Jump to content

Featured Replies

Relja, što se mene tiče, dobrodošao si sa ličnim iskustvima koji se tiču putovanja. Što se tiče ratnih brojki koje podlo ubacuješ poslije mog suhog i tehničkog prenosa iskustva o putovanju kroz Kosmet, da, smatram da je to plitka politizacija. Preporučujem ti takođe da mi ne ispituješ putnički moral, siguran sam da bi trebao imati drugih obaveza. Bolje da se koncentrišeš na korisne informacije. Sad bih rado stavio tačku na ovaj nesporazum i volio bih čuti lična iskustva drugih.

Очигледно је да не видимо ствари на исти начин, јер ја кад путујем на неко место, желим да сазнам нешто о том месту.

То што сам ја видео да је Богородица Љевишка била запаљена а не и како гори, ваљда не значи да не смем то да споменем? То што нисам видео како Девич гори већ сам само видео да је девастиран, окружен бодљикавом жицом и да га чувају војници из Марока, ни то не смем да споменем?

Да су нам у призренској чаршији нудили бесплатно пиће на српском из кафића, то смем да споменем, али да нам је свештеник рекао да у Призрену живи десетак Срба, то не смем да споменем? Ако у центру Призрена видим споменик Призренској лиги са мапом Велике Албаније, то не смем да поменем? Ако видим како се поткопавају куће испод Каљаје, то не смем да поменем? Ако имам пријатеља који је из Призрена и који тамо не сме да се врати, то не смем да поменем? Ако сам чуо да је пре у Призрену живело 11000 Срба а данас их је 11, то не смем да поменем? Да су нам Албанци код Богородице у Призрену добацивали не смем да поменем? Да су албански полицајци били коректни смем? Да смо ипак ишли доле под пратњом полиције целим путем не смем?

Сме да се помене само да је Стевану из Челинца било супер и без икаквих проблема. Постоји једно искуство које је битно, све остало је небитно?

Ако поменем нешто што се теби не свиђа, то је подло? Ако се неко усуди да ти каже да ти ниси мера свих ствари и да твоје искуство није једино релевантно ни о Сомалији ни о Бечу ни о Косову, онда је подао и јефтино политизује?

Молим те да се ти не бринеш о мом времену, никад. ТВОЈ морал нисам поменуо нигде. 

Па ако модерација мисли да је у мом писању нешто проблематично, не сумњам да ће реаговати.

Dakle,da se vratimo: da li neko zna da li nosioci pasoša BiH mogu ući na Kosmet bez vize u praksi, vrlo bi mi koristila ta informacija?Hvala unaprijed.

Ako pricamo o putovanju onda to ukljucuje i bezbednost na istom, ne znam zasto nekom smeta da se kaze da dole mrze Srbe.

Ne volim davati kvalifikacije da li me neko voli ili mrzi, pogotovo ne na putovanju. Mogu samo napisati da li me je neko udario, rekao nesto ruzno, pomogao, sta god. Mogu i pretpostavljati, ali mi je to cimanje. Nemam potrebe da pretpostavljam ako sam negdje bio cesto, pogotovo na Kosmetu koji sam posjetio 6 puta po 2 i vise sedmica, pocevsi od 2009. Zaista bi me bilo sramota reci, ne znam pod kojim pritiskom, da se nisam osjecao lijepo i sigurno u Prizrenu, btw obilazeci i sve bogomolje koje su pomenute.Jer bih slagao. Ljudima, koji nisu bili, ostaje da citaju ove postove i samo zakljucuju. Ocigledno, postoji odredjena razlika izmedju mene i nekih na forumu kada su u pitanju iskustva i ne zelim nikoga da sporim. Ali, ako sam napisao da sam se osjecao bezbjedno u Prizrenu, posjetio sve lokacije i niko me nije uznemiravao, ne moze neko da mi iskustvo obara sa argumentom tipa " znas li ti sta je bilo dole." Ako neko napise da nije bezbjedno u Prizrenu, to je velika stvar i mora to malo bolje obrazloziti iz licnog iskustva koje ima veze sa sadasnjoscu. Onda, ako vec ne mozemo krenuti od obicnog pitanja kao sto je : da li nosioci pasosa BiH mogu uci na Kosmet u praksi bez vize, mozemo onda krenuti od bezbjednosti u Prizrenu. Evo, ja cu prvi.

