Jump to content

Featured Replies

Posted

Jednom prilikom sam bio sa drugom u Birou rada.I dok je on tamo nesto sredjivao ja stojim u hodniku i gledam unaokolo.I vidim na oglasnoj tabli centralno postavljen veliki oglas na engleskom jeziku (mozda mi je i zato skrenuo paznju,posto su svi ostali bili na srpskom naravno),da se trazi doktor medicine (zavrsene osnovne studije medicine,dakle lekar opste prakse),sa znanjem engleskog jezika naravno,a plata je bila,ako se dobro secam,1000 (ili mozda 1500) dolara mesecno.Smestaj i hrana obezbedjeni naravno.

Reko,pazi ti ovo.U sred Zrenjanina stoji oglas da se trazi doktor u Ugandi :)

Tu sam se malo zamislio onda.

Reko,i da neko iz Zrenjanina ode tamo u Ugandu,"štrčao" bi kao i kad bi neki doktor iz Ugande dosao u Zrenjanin :)

Na stranu sad rasisticke ideje (:wink:),nego sam pokusao da zamislim njegov zivot tamo.Tacnije,njegov socijalni zivot.

OK,nasao si posao,hranu,smestaj...ali si otisao sam tamo.Nemas nikog svog.Ides na posao svakodnevno,sreces druge zaposlene tamo.Plus pacijente,posto si lekar.Kako ce te oni gledati tako...nekog "bas tako drugacije boje kože"...pitanje je.Valjda ce sve biti OK.Dodjes kuci posle posla.Ko te ceka?Niko.

OK,jedes,odmoris se.Sta dalje?Mozes da ostanes unutra,mozes da izadjes napolje da se prosetas.Ako izadjes napolje u setnju...sreces ljude normalno.Kako ce reagovati kad te vide (tako drugacijeg)?Pa,ako je malo urbaniji deo zemlje i ako su vec ranije videli belca "uzivo",onda manje-vise nema frke.A ako nije bas tako urbani deo i ako u tom delu ne zalaze belci bas cesto...hm,hm,hm.Samo pomislim kako bi bilo kad bi se neki tipican stanovnik Ugande prosetao glavnom ulicom u Zrenjaninu u sred bela dana.Pa ja garantujem da bi se vise od 50%,ako ne i 90% ljudi okrenulo za njim.Jos ako je u "full varijanti" (njihovoj nosnji)...ajao,pa ja ne znam ko se ne bi okrenuo da pogleda.Deca bi prstima upirala u njega,garantujem to.

Sad...nekome takva paznja prija.A nekome bas i ne prija.Bas da upiru prstom u tebe i da svi zivi (ali bas svi zivi) bulje u tebe...hm,hm,hm.

A,kazem,mozes i da ostanes kuci i da ne izlazis nigde.Sta ti onda ostaje?Da citas,da gledas TV,da sedis za kompom.Kakav je to onda socijalni zivot?Nikakav.Tj. moze biti jedino online socijalni zivot,za kompom.Kakav je to online zivot umesto stvarnog zivota?Pa nikakav.E u k...

...jedan od mogucih scenarija kako bi bilo kad bi neko iz ZR-a otisao u Ugandu :)

Pa me je podstaklo na ovu temu,tj. da odlazak u inostranstvo nije samo "med i mleko",vec ima i svojih nezeljenih efekata.Mnogi uzmu vremenom da kukaju za rodnom grudom.Nekima je lakse,ako im je ta "rodna gruda" blizu (u komsiluku),a nekima bas i nije...ako su na drugom kontinentu npr.Neki pored kukanja uzmu i pesme o tome da pevaju (bruka...).Dok drugi (relativno) mirno,stoicki podnose takve promene.Fazon je sto se uglavnom procuje za ove prve,sto kukaju i pesme pevaju,pa se misli da su svi takvi.

Kako vam ide socijalni zivot u inostranstvu,a?

