Jump to content

Featured Replies

Posted

Ako ste crna osoba koja je nekada posetila mesto na kom nema mnogo crnaca, onda ste već upoznati sa Naklonom. Naklon je upravo to: gotovo neprimetno spuštanje glave prema drugoj crnoj osobi koju možda sretnete na svojim putovanjima kroz, recimo, Slovačku ili Rusiju. Ipak, Naklon je i mnogo više od toga. To je brza, ali intimna izjava etničke solidarnosti. Naklon govori: „Vau, pa, stvarno nisam očekivao da vidim još nekog od nas ovde, ali ti se, izgleda, dobro snalaziš. Ostaj mi dobro i sve najbolje“ Naklon je nešto što zbunjuje neke moje bele prijatelje. Pre nekoliko godina, dok sam sa prijateljom šetao ulicom u Italiji, jedan crnac me je pogledao i uputio mi mali ali siguran naklon pre nego što je nastavio svojim putem. „Ko je to bio?“, pitao me je prijatelj. „Da li ga poznaješ?“ U neverici, izgledalo joj je kao da sam deo neke tajanstvene zavere. Odmahnuo sam glavom, ne, ne znam ga, ali na neki način ga ipak znam. On je, kao i ja, bio svedok pojave koja se može nazvati „geografija rase“. Za crnu...

Pročitajte Naklon: Suptilno spuštanje glave koje upućujete drugoj crnoj osobi