Juli 2013: Dosao sam organizovanim prevozom iz Pristine do Prizrena, dakle ne znam kako je putovati javnim prevozom. U samom Prizrenu, drugarica i ja, oboje srpske nacionalnosti, smo se odvojili od grupe i hodali po gradu. Isli smo glavnom ulicom koja je prepuna mini butika sa puno cirkona, sjajnih haljina i ostalih djindjuva. Nismo znali realno kakva je situacija u Prizrenu i zato smo izbjegavali glasno govoriti srpski i u principu smo ili tiho govorili ili smo cutali. Dosli smo do poznatog sedrvana i narucili kafu na engleskom, konobar nam uzvratio na srpskom bez napetosti. Onda smo krenuli do crkve Bogorodice Ljeviške koja je pod stražom, čini mi se da je čuva KPS. Pitali smo da uđemo, rekli su da se moramo najaviti. Stariji policajac, Albanac, pitao odakle smo. Kukao za Jugoslavijom, malo smarao, pa nas pustio da uđemo u dvorište crkve ali unutra nismo mogli. Produžili smo uz brdo, kamenom stazom uz stari grad, i stigli do tvrđave. Gore je bilo puno nekih tinejdžera. Čini mi se da smo tu glasnije pričali na srpskom, sigurno su nas čuli, nije bilo neke reakcije. Bili su to glasni tinejdžeri, možda su nešto prebacivali na albanskom, ako jesu, nismo razumjeli.Onda smo se spustili drugom rutom, izgleda najprometnijom, stazom prema gradu i naišli pored male crkvice kojoj sam zaboravio ime, ona je u žicama i ne može se ući, očajno zapuštena. Došli opet u grad i u centru, opet pored đedrvana ušli u buregdžinicu i naručili burek. Turčin, obradovao nam se i pričao na srpskom. Poslije smo prošetali do crkve Sv Nikole ( čini mi se da se tako zove), i vratili se nazad 2 km kroz grad, na sjeverni dio grada odakle smo opet organizovanim prevozom otišli prema sjeveru Kosova.

Sad čekam ružna ažurirana iskustva, jer ako je tako, ja ne bih onda više išao. Jer nije bezbjedno.

Ово ће стварно отићи у нежељеном правцу. 

Човек је толико тврдоглав да обија да било шта осим његовог личног искуства има тежину кад је у питању оцена стања безбедности на Косову.

А ако случајно поменеш нешто друго, што није "суха техничка" информација, кука модераторима да је то подло, плитко и политизација, и због нечега му јако смета. И сутра неко треба да га послуша, па се зајебе и оде у неку енклаву, неко повратничко село где је било ко зна колико убистава, или на мост у Митровици усред некаквог срања па да га убију ко зеца или пребију ко мачку. Па ће после да му буде јако битно што је ето био један од хиљаду, баксуз који није мао среће.

Мислим, ова расправа је постала тотално бесмислена јер се господин Стеван јако увредио и сад сви морамо да му титрамо да нам опрости. 

Otići će u tom pravcu da ću nastaviti pažljivo pratiti temu i podijeliti sa svoja iskustva kako bi drugi ljudi dobili priliku da više istraže i na kraju da odu ako procjene da im godi. Ako sam mogao poslati desetak ljudi iz Bosne da posjete Kosovo i ništa im nije bilo, mogu nastaviti i na forumu. Meni više odgovara da ljudima prenesem informacije koje i nisu toliko dostupne i da odu da vide i dožive ono što treba da pamte. Više mi odgovara takva vrsta partiotizma nego da demonišem po forumima na ćirilici predstavljajući se glasom razuma, jer to je najlakše. Čim se vratim sa trenutnog puta, biće postova.