Nota bene: Sociopatama nije (toliko) potreban drustveni zivot,pa oni prolaze lakse kroz tosmartass

Ne znam kako ti zamišljaš Uganđanje ( Ugance?, kako je pravilno) osobu iz Ugande. Svi oni pričaju enegleski zaista lepo, to je zemlja od 38 miliona ljudi, baš dosta ljudi studira u BGD iz Ugande, jedan moj kolega ovde gde zivim i radim je otamo. Šta znam, bolje priča i piše engleski od mene, u redu su kao osobe, malo previše pobozni i isprani od strane onih kretena isposnika, misionara, ali ok. Jesu jadni ali nisu mutavi i zaostali. U Ugandi bi ti bilo lepo, ne znam tvoje seksualne sklonosti i veroispovest. ali ako su u njihovom opsegu prihvatljivosti. onda bi ti bilo ok. 

• Author
2 hours ago, ThirstyTraveler said:

Cuj kako bi gledali Ugandjanina u "njihovoj nosnji"... kako bi tebe gledali da hodas gradom u "nasoj nosnji" :bang:

Pa dobro,opisi mi ti situaciju,ako bolje znas?

@Stefan:nisam ni rekao da su takvi (mutavi/zaostali).

Ako pricas samo o socijalnom zivotu onda uskladi naziv teme. Ovako ostavljas previse prostora. Da se ogranicim samo na pitano...U Austriji sam imao "problema" samo sa Austrijancima...nisu previse druzeljubivi...naravno u Becu je i previse svih ostalih pa se to nadoknadi. U Budimpesti sam vise imao problema zbog jezika, inace je dobro funkcionisalo, U Spaniji nemam nikakvih problema, cak stavise bolje mi je nego u Bg. To je vezano za mesta u kojima sam ziveo 6 ili vise meseci...smatram da je sve krace od toga nedovoljno da se formira ozbiljan krug poznanika.

On 1/27/2016 at 9:40 PM, Laza GNR said:

Pa dobro,opisi mi ti situaciju,ako bolje znas?

@Stefan:nisam ni rekao da su takvi (mutavi/zaostali).

jao, ne znam, jako si pun predrasuda, zaista su divni ljudi, neglede na to što su vernici i fanatici, jako prijatni i lepi ljudi

• 2 weeks later...

Pozdrav drustvo! Nadovezala bih se na pricu sa Spanijom. Radila sam pre 2 godine u Santa Suzani (malo mesto na Costa Bravi), u jednom hotelu. Prezadovoljna sam bila, odlicni su Spanci i u drustvenom smislu a pogotovo u poslovnom, vratila sam se puna pozitivnih utisaka.

Edited by Duya
-reklama

• 1 month later...

