Jump to content

Featured Replies

Dve stvari se mogu uraditi. Prvo da se samoorganizujes i uredis bliznjima i sebi oazu van tog vrlog novog sveta. Druga stvar kada sebi uredis po meri onda mozes da se posvetis i aktivizmu, da pomognes drugima i siris prostor oaza, svoje i oaza drugih.

1 hour ago, Snezana011 said:

Ima tu dosta istine, samo sto je autor propustio da prikaze bilo kakve negativnosti svega ovoga. Ako su milijarda radnika online freelanceri sta to govori o sigurnosti zaposlenja i visini zarade? Nikakva sigurnost, konkurencija svih sa svima. Pise kako ljudi danas ne mogu da priuste kuce, tacno, a onda izvodi zakljucak kako oni ni ne zele da imaju kucu. Pa cekaj, malo zaletanje. To sto neko ne moze da priusti ne znaci nuzno da ne zeli. To sto ima manje formalno registrovanih brakova ne znaci da su svi samci i u kratkorocnim vezama, vec da ljudi ne pridaju znacaj formalnom braku i zive u vanbracnim zajednicama koje su iste kao brak samo bez papira. Veoma ishitreni zakljuchci, i sve nerealno optimisticki. Letovi su jeftiniji zbog mnogo toga, ali je kljucan razlog cena nafte koja je oborena vestacki iz politickih razloga. Istina je da smo dostigli peak oil, to jest stadijum u kojem se ukupna proizvodnja nafte vise ne moze povecavati, vec samo smanjivati.

Eto u Srbiji preko polovine mladih nemaju posao. Mogu li svi oni da postanu digitalni nomadi? Ne, malo njih to moze. Jeste, kompjuteri su nikad jeftiniji, jeste internet je sve pristupacniji, jeste mozes ako si uporan da sedis svaki dan i naucis kako da zaradis online preko interneta. Ali, sta ce se desiti kada se jedan milion novih naloga otvori na sajtovima na kojima freelanceri nude svoje usluge? Cena rada ce biti oborena izuzev za vrhunskih 5% u toj profesiji koji su vrhunski zbog talenta i decenija iskustva. Bice neuporedivo vise konkurencije tako da ako je jedan prosecan freelancer pre tog novog miliona i mogao da pokrije troskove, nakon miliona to vise nece moci...

Ne moze milijarda ljudi ziveti od blogova, eknjiga, SEO-a, web dizajna... To jest moze kada bi imao neko da sve to plati, to jest kada bismo imali univerzalni bazicni prihod za sve. A ovi sto imaju da plate oni to nece. Oni hoce sve vise za sebe uz sto manje troskove (poreze, plate, donacije) za sve ostale. Pa onda imamo robotizaciju, globalno zagrevanje, ekoloske i klimatske katastrofe, prenaseljenost, manjak resursa, iskrcavanje suma radi proizvodnje hrane, opste zagadjenje vode, vazduha i zemlje, ratove radi nafte, droge i politicke moci... Nazalost mislim da ce biti vise izbleglica svih vrsta nego globalnih nomada... Voleo bih da sam u krivu.

Edited by noskich

nije to budučnost @Snezana011, to je realnost sadašnjice, gde se ljudi sele iz razloga smanjivanja marginalnih troškova.

daleko bilo da su to samo ljudi iz IT struke, sta vise ima od preko dropshipinga, e commerca, editovanja do preduzetnika. Zato mi je jako odvratan DIGITAL NOMAD naziv, nema veze sa realnoscu i to je toliko jedna raznolika grupa ljudi. a ima ih preko milion, samo u Tajandu 350 000 zivi. razlozi su smesni troskovi zivota, smestaja hrane, osiguranja i tome slicno u poredjenju sa evropom, amerikom, gde mora da se rmbaci i radi u kubiku, 

slayem se sa @Dragance tom, ljudi sire lazne ili poluproverene informacije, da je to sve tacnoo ne bi ovde ziveo buljuk svedjana i skandinavaca. Sami svedjani pokusavaju da predstave svoju situaciju idealnu i da sakriju kako im je zemlja na ivici rasnog rasula, 

