekpekere i bili su otrovno skupi. Možda se neki od vas ne sećaju toga, ili jednostavno niste išli na neturistička mesta u tim vremenima. Kao što se ljudi ne sećaju kako je bilo putovati bez mobilnog telefona i Google mape, ili kako su se kupovale vozne karte dok još nisu postojali sajtovi železnica. 

Još jedan primer koji baš ništa ne dokazuje, osim da izvesna osoba nije mogla da shvati kako se otključavaju vrata. 

ja nisam imao takva iskustva...u neturistickim mestima u koja sam putovao pre pojave hostela i airbnb-a uglavnom sam odsedao u lokalnim hotelima ( vecinom su bili hotelcici) koji daleko od toga da su bili skupi, cak su cene bile vrlo povoljne, posle pojave hostela u " turistickijim " mestima te cene su maltene bile identicne kao u tim hostelima....takodje, uvek si na bus/voznoj stanici mogao da nadjes ljude koji su izdavali sobe, ili manje kucice/bungalove/stancice kao sto se i kod nas radilo na moru pre pojave internet bukiranja....cesto sam odsedao i tako privatno....ali ta prica uopste nije ista sa airbnb, broj tih ljudi koji su rentirali sobe je bio mnogo manji, i uglavnom su rentali u kucama ili stanovima u kojima su i sami ziveli, tako da je odrzavanje zajednickih prostorija uvek bilo na nivou, zbog prisustva landlord-a....pola juzne amerike sam tako prosao, po privatnim sobama u stanovima gde su ziveli vlasnici....tako je i smestaj u lokalnoj zajednici bio mnogo zanimljiviji, prisniji, bolje si mogao da upoznas nacin zivota itd...daleko od bezdusnog airbnb gde udjes izadjes i gotovo....a cela dobit od svega ide samo vlasniku nekretnine...ok, i sad ima airbnb hostova koji i zive u delu stana ili kuce, ali to je jako retko.....

Kao gost i superhost (preko mog profila su roditelji izdavali sobe u stanu u Crnoj Gori i Srbiji a ja vršila online komunikaciju sa gostima, roditelji sve ostalo), imam samo dobra iskustva. Airbnb kao gost koristim od 2011. ili 2012, ne sjećam se tačno i za to vrijeme smo dečko i ja proputovali mnoge zemlje koristeći isključivo taj sajt (Evropa, Bliski istok, Azija).

Sjećam se da smo po odlasku prvi put u Japan bili jako zadovoljni cijenom i kvalitetom stanova, što se ponovilo dvije godine kasnije, samo u različitim djelovima Japana. Čak nas je zaustavila jedna njihova TV stanica i pitala da li imamo da damo komentar u vezi sa smještajem i šta bismo poboljašali kada je to u pitanju. :) Noćenje je tada u lošim hotelima koštalo oko 60-ak evra dok smo preko airbnb prolazili oko 35-40 evra u prosjeku. Tada su se pripremali za Olimpijadu koja je trebalo da se dogodi ove godine. Sada kada pišem o ovome, sjetila sam se stana od 180m2 u Nagasakiju gdje je noćenje bilo oko 35 evra. Moderno opremljen stan, čist, sređen, u jako dobrom dijelu grada. Pomislili smo da je host greškom upisao cijenu i zaboravio koju nulu. :) Par mjeseci posle toga, listing više nije bio aktivan. 

Nego, htjela sam da kažem da razlog zašto smo se mi na kraju odlučivali da radije rezervišemo preko airbnb je mogućnost veće privatnosti i korišćenja kuhinje, koja je nama oboma mnogo značila zbog specifične ishrane. Prije airbnb, koristili smo ho(s)tele i nigdje ne bih mogla da imam osjećaj da sam kao kod kuće. Danas ću se radije odlučiti za airbnb iz istog razloga iako nisu više toliko povoljni (kad se sračunaju sve moguće naknade). Takođe, ovaj "problem" da se osjećam kao kod kuće, nisam imala ranije, kada sam sa prijateljima putovala po Siriji i Jordanu, kada smo nalazili smještaj na neviđeno (drugačije nije ni moglo :)). Takva putovanja su mi ostala u predivnom sjećanju ali mislim da sada to ne bih opet mogla i da mi je više stalo do sigurnosti i komfora. U mom slučaju je i to razlog. :) 