Boris Malagurski
12 hrs · 
Kad "Blic" popularizuje mlade koji odlaze iz Srbije i navodi kako će svoj rad "bolje da naplate" van Srbije, praveći se da je "zabrinut" odlaskom mladih iz Srbije, "Blic" direktno doprinosi bajci o odlasku iz zemlje kao rešenje za sve probleme mladih. Isti doprinos imaju i članci o ogromnim platama u Norveškoj, Švedskoj i drugim razvijenijim zemljama. I za neku siromašniju zemlju Azije ili Afrike bi srpska plata bila luksuz, jer u Bangladešu možete da iznajmljujete stan za par desetina evra, a u Beogradu je cena znatno veća. Tako ni u Kanadu, evo, u Vankuveru, recimo, nećete naći stan za iznajmljivanje za 200 evra kao što to možete u Beogradu, već ste srećni ako nađete nešto za 1.000 evra. Kad se na to dodaju komunalije, hrana, prevoz i ostali osnovni životni troškovi shvatite da se i plata od 3.000 evra brzo istopi. A ni ta plata vas ne čeka kad sletite. Zna se koji poslovi su rezervisani za imigrante. I o tome gotovo niko ne želi da priča, prvih pet do deset godina u inostranstvu se preskače u "pričama o uspehu". I te uspešne priče uglavnom uključuju velike kuće, automobile, bazene, sve uzeto na kredit, a može da nestane za čas ako se ostane bez posla. Posao koji se radi da bi se zarađivalo, bez obzira da li ima vremena da se uživa u zarađenom. To je veliki stres. Za stres postoje razne pilule, pa nije ni čudo što na zapadu vrlo liberalno uzimaju lekove za smirenje, čak ih i deci daju kad su nemirna. Znate li koliko ljudi u dijaspori sanja da se vrati u Srbiju? Više nego što ih ima spremnih to da priznaju najbližima. Ali ne mogu, što zbog kredita, što zbog dece koja su se uklopila u zapadni sistem iz kojeg je teško iščupati se. Naravno, ima i uspešnih ljudi tamo koji su zadovoljni. Ali to su ljudi koji su prvo pokušali sve da učine da se ostvare u Srbiji i tek kad su shvatili da ovde oni to ne mogu, otišli su, poput Nikole Tesle i mnogih drugih, u zemlje koje su pružale bolje mogućnosti za karijerno ostvarenje. Oni koji kukaju u Srbiji će uglavnom da kukaju i u dijaspori. A oni koji ništa ne pokušaju u Srbiji, pa odu u Nemačku, deset godina se muče, potrude se da uspeju tamo i onda kažu "Eto, u Nemačkoj sam mogao, u Srbiji nisam" samo obmanjuju poštene ljude koji bi pokušali da ostvare nešto u Srbiji i verovatno bi uspeli, ali odustaju na početku. Razlog zbog kojeg mladi odlaze iz Srbije nisu veće plate, već atmosfera koju mediji kreiraju, fabrikovano razmišljanje da u Srbiji ništa ne valja i nikad se ništa neće promeniti, te nema svrhe ni pokušavati bilo šta. Onog trenutka kad se taj mit razbije, mladi će početi da veruju u svoj uspeh u Srbiji, više će se truditi da se ostvare ovde, a ono što ne mogu sami, menjaće zajedno sa drugim mladima. Da li biste vi gradili kuću ako bi vam celo društvo, svi mediji i mnoge poznate ličnosti do beskraja ponavljali da nema šanse da je ovde izgradite? Kod nekih proradi inat, ali većina bi odustala. Zato prestanite da slušate gluposti, nemojte da odustajete posle prve prepreke - uistinu, u Srbiji ih ima mnogo, ali ako mi nećemo to da menjamo, niko drugi se neće boriti za našu zemlju - razmislite da li želite da nasleđe vašeg provedenog vremena među živima na ovoj zemaljskoj kugli bude bežanje od problema i ostavljanje zemlje u kojoj ste odrasli na milost i nemilost onih koji ostaju ovde samo da bi je eksploatisali i rušili. Ništa u životu nije lako, ali naši problemi su samo naši i, što je najvažnije, rešavaćemo ih zajedno. Ostanite tu, volite Srbiju, nije idealna, ali ima puno divnih stvari u vezi nje, a što se tiče ostalog - stvorićemo zajedno lepšu Srbiju za sve.
Boris Malagurski's photo.
Share

Ja nikada ne bi volela da odem da zivim u inostranstvo:biggrin: Moji roditelji zive u Poljskoj,sta znam,lepo je tamo,sve je dosta jeftinije i veci je izbor,ali druzenje im je onako,bez veze,bar se meni tako cini.Nasi ljudi koji zive tamo uglavnom,naravno ne svi,glume neko ludilo,Poljaci jedva cekaju vikend da se napiju,pa subotom i nedeljom se molis Bogu da nenastradas,radnim danima malo ko se druzi,hoce da pomogonu,da ucine uslugu,ali hoce i da zeznu.Njihove prosecne plate uopste nisu velike,ali zive super zahvaljujuci donacijama EU.

