Jump to content

Featured Replies

1 hour ago, mixy123 said:

Najgore sto ljude moze da zadesi je da dodju ovde, odrade par godina, uzalud potrose pare na neki, citiracu dr Miroljuba Petrovica, betonski golubarnik u nekoj zgradi u Srbiji, i vrate se na nulu...

A zašto misliš da je to najgore i da su to uzalud potrošene pare? Nekome to može da bude rešenje priče, sigurnost koja mu rešava materijalne probleme na duže. Recimo, kupi nekretninu koju potom izdaje dok putuje ili živi negde u nekoj egzotičnoj zemlji. Nemamo svi iste ni potrebe (da zasnujemo život u Evropi ili na bogatom Zapadu), niti želju da radimo za druge/sebe u klasičnom smislu te reči. 

@Snezana011 Naravno, slazem se... neka bude naglasak na ovome "vrati se na nulu"... Opet, ja pricam iz svog ugla i iz onoga sto cujem u prici sa drugim ljudima... 
Da ne ulazimo u diskusiju koliko je isplativo rentirati nekretninu u Srbiji... Ti si, bez uvrede jer ne znam kako drugacije da se izrazim, posebna vrsta ljudi, koju ne zanima zasnivanje zivota negde, vec si se odlucila da obilazis svet, ali ne mogu, a i ne zele, svi tako... Ne ulazim u to sta je drustvena norma , svako bira svoj nacin zivota i zna sta mu odgovara, samo kazem, po meni, nekome ko ne zivi tvojim zivotom, rad u inostranstvu da bi u Srbiji imao beton, vile, lavove na kapiji i zlatne wc solje je cisto bacanje para... Druga je prica investirati u neku nekretninu u zemlji gde npr u roku od 8-10 godina rentom moze da se povrati investicija (sto ja planiram sa zenom da uradim cim stignem do ustedjenih 60000usd). Srbija to nazalost nije niti ce biti u narednih 100 godina.

Naravno, u tom smislu jeste bačena lova. I svakako, ne mislim da sam parametar normalnosti ni nekakav primer. Ali sam i ja, u svojim susretima, bila u prilici da pričam sa strancima koji tičinguju i mnogima je upravo to cilj, naravno, u njihovoj zemlji gde to može da se isplati posle desetak godina. Tako da se i u tome slažemo. :smile:

A gde to moze da se isplati za 8-10 godina? To znaci da je godisnji povracaj 10-12.5%. Gde su porez, odrzavanje, popravke, troskovi agenta, rezije koje placas kao vlasnik, oglasavanje, periodi kada je nekretnina neizdata, osiguranje? U razvijenim i stabilnim zemljama je povracaj obicno u rangu 3-5% godisnje i to je bruto pre svih troskova. Istina je da ima mesta gde je 10% i vise, ali postoji razlog zasto je to tako i to obicno podrazumeva odredjenu dozu rizika (zemlja u razvoju, nestabilne cene nekretnina, slaba valuta, nesigurnost, nezaposlenost...). 

U US recimo Detroit, propao grad koji je napola geto, ima visok procenat povracaja na ulaganje dosta vise od tih 10-12%, ali zato imas ogroman rizik. Ako kupis nekretninu u losijim delovima grada prvo je pitanje da li ces je izdati, a ako je izdas da li ce ti stanar placati rentu ili ce pobeci i demolirati nekretninu. Nezgodno je kupovati tako nesto na daljinu gde nemas nikoga da ti pomogne/proveri kucu. Citao sam price ljudi koji su se tako opekli, polakomili se na visok procenat povracaja od rente i izgubili sve ili dobili kucu koja se ne moze izdati. Ne desava se svakom naravno, ali obicno je stepen rizika proporcionalan visini povracaja na ulaganje.