Шта ураде невладине организације од човека, купиш га са два семинара, и одмах је и ћирилица проблем :)

Једино моје "демонисање" на овој теми је да се доле свашта дешавало и дешава, и да све то треба имати у виду и да треба бити опрезан кад се доле путује, јер то ипак није исто што и Црна Гора или Мађарска. 

Нити сам рекао да доле нема шта да се види, нити да не треба ићи, нити сам причао нешто против Албанаца, нити сам потезао политику... а и да јесам, стварно не знам ко је тебе овластио да будеш једини извештач са Косова и тумач прилика.

Е сад, то што је све то тебе толико погодило да си морао чак модераторима да кукумавчиш, биће да је у питању мало плитка материца а не плитка политизација.

Свака теби част на патриотизму да шаљеш људе доле, али лик из мог града је отишао доле јер је имао погребну радњу, да превезе покојника, и никад нико ништа о њему није чуо до дан данас.

Ја толики патриота да саветујем људима да слободно оду доле, па још да им гарантујем да им се ништа неће десити, нисам. Ниси ти само патриота већ и храбар.

И ово шупљирање и млаћење празне сламе већ одавно замара, почињем да се понављам, ово прераста у препуцавање које ником није корисно а ни занимљиво, тако да ако опет не напишеш нешто јако генијално, немам намеру да је настављам.

@Relja

"Да су нам у призренској чаршији нудили бесплатно пиће на српском из кафића, то смем да споменем, али да нам је свештеник рекао да у Призрену живи десетак Срба, то не смем да споменем?"

Non sequitur. Ovo si izmislio u pokušaju samoviktimizacije. Ko ti zabranjuje da bilo šta pomeneš? Prenosiš diskusiju na drugu ravan, a uopšte se ne radi o tome. Problem je u tome što ti sopstveno lično iskustvo koristiš kako bi osporio tuđe. Em je logička greška, em nije fer prema čoveku.

"Сме да се помене само да је Стевану из Челинца било супер и без икаквих проблема. Постоји једно искуство које је битно, све остало је небитно?"

Non sequitur. Stevan sme da kaže kako je njemu bilo, a ti možeš da kažeš kako je tebi bilo. Stevan nam je davao informacije o svom putovanju u Prizren; nije se ispovedao o tome šta je osećao u dubini svoje duše krećući se tim ulicama.

"Једини што сам рекао је да човек стално понавља како му је доле све било супер и без икаквих проблема, и да то можда није ЈЕДИНА слика са Косова, да његово искуство можда није и искуство свих."

To je ono što ti možda misliš da si rekao. A evo šta si stvarno rekao:

"И Стеване, ако је теби толико супер у Призрену, а доле живи, шта знам, 10 Срба од предратног броја, можда би могао да се запиташ да ту можда ипак не постоји неки проблем који је тебе, Богу хвала, заобишао?"

Čovek je pričao o tome kako se osećao u pogledu sopstvene bezbednosti, na osnovu onoga što je doživeo u Prizrenu. Nije govorio o istorijskim zbivanjima, promeni etničke slike, pravdi i krivdi, i svom viđenju onoga što se tamo dešavalo i današnjih rezultata tih dešavanja. To je sve tvoj dodatak diskusiji, koji je doveo do konflikta. 

Ne tražim da ne praviš logičke greške (mada bih voleo), ali mislim da ipak ne smeš upirati prstom u ljude i pitati kako je moguće da njima bude lepo negde gde se u prošlosti dogodilo to-i-to. 

A da nastavite prepisku (prepirku) privatno? Što se ove teme tiče, hajde da govorimo o iskustvima - ličnim, nikako iz druge ruke - o putovanjima po Kosovu. Ako je nekome bilo lepo i nije imao nikakvih problema - sjajno, neka napiše. Ako je nekome bilo grozno i neko ga je verbalno ili fizički povredio - strašno, neka napiše.