@awinaken velika je razlika izmedju iznajmljivanja celih stanova i soba u deljenom stanu ili kuci. Celi stanovi ili kuce su vrsta dedicated smestaja, znaci kao serviced apartment i to je veoma slicno hotelu u smislu da uglavnom nema neprijatnih iznenadjenja. Medjutim, ceo stan ili kuca su prilicno skupi na Airbnb i to je onda uporedivo sa visom klasom hotela gde mozes dobiti i obroke ukljucene u cenu (ceo ili polu-pansion). To je odlicna varijanta za grupu ljudi, jer kada se podeli cena po glavi ne ispadne puno. I ja sam u Japanu putovao tako i uvek je bilo odlicno, ali nismo uzimali samo Airbnb, vec nekad i ryokan, nekad hostel. 

Problemi sa Airbnb se uglavnom desavaju u deljenom smestaju, bilo da je rec o privatnom stanu gde zivi domacin ili se sve sobe izdaju za Airbnb. 

Edited by noskich

Da, mi smo svega nekoliko puta iznajmili sobu u stanu, i to na samom početku, kada smo tek saznali za airbnb ali su moji roditelji izdavali sobe dugi niz godina i imali smo status supehosta otkako je ta mogućnost na sajtu uvedena pa do zatvaranja listinga. Nikada za tih 5-6 godina nismo imali nijedan problem vrijedan pominjanja. Uglavnom su to bile neke svakodnevne stvari.

Mama je divan domaćin i svi gosti su je jako voljeli. Ja sam vodila online komunikaciju jer moji slabo znaju engleski. Jedan od prvih gostiju je bio naš sadašnji prijatelj Juiči iz Tokija, kojeg smo posjetili kasnije, kada smo išli za Japan. Mama je, takođe, upoznala sadašnju prijateljicu Anu iz Belgije, koja i dan danas dolazi kod nas u Bar ili Beograd na ljetnji odmor (moji žive na tom potezu :)).

Ne mogu reći da je sve baš tako lako jer imati status superhosta znači pristupiti tome ozbiljno i odgovorno. Odgovarati brzo na poruke, zadržati takvu komunikaciju face to face, učiniti da se gosti osjećaju kao kod kuće a da to ne izgleda nametnuto. Mislim da su nas gosti voljeli isključivo zbog moje mame koja umije da se sporazumije sa svim strancima (iako ne zna dobro engleski :)) i prihvati ih kao svoju djecu. Kad je pravila kolače, ručak, večeru, kafu, obavezno bi to nosila i gostima. Kada pada kiša a gost nema kišobran ili kabanicu, mama bi mu to ostavljala. Sjećam se da je jednom gostu zamijenila pertle jer su se njegove raspale. :) Našeg prijatelja Juičija je prozvala Ilija jer je to tako bilo lakše za izgovaranje, što se njemu mnogo dopadalo pa je posle govorio da je to njegovo srpsko ime. :) Svakako je sve radila iskreno i od srca, kao i sve u životu, pa smo zbog toga imali baš lijepa iskustva sa izdavanjem preko ovog sajta. 

Edited by awinaken

To o cemu pises je prava domacinska varijanta kako se Airbnb i predstavllja. Tako nesto bas nikada nisam iskusio. Odlicno, samo cenim da ima ljudi kojima, ma koliko to bilo lepo, ne bi odgovaralo, jer drze do privatnosti, ne vole intimizaciju, vec ono cisto platim smestaj, dobijem smestaj.

Nego gledam sad bas povodom ove diskusije ponudu na Aibnb i jako ima jeftine ponude za mesecni boravak, celi stanovi. Zbog Covida daju upola cene, ali dzaba kad nema putovanja. Kad bi ovakve cene bile pri redovnom stanju isplatilo bi se uzeti ceo mesec pa ostati koliko ti legne.