Edited by noskich

npr u Tajlandu, postoji opcija da kupis stan i iznajmis ga kompaniji od koje si ga kupio na 5, 10 ili 20 godina, pri cemu ti oni garantuju godisnji povracaj od 10%. u periodu na koji si im ti iznajmio stan naravno nemas pravo da ga koristis, a oni ce da ga izdaju turistima u sklopu svoje turisticke ponude... da ne reklamiram ime firme poslacu ti u pp... na kraju svake godine, znaci jednom godisnje, uplacuju ti 10% od vrednosti stana. takodje po isteku ugovora imas opciju da nastavis da im iznajmljujes stan, da ga iznajmljujes sam, da zivis u njemu ili da im ga prodas po istoj ceni po kojoj si ga kupio...

Ova diskusija je otisla u potpuno pogresnom smeru. Prica se uopsteno o emigraciji, filozofiji zivota, investiranju, itd... Mozda je bolje da predjemo na drugi topik.

U svakom slucaju, mislim da nije prikladno reci nekome da su njegovi zivotni izbori dobri/losi. Eto, tu naprimer mozemo videti nas mentalitet, po kome je to sasvim normalna pojava, kao i gledanje u tudji dzep. Nekome je dovoljno i 2000e da resi svoje zivotno pitanje, nekome nije dosta ni 200 000e. Neko cuva pare za stan na Tajlandu, neko za stan u Srbiji, neko za putovanja, neko za bolesnu rodbinu, neko ih trosi na kurve i koks. Neko zeli da se iz Pariza vrati u svoje selo u Srbiji, pa sta je problem sa tim? 

Pogledajte na Youtube-u mlade amerikance i kanadjane koji predaju ESL u Kini i pricaju o tome kako je strava ustedeti 15000$ godisnje. ESL u Kini je super stvar za avanturiste i mlade ljude koji zele da lako dodju do dobre love. 

6 hours ago, mixy123 said:

Legitimno ti je pitanje zasto ne pocnu master studije u Austriji... pretpostavljam iz razloga sto dosta njih koji su dosli u Kinu su dosli sa pozajmljenim parama, ili nekim stekom koji su mukotrpno napravili... U Srbiji je bas beda, nije lako ni u Kinu otici, u startu ti treba 2-3000e ako trazis posao u tier 1 gradovima, a ta suma je za dosta ljudi u Srbiji nazalost misaona imenica... Moze da ide na master studije, doskolovavanje, studiranje, ili sta vac, onaj koji ima lepu finansijsku zaledjinu kuci.. onaj koji nema ipak bira Kinu, jer odmah krece da radi i zaraduje lepe pare, dovoljno za lep zivot i da ima da posalje kuci roditeljima neki evro...

Samo da te ispravim za ovo...Zato sam i postavio pitanje, vidim da ljudi nisu bas upuceni kako funkcionise odlazak u Austriju i da su potrebna velika sredstva ili zaledjina. 

Za pocetak, svako ko je zavrsio fakultet u Srbiji moze studirati ponovo bilo koje osnovne studije (bez polaganja prijemnog) ili upisati master studije (dovoljna je potvrda da se isti smer moze studirati u Srbiji) na fakultetima u Austriji. Za dobijanje vize pored prikupljenih dokumenata i prijema na odredjeni master, potrebno je imati oko 11000 eur na racunu (menja se cesto suma, ne znam koliko je tacno trenutno) pri cemu ta suma mora biti samo dok se ne dobije viza i sluzi kao formalna garancija da ces imati za zivot u narednih godinu dana. Nakon toga ta suma se moze povuci sa racuna. 

Sa tom vizom dobijas pravo na 20 sati rada legalno nedeljno. Cak i ako znas nemacki, prijavis da ne znas i dobijes dve godine da polozis B2 u odredjenoj skoli jezika. Na casove ne moras ici, dovoljno je da placas redovno semestre i da polazes jezik.