Edited by kraljica svemira

Evo ja radim na brodu. Ima nas sa svih strana sveta.  Meni jedino smeta nemogucnost da se salim sa drugim nacijama. Nekako nikad se nisam tako od srca nasmejala na neku salu kad je isprica Filipinac, na primer. Engleski mi nije toliko los pa da krivim jezik nego prosto nekako nije to to. Kad se zezam sa nekim sa Balkana to je ono grohotan smeh, nekad cak pokusamo I drugima da objasnimo ali nije to to.

U tom smislu su mi najblizi Rusi/Belorusi itd...tu nekako postoji neka obostrana toplina.

• Author
7 hours ago, kraljica svemira said:

...ali druzenje im je onako,bez veze,bar se meni tako cini.

Uzmi sa Poljacima da zderes votku,pa da vidis kako se perspektiva druzenja menja:pivoooo:

Inace,i poenta ove teme je trebala da bude to o cemu je taj Boris otprilike pisao:nije sve tako bajkovito kao sto se naizgled cini i postoji i ona druga strana medalje.O kojoj se,za razliku od ove "svetle"strane,i ne pise toliko.

Pa dobro,to jeste,ali ne zelim da se druzim samo kad pijem,hocu i kad sam trezna:biggrin:

Imaju jako puno neobrazovanog stanovnistva,odnosno,znaju da citaju i pisu,ali da racunaju,verovali ili ne, ne znaju da saberu dva broja...kad smo bili u Arkadiji ni jedan jedini prodavac nije znao engleski,to mi bilo bas cudno,ali bez obzira na to lako je se sa njima sporazumevati,osmeh,ruke,noge...ma sve znas sta ti pricajuzvizhd

Bila sam u fabrici ferrero-rocher,i tamo sam videla gomilu neprijatnih i bezobraznih ljudi.Iskreno,iznenadila sam se da neko moze onako da se ponasa,prvo tehnolozima je jako mala plata,a ponasaju se prema njima kao da su robovi,a onda o obicnim radnicima sto rade u proizvodnji nema potrebe ni pisati...

3 hours ago, kraljica svemira said:

Bila sam u fabrici ferrero-rocher,i tamo sam videla gomilu neprijatnih i bezobraznih ljudi.Iskreno,iznenadila sam se da neko moze onako da se ponasa,prvo tehnolozima je jako mala plata,a ponasaju se prema njima kao da su robovi,a onda o obicnim radnicima sto rade u proizvodnji nema potrebe ni pisati...

ne znam zašto si pomislila da je Poljska otvorena zemlja? I da su oni liberalni, otvoreni i druželjubivi? dovoljno je pogledati istoriju i malo nam treba da shvatimo te jadnike. 

Pogledajte orbana, isti ksenofobizam je i kod poljaka, pa bogami kod svih istočno evropskih zemalja.

Zašto bi neko iz srbije, koja je iole prihvatljiva i gostoprimljiva, neko išao u Poljsku koja je polaritet. ali dobro ima svakakvih, večinu pokreče nada za boljim životom.

Ubi nas Maslow...problem u nas je sto vecina ljudi od ekonomskih problema, nazalost, ne vidi mnogo dalje...Taj problem preraste u motiv za odlazak, a kada su vec negde drugde mastaju o Srbiji i jedino negativno je ekonomski momenat (otud i ceste besmislice tipa - "Da mi daju upola moje plate, vratio bih se u Srbiju"). Kad bi svim ljudima u Srbiji padalo sa neba po 1000-2000 eur mesecno, posle nekog vremena kad se ustali primanje (kad se ispuca zeljoteka vezano za kupovine) i kad to postane normalno, pocele bi da smetaju druge stvari koje su u sustini i osnovni problem Srbije i zbog kojih je i ekonomska situacija takva kakva je. 