U sveckoj otvoriti preduzetnicki biznis i poceti nesto sam da radis je muka, zato vecina skolovanih i ljudi sa nekim vestinama gledaju da pobegnu odatle,

zato je NOMAD jako loše opisuje ljude koji je ovaj decko opisao u tom videu, mislim da je malo cocky i da zeli da pripise za sebe definicju koja izvorno znaci nesto deseto, i tako je vecina ljudi u SEA, govore da su nomadi, ali oni zive vise od 10 godina ovde, zvuci im mozda fensi, ali niko od njih nije digitalni nomad. 

https://www.youtube.com/watch?v=rrBI7XMwbA0

naprimer ovo je totalno izvrcanje sustine sta je digital nomad

On 3/4/2017 at 0:25 AM, Dragance said:

Zvanicno jeste da to nece zaziveti, zbog "zvanicnih" rezultata, a da li ce neko da veruje ili ne u opravdanost te odluke, stvar je licnih ubedjenja. 

Ne znam kako uopste moze biti "zvanicno jeste da to nece zaziveti".Pa buduce je vreme u pitanju, valjda te zvanicne odluke padaju kao neki ishod na kraju necega.:biggrin:A ovaj radni sistem jos traje,nije ukinut.

Eksperiment im nije uspeo, nije se pokazao kao efikasan, jer kosta. Ok, zaposlenima je bilo bolje, ali, drzavi ne. Ali, ne vidim nista lose u tome da covek bude pozitivan i veruje u bolje sutra (citaj, krace radno vreme) flowers:: 

Specificna je to situacija jer je u pitanju staracki dom pa shvatam da mora da se pokrije ceo dan i noc osobljem tj.medicinskim sestrama da su im na usluzi.S toga i ne cudi sto su morali jos dodatno vise njih da zaposle i samim tim povecaju troskove.

Ali ima i drugih vrsta poslova gde je bitno koliko i sta se uradi i to ne mora da zahteva celodnevnu prisutnost pa kapiram da se zato isplati privatnicima koji su smanjili broj radnih dana.

Ranije,dok sam radila drugi posao,moj sef uopste nije insistirao na tome da ja moram da sam 8 sati prisutna nego me posle zavrsenih sastanaka uvek pusti kuci, najcesce oko 1,2 popodne. Uvek je govorio da je njemu bitnije da mu je osoblje efikasno i fleksibilno citaj dostupno kada je potrebno i van radnog vremena,nego da sedi u kancelariji 8 sati.Nikad bolji posao nisam imala i odlicno sam ga radila.flowers::

Edited by Mitra

Nije samo u pitanju staracki dom, zamisli, recimo, proizvodnu traku u nekoj fabrici. Ko ce da im donese profit? Ako jedan radnik, koji je vec maksimalno isforsiran 8 sati, izradi nekih x proizvoda za tih 8 sati, sada bi trebalo da proizvede isti taj x proizvoda, ali za 6 sati i da bude placen kao da radi 8 sati. A to je neizvodljivo, zato to na takvim mestima tesko da ce zaziveti. Druga je stvar ako se ti bavis nekim kreativnim poslom, programiranjem, ili slicno, u tom slucaju krace radno vreme moze da se pokaze produktivnije. Iskreno, ne bih bio preterano srecan da moram uvek da sam dostupan sefu i van radnog vremena, kad god da mu zatreba.

Nego, ja sam samo napravio malu upadicu svojim komentarom, a ovo se razvija u ozbiljnu diskusiju, gde joj mesto nije, na temi o Kambodzi :smile:

3 hours ago, Dragance said:

Nije samo u pitanju staracki dom, zamisli, recimo, proizvodnu traku u nekoj fabrici. Ko ce da im donese profit? Ako jedan radnik, koji je vec maksimalno isforsiran 8 sati, izradi nekih x proizvoda za tih 8 sati, sada bi trebalo da proizvede isti taj x proizvoda, ali za 6 sati i da bude placen kao da radi 8 sati. A to je neizvodljivo, zato to na takvim mestima tesko da ce zaziveti. Druga je stvar ako se ti bavis nekim kreativnim poslom, programiranjem, ili slicno, u tom slucaju krace radno vreme moze da se pokaze produktivnije. Iskreno, ne bih bio preterano srecan da moram uvek da sam dostupan sefu i van radnog vremena, kad god da mu zatreba.