Dakle imas resenu vizu za tri godine bez da si i krenuo master (prve dve na osnovu skole jezika i treca na osnovu uplacenog prvog semestra). U toku te 3 godine mozes raditi legalno 20 sati nedeljno, sto je polovina radnog vremena. Obzirom da se u Becu prica i srpski i engleski, opcije za posao su brojne, pogotovo za mlade, lako se nadje posao cak i na puno radno vreme. Poslodavcu je bitno da te moze formalno prijaviti na 20 sati, a ostatak vremena ti placa po ugovoru na sat. Od tog novca se moze pristojno ziveti (cak i u sopstvenom stanu - Jugendwohnen ili slicno garsonjere krecu od 300 Eur) i lagano traziti posao u struci. Kad se nadje odgovarajuca firma (a veliki je deficit ljudi sa fakultetima), pocne se sa volontiranjem koje obicno preraste u ugovor i promenu vize u rot-weiss-rot. Nakon godinu dana sa rwr dobija se rwr+ i to je to. 

Nije teoretski primer, licno sam odradio ceo postupak za 5 prijatelja, cak i za jednu blisku osobu koja se u 55oj godini preselila u Bec. Nema nikakvih prepreka. Svi su dosli u Bec sa znacajno manje od 2000 Eur u dzepu 2013-14 i evo 2017 svi imaju pune radne vize i rade odlicno placene poslove (fakticki su rwr zavrsili jos 2015 svi osim jednog).

Naravno, ko zeli moze da nastavi da studira i te upisane studije, ali ovo je isproban, legalni i legitimni put za one koji to ne zele, vec zele da nadju posao u EU, a nisu deficitarni kadar koji trazi Nemacka (med radnici, informatika, masinci itd).

@Pretender Sta reci, svaka cast na postu. Ne znam koliko ljudi zna za ovo, ja licno pojma nisam imao... Mogli bi moderatori da tvoj post smeste u posebnu temu, ili da u dogovoru sa njima jos detaljnije objasnis celu proceduru pa da se napravi nova tema, jer verujem da bi se dosta ljudi zainteresovalo za to. 

Edited by mixy123

Interesantna opcija ali ja koliko sam gledao fakultete u Becu pise da mora da se zna strani jezik odnosno Nemacki jer je u onim privatnim skolama gde su predavanja na Engleskom dosta skuplji semestri cak do 19.000evra. Da lj postoji neka skola ili univerzitet iz iskustva koji su vec odobravali nasima master studije i ako nisu poznavali nemacki jezik? Kao i koje su cene semestra?

@Aivazovsky - vec sam napisao u prethodnom postu, svi fakulteti ti odobre studije nevezano za to da li znas ili ne znas nemacki, samo sto ako odaberes studiranje na nemackom to ne mozes zapoceti dok ne doneses potvrdu da si polozio B2 nivo. Na fakultetu kazes da ne znas nemacki i oni ti dodeljuju skolu jezika u kojoj ces ici na kurs (u medjuvremenu placas odrzavanje statusa studenta nekih 17 Eur po semestru). Ako zelis, mozes ici, predavanja su svaki dan po 5-6 sati, zavisi od skole, tako da se zaista brzo uci. Ja bih svakako preporucio da se uci i pre odlaska i da se douci i proprica na poslu i kroz druzenje sa ljudima,a da se vreme iskoristi za rad i sirenje kontakata. Prosle godine semestar skole jezika je bio nekih 500 Eur, a semestar aktivne nastave na BOKU (master studije) je bio 750 Eur.

Jedino sto ti treba je potvrda iz Bg da ti sa tvojim osnovnim studijama mozes da studiras isti ili slican master u Srbiji. Najsmesniji primer iz mog okruzenja je drug koji je zavrsio Industrijski dizajn na Alfa BK, pri cemu je bilo nekih problema sa akreditacijom i jedino je dobio papir da moze da upise master Holandskog jezika, pa se sa time prijavio i tu su ga primili na Uni Vienna. Ostatak ekipe je zavrsio drzavne fakultete i uglavnom su ing i psiholozi, neki difovac...i prijavljivali su se bukvalno sta su prvo videli na sajtu Uni Vienna. Doduse njima je ideja bila da urade papire, a ne da zaista studiraju.

Ljudi, ako znate ko je moderator, p(r)ozovite ga/je, jer je gre'ota da ova objašnjenja budu zatrpana u sklopu topika o Kini. Zaista treba otvoriti novu temu i ove postove prebaciti tamo. 