Nemojte samo osporavati tuđe utiske ili mogućnost tih i takvih utisaka, jer je to potpuna besmislica. Nek svako napiše kako je njemu bilo. A ljudi su dovoljno pametni da shvate da nijedno iskustvo nije apsolutno i da ne isključuje mogućnosti svih ostalih, pa i sasvim suprotnih iskustava.

@Relja

"Да су нам у призренској чаршији нудили бесплатно пиће на српском из кафића, то смем да споменем, али да нам је свештеник рекао да у Призрену живи десетак Срба, то не смем да споменем?"

Non sequitur. Ovo si izmislio u pokušaju samoviktimizacije. Ko ti zabranjuje da bilo šta pomeneš? Prenosiš diskusiju na drugu ravan, a uopšte se ne radi o tome. Problem je u tome što ti sopstveno lično iskustvo koristiš kako bi osporio tuđe. Em je logička greška, em nije fer prema čoveku.

"Сме да се помене само да је Стевану из Челинца било супер и без икаквих проблема. Постоји једно искуство које је битно, све остало је небитно?"

Non sequitur. Stevan sme da kaže kako je njemu bilo, a ti možeš da kažeš kako je tebi bilo. Stevan nam je davao informacije o svom putovanju u Prizren; nije se ispovedao o tome šta je osećao u dubini svoje duše krećući se tim ulicama.

"Једини што сам рекао је да човек стално понавља како му је доле све било супер и без икаквих проблема, и да то можда није ЈЕДИНА слика са Косова, да његово искуство можда није и искуство свих."

To je ono što ti možda misliš da si rekao. A evo šta si stvarno rekao:

"И Стеване, ако је теби толико супер у Призрену, а доле живи, шта знам, 10 Срба од предратног броја, можда би могао да се запиташ да ту можда ипак не постоји неки проблем који је тебе, Богу хвала, заобишао?"

Čovek je pričao o tome kako se osećao u pogledu sopstvene bezbednosti, na osnovu onoga što je doživeo u Prizrenu. Nije govorio o istorijskim zbivanjima, promeni etničke slike, pravdi i krivdi, i svom viđenju onoga što se tamo dešavalo i današnjih rezultata tih dešavanja. To je sve tvoj dodatak diskusiji, koji je doveo do konflikta. 

Ne tražim da ne praviš logičke greške (mada bih voleo), ali mislim da ipak ne smeš upirati prstom u ljude i pitati kako je moguće da njima bude lepo negde gde se u prošlosti dogodilo to-i-to. 

Стварно не знам одакле оволико неспоразума, ако сам се негде недовољно јасно изразио, ваљда се из осталих постова види шта сам хтео да кажем, елем:

1. Не оспоравам својим искуством туђе, само наводим и своје поред туђег. 

2. Стеван је схватио не знам ти како то што сам написао да се доле свашта дешавало и да можда његово искуство није једино што је релевантно. Не по питању историје већ по питању безбедности доле, јер тамо где се свашта дешавало и дешава (да не детаљишем) може постојати проблем безбедности, упркос његовом позитивном искуству које нигде нисам оспоравао.

3. У том смислу је и ова моја примедба коју си последњу цитирао - статистички податак који говори да доле баш и није све у реду. Не у смислу разјашњавања историјских дешавања, већ зато што мислим да можда то Стеваново искуство није једино релевантно за ситуацију доле. 

Ниједном нисам довео у питање како њему може да буде лепо. Не видим како се то из овога изводи:

Можда би могао да се запиташ да ту можда ипак не постоји неки проблем који је тебе, Богу хвала, заобишао?

Јер мислим да у Призрену стварно постоје проблеми који се тичу безбедности, да не спомињем чега све не, који су као што рекох срећом заобишли Стевана и његове пријатеље, али не могу на основу тога да закључим да не постоје.

Нисам га питао како може да му буде лепо доле већ да ли је баш сигуран да је доле тако сигурно и без проблема као што он тврди.