Nego, ja sam samo napravio malu upadicu svojim komentarom, a ovo se razvija u ozbiljnu diskusiju, gde joj mesto nije, na temi o Kambodzi :smile:

Ne da se razvija diskusija u nekom drugom smeru,nego si se ti sad dohvatio i toga da li volis ili ne da si sefu stalno dostupan.

Kao prvo,ja nisam rekla "stalno dostupan",nego dostupan kada je to potrebno a interno se zna sta je i kada vazno kada je posao u pitanju. To mozda na  traci moras da budes stalno tu ali ima drugih dinamicnih poslova gde ne moze sve da se odradi u odredjenom vremenskom okviru,niti bi to bilo zanimljivo,tako da ne znam sta je cudno biti dostupan nadredjenom kada je to potrebno.

Drugo,mom tadasnjem sefu bi svako zeleo da je dostupan jer je covek retkog faha koji postuje radnike i trece Boga mi da si bio placen kao ja trcao bi kad god.

Pa eto kad si se dohvatio toga na taj nacin da i ja nesto kazem.

A sto se tice toga da nije u pitanju samo staracki dom, pa nije ko je rekao da jeste.A isto tako ima mnogo drugih zanimanja gde ne moras da si prisutan 8 sati dnevno kao sto na primer sto nisam ni ja morala itd,itd.

:smile:Otpilike, ako boravis negde duze,20 i kusur godina,a voleo bi da si negde drugde, postanes nezadovoljan,jel te. Logicno,i to se vidi.:smile:

• Author
14 hours ago, StefanDylan said:

poteskoce zivota i rada u inostranstvu!

Da,to sam i ja bio primetio - da se o zivotu i poslu u inostranstvu uglavnom pise u sperlativu.A niko ne posminje onu drugu (manje prijatnu) stranu :smile:

Nego,ovaj Snezanin "digitalni nomad"...

(stvarno moze neki split,sve je od toga pocelo :smile: )

Ima tu neke poente,nije da nema.

Samo...ne svidja mi se kod tog lika sto je toliko obuzet svim tim "online" fazonima."We're gonna communicate via Skype and Twitter and we'll hang on Tinder,WOW!And then we're gonna have sex,WOW!And then babies,yuppieeee!".Imam utisak da lik NE MOZE da zivi/normalno funkcionise bez smartfona (i interneta).I da svrsava svaki put kad mu stigne neko obavestenje sa online mreza :rolleyes: 

Sta,da mu nije Tindera,nikad ne bi nasao drugu polovinu?Offline/realan svet ne postoji?

Meni je to bezveze,da ne kazem glupost.

...kakav utisak odaje taj lik.Dok sama ta prica "nomadstva" ima neke poente.

@Laza GNR :biggrin: ja mislim da on koristi Ginder a ne Tinder.

prijateljica u japanu se udala preko jedne slicne aplikacije,

jako je tesko u tim istocnim zemljama stupiti u kontakt direktno jer su takvi ljudi.

a to dovodi da se stranci grupisu i segregiraju od okoline. i ako ne zivim u delu gde su DN, ponovo nalakše i najbrze uspostavim kontakt sa strancima.... a nije namerno!

Mislim da bi bilo bolje da je ova diskusija zasluzila zasebnu temu, jer nije rec o poteskocama, vec o tome kako ziveti slobodno. 

kako ziveti slobodno? jako lepo, apicirati za iseljenicku vizu za AUSTRALIJU, 

zemlja snova, i zakona. 

lista je takva da cak i high school teacheri mogu aplicirati

ovde piše na ovom forumu da je student doktorskih studija, negde pise da je IT a zavrsio politicke nauke...whatever.

Australiju preporucujem zbog preglednog procesa aplikacije, zbog transparentnosti u celoj proceduri i jako brzoj mogucnosti sticanja AUS drzavljanstva koje kasnije se isplati jako.

verujem da veliki broj zivi u strahu zbog negativnih iskustva nasih, koji su ruku na srce otisli tamo ili kao izbeglice ili kao slabo kvalifikovani radnici.

• Author
9 hours ago, StefanDylan said:

kako ziveti slobodno? jako lepo, apicirati za iseljenicku vizu za AUSTRALIJU

A da li ce te primiti?

K'o da oni primaju tek tako,sakom i kapom.

Nije ta opcija za svakog.Cak bih rekao da je za manji broj ljudi ovde.