@chivitli?

Jesi ti administrator?

Ko je zavrsio po starom programu jos bolje prodje u Austriji jer im se prilikom prevodjenja diplome i priznavanja predmeta obicno da ili zvanje koje obuhvata vise oblasti ili cak i visi stepen obrazovanja. U slucaju bolonjaca racunaju po bodovima, a starije diplome prevode ispit po ispit pa traze sa cime je to slicno u njihovom skolskom sistemu. Primeri iz prakse - drug je zavrsio Psihologiju u Bg po starom, dobio je zvanje mastera socijalnih nauka (jer je imao u kurikulumu svakakve predmete i van psihologije, a po broju predmeta je bio iznad bachelora pa su mu dodelili master). Drugi je zavrsio logistiku na saobracajnom, dobio je zvanje mastera gradjevine (ne buvalno, ne znam kako bih preveo drugacije izraz, pretpostavljam da je to bilo i zbog razlicitih ispita i zbog duzine osnovnih studija - 9 semestara). Sve to prilicno znaci pri trazenju prvih poslova, nakon sto se odradi koja godina u nekoj ozbiljnoj firmi uglavnom traze vas, a ne obratno. 

10 hours ago, Dodik said:

Zapad je pukao, gde je dobra satnica, stanovi su kao skoro cela jedna plata, negde je hrana jeftina, negde zavrću uši, niko više nije tamo u stanju da čak i ako zapne da radi kao sivonja po 300 sati mesečno, ne može da uštedi za stan u toj zemlji već, mora ovo što sam rekao princip "kupio sam stan", ali u stvari ga otplaćujem narednih 40 godina i plaćam kiriju-ratu banci narednih 40 godina, jeste taj stan ostaje naslednicima, ali to je taj kapitalizam zapadni. Plus sada imate Letonce, Estonce, Litvance, Poljaci su prvi bili, a narod su od 55 miliona, i sve ove najbolje zemlje u Z. Evropi odavno su preplavili, pa sad još ovi imigranti, Zapad je pukao, a verovatno to još i ne zna. 

Jer kolko god neko ovde hvalio Zapad, to je tamo polu-ropstvo ili ropstvo, samo iskorišćavanje jeftine centralno-evropske i istočno-evropske radne snage. Eto mi smo se odlučili za Istok, svaki savet i svaka informacija je dobrodošla i hvala unapred.

U principu se slazem sa Dodikom. Ja sam u situaciji da imam dobro placen posao, bez stresa, lagan i sve je ostalo ok, ali ako bih hteo da zivim do pola sata vozom do posla prosecna kuca (nikakav luksuz) kosta 1,7 miliona dolara. Ako bih hteo da idem peske kosta 2,5 miliona. I to nije centar grada, vec 10 kilometara od centra. Da odem na sat vremena vozom na periferiju kuca je opet milion. Tako da sve je to super, ali kad ti je najveci problem u zivotu krov nad glavom koji treba da otplacujes 30 godina sedeci u kancelariji i radeci isto svaki dan i onda gubeci 3 sata dnevno u prevozu od vrata do vrata, onda cemu sve to? Krov nad glavom je najosnovnija ljudska potreba pored hrane i ne vidim kako se moze govoriti o kvalitetu zivota ako treba ceo zivot da provedes otplacujuci ga. 

E sad u vezi Kine, dobar je odnos zarade i troskova, posla ima, posao nije tezak, ali to nije trajno resenje. Nema stalnog boravka, a cene stanovanja (posedovanje nekretnine) u first tier gradovima u Kini su takodje milionske. Zagadjenje da ni ne pominjemo. Da li ce posla predavanja engleskog biti u narednih nekoliko decenija u istoj meri i po istim uslovima takodje je pitanje.