Е сад, опет, мислим да сам више пута објаснио шта сам хтео да кажем, а и пише. Откуд оваква тумачења стварно ми није јасно... 

И да, ти можеш да мислиш да сам ја рекао једно или друго, ја знам шта сам рекао :) (на конто примедбе "ти можда мислиш да си то рекао" ).

Edited by Relja

Možda nisi hteo to da kažeš, jbg, ali je tako zvučalo :) Nadam se da ti je jasno da se to što si napisao vrlo lako može protumačiti i ovako kako sam ja protumačio. Mi ne znamo šta si ti mislio, znamo samo šta si napisao. A pošto si iskusan forumaš, ne trebam ti ja da te učim kako stvari funkcionišu u onlajn diskusijama.

Nego, ja i dalje ne shvatam kako si ti zaključio da se na ovom forumu sme pisati samo o pozitivnim iskustvima a ne o negativnim. Odakle si to izvukao? Hajde reci ko te je dirao  :ohmy:

Možda nisi hteo to da kažeš, jbg, ali je tako zvučalo :) Nadam se da ti je jasno da se to što si napisao vrlo lako može protumačiti i ovako kako sam ja protumačio. Mi ne znamo šta si ti mislio, znamo samo šta si napisao. A pošto si iskusan forumaš, ne trebam ti ja da te učim kako stvari funkcionišu u onlajn diskusijama.

Nego, ja i dalje ne shvatam kako si ti zaključio da se na ovom forumu sme pisati samo o pozitivnim iskustvima a ne o negativnim. Odakle si to izvukao? Hajde reci ko te je dirao  :ohmy:

И даље ми није јасно одакле вам идеја да онако протумачите све оно, но добро, није битно.

Гледе питања, то нису биле опаске о форуму већ питања/одговор Стевану на његове примедбе о политизацији, шта је политизација, шта није, шта треба писати а шта не... јер по његовој логици, да бисмо писали нпр. о стању у Сомалији, неко би прво морао да оде тамо па да га убију, да би могао да пише да је тамо опасно. 

То с дирањем има сексуалну конотацију која ми се не свиђа.

Mitrin komentar obrisan... Nije tvoje da zaključuješ koliko ko ovde ima godina, niti se to može koristiti kao argument

Relja, preteruješ. Preuveličavanje je neefikasan način za poentiranje jer ukazuje da argument sam po sebi nije dovoljno snažan.

Što se tiče seksualne konotacije, ona je samo u tvojoj glavi. "Hajde reci ko te je dirao" je nešto iz osnovne škole, bar se tako govorilo u Novom Sadu. To te drugari pitaju kad dođeš s masnicom na oku i nećeš da priznaš šta je bilo  flowers::

Možemo li sad da nastavimo o Kosovu, a da se ne pobijemo? 

Relja, preteruješ. Preuveličavanje je neefikasan način za poentiranje jer ukazuje da argument sam po sebi nije dovoljno snažan.

Što se tiče seksualne konotacije, ona je samo u tvojoj glavi. "Hajde reci ko te je dirao" je nešto iz osnovne škole, bar se tako govorilo u Novom Sadu. To te drugari pitaju kad dođeš s masnicom na oku i nećeš da priznaš šta je bilo  flowers::

Možemo li sad da nastavimo o Kosovu, a da se ne pobijemo? 

Хипербола није никаква замена за аргументе већ стилска фигура, сем тога, то нису биле тврдње већ питања с циљем да утврде шта је дозвољено рећи, шта су "суха техничка" питања, а шта, по Стевану, политичка и подла. 