Ja sam zasigurno imao vecu kupovnu moc dok sam ziveo u Bg...kuca, auto, motor, privatni posao (online, sve sa strancima), primanja 5-10x prosecna plata u trenutku (zavisilo je od meseca i kolicine posla, naravno), ali meni je sa 24-25 godina toliko smetao mentalitet, sistem (ili nepostojanje istog)...ma previse toga. I zbog toga sam i otisao...sam, bez papira, bez poznanstava. I pitanje je da li cu ikada dostici tu ekonomsku slobodu koju sam imao u Srb (pre svega zbog sopstvene nekretnine...cak i nije da renta na zapadu toliko ubija koliko je nemoguce naci normalne stanove, barem po normalnijoj ceni)...ali je mir i mentalna sloboda nesto sto nema cenu. 

Zelim svima kojima je novac problem da sto pre prestane da im bude problem...onda isplivaju pravi problemi.

Edited by Duya
+link, radi konteksta :)

On 8.4.2016. at 3:59 AM, StefanDylan said:

Zašto bi neko iz srbije, koja je iole prihvatljiva i gostoprimljiva, neko išao u Poljsku koja je polaritet. ali dobro ima svakakvih, večinu pokreče nada za boljim životom.

Moji roditelji nisu otisli u Poljsku zbog boljeg zivota,tamo imaju isto dobro  placen posao kao i ovde sto su imali.Hteli su da promene sredinu,pa su tamo otisli,jer se tog trenutka ukazala prilika za Poljsku.Sad na leto se sele u Spaniju.Svuda ima ovakvih i onakvih ljudi.Ne idu svi u inostranstvo zbog novca,mada svima bi pozelela da odu bar neko vreme da zive bilo gde van Balkana,da uvide koliko su svi ljudi postali ovde sebicni,bezobrazni i nevaspitani!Ne znam odakle vam to da svi iskljucivo idu zbog novca,pa ja bar znam desetak ljudi koji su otisli da zive u inostranstvo zbog nekih drugih razloga.

3 hours ago, kraljica svemira said:

Moji roditelji nisu otisli u Poljsku zbog boljeg zivota,tamo imaju isto dobro  placen posao kao i ovde sto su imali.Hteli su da promene sredinu,pa su tamo otisli,jer se tog trenutka ukazala prilika za Poljsku.Sad na leto se sele u Spaniju.Svuda ima ovakvih i onakvih ljudi.Ne idu svi u inostranstvo zbog novca,mada svima bi pozelela da odu bar neko vreme da zive bilo gde van Balkana,da uvide koliko su svi ljudi postali ovde sebicni,bezobrazni i nevaspitani!Ne znam odakle vam to da svi iskljucivo idu zbog novca,pa ja bar znam desetak ljudi koji su otisli da zive u inostranstvo zbog nekih drugih razloga.

razumem vas u potpunosti i ja sam takav, mada ne znam nijednog ko je iz tog razloga a da nije penzioner ( sto i dalje mislim da je ekonomski razlog), student, ili udat/oženjen za drugu nacionalnost. zaista je to zanemarljiva količina ljudi kojima razlog nije ekonomski. Ne poznajem ih. ( digitalni nomadi?)

11 hours ago, Pretender said:

Ubi nas Maslow...problem u nas je sto vecina ljudi od ekonomskih problema, nazalost, ne vidi mnogo dalje...Taj problem preraste u motiv za odlazak, a kada su vec negde drugde mastaju o Srbiji i jedino negativno je ekonomski momenat (otud i ceste besmislice tipa - "Da mi daju upola moje plate, vratio bih se u Srbiju"). Kad bi svim ljudima u Srbiji padalo sa neba po 1000-2000 eur mesecno, posle nekog vremena kad se ustali primanje (kad se ispuca zeljoteka vezano za kupovine) i kad to postane normalno, pocele bi da smetaju druge stvari koje su u sustini i osnovni problem Srbije i zbog kojih je i ekonomska situacija takva kakva je. 