Vec sam pominjao da sam misljenja da zemlje poput Tajlanda, Vijetnama, Malezije, Ekvadora, Belizea... mogu vise da ponude na duze staze jer se moze srediti boraviste za stalno, troskovi zivota su niski, infrastruktura je solidna i dok odnos zarade i prihoda nije na nivou Kine, i dalje je dosta dobar, a stanovanje je mnogo povoljnije. Ono sto mi deluje kao najbolje resenje za pristojan zivot je zaraditi i ustedeti na mestima u kojima je odlican odnos prihoda i rashoda poput Kine i onda sa tom ustedjevinom na dugorocno otici u neku od ovih zemalja u razvoju u kojima su zivotni troskovi ukljucujuci nekretnine povoljni. To i sam planiram. 

Edited by noskich

@Pretender imaš pravo ali mislim da jako jako preteruješ kada želiš da predstvaiš aziju kao lošu destinaciju za život i rad. ceo taj proces kroz koji bi prosli za Bec, na kraju ne donesi veiliku ustedu ili bilo kakav veliki dobitak u poredjenju sa Kinom i ostalim zemljama.

mada se slazem da bi trebalo da se ljudi trude da dobiju drzavjanstvo, zato smatram da je najbolje ulaganje australija z a one koji imaju diplome

@StefanDylan - gde sam ja to predstavio Aziju kao losu destinaciju za bilo sta? Pa meni je prvom Tajland (pomalo i Vijetnam) omiljena destinacija. Ogranicio sam pricu na ljude kojima je Kina prolazna stanica za zaradu i cisto ponudio mozda jos neku opciju da se zaradi, a usput i srede neki papiri (sto je u Kini skoro nemoguce). Siguran sam da je u Australiji odlicno, ali ja o tome znam samo iz prica, zato i pisem o onome sto znam i sta sam prosao. Bilo bi lepo kad bi i drugi pisali step by step iskustva iz npr Australije, pa kad neko cita temu vidi da ima vise opcija, pa odabere sta mu je najblize po licnim preferencama. A da li Austrija donosi ustedu/dobitak u odnosu na Kinu to je vrlo individualno. Moji prijatelji su odlicno prosli i svi zaradjuju 3k+ mesecno neto samo 3-4 godine nakon dolaska u Austriju. Toliko im i ostane mesecno uzevsi u obzir da se od plata supruga pokrivaju troskovi. Po mom misljenju to nije lose za ljude koji su zaposlenici i to zele i da ostanu.

@noskich - zato uredjene zemlje imaju jake ugovore kad se iznajmljuje stan/kuca, pa se covek ne mora tresti niti mora biti vlasnik nekretnine da bi imao sigurnost. Od te balkanske opterecenosti da se poseduju zidovi (statistika govori, a i ja sam preopterecen time nazalost) proizilaze razni finansijski problemi. U Rumuniji (da uzmemo da smo slicni) je 96% home owners, u Australiji to pada na 67% dok je u Svajcarskoj svega 44.5%. 

@Dodik - ne znam ni sta bih ti odgovorio na prvi pasus...sam si rekao da si "cuo u autobusu". Evo sad citaj od mene na forumu da je sve suprotno od toga. Mozda ipak da se drzimo cinjenica, a ne kukanja u Zoran reisen-u.  

E vidis u Australiji nije tako. Nemoguce je iznajmiti kucu na vise od godinu dana, a nakon isteka ugovora vlasnik moze da te shutne kad god hoce I da ti poveca kiriju bez ikakvog ogranicenja.

A u iznajmljenoj kuci nemas pravo da ukucas ekser I postavis sliku, ako imas kucnog ljubimca jako ces tesko naci kucu jer je uglavnom zabranjeno I imas limit koliko ljudi boravi u kuci. Ako ti dodju gosti pa u kuci ima vise od tog broja to je tehnicki ilegalno.