То што ти нешто прогласиш за логичку грешку не значи да то и јесте то, али ако је ишта пример "нон секвитура" то је твоје тумачење мојих речи :)

Да да, масница на оку, ево сад је и сила ушла у игру... то ти убеђуј неког другог, знам ја добро шта си ти мислио... ;)

Него, мислим да је ова расправа изгубила сваки смисао, ако га је икад и имала, па уз извињење ако сам некога увредио, волео бих да је окончамо :)

A da nastavite prepisku (prepirku) privatno? Što se ove teme tiče, hajde da govorimo o iskustvima - ličnim, nikako iz druge ruke - o putovanjima po Kosovu. Ako je nekome bilo lepo i nije imao nikakvih problema - sjajno, neka napiše. Ako je nekome bilo grozno i neko ga je verbalno ili fizički povredio - strašno, neka napiše.

Nemojte samo osporavati tuđe utiske ili mogućnost tih i takvih utisaka, jer je to potpuna besmislica. Nek svako napiše kako je njemu bilo. A ljudi su dovoljno pametni da shvate da nijedno iskustvo nije apsolutno i da ne isključuje mogućnosti svih ostalih, pa i sasvim suprotnih iskustava.

Kad te neko likvidira to je apsolutno iskustvo.

U tome je poenta.

Brises moj post o mladim ljudima koji nemaju pojma sta se dogadja na Kosovu,pa evo izvoli, gledaj pre samo dve nedelje sta se dogodilo na mostu koji deli juznu i severnu KM:

http://youtu.be/gS1gVzLvjQM

https://www.youtube.com/watch?v=gS1gVzLvjQM ovaj su sami snimili da se pohvale posto im je nasilje vrh.Cini mi se da je neko reko da se je ovo siguran grad,bas ovde na forumu.

uz parole sa albanske strane "Ili vi ili mi",psovanje majke,povredjeni su policajci  kamenicama sa opet sa albanske strane a odmah po uklanjanju barikade isti su krenuli da marsiraju po srpskom delu,sa sve belim kapicama i provokacijama...I dobro poslusaj -pre dve nedelje se to dogodilo.A filosofiju i llogiku ostavi za neke prikladnije teme.

ili mozda hoces reci da je ovo subjektivno iskustvo.

Jedan mlad covek da odustane od sulude ideje da sam svrlja po Kosovu ,meni je drago.

Edited by Mitra

Nikad nisam bio na Kosovu i Metohiji, tako da ovo što ću reći nije iz ličnog iskustva. Na netu sam čitao dosta priča o verbalnom i fizičkom nasilju nad Srbima koji tamo žive, koje vrše određene grupe ljudi albanske nacionalnosti. Sa druge strane čitao sam i dosta iskustava putnika koji su tamo bili, pričali srpski, družili se, šetali se, jeli, pili... Mislim da je posredi jedno nepisano pravilo koje se često primenjuje u ovim krajevima. Pojedini nacionalistički nastrojeni Albanci nemaju ništa protiv srpskog turiste iz Beograda, sa njim će da se druže i da pričaju kao sa svakim drugim. Sa druge strane veoma su neprijateljski nastrojeni prema Srbima koji tamo žive. Ovde ne mislim na neke pojedince koji su na Kosovo i Metohiju otišli trbuhom za kruhom, iz ljubavi itd, već mislim da građane koji žive u srpskim enklavama i severno od Ibra. Ovi koji žive severno od Ibra mislim da su posebno omraženi od strane nekih grupa Albanaca, pre svega zbog načina na koji su njihovi protesti i politička nestabilnost poslednjih godina predstavljane od strane pro-albanskih medija na Kosovu i Metohiji. Takođe ne vole povratnike, pošto nije nikakva tajna da su njihove kuće uništene, ponekad čak i useljene od strane albanskih porodica, ''Šta sad oni tu ima više da traže, kad su izgubili rat''.

Tako da mislim da je na Kosovo i Metohiju bezbedno putovati, ali nije potpuno bezbedno tamo živeti ako ste Srbin poreklom sa Kosova i Metohije. Baš iz tog razloga ne planiram tamo da putujem. Ne kao čin neke nacionalne solidarnosti, već mi je glupo da turistički obilazim mesta gde se kamenuju kuće, ruše groblja i gde se ljudi vređaju, pljuju i psuju samo zato što su pripadnici neke druge nacionalnosti.