Ja sam zasigurno imao vecu kupovnu moc dok sam ziveo u Bg...kuca, auto, motor, privatni posao (online, sve sa strancima), primanja 5-10x prosecna plata u trenutku (zavisilo je od meseca i kolicine posla, naravno), ali meni je sa 24-25 godina toliko smetao mentalitet, sistem (ili nepostojanje istog)...ma previse toga. I zbog toga sam i otisao...sam, bez papira, bez poznanstava. I pitanje je da li cu ikada dostici tu ekonomsku slobodu koju sam imao u Srb (pre svega zbog sopstvene nekretnine...cak i nije da renta na zapadu toliko ubija koliko je nemoguce naci normalne stanove, barem po normalnijoj ceni)...ali je mir i mentalna sloboda nesto sto nema cenu. 

Zelim svima kojima je novac problem da sto pre prestane da im bude problem...onda isplivaju pravi problemi.

ja ne znam odakle vama da ljudi bez novca mogu da odu tek tako u inostranstvo???? Apsolutno je nemoguce otici bez dobrog ulaganja, čak i za brod i za onaj work i travel!!! da ne govorim o poslu doktora babice, nursing jobs, weldersa. sve to treba ulagaaanje. Za kanadu 10 000 dolara!!!

Apropo ekonomije, Srbiji se jako puno isplati da ima dijasporu, jer od dotacija zaradjuje jako jakkooo punoo!! večina šalje nazad novac od naše imigracije.

Naravno da je potrebno odredjeno ulaganje, ali kao sto vecina mojih prijatelja koji su ostali u Srbiji voze bolji auto od mene, tako bi se skupilo i za odlazak. Kako Yugos uvek nadje nacin da sa platom od 300 eur vozi auto od 10 000 i tako ubija svaku ekonomsku logiku, a eto nema se za odlazak za par prvih meseci...I u Austriji sam se nagledao slucajeva gde radnici u fabrici (ex-Yu ekipa) redom vozi Mecke, BMW, Audi, a sefovi Austrijanci voze Daciu.

Kao i sve ostalo, stvar je prioriteta u zivotu...ko odlazak vidi kao prioritet, snaci ce se, pa makar preko nekoga (licno sam barem 10 ljudi doveo u Bec i pomogao im oko papira i svega dok se ne snadju i ne krenu da rade). 

Ali mnogo njih bi na zlatnu stolicu...ne bi da rade bilo sta, ne bi da konobarisu, nece da se cimaju oko ucenja jezika itd itd.

porediš babe i žabe,

pravilno je porediti kelnerski posao u Beogradu i u Beču, da bi se uvidela razlika. Ne verujem da konobari imaju auto u BGD,

Nisi razumeo sta sam hteo reci. Ne poredim ja ovde nista. Samo sam pricao da mentalitet i prioriteti koje postavljaju ljudi u Srbiji postaju prepreka na putu ka ekonomski boljem zivotu.

• Author
On 4/11/2016 at 0:07 PM, kraljica svemira said:

...mada svima bi pozelela da odu bar neko vreme da zive bilo gde van Balkana,da uvide koliko su svi ljudi postali ovde sebicni,bezobrazni i nevaspitani!

Da,da,ovde su svi bezobrazni,naopaki,ovakvi,onakvi,a tamo su svi cvece:rolleyes:

Nemojmo preterivati.

Lazo, zavisi gde je to tamo...ali za neke zemlje bi se iznenadio...nemacki blok je druga dimenzija u odnosu na nas, opet Japanci u odnosu na njih...

Mentalitet Nemaca? kakav je to mentalitet njihov? Plate i uslovi rada, socijalno, minimum income, je najgora u evropi. Nemci beže iz Nemačke, od penzije nemačke jedva skrpljavaš kraj sa krajem, nemci svaki dan protestuju protiv imigranata i jako mrze strance, 90% ljudi u evropi je isto njesra, mentalitet sa minimum razlike u jeziku.

Ekonomski je tako skoro svuda u svetu trenutno. To je druga tema.

Jesi li ziveo u Nemackoj/Austriji/Svajcarskoj ?