Edited by noskich

@noskich - izvini, nisam ni mogao da zamislim da je tako. U zemljama u kojima sam iznajmljivao do sada (Austrija, Madjarska, Nemacka, Spanija) uvek je ugovor 1 (3-5) tj potpisujes na sigurnih godinu dana minimalno, ali imas pravo da jednostrano produzujes do 5 godina po istim uslovima bez da se vlasnik tu mesa, a nakon godinu dana mozes da napustis kadgod bez penala (uz najavljeni odlazak, naravno). U Austriji i Nemackoj jos uvek ima ugovora na 10+ godina, a zadesi se i unbefristet ponuda (dozivotni ugovor, ranije je to bio standard, ali se vise ne radi jer jos je mnogo ljudi u Becu koji placaju stanove 80+kvm po 150 eur jer su im ugovori iz 50ih godina, a niko ih ne moze izbaciti iz stana). 

Povecanja kirije obicno nema, a ako vlasnik insistira mora da se stavi u ugovor unapred po kojoj stopi ide (eventualno da prati inflaciju). Kucni ljubimci, broj gostiju - nikad problem nisam imao, cak sam i u jednom stanu izdavao sobe na AirBnB (vlasnik je bio saglasan). Isto tako, rusio sam unutrasnje zidove, menjao sve i svasta, u ugovoru stoji da stan moram vratiti kako je preuzet (ili u dogovoru sa vlasnikom). 

Eto, sad barem znam da u Australiji necu ziveti :biggrin:

• Duya changed the title to Zivot (i rad) u inostranstvu - iskustva
  • Duya pinned this topic
  • 3 months later...

Mi se razmisljamo u Nemacku da odemo za koju godinu. Malo me plasi situacija u svetu, najvise me brine bezbednost ali samo za Nemacku se ukazala prilika.

• 4 months later...

Ispratio sam sad malo ovu vasu temu, pa cu iskoristiti priliku da je ozivim :smile: Naisao sam na dosta korisnih informacija, mada se mozda situacija promenila, pa eto prilike da saznam.

Ja sam ziveo u Emiratima, tacnije radio sam tamo jedno vreme. U nekoliko navrata pre toga sam imao ponude za Kinu, da predajem engleski. Izjalovile su se u vise navrata, pa sam se opredelio za Bliski istok. Sad, zanimljivo je to da sam ja imao neki prigovor savesti u vezi Kine, posto niti sam native speaker, niti filolog po struci, a inace zaista odlicno govorim engleski (sto inace uvek kazu oni kojima je to maternji, pitaju gde sam ga usavrsavao, iako sam ga ucio samo u skoli i nesto malo ziveo van). Plus, do tada sam oko 4 godine radio u nastavi kao predavac, sto znaci i sa tim sam imao dodira. Ali valjda mi se zbog toga i zgadio teaching :biggrin: Nisam zeleo ni da proveravam da li ima razlike izmedju te profesije u Srbiji i u svetu, ne sumnjam da ima, zbog toga ni u Emiratima nisam prihvatao ponude za skole, iako je tamo dosta pozeljan, solidno placen, mogu da kazem gospodski posao.

Ja sam napravio poprilican zaokret, otisao sam u industriju sa kojom nisam imao dodirne tacke (drustveno-humanisticka struka, pre toga rad u nastavi i marketingu u raznim vodama) i pocnem da radim za kompaniju koja ima vrlo specificnu delatnost. Intuicija mi je bila na mestu, jer sam imao sve predispozicije da napravim brilijantan uspon. Isprecilo se to sto firma ipak nije bila na mestu, nisu sporili moje kvalitete, bili su vrlo otvoreni, ali jesu moj pasos. Ne znam kako je to u drugim zemljama, koliko je rasizam ispoljen ili nije, u Emiratima ga pro forme nema, ali zapravo kulja na sve strane. Od toga da je raspon plata neverovatan za identican posao, sto odredjuje iz koje zemlje dolazite, pa do toga da ne moze svako ni da dobije svaki posao, bez obzira na kvalitete i sposobnosti. Opet, to sve mnogo zavisi i od profesije u kojoj radite. Ima nasih ljudi koji zaista dobro zaradjuju, medjutim to podrazumeva da mnogo i trose. Prvo, sistem je takav, konstruisan da sto te vise placaju, to ti vise i uzimaju, drugo, cim krene veca zarada momentalno skace i ego. Jako veliki broj nasih ljudi radi u fitnesu, nekom se posreci da se ubije od zarade, neko krpi kraj s' krajem, zavisi od poslodavca. Ali, to je jedna od pozeljnijih profesija za nase tamo. Ima profesora, ima lekara (za to su vec potrebne odgovarajuce licence), razlicitih biznis profesija, arhitekata, more ljudi u ugostiteljstvu, gde najlakse prolazimo, nego su i zarade uzasno niske u odnosu na standard.