Oni kojima to ne smeta, želim lep provod tamo i ne verujem da će imati bilo kakvih problema.

Dao bih i jedan primer za ovakav princip koji se često primenjuje u sredinama u kojima vladaju predrasude. Bio sam sa nekim drugarima u Sloveniji. Tamo nas je ugostila devojka (preko CS-a) koja je prema nama bila neverovatno ljubazna i dobra. U istom gradu u to vreme radio je i jedan moj drugar iz Srbije. Našao sam se sa njim i krenuli smo zajedno kod te devojke. Svog drugara sam joj predstavio i rekao sam joj da on radi i živi u Sloveniji, a da je iz Srbije. Svi smo krenuli u stan, a ona me ja zamolila da nas moj drugar sačeka ispred, jer ona njega ne poznaje i ne sme nepoznatog čoveka da uvodi u kuću. Pre toga sa čovekom reč nije htela da progovori iako je on bio veoma komunikativan, čak je pokušao sa njom da priča i na slovenačkom (koji govori, ali pretpostavljam sa akcentom koji nije mio njenom uhu). Nisam znao kako da obasnim to mom drugaru, pa sam i sam ostao napolju zajedno sa njim i sačekali smo ostale da izađu. Kasnije sam mu ispričao za to, a on je rekao da se to dešava. Rekao je da radnike iz Srbije i Bosne tamo zovu Ćefuri i Talibani. Rekao je da se jedan deo Slovenaca loži na njihov fazon, dok ih drugi deo prezire. Tako kad odeš u neki narodnjački klub i prilaziš devojkama, pričaš im ono što jeste, a kad odeš u neki alternativni, hipsterski (u kojim navodno nema predrasuda), pričaš da si srpski turista ili eventualno student, ako želiš da ti se posreći to veče.

Izvinjavam se za skretanje sa teme.

Edited by gosn.shofershajbna

Видели сте дешавања у Скопљу пре неки дан?Задњи трзај одумирајуће Македоније...

Mr.Shofershajbna,kada bi svoj post procitao ponovo,shvatio bi da je poredjenje "nefavorizovanja"nekuh nacija u Sloveniji daleko od ubijanja,paljenja i rusenja manastira (you tube) progroma,vadjenja organa,kidnapovanja,netrpeljivosti,nemanja prava na sopstveni jezik (nijedan dokument u institucijama Kosova na srpskom neces dobiti,bez obzira sto je tzv.zvanican jezik) nemanja prava na povratak na sopstveno imanje,uzurpiranja istog,kradje svega sto pripada drzavi Srbiji,da ne pominjemo psihicke i verbalne pritiske.

Meni je drago sto ti m islis da je bezbedno putovati po Kosovu ali to nije tvoje iskustvo nego misljenje,dok ja koja zivim tu imam organizovan,obezbedjen prevoz do posla jer prolazim kroz albanski deo Kosova.Dakle,taj prevoz je obezbedio neko ko smatra da slobode kretanja za Srbe nema a taj neko nije Srbin.

Naravno da je daleko od onoga što se dešavalo na Kosovu i Metohiji, ali ovde ne pričamo o političkoj i ratnoj istoriji, već o tome da li je bezbedno tamo putovati ili ne.

Slažem se i da slobode kretanja za Srbe na Kosmetu nema, kad su u pitanju Srbi koji tamo žive, to sam jasno naznačio u prethodnom postu. Srpski putnici i turisti, se susreću sa mnogo manje prepreka kad posećuju Kosmet. Zbog toga što Srbin iz Beograda ili bilo koji drugi turista, može da popije kafu u Prištini, a Srbin iz Kosovske Mitrovice ako pokuša isto npr u južnom delu Kosovske Mitrovice rizikuje da bude izvređan, ponižavan ili čak prebijen sam i odlučio da ne posećujem Kosmet, iako me istorija i socijalne prilike naše južne pokrajine veoma zanimaju. Jednostavno ne želim da dajem legitimitet takvom tretmanu Srba sa Kosmeta. Ne zato što su mi sunarodnici, već zato što su ljudi, isto kao i Albanci, Hrvati, Rumuni ili Kinezi.