Covek izdaje apartman za mesec dana 30 USD, mora da je pogresio kada je podesavao cenu:

https://www.airbnb.com.au/rooms/43533544?location=Veliko Gradište%2C Serbia&check_in=2020-09-09&check_out=2020-10-07&display_extensions[]=MONTHLY_STAYS&source_impression_id=p3_1597568701_Q1AlcJV2KoDnihv4

Eto problema u najavi.

Edited by noskich

51 minutes ago, noskich said:

To o cemu pises je prava domacinska varijanta kako se Airbnb i predstavllja. Tako nesto bas nikada nisam iskusio. Odlicno, samo cenim da ima ljudi kojima, ma koliko to bilo lepo, ne bi odgovaralo, jer drze do privatnosti, ne vole intimizaciju, vec ono cisto platim smestaj, dobijem smestaj.

Ja prva ne bih rezervisala sobu kod mojih roditelja jer više volim privatnost. :) Ali ima ljudi kojima to ne da ne smeta, već žele da imaju interakciju sa ljudima u smještaju. Bilo je raznih gostiju ali svi su uglavnom imali zajedničku crtu - otvorenost i druželjubivost. Bio je čak i jedan pisac iz Engleske koji je bio tu skoro 2 mjeseca jer je želio da bude u smještaju sa porodicom. Stan jeste bio specifičan jer je dupleks i na gornjem spratu (koji se izdavao) bile su tri sobe sa kupatilom. Jedino su kuhinju dijelili sa roditeljima. Kad razmislim, bilo je mnogo gostiju koji su odsjedali po mjesec-dva-tri, a bilo je i onih koji su dolazili više puta za tih 5-6 godina u oba grada (Bar i Beograd). Jedan dečko iz Slovenije je toliko zavolio moje roditelje da je odlučio da provede ljetni odmor u Baru kada je saznao da i tamo izdajemo sobe. :) Moji su obično ljeto provodili u Baru, a ostatak godine u Beogradu. Osim toga, uvijek smo držali jednu cijenu sobe koja je, kada razmislim, bila prilično povoljna (18 eur/noćenje) na 30-ak minuta pješaka od centra grada (pričam za Beograd). 

1 hour ago, noskich said:

Nego gledam sad bas povodom ove diskusije ponudu na Aibnb i jako ima jeftine ponude za mesecni boravak, celi stanovi. Zbog Covida daju upola cene, ali dzaba kad nema putovanja. Kad bi ovakve cene bile pri redovnom stanju isplatilo bi se uzeti ceo mesec pa ostati koliko ti legne.

To, na veliku žalost, ne važi za Srbiju. Nisam mogla da nađem povoljan smještaj bilo gdje na planini a da nije sumanuto skup. Na kraju sam imala sreće i uspjela sam da pronađem prelijepu kuću u Homoljskim planinama ali samo zahvaljujući google mapama i činjenici da ovaj kraj zemlje nije mnogo posjećen. 

Kako imam babu i dedu na Tari, tj. tačnije u Kremnima, koje, kao selo, nikad nije privlačilo turiste jer je na 15-ak minuta od Omorike i Drvengrada, ove godine su i tu svi kapaciteti popunjeni do početka septembra. Nevjerovatno!

• 11 months later...

Da li ko ima informacije, zašto je airbnb poskupio?

Za neke regije je i duplo skuplji od bookinga. 

Edited by berzas

• 8 months later...

Jako sa razocaran sa airbnb. Otkazali nam smestaj nakon 2 nocenja, bez nekog validnog razloga sem da su prekinuli saradnju sa domacinom. Vratili nam 1/3 para i u fazonu, jako nam zao, snadite se. Dali nam i kupon od 17e, posle non stop dopisivanja sa korinickom sluzbom ponudili nam 51e. Nasli smo neki smestaj, cena za 2 nocenja smo platili kao prvobitan smestaj od 4 nocenja. Umesto sami da se ponude da nam nadoknade bar razliku sto smo doplatili, morao sam danima da ih smaram bar za neki iznos koji bi pokrio taj dodatni trosak.