Ja sam igrom slucaja morao da se vratim usled smrtnog slucaja na samom kraju 2016.godine. Nisam cak ni morao, ali u kombinaciji mog raspolozenja u tom trenutku kao i nekorektnosti poslodavca, urucio sam otkaz i vratio se nazad. Mislim da sam i u tom trenutku znao da mozda nije najmudriji potez, ali mi jeste trebao mir neko vreme. Sada uveliko radim na tome da opet odem, imam posao u Srbiji koji je za nase prilike ok, na nivou proseka, ali imam sve sto mi je neophodno. Medjutim, sredina me neverovatno gusi, zbog cega sam i nekad otisao, i bilo mi je fenomenalno. Cak i sistemu koji je skoro pa robovlasnicki, nije me opterecivala ni sumorna svakodnevica, ni to da ce neko da ti se istrese jer je ustao na levu nogu, niti sam gledao ljude u konstantnom grcu... Koliko god da zivot van nije bio idealan. Svi koji smo bili i ziveli van dobro znamo koje su i prednosti i mane, ima i jednih i drugih. Ponovo bih se rado vratio bas na Bliski istok, medjutim, u poslednjih godinu dana i vise ni tamo ne cvetaju ruze, stalno pratim situaciju, kriza i kod njih uzima sve veci danak, inflacija skace, plate ostaju iste a troskovi rastu. Uz sve vecu navalu na trziste rada ni poslodavci nisu ni izbliza izdasni kao ranije, zbog cega sam letos odbio ponudu kompanije na koju sam upravo cekao ravno 2 godine. Jednostavno, nije bilo vredno odlaska ni u kom pogledu. Razmisljam i o alternativama, pa mi je i svaki predlog dobro dosao :smile: Ako je neko razmisljao o Bliskom istoku, mozda sam mu dao neke obrise, svakako mogu da budem i detaljniji :wink: Hvala i pozdrav svima! :mah:

Hteo bih da radim u inostranstvu kao pomocni radnik u gradjevini, fabrici, u rudniku... nebitno.  Imam EU pasos. Razmisljao sam o Kanadi, Nemackoj...  Mozete li mi vi preporuciti u koju zemlju da odem.  Vise bi mi odgovaralo englesko govorno podrucje od drugih jer mi taj jezik najbolje lezi. Danima gledam oglase i voleo bih da pikiram koju zemlju da se fokusiram na nju.

Za Kanadu nema nikakve razlike da li imaš EU ili SRB pasoš.

U Nemačkoj posla koliko hoćeš ali plate za fizakalce su dovoljne za preživljavanje. Ni govora o nekoj ozbiljnijoj uštedi.

Znanje jezika za takve poslove je praktično nepotrebno.

Nisam znao da za SRB pasos ne treba radna viza za Kanadu. Drugar ima 13,5 evra satnicu u Nemackoj kaze da lepo zivi a ne prezivljava.  Verovatno ima osiguran smestaj tamo jer cujem da su kirije za sobu velike.  

Edited by putnik77

Rasna viza za Kanadu treba i Srbima i Nemcima...

13.5 je možda ali bruto. Neto plata fizakalca na građevini za puno radno vreme je 1500-1600.

Ako živiš u sobi koju deliš sa nekoliko drugih Rumuna i plaćaš 200 evra, onda kao ostane za neki pristojan život. Kvalitetan stan, izlaske, kvalitetnu garderobu i dobar auto, zaboravi sa tom platom. Bilo nekad...