Mislim da na ovom forumu ima ljudi koji se načelno slažu sa tvojim stavovima, ja između ostalih, ali mi deluje kao da ti pokušavaš po svaku cenu da se posvađaš sa nekim. To što živiš na Kosmetu, ne znači da svi moraju da se 100% slože sa tobom i da tvoja uvek mora da bude zadnja. Ljudi formiraju stavove na osnovu informacija koje saznaju, a uvek se dobro konsultovati više izvora.

Госн Шофершајбна, имаш руту која обилази искључиво српска места и српске манастире на Косову, нека два дана бусом из БГ за 45 евра ако се добро сећам.

Можда сам оптимиста али мислим да тим људима значи и кад неко дође да их обиђе, а мислим да у Великој Хочи чак добију и нешто новца јер преспаваш код њих. 

Да не помињем рецимо тај неки део Ораховца у ком живе Срби, који је као неки гето из неких других времена... 

Што се тиче Митре, мислим да је бесмислено из неке политичке коректности ућуткавати неког зато што не прича лепе ствари.

• 3 weeks later...

Da se ukljucim u raspravu  :ll:

Ja bejah na Kosovu sa tim momcima sto organizuju iz BG turu za 45 evra.

Vredelo je, stvarno se ima sta obici i videti i shvatiti neke stvari.

I da, ljudi se obraduju kada vide da ih obilazi jos neko osim politicara pred izbore i obraduju se toj skromnoj pomoci koja se nosi (brasno, ulje, itd, moze i novac).

I dalje se moze placati dinarima u nekim mestima i u svim manastirima, posto se sa tom turom obilaze uglavnom manastiri i crkve ali se tom prilikom vidi i dosta mesta.

I bili smo u Prizrenu i isli peske od crkve Bogorodice Ljeviske do manastira i nazad tamo uz reku, sto sve u svemu iznosi nekih mozda 1,5 km pesacenja i nismo imali nikakvih problema iako smo pricali normalno srpski i vratili smo se zivi i zdravi i isao bih opet, taj grad je stvarno nekako poseban.

I mislim da je to ono o cemu treba ovde da pricamo, ipak je ovo klub putnika  :wink2:

U Prizrenu postoji samo jedno srpsko dete, Milica. Ako ikada odete dole potrazite je u crkvi ili manastiru, popricajte malo sa tim detetom, ulepsajte joj bar malo zivot nekom igrackom ili se jednostavno malo igrajte sa njom, posle toga cete shvatiti koliko mi ustvari nismo svesni udobnosti nasih zivota i ne cenimo neke proste i jednostavne stvari a to dete je i dalje nasmejano i veselo, za razliku od vecine nas  :ohmy:

Dobra im je ta tura, al su samo bezobrazni sa cenom malo, mlate pare.

Mi kad smo isli bilo je jako puno stvari tipa brasno, ulje, secer, hemija i to sve ide na kartone, e sad da li se to placa od tih para sto mi platimo njima ili ne, stvarno ne znam.

A za tih 45 evra dobijes prevoz, veceru i prenociste. Mislim da sam negde cuo da oni placaju nasim ljudima kod kojih spavamo dole 10 evra po coveku, a spava se po kucama kod nasih ljudi, ne u nekim hotelima ili konacima. I neka naplate tu veceru 5 evra po osobi. To je 15 evra, i ostaje jos 30 od kojih je verovatno sasvim dosta 10 evra po coveku za gorivo, s obzirom da je nas bilo jedan pun bus na sprat i jedan pun normalan bus. Sto znaci da im mozda ostane oko 20 evra po coveku. Prosao bi jeftinije da ides u sopstvenoj organizaciji ali ti kada bi isao sam ne bi imao policijsku pratnju. Verovatno ih i to nesto kosta...