Tako ti je to sa svim velikim korporacijama, ništa se tu ne može. Imaju monopol nad tržištem i nije ih briga za jednog korisnika. Ako ih dovoljno dugo smaraš, obično će ti dati neku kompenzaciju, ali sistem je napravljen tako da se ti smoriš i odustaneš pre nego što to postigneš. 

Mislim da zavisi i od toga ko ti se od njihovih "agenata" zalomi i kako im prodas tu svoju pricu. 

Moja iskustva su uglavnom s druge strane i ne mogu da se pozalim. Par puta kad je bila neka steta su trazili dokumentaciju i nakon toga su uplatili trazeni iznos bez problema. Nedavno smo mi nesto zabrljali i morali da otkazemo rezervaciju ljudima dva dana pred dolazak ali smo nekako uspjeli da izbjegnemo kaznu (100$), i gubitak Superhost statusa nakon dostavljenih dokaza.

Kad sam putovao bilo je par neprijatnih situacija i tu su bili skroz korektni ali sve to traje i mora covjek da se dopisuje s njima intenzivno par dana.

44 minutes ago, Lazar said:

Tako ti je to sa svim velikim korporacijama, ništa se tu ne može. Imaju monopol nad tržištem i nije ih briga za jednog korisnika. Ako ih dovoljno dugo smaraš, obično će ti dati neku kompenzaciju, ali sistem je napravljen tako da se ti smoriš i odustaneš pre nego što to postigneš. 

Ne bih se bas slozio sa ovom konstatacijom. Nisam imao neke ekstremne situacije sa Airbnbom, mislim da jednom jesam sa Bookingom, ali uvek je komunikacija bila na nivou da se klijent ne oseti ostecenim. Nekad ide glatko, nekad covek mora malo vise da se potrudi, ali kompenzacija uvek bude adekvatna. Mozda se nesto promenilo u njihovom odnosu nakon 2 godine pandemije, ali, uglavnom to i nije neki novac za njih da bi se lomatali i imali negativnu reklamu. Ipak je prioritet i zadrzati taj monopol, a to ne moze bas sa bahatim odnosom prema klijentima. Iako prethodno iskustvo mozda govori ovoj tezi u prilog, rekao bih da je pre izuzetak nego pravilo.

Po meni je problem sto prosecni korisnik AirBnb-a uopste nije svestan kolicine rizika koje ta platforma podrazumeva u poredjenju sa hotelom. Mali milion stvari moze da podje i polazi po zlu. Od toga da domacin zaboravi da dolazite, otkaze u poslednjem momentu, bude neprijatan ili opasan ili da to budu drugi gosti u stanu, da ne mozete da nadjete sakriveni kljuc ili adresu (nije dobro objasnjeno), da ne mozete da stupite u kontakt sa domacinom...

U poredjenju sa AirBnb u hotelu ima drasticno manje mogucnosti za takve probleme. Izuzetno se retko desava da nema sobe za vas, ako ste je rezervisali (meni se nikada nije desilo). Imate recepcionera koji je tu na licu mesta 24/7 za komunikaciju i resavanje bilo kakvih problema. 

AirBnb ima svoje mesto, na lokacijama gde nema hotela ili kada je AirBnb ponuda bitno jeftinija ili je rec o specificnom smestaju (kuca na drvetu, veliki stan kada putuje grupa ljudi zajedno itd.). Medjutim ako su cene uporedive, i ako situacija ne iziskuje neki specifican i nestandardan smestaj, licno uvek biram hotel na prvom mestu. 

ja vise volim airbnb nego hotel, zato sto tako imam dodir sa lokalnim zivotom, na neki nacin, i osecam se mnogo slobodnije i udobnije nego u hotelu.....ukoliko vlasnik i zivi u stanu, onda bas cesto imam lepu komunikaciju sa tom osobom, i malo mi priblizi lokalni pogled na zivot, objasni prilike u tom mestu, da  neke tipove itd....cesto imam i dobru komunikaciju sa drugim gostima, ukoliko se izdaje vise soba u objektu, razmenimo neka iskustva, gde otici sta raditi itd....mozda i padne i par piva zajedno.....